גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשנה לאחר אסון מירון: טענות על מכרז תפור להפקת ההילולה הבאה

לגלובס נודע כי חברת עזריאלי הפקות, שבבעלות מפיק המקורב לש"ס, זכתה במכרז להפקת הילולת מירון השנה ● עמותת המרכז הארצי למקומות קדושים, שתחת ניהולה התרחש האסון, היא שניהלה את המכרז ● מפיק בכיר בתחום: "זה מרגיש כמו סוג של קומבינה; תנאי המכרז נראו כאילו שם של חברה מסוימת מופיע עליהם"

חברי ועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון / צילום: דוברות הוועדה
חברי ועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון / צילום: דוברות הוועדה

כמעט שנה לאחר האסון בהילולת מירון שגבה את חייהם של 45 קורבנות, נערכים כעת להפקת ההילולה הבאה: לגלובס נודע כי במכרז להפקת האירוע זכתה חברת עזריאלי הפקות בע"מ שבבעלות דוד עזריאלי - מפיק המקורב לש"ס.

הזכייה היא לאופציה של שנה עם אפשרות להארכה של ארבע שנים נוספות. המכרז לא כלל סכום ספציפי שיוקצה להפקת האירוע, אולם למתמודדים נאמר כי ההשקעה באירועים קודמים עמדה על כ-15 מיליון שקל בשנה, ובשנים הקרובות היא צפויה לגדול באופן משמעותי. על-פי ההערכות בתעשייה, המשרד לשירותי דת, שמתקציבו ממומן האירוע, צפוי להשקיע בכל שנה כ-25 מיליון שקל, כך שהזכייה של עזריאלי מגלמת פוטנציאל של כ-115 מיליון שקל.

אומנם מי שמתקצב את ההילולה במירון הוא המשרד לשירותי דת, שאחראי באופן מינסטריאלי על האירוע, אולם האחריות על הפקת האירוע עצמו, שיכלול השנה הדלקה אחת בלבד, נותרה בידי הגוף שכשל באירוע הקודם, ואשר תחת ניהולו התרחש האסון בשנה שעברה - עמותת המרכז הארצי למקומות קדושים. העמותה היא שניהלה את המכרז לבחירת חברת הפקה, בה זכה כאמור המפיק עזריאלי.

העמותה פנתה לכ-28 חברות בהזמנה להתמודד במכרז, אולם בסופו של דבר הגישו הצעות רק ארבע חברות: כפיים, בנדה הפקות, עזריאלי הפקות וטרגט מרקט, שמשכה את הצעתה לאחר מספר שעות, זאת למרות שנחשבה פייבוריטית לזכייה.

שלא לייחוס מסבירים בתעשייה כי היו מספר סיבות שמנעו מחברות להתמודד על התקציב וגרמו לטרגט למשוך את הצעתה: לוח הזמנים הקצר, כשתוכנית האירוע עדיין לא ידועה, אך ברור כי מדובר בהפקה מסובכת המורכבת מאלפי פרטים, והתשלום על האירוע נחשב נמוך יחסית. 

בהילולות קודמות "לא היה בעל בית"

נציין כי במסגרת מסקנות הביניים של ועדת החקירה הממלכתית שבודקת את אסון מירון נקבע כי באירועי ההדלקה הקודמים "לא היה בעל בית לאירוע", לא היו אחראי אחד ולא דמויות מקצועיות. לכן נקבע כי מעתה ואילך חייב להיות מנהל אחראי לאירוע ובנוסף גוף מקצועי - חברת הפקה שתנהל את הפקת האירוע עם ניסיון רב באירועים המוניים ברישיון, זאת מאחר שלחלק ניכר מהאירועים ההמוניים שמתקיימים בחברה החרדית אין רישיון.

לאחר המלצות הביניים מינה השר לשירותי דת מתן כהנא את ניצב בדימוס צביקי טסלר לתפקיד פרויקטור מירון לקראת הילולת הרשב"י שתיערך השנה. תפקידו הוא לתכלל ולנהל את קיום ההילולה אל מול כלל הגורמים הרלוונטיים, ובכפוף לשר לשירותי דת.

על-פי החוק, את האירוע יכולה לנהל רק עמותה ממשלתית, ולכן גם השנה תפעיל את האירוע עמותת המרכז הארצי למקומות קדושים - מה שהטריד מאוד חברות הפקה ששקלו להתמודד במכרז. גם תנאי המכרז ולוח הזמנים הקצר לא תרמו לנכונות להשתתף. 

"כל המכרז התנהל באופן הזוי

"זה אחד האתגרים הגדולים שיש לישראל בתחום של ניהול פרויקטים, ואין כמעט חברות בישראל שיודעות לטפל בזה", אומר שלא לייחוס מפיק באחת החברות הגדולות. "עצם המכרז לא במקומו, ומי שמנהל את המכרז לא במקומו. חשבנו שאחרי מסקנות הדוח זאת אחריות מאוד גדולה לפרויקט בזמן מאוד קצר. הבנתי שזה נשאר תחת הניהול של עמותת המרכז הארצי למקומות קדושים. כל המכרז התנהל באופן הזוי. לצאת עם מכרז כזה חודשיים וחצי לפני האירוע, כשהמתווה עדיין לא ברור, ולא יודעים למה הולכים, לא יודעים בדיוק איך זה יתנהל ומי שינהל זה - אותם אנשים שנחקרים מהפעם שעברה הם אלה שבעצם צריכים להיות אחראים על האירוע - זה מאוד בעייתי.

"מבחינת התנאים, למפיקים ניתן רף של 7%-12%, שנחשב נמוך. אז מראש הלכו לצד הנמוך של התשלום, והיה ברור שיש משמעות לגובה העמלה. אז מה הם מחפשים? מישהו שייתן אחוז-שניים פחות? היה צריך לעשות בדיקה רק של איכות. לנטרל את עניין הכסף. מי מדבר על אחוז כזה בפרויקט על אירוע שמתו בו 45 אנשים שנה קודם? בנוסף, בתוך אותה עמלה הכניסו על המפיק את עלויות כוח-האדם, כשהם דורשים כוח-אדם גדול ובכיר לכמה חודשים".

לדברי המפיק הבכיר, השאלה הגדולה שחברות שאלו את עצמן היא האם אפשר לנהל שם אירוע בצורה בטוחה: "זה לא עניין של כמה כסף מוקצב. האם האירוע מתוקצב בתקציב גבוה או נמוך אפשר להגיד אל מול מוצר. אבל במכרז לא היה מוצר. לא ברור האם יהיו 100באירוע אלף איש או חצי מיליון, איזה אירוע נדרש להעמיד, מה מנגנוני הביטחון שמייצרים למפיק כדי שמה שקרה לא יחזור על עצמו. איזה שינויים דרמטיים תהיה בהתנהלות. ולכן זה סיכון גדול. לא צריך להרים פרויקט כזה בחודשיים. ואם המשמעות הייתה לדלג על האירוע בשנה אז היה צריך לדלג ולהרים את זה בצורה מסודרת". 

"מרגיש כמו סוג של קומבינה" 

מפיק אחר טוען כי הוא מתקשה להימנע מהתחושה שכשנכתבו תנאי המכרז, הם כוונו מראש לחברה שמעוניינים שתזכה: "קטגוריות הניסיון שהחברות נדרשו להציג תמוהות, ההגדרות של הקטגוריות נראות כאילו השם של חברה כלשהי מופיע עליהן.

"למשל, ביקשו ניסיון בהפקת אירועים של 25 אלף איש ומעלה - אבל של אירועים מתמשכים לאורך זמן. אין כמעט אירועים כאלה בארץ. יש אירועים המוניים שמושכים עשרות אלפי אנשים, כמו למשל המרתונים בתל אביב ובירושלים או ההופעות הגדולות בפארק, אבל רובם נמשכים כמה שעות ולא יותר. שני האירועים המתמשכים העיקריים הם בהר מירון ואירוע הבאבא סאלי בנתיבות, וזה הדליק אצלי אור אדום".

המפיק מביע חשש מכך שחברת ההפקה שנבחרה לא מסוגלת להרים אירוע בסדר גודל כזה. "זה מרגיש כמו סוג של קומבינה, כי הם היחידים בישראל שיכולים לעמוד בתנאי של ניסיון בהפקת אירוע המוני מתמשך. החברה שזכתה קטנה יחסית. ייתכן שיש שם אנשים מוכשרים, אבל לאירוע בסדר גודל כזה חייבים חברה גדולה שמעסיקה עשרות עובדים באופן קבוע, שיש לה מחזור גדול. האירוע כה מורכב, צריך הרבה אנשים מנוסים ואיכותיים, ופרק הזמן שניתן כדי להתכונן הוא קצר מאוד. לכן החוסן של החברה קריטי מבחינת יכולות הביצוע, וצריך יכולת כלכלית, כי עד שמקבלים את הכסף מהמדינה, יוצאת הנשמה". 

"עמידה בתנאי סף מחמירים"

מטעם המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים נמסר בתגובה: "ועדת החקירה הממלכתית המליצה בעקבות האסון הקשה שאירע במירון על הגבלת תפוסת הקהל במירון והסביבה הקרובה. המרכז הארצי חיפש במודע חברת הפקה בעלת ידע מוכח באירועים דומים הנערכים תחת כיפת השמיים, תוך מתן דגש לניוד, ויסות ותחלופת קהל בו-זמנית.

"חברת ההפקה נבחרה לאחר שהוכיחה ניסיון באירועים מעין אלה ותוך עמידה בתנאי סף שהיו מחמירים ביותר, כאשר המכרז נערך תחת פיקוח משפטי צמוד ומשרד רואי חשבון המתמחה בנושא. החברה היא אחת המוכרות והמשמעותיות בתחום ההפקות, זכיינית החשב הכללי לאירועים גדולים, זכיינית חברות גדולות דוגמת קק"ל, אל על ועוד, והיא הפיקה את טקס פתיחת השגרירויות בירושלים, אירועי ענק עבור עיריות גדולות ורשויות וכן אירועים גדולים אחרים בארץ ובחו"ל".

עוד כתבות

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק