גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופטת רות רונן: קבעה גבולות לבעלי שליטה ואחריות לדירקטורים בחברות ענק

לאחר שהשרה שקד סיכלה בעבר את קידומה, השופטת רונן צפויה לעבור מהמחלקה הכלכלית במחוזי תל אביב לעליון ● בין פסיקותיה: אישור פשרה תקדימית בתביעה נגד בנק הפועלים והחלטה שנגעה לאיזונים בין אשמת דירקטורים ברשלנות לבין אחריותם לכישלון התאגידים

רות רונן, שופטת / צילום: יוסי זמיר
רות רונן, שופטת / צילום: יוסי זמיר

בחירת השופטת רות רונן (60) לבית המשפט העליון התקבלה בשמחה במערכת המשפט. רונן נחשבת לשופטת חדה ונעימה שעורכי דין אוהבים להופיע באולמה, ככזו שיורדת לעומקם של התיקים בהם היא מעורבת, ומספקת בדרך כלל פסקי דין מאוזנים.

 

רונן, שמכהנת כשופטת החל משנת 1995, עת מונתה לשופטת בבית משפט השלום בתל אביב, נחשבת לשופטת ליברלית וכמי שמקורבת לנשיאת העליון אסתר חיות. בשנת 2005 מונתה לשופטת בבית המשפט המחוזי, וחמש שנים לאחר מכן מונתה לשופטת במחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב.

לאחר שסיימה בהצטיינות את התואר הראשון שלה באוניברסיטה העברית, שבמהלכו עבדה כעוזרת פרלמנטרית של יוסי שריד, רונן החלה בהתמחות אצל נשיא בית המשפט העליון מאיר שמגר. בהמשך, רונן החלה לעבוד במשרד יגאל ארנון. לאורך השנים, עוד בטרם בחירתה לשיפוט, היא עבדה גם בארה"ב, ועברה בהצלחה את בחינות הלשכה בניו יורק. בשנת 2002 השלימה תואר שני באוניברסיטת תל אביב, שם גם הייתה מרצה בקורסים שונים.

עורך דין שהופיע לעתים קרובות באולמה של השופטת רונן ציין שעזיבה שלה את המחלקה הכלכלית תהווה אבידה גדולה. "כשהיא השופטת, ידענו שהיא תעמיק בחומר, ותפסוק בהתאם לראיות שמוצגות לפניה", טען. "היא שופטת נעימה וחכמה, שיודעת גם להיות קשוחה כשצריך ושומרת תמיד על מקצועיות באולם".

עורך דין נוסף שהופיע בפני השופטת רונן טען שמדובר בשופטת בעלת מזג שיפוטי נעים שמאפשרת לצדדים להתבטא באופן חופשי באולמה: "בטוח שבמידה ותתמנה לבית המשפט העליון, תקבל החלטות מושכלות ומאוזנות, ממש כפי שעשתה כשהייתה בבית המשפט הכלכלי".

ב־2008 עמדה רונן בראשות ועדה שנועדה לקדם את ייעול ההליכים משפטיים. הוועדה בראשותה המליצה, בין השאר, לקבוע תעריפי הוצאות לכל שלב בהליך, כך שניתן יהיה להטיל אגרות על בקשות ביניים ולחייב את השופטים לפסוק הוצאות משמעותיות לצד המפסיד. ההמלצות הוכנסו לטיוטת חוק ההסדרים ל־2012-2011, אך לא עברו את הצבעת הממשלה, ולא נכנסו לחוק.

בשנת 2009 אישרה רונן תובענה ייצוגית נגד מינהל מקרקעי ישראל, בהסכמתו, להשבת הפרשי ריבית לחוכרי מקרקעין בנוסף להפרשי הצמדה. זאת, בגין סכומים שהושבו להם כתוצאה מביטול עסקאות עם המינהל.

ארגון ימין התלונן, הנציב גיבה בתום הליך ארוך

לאורך השנים, בין פסיקות חשובות ומשמעותיות שכתבה ונטלה בהן חלק, היו גם רגעים קשים יותר. בשנת 2011 הוגשה נגד השופטת רונן קבילה מטעם "הפורום המשפטי למען ארץ ישראל", בעקבות פסיקה שבה הורתה למשרד הביטחון למסור מסמכים לעמותת "גישה" שפעלה למען זכות התנועה של הפלסטינים. בקבילה נטען שבגלל שבעלה של רונן הוא בכיר בקרן החדשה לישראל שתומכת בעמותה, השופטת הייתה בניגוד עניינים בזמן ההחלטה.

בתחילה קיבל נציב התלונות את הקבילה וקבע שהיא מוצדקת, אלא שבהמשך הפך את החלטתו וקבע: "תחולתה של חובת הבירור, המחייבת את השופט לברר עם הצדדים קיומו של מידע נוסף העלול להשפיע על עמדתם, היא מכאן ולהבא בלבד, ואין להחילה ביחס למקרה מושא התלונה".

בשנת 2017 הוגשה תלונה נוספת נגד רונן לאחר שדנה, כך לפי הנטען, בעתירה של מיליוני שקלים נגד התעשייה האווירית, אף שהייתה מיודדת עם עורך הדין שייצג את החברה הנתבעת - בעליו של משרד עורכי דין גדול מאוד ומוכר. השופטת רונן דחתה את העתירה נגד החברה שייצג חברה. בעניין זה עדיין לא התקבלה החלטתו של הנציב.

לאורך השנים פרסמה השופטת רונן כמה פסקי דין משמעותיים, והובילה לשינוי מדיניות במשפט הכלכלי בארץ. באוגוסט 2019 אישרה לנהל תביעה על סך 113 מיליון שקל נגד בי־קום, החברה שבבעלות שאול אלוביץ’, ששולטת בבזק. רונן קבעה כי בעלת השליטה בבזק חילקה דיווידנד לבעלי המניות שלא כדין, ושמדובר בדיווידנד שנועד לשמש את אלוביץ' להחזר חובות שנטל בעבר כדי לרכוש את בזק. בכך סימנה רונן קו אדום נוסף מבחינת המותר והאסור לבעלי שליטה בחברות ציבוריות, כשקבעה כי לא כל רווח של החברה יכול אוטומטית להפוך לדיווידנד.

קבעה שדירקטורים ייאלצו לפצות בנק

פסיקה חשובה נוספת הייתה אישור פשרה תקדימית בתביעה שהוגשה נגד בנק הפועלים בגין האשראי הכמעט בלתי מוגבל שהעניק לנוחי דנקנר. הפסיקה הייתה הראשונה שבה קבע בית המשפט כי דירקטורים בבנק ייאלצו לפצות את הבנק, בגלל החלטה להעניק הלוואה שהסתיימה באופן רע.

עוד פסיקה משמעותית של השופטת רונן נגעה לשאלה מתי עניין של בעלי שליטה ייחשב אישי שמחייב אישור, וכן מהי המשמעות של הסתמכות דירקטוריון על חוות דעתו של מומחה. פסק הדין של רונן, קבע כי קבלת ההחלטות של דירקטורים בעלי עניין בהשקעה שכשלה לא חושפת את המאשרים לאחריות מוגברת.

בפסק הדין, רונן מאזנת בין הצורך להרתיע דירקטורים מקבלת החלטות רשלנית, לבין הצורך להגן על דירקטורים שפעלו באופן סביר, למרות שההחלטה שלהם הובילה לכישלון. פסק הדין של השופטת רונן אושר על ידי בית המשפט העליון.

"אם דירקטורים חשים שהם אחראיים על ההחלטות העסקיות שלהם, שהם צריכים לפנות ולקבל חוות־דעת, אם הם בוחנים את האלטרנטיבות, אם דירקטורים חושבים שצריך לקיים דיון מושכל, לבחון את הדעות שלהם מול דעות אחרות - אם זו התוצאה, אז אני לא רואה בזה ביקורת אלא מימוש של משהו שאנחנו מנסים לקדם ואולי מצליחים", אמרה רונן על פסיקתה.

רות רונן

אישי: בת 60. נשואה לאיש העסקים זאב ברגמן, מבכירי הקרן החדשה, ואם לשלושה
מקצועי: סיימה תואר ראשון בהצטיינות באוניברסיטה העברית, ותואר שני באוניברסיטת ת"א. מונתה לשופטת ב־1995 ולשופטת מחוזי ב־2005. החל מ־2010 שופטת במחלקה הכלכלית במחוזי תל אביב
עוד משהו: נוהגת להגיע לדיונים בבית המשפט כשהיא רכובה על אופניים

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מדד ניקיי עולה ב-1.4%


מדד הקוספי הדרום קוריאני מזנק בכ-2% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים, המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב–10%–20% וזמן האספקה יתארך, וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות