גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללמוד מהמזרח הרחוק: איך מתמודדים בעולם עם תאונות הבנייה?

בקרה לא מספקת, אכיפה רופפת, תרבות ניהולית של לקיחת סיכונים - הבטיחות בבנייה בישראל חייבת להשתפר ● למה בבריטניה, באוסטרליה ובהונג קונג יש שני הרוגים לכל 100 אלף עובדים בבנייה ואצלנו יש יותר מ-11, ומה אפשר ללמוד ממדינות מזרח אסיה

מיצג לזכר עובדי בניין שנהרגו / צילום: שלומי יוסף
מיצג לזכר עובדי בניין שנהרגו / צילום: שלומי יוסף

ביום רביעי בבוקר נפלו אל מותם ג’אזי אבו סביתאן ואחמד זיאד אלסיטד, שניהם בשנות ה-30 לחייהם משכונת א-טור בירושלים. הם נפלו מגובה של כ-40 מטר, לאחר שפיגום תלוי ממוכן שעליו עמדו נקרע לשניים. זה קרה באתר הבנייה פארק בבלי בתל אביב, בביצוע חברת תדהר. מאז נהרג פועל נוסף, בתאונה באתר בנייה בפרדס חנה - ובכך הגענו לשמונה הרוגים עוד לפני אמצע פברואר.

נסיבות התאונה נחקרות ביחידת פלס המשטרתית, בשיתוף משרד העבודה. לגלובס נודע כי בין היתר ייבחן חשד לעומס יתר על הפיגום (שהועמסו עליו חלונות זכוכית), וכן לליקוי בחיבור של הפועלים ל"קו החיים", שאמור היה לרתום אותם לפיגום (הפיגום עצמו לא נפל).

אתר הבנייה שבו נהרגו בשבוע שעבר שני פועלים / צילום: משטרת ישראל

לעומת התאונה בבבלי, שהתרחשה לעיני כול וסרטונים ותמונות ממנה הופצו מיד ברשתות החברתיות, עשרה ימים קודם לכן מת בשקט צ’ן צ’יינז’ונג, בן 40, אזרח סין. הוא נפל מסולם מגובה נמוך, פחות ממטר, באתר בנייה של חברת רמי שבירו ברמלה, ונפצע באורח בינוני. על פי העדויות, הוא פונה משם כשהוא הולך על רגליו. לאחר מכן מצבו החמיר והוא מת מפצעיו בבית החולים אסף הרופא.

על דבר מותו, ללא שמו, למדה ד"ר הדס תגרי, מייסדת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, מאתר חדשות סיני. גורמים המקורבים לחקירת התאונה הזו אומרים שלא נמצאה רשלנות של החברה. הפועלים עברו הדרכת בוקר, היו להם אמצעי בטיחות. לא הייתה זו הפעם הראשונה שפועל נפצע באורח בינוני, ואחר כך מצבו מחמיר. לפעמים, אם יש מזל, קורה גם ההיפך.

הבעיות: "התקן הוא רק הרצפה. צריך לעשות מעבר לו"

אבל תאונות, ברובן המכריע, הן לא עניין של מזל, והראיה - במקומות אחרים בעולם המצב טוב מאשר שלנו.

אין זו התאונה הקטלנית הראשונה באתר של תדהר. בארגון קו לעובד מדווחים כי בשנת 2018 נפל עובד אל מותו בעיר לוד באתר החברה, ובשנת 2020 נהרג עובד בפרויקט בתל אביב. שני ההרוגים היו אזרחי סין.

בחברה סירבו להתראיין לכתבה, אולם הח"כ לשעבר איל בן ראובן, ראש מטה הבטיחות בהתאחדות הקבלנים, אומר: "תדהר היא מהמובילות אם לא המובילה בבטיחות בישראל. יש להם חמ"ל בטיחות כמו בחיל האוויר, בחלומי הייתי רוצה לראות את זה בכל השוק".
אז איפה בכל זאת הכשלים? "ציוד כזה כמו שראינו בתאונה צריך להיבדק באופן שוטף", אומר פרופ’ יגאל שוחט, ראש התוכנית לניהול הבנייה במחלקה להנדסה אזרחית וסביבתית באונ’ בן-גוריון בנגב. "צריך לבחון כי כל החלקים בתקינות מכנית (סדקים/קורוזיה), להכיר את יציבות המתקן, לבדוק כבלים ומנגנוני הנעה מכניים. לפי החוק זה צריך להיעשות כל שלושה ימים, אבל אני אומר לסטודנטים שלי שהתקן הוא רק רצפה, ושצריך לעשות הרבה יותר ולבדוק כל יום".

מעבר לכשל הספציפי, בקרב רבים בענף יש תמימות דעים שיש בעיות חמורות בתרבות העבודה ובאכיפה.

ח"כ אוסמה סעדי (הרשימה המשותפת), יו"ר ועדת המשנה לתאונות עבודה, אומר לגלובס: "המצב רק הולך ומחמיר. נכון שהוקמה יחידת פלס במשטרה אבל השורה התחתונה היא שאין אכיפה מספקת, לא מבחינת כתבי אישום, לא מבחינת קנסות, ולא מבחינת רשם הקבלנים שרואה שחברות מפירות חוק באופן קבוע ממשיכות לעבוד. אנחנו מצפים לראות שינוי משמעותי".

"דווקא בחברות עם מערכות בקרה מוקפדות אנחנו באוניברסיטת בן גוריון מוצאים שיש סיכון לאירועים גדולים. כשמתרחשים האירועים הם מאז’וריים", אומר פרופ' שוחט.
לדבריו, ישראל נמצאת במקום ממוצע בעולם ביחס שבין מספר ההרוגים למספר העובדים. "אנחנו צריכים להיות כמו אנגליה ואוסטרליה שהן מתקדמות, ובהן יש שניים-שלושה הרוגים ל-100 אלף עובדים בשנה, באזור שלנו, המזרח התיכון, אנחנו בין המתקדמים דווקא".

ממתי אנחנו משווים את עצמנו למדינות המזרח התיכון?
"אני משווה את עצמנו למזרח התיכון, בגלל התרבות הניהולית של לקיחת הסיכונים. אקלים בטיחות ברמה גבוהה קורה כשיש להנהלה חשיבה על בטיחות ורווחת העובדים. אני מכיר הרבה ארגונים בארץ: בפחות מ-10% מהם יש התייחסות טובה. הרוב בינוני מינוס".

הפתרונות האפשריים: "לחשוב על הביצוע כבר בשלב התכנון"

כפי שהבעיות ידועות, גם הפתרונות מונחים על השולחן.

הטלת אחריות על היזמים: כבר למעלה משנתיים שמקודמות במשרד המשפטים תקנות שיהפכו גם את היזמים - ולא רק את הקבלנים - לאחראים במקרה של תאונה. ד"ר הדס תגרי אמרה בעניין זה: "זה חודשים ארוכים שאנו מתריעים בפני שרת הכלכלה וסגנה יאיר גולן על מצב בטיחותם המעורער של העובדים באתרי הבנייה ובכלל ומפרטים שורת צעדים שיש לנקוט לקידום בטיחותם. חזרנו והפצרנו בשרה לחתום על הרפורמה המתמהמהת בתקנות הבטיחות בבנייה להרחבת האחריות לבטיחות באתרי בנייה, ולהציג תוכנית עבודה מפורטת לקידום בטיחותם של העובדים בשנת 2022, בטרם ייפגעו עובדים נוספים".

בניית תרבות בטיחות: "בכל העולם מי שעושה את העבודה בפועל הם מהגרים ואוכלוסיות מוחלשות, אבל התרבות הניהולית היא כזו שדואגים להם", אומר פרופ’ שוחט. "במזרח אסיה הרבה יותר טובים מאיתנו בתרבות הבטיחות. הונג קונג, טייוואן, סינגפור ויפן - אנחנו צריכים ללמוד מהן. שיטות הבנייה דומות, ומבחינת מזג האוויר בהונג קונג, התנאים קשים יותר וביצועי הבטיחות טובים יותר בהשוואה אלינו. מתחילים את הבוקר בתדריך, בודקים את עמדות העבודה".

מכה לכיס: עו"ד ענת גינצבורג, מומחית לתביעות נזיקין ויו"ר ועדת נכים תגמולים ושיקום בלשכת עורכי הדין, סבורה שהמכה צריכה להיות בכיס: "אם בתי המשפט יפסקו פיצויים עונשיים של מיליוני שקלים לנפגעים - פיצוי שיכאיב בכיסם של הקבלנים וחברות הביטוח - יש סיכוי כי התמונה תשתנה, וכך אף הזילות בחיי אדם".

תיעוש ואוטומציה: האם אפשר להגיע למצב שבכלל לא נצטרך אנשים שעובדים בגובה 40 מטר? "בטווח הארוך - להכניס יותר אוטומציה זה נכון, אבל חלק מהעבודות עדיין יישארו", אומר פרופ' שוחט. נפילות מגובה, נזכיר, הן התאונות השכיחות ביותר.

לחשוב על הביצוע כבר בשלב התכנון: "בגיאומטריה חריגה חייבים כוח-אדם. היזם הוא שצריך לבדוק את התכנון, מתוך חשיבה על הביצוע", אומר פרופ' שוחט.
מסכים איתו מאיר שמש, יו"ר העמותה לקידום האיכות בענף הפיגומים: "צריך שהאדריכל יכין מראש תוכנית גם לבנייה עצמה שלא תסכן את העובדים".

למידה מטעויות: חזי שוורצמן, מפקח עבודה ראשי ומנהל הבטיחות בזרוע העבודה במשרד הכלכלה, וגם בן ראובן אומרים שהלמידה מכשלים היא אבן יסוד במלחמה בתאונות. שוורצמן פרסם בשבוע שעבר הנחיה לבדיקת כל הפיגומים התלויים בארץ, בתקווה למנוע את התאונה הבאה. 

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מטפס בכ-0.6% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור