גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקיות הטק נהנות מהכנסות שיא מפרסום. האם החגיגה תיגמר?

הכנסות הפרסום של חברות הטק הגדולות נשענות כיום על דאטה צד שלישי ● אולם התרחבות חוקי הפרטיות ומעורבות הרגולטורים יכולים להעיב על החגיגה ● ואיך כל זה קשור לעלות סל המזון שלנו? ● דעה

ענקיות הטק חוגגות הכנסות שיא מפרסום / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
ענקיות הטק חוגגות הכנסות שיא מפרסום / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ענקיות הטק הגדולות - מיקרוסופוט, גוגל, אפל, אמזון ומטא - פרסמו לאחרונה את הדוחות הכספיים שלהן לרבעון האחרון של 2021, ובכך סיכמו את השנה. לדוחות של החברות הללו יש השפעה משמעותית על השווקים, והם כלי נהדר לנתח מהלכים שהצליחו וכאלה שפחות. הדוחות גם משמשים ככלי נהדר לזיהוי מגמות אליהן השוק הולך.

ההשפעה של חמש החברות הללו, ששוות יחד יותר מ-8 טריליון דולר, היא עצומה, והיא נוגעת כמעט בכל אחד מתחומי חיינו. היום נדבר על נתוני ההכנסות מפרסום של אותן חברות, ומה ניתן ללמוד מהן.

ראשית, יהיה נכון להסתכל על ההכנסות של כל חברה מפרסום: גוגל הכניסה במהלך 2021 סכום אסטרונומי של 209 מיליארד דולר; מטא הכניסה 114.9 מיליארד; אמזון הכניסה 31.1 מיליארד; מיקרוסופט הכניסה 8.53 מיליארד; אפל הכניסה 68.4 מיליארד דולר משירותים, סעיף שכולל בתוכו גם את שירותי הפרסום. בסך-הכול, חמש החברות הללו הכניסו למעלה מ-400 מיליארד דולר ביחד, כולו מפרסום דיגיטלי בלבד כמובן. 

 

רק בשביל לסבר את האוזן - שוק הפרסום הגלובלי בטלוויזיה מוערך ב-200-250 מיליארד דולר, שוק הפרסום בעיתונות הכתובה מוערך ב-35 מיליארד דולר, ושוק הפרסום ברדיו מוערך ב-30 מיליארד דולר. כמו כן, שוק ה־OOH (שלטי החוצות) מוערך ב-25 מיליארד דולר.

במילים אחרות, הפרסום הדיגיטלי בחברות הטק הגדולות בלבד הוא גדול בהרבה מכל הפרסום הגלובלי בארבעת ערוצי הפרסום המסורתיים המרכזיים. כל זה מבלי לכלול חברות כמו טוויטר, פינטרסט, סנפ, טיק טוק ואחרות.

ההכנסות של חברות הטק הגדולות מפרסום צמחו בין 2020 ל-2021 בכמעט 37%. לא מדובר בצמיחה שגרתית המאפיינת חברות ענק כמו גוגל או אפל, אלא צמיחה המאפיינת חברות סטארט-אפ בתחילת דרכן, עדות לצמיחה המואצת של ענף הפרסום הדיגיטלי.

דאטה צד ראשון היא העתיד בפרסום

אין ספק כי גם בעידן הפרסום הדיגיטלי יש חשיבות לאמצעי המדיה המסורתיים כחלק מהקמפיינים, אך הנתח של סוג הפרסום הזה הולך וקטן. בסופו של דבר מול מכונות הדאטה של מטא, גוגל, אמזון ואחרות - כמעט אין יכולת להתחרות.

אולם, המספרים של מטא ב-2021 ובעיקר התחזיות המאכזבות שלה ל-2022, לצד התרחבות חוקי הפרטיות, תשומת-הלב הגוברת של הרגולטורים, חסימת מידע לצדדים שלישיים על-ידי ענקיות הטק עצמן - מעידים שאולי אנחנו בשיא החגיגה, ומכאן נדרש שינוי.

חברות שביססו את המודל שלהן על שימוש בדאטה צד שלישי כמו מטא, גוגל ואחרות ככל הנראה לא יצליחו לצמוח בקצב הנוכחי לאורך זמן, ויצטרכו לשנות מודלים. מטא נפגעה ראשונה וככל הנראה תמשיך להיפגע, מכיוון שהיא מתבססת בצורה הכי משמעותית על מידע שנאסף מחוץ למערכות שלה.

גוגל, הנסמכת על השימוש באפליקציות שלה, תיפגע גם היא אך פחות, מכיוון שהיא נשענת על אפליקציות רבות בבעלותה. אמזון ואפל משתמשות כמעט לחלוטין במידע שנוצר על גבי הפלטפורמות שלהן.

המסקנה המתבקשת היא רחבה יותר, והיא לא נכונה רק לחמש ענקיות הטק הגדולות, אלא לכל חברה שמפעילה מערך פרסום עצמאי. העשור הקודם היה של דאטה צד שלישי, והגישה הרווחת הייתה שבאמצעות דאטה רחבה יותר, ניתן לבנות מערך פרסום גדול יותר.

מנגד, העשור הקרוב צפוי להישען על הדאטה צד ראשון (דאטה שמשתמשים השאירו בבית העסק או בנכסים הדיגיטליים), באמצעותה יהיה ניתן לבנות מערכי פרסום אפקטיביים יותר לשימוש עצמי ולשימוש של מפרסמים אחרים.

אז מה צפוי להוליד יום?

אין ספק כי הפרסום הדיגיטלי הוכיח את האפקטיביות שלו, זכה ליותר תקציבים וצמח באופן חסר תקדים. ואין ספק - התבססות על דאטה צד שלישי הולכת וקטנה, ועל כן מדובר בהזדמנות אדירה לחשיבה מחדש מצד מערכי הפרסום "המסורתיים".

העובדה שהפרסום הדיגיטלי המסורתי ומכונות הדאטה של גוגל ופייסבוק נחלשים, לצד העובדה שהביקוש לפרסום מטורגט לא צפוי ללכת לשום מקום - אמורה לייצר חדשנות. זו הסיבה שאני מעריך שבשנים הקרובות נראה צמיחה חסרת תקדים בכלים ופתרונות שמשלבים יכולות שימוש בדאטה וטרגוט חכם על גבי כלים "מסורתיים".

בין היתר, אנו צפויים לראות כבר בעתיד הקרוב גידול משמעותי בשימוש במערכות OTT (מודעות חכמות ופרסונליות לצופים בערוצים), פרסום מטורגט בפודקאסטים (שכבר מציגים ניצנים של כלים לפרסום מבוסס מיקום ותחומי עניין) ועוד.

עם זאת, בעקבות העובדה שחלק ניכר מהשירותים הללו יחסמו על-ידי חומות התשלום (למשל, שירותי סטרימינג, מנויים לעיתונים אונליין, פודקאסטים בתשלום), אני לא צופה שזה יביא לצמיחה דרמטית בהיקפי הפרסום המסורתי אלא רק למיצוי טוב יותר של הכלים ולעצירה של קצב הקיטון. הפוטנציאל הגדול יותר בעיניי שייך לרשתות הפרסום העצמאיות שייווצרו על-ידי קמעונאים וחברות שמחזיקות בדאטה צד ראשון.

אמזון היא מקרה בוחן מעולה לכך - מכונת הפרסום שלה, שכאמור מייצרת יותר מ-30 מיליארד דולר בשנה, היא תוצר לוואי של מערך מכירות האונליין והאופליין שלה ושל מועדון הלקוחות, והיום מהווה את המנוע הרווחי ביותר בחברה.

ואכן, אני מעריך שבשנים הקרובות נראה עשרות רבות של רשתות פרסום נוספות של קמעונאים וחברות שיפנימו את הפוטנציאל הגלום בדאטה צד ראשון, וישכילו לבנות פלטפורמות פרסום אונליין ואופליין (פרסומות על מסכי מגע בסניפים, Smart Labeling ועוד). בין אילו שיכולות ליהנות אפשר למצוא חברות כמו BestBuy , וולמארט, שופרסל, סופר-פארם, פנגו, קרוגר, נטפליקס ורבות אחרות.

אינטארקציה למפרסמים ולמידת המשתמשים

כדי שרשתות כאלה יצליחו, התנאי הוא ברור - מצד אחד, יכולת ליצירת אינטראקציה ורלוונטיות למפרסמים (יצרני תוכן, יצרני מוצרים, עסקים קטנים יותר שרוצים להגיע לקהל היעד); ומצד שני, הרבה נקודות מגע עם משתמשים שמייצרות דאטה צד ראשון מגוון ומלמד על המשתמשים החדשים.

ניתן לקחת את שופרסל כמשל. החברה מרוויחה בשנה 300-400 מיליון שקל על מחזור מכירות של יותר מ-15 מיליארד שקל. להערכתי, אם היא תשכיל לייצר פלטפורמת פרסום רב-ערוצית שכוללת, בין השאר, פרסום פרסונלי באתר, פרסום פרסונלי באפליקציה, מסכים וכלי פרסום בסניפים, שילוב סמפלים, פרסום במשלוחים עצמם ושילוב מערך פרסום ב-BE - שופרסל יכולה להוסיף לעצמה עוד מאות מיליוני שקלים של הכנסות עם מעט מאוד הוצאות נלוות (הדאטה נוצר מהעסק עצמו, והעלות השולית היא כמעט אפסית), שרובם הגדול ייכנסו ישירות לרווח הנקי. מה שהכי מעניין הוא שזה לא ייקר לנו את סל הקניות ואולי אפילו להפך. 

הכותב הוא מנכ״ל mihi.market ויוצר קהילות digital. tech. business ו-Beyond the metaverse 

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ווישור / צילום: רמי זרנגר

רגע לפני האסיפה: בנו של מייסד איילון עוקץ את העסקה עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; מצרים מעלה את הכוננות בצפון סיני

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת