גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק חשיפת פערי שכר: האסטרטגיות להשגת שוויון בשוק העבודה

התיקון לחוק שכר שווה, המחייב חברות עם 518 עובדים ויותר לחשוף את פערי השכר בהן, הוא צעד בכיוון הנכון, אבל הוא לא מספיק • מומחיות לשוק העבודה מציעות למעסיקים אסטרטגיות פעולה נוספות

קמפיין של חברת סינמדיה, שנועד להראות ששפת ההייטק היא בעצם נשית / צילום: יח''צ
קמפיין של חברת סינמדיה, שנועד להראות ששפת ההייטק היא בעצם נשית / צילום: יח''צ

התיקון לחוק שכר שווה לעובד ולעובדת, שעבר באוגוסט 2020, יעמוד למבחן הראשון בעוד חודשים ספורים: 1 ביוני הוא המועד האחרון שבו יצטרכו חברות המעסיקות 518 עובדים ויותר לפרסם את פערי השכר הקיימים בהן בין גברים לנשים.

 

חברות יצטרכו להפיק שני דוחות: פנימי-ארגוני ופומבי, שיפורסם באתר החברה. הדוח הפנימי יפרט את השכר הממוצע לחודש של העובדים והעובדות לפי קבוצות, והוא יימסר לכל עובד ועובדת. לדוגמה, הפילוח יכול להיות לפי עובד ארעי או קבוע; סוג משרה (מנהלים/מזכירים/מהנדסים); או לפי סוג דירוג (מהנדסים, רופאים, עיתונאים). כמו כן יוצגו נתונים כמו השכר הממוצע לחודש למשרה מלאה ולמשרות חלקיות, שיעור העובדות והעובדים ששכרם נמוך מהשכר הממוצע ולכמה מהם יש השלמה לשכר המינימום. ההנחיות ממליצות למעסיק להציג בדוח הפנימי גם את שיעור הגברים והנשים בכל דרג היררכי בארגון ואת שכר הברוטו החציוני.

הדוח הפומבי יציג נתונים כלליים באחוזים על פערי השכר הממוצע לחודש, באופן שאינו מאפשר זיהוי של עובדות ועובדים.

התקדמות או חוק ללא שיניים?

"ייצוג הנשים בממשלה, הקמת הקבינט לקידום שוויון מגדרי וחוק שכר שווה, הם חלק מהדברים שיבטיחו התקדמות לעבר המטרה שהיא - שוויון מלא בתעסוקה בין נשים לגברים באמצעות השתכרות שווה", אומרת שרת הכלכלה אורנה ברביבאי, ומינהל תעסוקת אוכלוסיות בזרוע העבודה, המוביל את הפורום הרב מגזרי לקידום תעסוקת נשים בשיתוף ג'וינט תבת, כבר מעוניין להרחיב את התיקון הזה לחוק ולהחיל אותו גם על חברות המעסיקות 100 עובדים ויותר. אבל לא כולם בטוחים שהמהלך הזה מספיק לצמצום פערי השכר.

לדברי ד"ר יעל חסון, מנהלת תחום מגדר במרכז אדווה ומרצה ללימודי מגדר באוניברסיטת בן גוריון, "האמירה שהארגון צריך לבדוק את עצמו מאוד חשובה, אבל לא מספיקה, כי היא אינה מלווה בסנקציות. המדינה לא אומרת למעסיקים שאם הם מוצאים פער הם חייבים לתקן אותו אחרת לא יקבלו הטבת מס או לא יוכלו להשתתף במכרזי המדינה למשל".

יעל חסון / צילום: תמר חסון רובינזון

עו"ד נטע ברומברג, ראשת מחלקת דיני עבודה בברנע ג'פה לנדה, מסכימה שהערך המוסף של החוק הוא העידוד של מעסיקים לחשוב מחדש על השוויון, וגם הנגשת מידע למי שמתקשה לדרוש אותו. "משנים את המיינדסט שלנו ולאט לאט מפנימים שהתיקון מתאים גם לרצון שלנו לייצר מקום עבודה מגוון ומכליל. מעסיקים ניגשים לנתונים בחרדת קודש, וזו הזדמנות מסוימת לחשוב מחוץ לקופסה. מעסיקים שרואים מספיק קדימה מבינים שזו סוג של התקדמות והבנה אחרת של יחסי העבודה".

 

עו"ד רוני איטח-גנט, מומחית בדיני עבודה ושותפה בנ. פינברג ושות', מצביעה גם על הבעיות. אחד מהם הוא הקושי לערוך השוואות משקפות במקצועות "נשיים" כמו מזכירות או "גבריים" כמו פועלי ייצור. עם זאת, היא אומרת, יש למעסיק שיקול דעת כיצד לפלח את קבוצות העובדים. "הפילוח נועד לשקף את הניסיון ואת הוותק שהשכר נגזר מהם, והיכן שיש לפער סיבה עניינית, המעסיק יכול לבאר אותו".

עו''ד רוני איטח גנט / צילום: אופיר אייב

המסר של חופשת לידה נפרדת לאבות

לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הפער בין שכר גברים לנשים עומד על 32% לחודש עבודה ועל 16% לשעת עבודה. ב-30 השנים האחרונות פערי השכר המגדריים הצטמצמו בכ-10 נקודות האחוז בלבד, מ-43% בשנת 1990 ל-32% ב-2019.

לדברי חסון, "ככל שעולים בדרגות, הפערים אפילו גדלים. פערי שכר הם סימפטום לבעיה מבנית מורכבת והם רק התוצר של פערים עמוקים יותר בשוק העבודה שמשקפים חלוקת עבודה מגדרית: נשים וגברים עושים דברים שונים ונמצאים במקומות שונים בהיררכיה: נשים בעמדות הביניים והתחתית ופחות בדרגות הניהול".

חסון אומרת שחוץ מחקיקה שמחייבת חברות לחשוף את הפערים, המדינה יכולה לנקוט צעדים נוספים לצמצום שלהם, כמו עידוד חלוקה שווה בטיפול בילדים באמצעות חופשת לידה לאבות, לא על חשבון חופשת הלידה לאם אלא בנוסף, ובשכר של 100%.

"צעדים נוספים הם סבסוד גבוה יותר של מסגרות טיפול מתחת לגיל 3 - כיום נשים מקבלות את ההחלטה כמה הן יכולות לעבוד בהתאם למסגרת, וקיצור שבוע העבודה, שיש בו אמירה שאנחנו מקנים חשיבות למשפחה".

לשון נקבה ופחות נינג'ות במודעות דרושים

אחד הצעדים שעמותת עבודה שווה ממליצה עליהם היא שימוש בשפה שוויונית או בלשון נקבה במודעות גיוס. זו פרקטיקה שכמה ארגונים החלו לנקוט בתקופה האחרונה. לדברי דנה בצלאל, הממונה על השוויון המגדרי בחברת חשמל, המעסיקה 21% נשים בלבד, ההחלטה לפרסם מודעות דרושים בלשון נקבה נועדה לגרום לנשים להבחין במודעות האלה. "זה היה צעד שובר שגרה. אנחנו חברת לואוטק עם עובדי כפיים וחשבנו שנשים לא ירצו להגיע לחברה, וזה בהחלט עשה שינוי". לפי נתוני חברת חשמל, מאז שהחלה החברה לפרסם מודעות בלשון נקבה, עלה שיעור גיוס הנשים מ-2% ל-33%.

לאחרונה עשתה החברה צעד הצהרתי נוסף: היא החליטה לקרוא לתחנת המשנה החדשה בשפיים על שמה של מניה סלבין, המהנדסת הראשונה שגייס המייסד פנחס רוטנברג, בשנות ה-30 של המאה ה-20.

חברה גדולה נוספת, התעשייה האווירית, החלה לפרסם מודעות לתפקידים בכירים בלשון נקבה. לדברי עדי הרשטט, סמנכ"לית וקצינת ציות שמונתה לאחרונה לממונה על הוגנות מגדרית בחברה, "ראינו שמשמעותית יותר נשים ניגשות לתפקיד. הפרסום הזה נועד להגיד לנשים אתן רצויות פה, למרות שהארגון ברובו גברי. נשים הן 23% מסך אוכלוסיית החברה וההנהלה ממש חדורה מוטיבציה לבצע שינוי".

עדי הרשטט, סמנכ''לית בתע''א, ממונה על הוגנות מגדרית בחברה / צילום: יח''צ

המלצה נוספת של "עבודה שווה" הוא לשים לב למילים שעלולות למנוע מנשים להגיד מועמדות. לדוגמה, בחברת ההייטק סינמדיה עשו שינויים בתיאורי המשרה והורידו מילים ותיאורים שמרתיעים נשים, כמו "דרוש נינג'ה", "רוקסטאר" וכדומה. כמו כן, החברה עושה שימוש רב יותר במילים ובביטויים המתארים צמיחה ("אנשים שאוהבים ללמוד", "מחפשים אתגר") במקום תכונות וסופרלטיבים כמו "רק הטובים והמבריקים ביותר". קמפיין חדש של החברה מדגים כיצד השפה האמיתית של ההייטק היא בכלל נשית.

לדברי דפנה אייזנרייך, מובילת היוזמה "דברו אלינו", הרבה פעמים הפרשנות לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה הייתה ניסוח של מודעה בלשון זכר עם דיסקליימר שמטעמי נוחות המודעה מפורסמת בלשון זכר אבל היא פונה לשני המינים, אבל היום יותר ויותר ארגונים מבינים שכשהם מנסחים בלשון זכר הם מביאים קורות חיים מסוג מסוים. "מודעות בשפה שוויונית ובעיקר בלשון נקבה אומרות שיש פה ארגון שרוצה לגייס נשים, זה אומר משהו על התרבות הארגונית. נתקלתי במודעה שאמרה המודעה מנוסחת בלשון נקבה ומי שזה לא מתאים לו לא רצוי אצלנו".

איזו השפעה יש לזה על המועמדות עצמן?
"כשאני מתמיינת למשרה שאני יודעת שרוצים לגייס אליה נשים, הרבה יותר קל לי לנקוב בערך שלי, בלי לצמצם את עצמי בשביל להתקבל. יש כל מיני יוזמות שעוזרות לנשים לתפוס את המקום שלהן אבל דווקא בנושא השפה יש משהו כל כך ראשוני, קל לשינוי ופשוט. חשוב לי להדגיש שלא חייבים רק להשתמש בשפה של לוכנסים ונקודות, אפשר להשתמש בעברית תקינה אפילו שהיא שפה ממוגדרת ומאתגרת".

רק אל תשאלו מהן ציפיות השכר

אסטרטגיה נוספת לצמצום הפערים היא פשוט לציין במודעות הדרושים רק את הדרישות האמיתיות לתפקיד וגם את טווח השכר לתפקיד.

"מחקרים מראים שגברים עונים על מודעות דרושים גם אם יש להם 70% מהכישורים ונשים עונות רק אם יש להן 100% מהכישורים", אומרת יעל יחיאלי, מנכ"לית עמותת 51 הפועלת לקידום שוויון מגדרי. אם במודעה יהיו הדרישות המדויקות, זה יעודד נשים להגיד מועמדות". המלצה נוספת היא לשנות את הביטוי "משרת אם" ל"משרת הורה".

לדברי עו"ד ברומברג, "בנו יורק הוציאו חקיקה שאומרת שבמודעת דרושים יפרסמו מה השכר המוצע למשרה, וזו שיטה הרבה יותר טובה. התיקון הזה מניח שנשים מנהלות מו"מ טוב פחות מאשר גברים מכל מיני סיבות ולכן פרסום השכר מראש יצמצם אפליה".

גם בעמותת עבודה שווה ממליצים לא לשאול בראיונות את השאלה "מהן ציפיות השכר שלך", אלא לציין טווח של השכר במודעה. לדברי תחיה בן צור, מומחית לתעסוקת נשים ומנהלת "פורום נשים בתעשייה - קהילת המנהלות", נשים מגיעות למו"מ מראש עם נכונות לוותר על שכר תמורת הדרישה לצאת מוקדם לאסוף את הילדים או כדי שיאפשרו להן להישאר עם ילד חולה".

תחיה בן צור / צילום: שלומי יוסף

איך בכל זאת מנהלים מו"מ כזה? מעבר להמלצה להגיע כמה שיותר מוכנה לשיחה, אחרי סקר שוק על השכר המקובל והחלטה רציונלית על השכר המתבקש, בן צור ממליצה לאחר קבלת הצעה נמוכה לדרוש תנאים אחרים בתמורה להסכמה כמו תנאים סוציאליים נוספים או הטבות שקשורות לשעות העבודה.

"כשמדובר בדרישה להעלאת שכר במקום העבודה, יש להפחית את השימוש שנפוץ בקרב נשים בלשון רבים, עשינו, הובלנו - ולקחת בעלות על מהלכים שהן הובילו בארגון, בלי להתנצל, להתבייש או לחלוק את הקרדיט עם אחרים", היא אומרת.

יחיאלי מסכמת בהמלצה למעסיקים: "השלב הראשון הוא להכיר בפערי השכר ולהבין שזה לא גזירה מלמעלה ויש מה לעשות. אני אומרת למנכ"לים, 'דעו לכם שאתם יכולים בחברה שלכם לקדם שוויון מגדרי, ואז תהפכו להיות סמל".

עוד כתבות

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים