גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק על סטרואידים: מה קרה השבוע בקריפטו?

על רקע המלחמה באוקראינה זירת הקריפטו פורחת: איזה אתגר חדש ניצב בפני הרגולטרים, מה עושה בנק ישראל כדי ליישר קו עם הסטנדרטים החדשים בתחום התשלומים, ואיך תמנונים עוזרים לנקות את חופי הים ● מסביב לעולם ב-5 תחנות

המלחמה באוקראינה הציפה שאלות רבות בנוגע לעולם הקריפטו / צילום: Shutterstock
המלחמה באוקראינה הציפה שאלות רבות בנוגע לעולם הקריפטו / צילום: Shutterstock

1. פרצת סייבר בארנקי מטאמסק בעולמות המטא-וורס

חברת הסייבר גארדיו חשפה פרצת אבטחה בארנק הפופולרי מטאמסק, כאשר משתמשים שמעוניינים להיכנס לפרויקטים בעולמות המטא-וורס מעבירים למעשה, בתהליך ההזדהות הסבוך, פרטים לרשת האקרים.

איך זה עובד? לפי גארדיו, שער הכניסה העיקרי הוא דרך חיפוש בגוגל של פרויקטים בתחום המטא-וורס. החיפוש יעלה אתר דמה, זהה כמעט לחלוטין לאתר האמיתי, ושם הגולש "יתבקש לעבור תהליך הזדהות מסורבל כמקובל בתעשייה, על מנת להתחבר לארנק המטאמסק. אלא שבמקרה הזה תוך כדי התהליך הוא יתבקש גם למסור פרטים על הארנק אשר ישמשו לאחר מכן להונאה. לאחר מכן הוא יועבר לאתר האמיתי, אבל תוך דקות כל תכולת הארנק שלו תישאב", מסביר אמיר זגר, סמנכ"ל אבטחה בגארדיו.

"אנו רואים עוד ועוד פרויקטים שמשכפלים להם דפי דמה ברמה כמעט מושלמת, וכל יום מעלים אתרים חדשים אשר מקודמים ללא הפרעה באמצעות גוגל. במקביל ישנם גם קמפיינים יזומים של ההאקרים, אבל שער הכניסה העיקרי הוא באמצעות מנוע החיפוש", מציין עוד זגר, "כי לרוב זוכרים את שם הפרויקט שרוצים להגיע אליו, ולא את הכתובת המדויקת".

לפי גארדיו, מדובר באופרציה גדולה: "זו הונאה של מיליוני דולרים רבים, ויש הרבה אנשים שמשקיעים בזה אנרגיה וגם כסף - מישהו נותן לגוגל כסף לקדם את אתרי הדמה", מציין זגר, ומוסיף כי "העלייה המהירה של תחומי המטא-וורס וה-NFT הובילה לתחום אנשים רבים, שאין להם מומחיות טכנולוגית. הליך ההזדהות והכניסה מורכב וסבוך, ולא לכולם יש ההבנה של מתי הדרישות הן לגיטימיות ומתי לא.

"רבים מחזיקים את המטבעות המבוזרים ונכסיהם הדיגיטליים בארנקי קריפטו חמים (אונליין), ואת העסקאות של רכישת נכסים דיגיטליים חדשים הם מבצעים תוך חיבור של הארנק הדיגיטלי לזירות מסחר ולאתרי אינטרנט, שם מתבצעת הפעילות. ההתחברות לארנקים אלו מורכבת וכוללת כמה רמות שונות של אימות נתונים אישיים, ואת התהליך הזה הצליחו ההאקרים לזייף".

ארנק המטאמסק הוא אחד הארנקים הפופולריים בעולם, עם עשרות מיליוני משתמשים.

2. בין אוקראינה לקנדה: עד כמה הקריפטו חסין מפני התערבות רגולטורית? 

המלחמה באוקראינה הציפה שאלות רבות בנוגע לעולם הקריפטו, כמו עד כמה המערכת אכן מבוזרת, ובאיזו מידה הרגולטורים יכולים להתערב במערכת התשלומים שנמצאת מחוץ לפיקוחם. השאלה התחדדה בסוגיית אכיפת הסנקציות של המערב על רוסיה, כאשר בעוד חלק מבורסות הקריפטו המבוזרות, למשל קראקן, הודיעו כי לא יעצרו באופן גורף פעילות בחשבונות של אזרחים רוסים, ללא הנחיה מתאימה מהרגולטורים, בורסות אחרות, למשל בייננס, הודיעו כי יעצרו חשבונות ספציפיים של אזרחים שנמצאים ברשימת הסנקציות של המערב, אך לא יחסמו באופן גורף פעילות של אזרחים רוסים.

הרעיון הבסיסי מאחורי הקריפטו נעוץ בכך שהוא נמצא מחוץ להישג ידו של ריבון כלשהו; אין מדינה שיכולה "להוריד את השאלטר" ולעצור את הקריפטו, ובהתאם אין מדינה, או ליתר דיוק בנק מרכזי, שיכול להחליט להגדיל את כמות המטבעות. המציאות, לעומת זאת, מראה כי ישנן מגבלות על הקריפטו, וכשאלו קשורות לאיסורים מטעמים אידיאולוגיים, הן לא נמצאות בקונצנזוס.

כך למשל, מוקדם יותר החודש נאספו תרומות בקריפטו עבור מחאת הנהגים בקנדה (נהגי משאיות במדינה מחו נגד בדיקות קורונה וחובת חיסונים, והובילו לחסימת מעברי הגבול), לאחר שהממשלה הקנדית הכריזה על מצב חירום, שמאפשר לה להשתלט הן על חשבונות בנק והן על חשבונות קריפטו במדינה. זה הוביל את מייסד בורסת קראקן ומנכ"ל בורסת קוינבייס להמליץ למשוך את הקריפטו מהחשבונות בבורסה לארנקים פרטיים במשמורת עצמית. הקריאה נתפסה על ידי השלטונות בקנדה כעידוד לעקוף את ההוראות, ובתגובה הרגולטור הזהיר את קראקן ואת קוינבייס שלא לקדם מסחר באמצעות ארנקים פרטיים.

3. בורסת ניו יורק מתיידדת עם הקריפטו

חברת האם של בורסת ניו יורק, ICE, השקיעה והפכה לבעלת מניות מיעוט משמעותית בחברת tZERO, שמפתחת מערכת מסחר שבה חברות יוכלו לרשום מניות דיגיטליות למסחר על הבלוקצ'יין. ICE תמנה את סמנכ"ל האסטרטגיה שלה למנכ"ל tZERO, במסגרת תוכנית אסטרטגית לפיתוח החברה. השקעה זו מתווספת להשקעה קודמת של ICE בבורסת הקריפטו Bakkt, שמניותיה נסחרות בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 1.48 מיליארד דולר.

בורסת ניו יורק עצמה מעוניינת להתפתח ולהציע מרקטפלייס בתחום ה-NFT, והגישה בתחילת החודש בקשה למשרד הפטנטים והסימנים המסחריים של ארה"ב לרשום פלטפורמה למסחר במטבעות קריפטוגרפיים ו-NFT. לפי הבקשה, הבורסה מעוניינת לחקור טכנולוגיות מבוססות בלוקצ'יין כדי לאפשר למשתמשים לקנות, למכור ולסחור בנכסים וירטואליים ודיגיטליים, ביצירות אמנות, פריטי אספנות ו-NFTs ומטבעות דיגיטליים. הבקשה כוללת גם אפשרות להציע שירותי ארנק מטבעות דיגיטליים.

4. לא נשאר מאחור: בנק ישראל מקדם תשלומים מיידיים 

שוק התשלומים הוא אחד השווקים שעוברים את השינויים החדים והמהירים ביותר בעקבות עליית תחום הקריפטו והתרבות מיזמי הפינטק העוסקים בהעברת תשלומים, ובפרט הארנקים הדיגיטליים. זהו תחום שבו הסטנדרטים מוכתבים על ידי השחקנים החדשים, והמערכת הבנקאית חייבת ליישר איתם קו על מנת להישאר רלוונטית. שכן אם אפשר להעביר במהירות קריפטו בין ארנק דיגיטלי אחד למשנהו, למה שנמתין לקבלת תשלום לאחר שלושה ימי עסקים באמצעות הבנק?

כחלק מפיתוח שירותי מערכת התשלומים בישראל, שמפגרת אחרי מערכות דומות בעולם, בנק ישראל הודיע השבוע כי הנחה את השחקנים להיערך לקבלת בקשות לתשלום מיידי (R2P) עד לסוף שנת 2023, זאת בהמשך להנחיות קודמות שחייבו היערכות לקבלת זיכויים מיידיים. תשלום מיידי מאפשר העברת תשלום מחשבון לחשבון 7 /24, כאשר הכסף זמין מיידית למקבל התשלום. זיכוי מיידי מאפשר למקבל התשלום לעשות שימוש מיידי בסכום הכסף שזוכה לחשבונו - בדומה לתשלום באמצעות כסף מזומן. לאחר יישום ההנחיה יורחב התשלום המיידי גם לעסקאות שבהן מעורבים בתי עסק והממשלה, ולא יוגבל רק לעסקאות של תשלום מיידי בין פרטיים. 

5. חברה ישראלית ציבורית משקיעה בפיתוח בלוקצ'יין

טקטונה, חברה ציבורית ישראלית בתחום הקריפטו, הודיעה השבוע על השקעה של 5 מיליון דולר בחברת הבלוקצ'יין פיוז לאבס, שמפתחת את הרשת FUSE Network. "בעוד שאנו צופים בפעילות רבה בתחום הקריפטו, במיוחד בשוקי הנכסים ובמגזרי DeFi ו-NFT, הרי שאימוץ המוני אמיתי של תשלומי קריפטו ו-DeFi עדיין לא קורה", נכתב במסמך החזון של פיוז לאבס. "המוצרים והכלים הזמינים כיום, מיועדים בעיקר למשתמשי קריפטו מתוחכמים בעלי אמצעים פיננסיים משמעותיים".

איך מורכבת הפלטפורמה? המרכיב הראשון הוא בלוקצ'יין ציבורי, לכך נוסף ארנק בקוד פתוח מותאם-מובייל שיאפשר תשלומים באמצעות אסימונים, והרכיב השלישי הוא סט של מוצרים וכלים פיננסיים מבוזרים, נגישים לשימוש באמצעות הארנק והאסימונים(טוקנים) שבמובייל. המודל העסקי מבוסס על גביית עמלה נמוכה בהעברת P2P של הטוקנים בין משתמשים.

במסגרת שיתוף הפעולה, טקטונה מעמידה לפיוז נטוורק הלוואה המירה למניות בהיקף של 5 מיליון דולר, אשר תומר בסבב גיוס עתידי בפיוז בדיסקאונט של 30%, או לפי שווי חברה של 100 מיליון דולר אחרי הכסף, הנמוך מבניהם. בנוסף, טקטונה תקבל עד 25 מיליון טוקנים (המטבע הדיגיטלי של פיוז), שנסחרים כיום במחיר של כ-50 סנט למטבע, ואופציה לרכישת 7.5 מיליון טוקנים נוספים במחיר של 4 דולר לטוקן, עד שנתיים מיום חתימת ההסכם. כמו כן טקטונה תמנה נציג בדירקטוריון פיוז.

6. תמנונים למען החופים: קולקציית NFT סביבתית

ולבסוף, הסביבה חשובה לכם? בואו לנקות חופים. את יסוד כוח ומעורבות הקהילה שעומד בבסיס מיזמי קריפטו רבים, ישנו פרויקט אחד שמיישם באופן קצת אחר: בתוך השפע הבלתי נגמר של פרויקטי ה-NFT שעולים למרקטפלייס OPENSEA, נמצא גם פרויקט של היוצרת קרן מועלם נפתלי. נפתלי עיצבה קולקציית NFT של 130 תמנונים צבעוניים שנקראים על שם חופים מסביב לעולם. על ראשו של כל תמנון שזורים פרחים ומוצרי צריכה מזהמים. חצי מהרווח ממכירת הקולקציה מיועד למימון מבצעים לניקוי חופים בארץ ובעולם.

על בסיס מכירת 5 היצירות הראשונות יוצא לדרך מבצע ניקוי החופים הראשון, בחוף בית ינאי. למעוניינים להצטרף המבצע ייערך ב-11 במרץ, ויתחיל בשעה 11 ו-11 דקות.

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר