גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וריאנט הקורונה ba.2: מה החוקרים יודעים והאם מחלימי האומיקרון עמידים?

עוד לא לגמרי יצאנו מגל האומיקרון, אבל נראה שהווריאנט החדש כבר כאן ● מה מצב התחלואה ב-ba.2 בישראל, האם הוא צפוי להשפיע על הימשכות הגל החמישי, האם גם אלו שחלו באומיקרון נמצאים בסכנה להדבקה חוזרת, ועד כמה הווריאנט החדש מסוכן ביחס לזנים קודמים? ● גלובס עושה סדר

אומיקרון. האם היציאה מהגל החמישי נמצאת בסכנה? / צילום: Shutterstock
אומיקרון. האם היציאה מהגל החמישי נמצאת בסכנה? / צילום: Shutterstock

הגרפים של גל האומיקרון נמצאים בירידה ברוב המדינות שבהן החל הגל מוקדם, וגם הגרפים העוקבים אחרי רמות התחלואה בעולם כולו נמצאים במגמה דומה. בישראל נרשמה גם ירידה חדה במספר המאושפזים, כאשר כעת מספר המאושפזים החדשים היומי עומד על כחצי מהנתון שנרשם בשיא - לפני שלושה שבועות בלבד. ובכל זאת העולם מתקשה לנשום לרווחה אפילו זמנית, בגלל דאגה אחת: וריאנט ba.2.

לפני שלושה שבועות סיכמנו את מה שהיה ידוע לגבי וריאנט Ba.2, אך בשלב זה לא הרבה היה ידוע. גם כעת, כאשר ברור שהווריאנט איתנו, ישנם לגביו סימני שאלה מהותיים, ולא ברור איך, אם בכלל, הוא ישפיע על המשך התחלואה, אך בכל זאת השבועות האחרונים אפשרו לקבל מעט מידע נוסף וחשוב.

האם הווריאנט כבר משפיע על מגמות התחלואה בישראל?
Ba.2 כבר נמצא בישראל, והוא מהווה כ-7.7% מהריצופים בישראל, ושיעורו גבוה יותר בקרב מאומתים המגיעים מחו"ל. בערים מסוימות, למשל באום אל פאחם, הוא כבר מהווה 20% מההדבקות. בניטור הביוב שהחל עם תחילת גל האומיקרון, נמצא הווריאנט ביhשובים נוספים באזור השרון, ביניהם רעננה ונתניה, וגם באתר השפד"ן, המרכז את הביוב של גוש דן, אך בכמויות נמוכות יותר.

למרות התפשטותו של הווריאנט, התחלואה בישראל כאמור יורדת. אולם במדינות אחרות, למשל ארה"ב, נראה כי גם במקומות בהם התחלואה יורדת, התחלואה ב-Ba.2 עולה. כלומר, נראה כי ברוב המקומות שכבר הוכו באומיקרון, הוא לא חזק מספיק כדי להפוך את המגמה, אבל הוא מחותר נגד המגמה ועלול להאט את קצב הירידה של הגל.

האם תחלואה באומיקרון מגנה מפני ba.2?
Ba.2 מדבק יותר מאומירקון. לולא הייתה חסינות בקרב האוכלוסייה בשל תחלואה באומיקרון, היינו כנראה רואים התפשטות מהירה הרבה יותר שלו באוכלוסייה. אולם, ישנן עדויות אנקדוטליות להדבקה חוזרת באומיקרון, וייתכן כי האשם הוא בווריאנט החדש.

מאמר בהובלת חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה שפורסם לאחרונה באתר MedRxiv, ניסה לנבא את החיסוניות שמקנה הדבקה באומיקרון נגד וריאנטים חדשים. המחקר הראה כי אם מפגישים מחלימים מדלתא ומחלימים מאומיקרון עם וריאנט ווהאן המקורי, המחלימים מאומיקרון בכלל, וספציפית אלה שהייתה להם מחלה קלה מאוד, פחות מוגנים משמעותית מאשר המחלימים מדלתא.

ההערכה היא כי המחלה הקלה יותר, שאנחנו מברכים עליה, גם גורמת לפחות פעילות של מערכת החיסון, ולכן לפחות הגנה. ייתכן כי זה יהיה המצב גם לגבי וריאנט Ba.2, ומי שחלו במחלת אומיקרון קלה, יהיו חשופים לו.

אם כך, התוצאות הן מעורבות. חיסוניות העדר החלקית, שכבר נוצרה נגד אומיקרון, אמורה לעזור למנוע התפשטות של ba.2, אבל אם בכל זאת תהיה התפשטות משמעותית של ba.2 - אם בשל הדבקה רחבה של מי שטרם נדבקו או בשל הגעת נדבקים רבים עם הווריאנט מחו"ל - היא יכולה לפגוע גם במי שכבר חלו.

עם הזמן, נוגדני קורונה דועכים (במיוחד אצל מחלימים שלא חוסנו), כך שייתכן שרמת ההגנה שאנחנו רואים נגד הווריאנט כרגע, שמונעת את התפשטותו כפי שהתפשט אומיקרון, עלולה לרדת.

אם זה יקרה, ייתכן כי נראה גל ba.2 חדש שיפגע גם באחוז מסוים ממחלימי אומיקרון, אם כי סביר להניח שהוא לא יוכל להגיע לעוצמות של גל אומיקרון. אולם מדובר בלוחות זמנים של כמה חודשים, ועד אז ייתכן שנראה כבר אפילו וריאנט חדש.

בדנמרק, היכן שווריאנט ba.2 הגיע במקביל לגל האומיקרון ולא אחרי, לא רואים את סוף הגל. מספר המאומתים גבוה ויציב, ומספר המאושפזים ממשיך לטפס. אולם דנמרק גם הטילה מגבלות להאטת גל האומיקרון ורק לפני כמה שבועות שחררה אותן, דבר שיכול להשפיע על דפוס התחלואה, בנוסף או בלי קשר לווריאנט. מדינות אחרות שבהן וריאנט ba.2 אושר כווריאנט העיקרי, לא מספקות מידע מפורט על מאושפזים, ולכן קשה יותר לדעת איך הגל הזה מתפתח אצלן.

האם ba.2 גורם לתחלואה קשה יותר מאומיקרון המקורי
כרגע אין עדויות ברורות מן העולם כי הווריאנט החדש גורם למחלה קשה יותר מאשר האומיקרון. עם זאת, רק חלק קטן מן החולים היום מרוצפים באופן מדגמי כדי לקבוע באיזה וריאנט חלו, ואין שום פילוח לפי מידע זה בדשבורדים של המדינות השונות, כך שאין מידע מאוד ברור ושקוף בידי הציבור בעניין זה. רופאים בבתי החולים ובקהילה עדיין אינם מדווחים שהם רואים "קורונה חדשה" עם תסמינים חדשים או חמורים משמעותית.

מחקר בהובלת חוקרים מכמה אוניברסיטאות ביפן, שפורסם באתר BioRxiv, הראה כי באוגרים, וריאנט ba.2 גרם לתחלואה חמורה יותר, דומה יותר לזו שגרם וריאנט דלתא. נראה כי דרושים בהקדם מחקרי עולם אמיתי מסודרים, כדי לאשש או לשלול שהווריאנט קטלני יותר.

האם התרופות הקיימות יעילות נגד ba.2 כמו נגד אומיקרון?
כאשר וריאנט אומיקרון הגיע, מספר תרופות מבוססות שהיו עד אז בשימוש מוצלח נגד תחלואה קשה בקורונה, נמצאו מיד כבלתי יעילות - למשל התרופה של חברת ריג'נרון. תרופות אחרות מבוססות נוגדנים נכנסו לשימוש נגד אומיקרון, למשל נוגדים של גלקסו סמית'קליין ושל אסטרהזנקה, אבל מחקר ראשוני של חוקרים מאוניברסיטת ניו יורק מעלה את הספק לגבי יעילותם.

הנוגדן של אסטרהזנקה אמור להיות כלי מאוד חשוב במערכה, שכן הוא יכול להגן על מדוכאי חיסון כנוגדן מניעתי למשך חצי שנה. הגנה על מדוכאי חיסון היא קריטית להפחתת מספר החולים הקשים בקורונה, וגם יכולה לעזור במניעת היווצרות של וריאנטים חדשים. יעילותו נגד אומיקרון הייתה חדשות מצוינות, והאפשרות כי נוגדן זה לא יהיה יעיל נגד ba.2 היא אפשרות בעייתית מאוד.

לעומת זאת, התרופות האנטיויראליות שאינן מבוססות נוגדנים, ובעיקר התרופה פקסלוביד של פייזר, אשר ניתנת בשלבים מוקדמים של המחלה ויכולה למנוע התדרדרות לתחלואה קשה, לא צפויות להיות מושפעות מהשינוי בווריאנט.

האם מגיע לו אות יוונית חדשה?
מספר רופאים טוענים שההבדל בין אומיקרון ל-ba.2 מבחינת מספר המוטציות המבדילות ביניהם, הוא משמעותי כמו ההבדל בין אלפא, לגמא ולדלתא, ולכן מגיעה לו אות יוונית משלו.

זה משנה, כי כאשר הווריאנט מכונה אומיקרון 2, הציבור עלול באופן לא מודע לייחס לחיסוניות מאומיקרון יותר הגנה גם מפני הווריאנט החדש, ומקבלי החלטות עלולים שלא לקחת בחשבון אפשרות של גל חדש לגמרי של הווריאנט. לכן נשקלת כעת האפשרות לתת לווריאנט אות חדשה. על פי האלף בית היווני, פי היא האות הבאה אחרי אומיקרון.

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים