גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפו לעיכובים: מפעלי מכוניות גדולים באירופה מושבתים בגלל המלחמה

שרשרת האספקה מאירופה נפגעת, חומרי הגלם מתייקרים, וגם הקפיצה במחירי הנפט צפויה להתגלגל ישירות לצרכן ● החברות הגרמניות, שלחלקן תלות משמעותית באספקת רכיבים מרוסיה ומאוקראינה, כבר מדווחות על פגיעה בייצור ● השוק הישראלי נערך להארכת זמני האספקה ולעלייה חדה במחירים

מפעל של פולקסווגן. פגיעה בייצור / צילום: Associated Press, Michael Sohn
מפעל של פולקסווגן. פגיעה בייצור / צילום: Associated Press, Michael Sohn

שוק הרכב הישראלי נערך לספיגת "הנשורת" של המשבר באוקראינה. בענף צופים כי זמני האספקה לישראל של חלק מדגמי הרכב המבוקשים, שעומדים כיום על שני רבעונים, עשויים להתארך משמעותית. במקביל, הענף נערך לעליית מחירים חדה כתוצאה מהמלחמה.

מחסור בחומרי גלם והתייקרות משמעותית

בימים האחרונים קיבלו מספר יבואני רכב הודעות מהיצרנים בחו"ל על דחיות צפויות באספקת מלאים של כלי רכב. הרכבים היו אמורים להיות מסופקים החל מהרבעון הבא, אך בפועל הם עדיין לא נכנסו לייצור.

 

כתוצאה מכך, עשויים להידחות זמני האספקה ללקוחות, כולל אלו שכבר קיבלו תאריך. בנוסף, היבואנים קיבלו הודעה מיצרני רכב על כך שהם צריכים "להיערך לקראת עליית מחירים משמעותית מאד, ייתכן שדו ספרתית, במקרה שהמשבר באוקראינה והשלכותיו יהיו ממושכים". עיקר הפגיעה צפויה להיות באספקת כלי רכב חשמליים, שהביקוש שלהם בישראל ובעולם עולה בחדות בשל הצפי להמשך הנסיקה במחירי הדלק בתחנות.
המשבר באוקראינה פגע בשבועות האחרונים בשרשרת האספקה של רכיבי מפתח לתעשיית הרכב באירופה ומחוצה לה, והביא למחסור בחומרי גלם חיוניים ולהתייקרות חדה בתשומות הייצור.

הראשונים שמדווחים בשבועיים האחרונים על פגיעה משמעותית בייצור הם יצרני הרכב הגרמנים, שלחלקם תלות משמעותית באספקת רכיבים מרוסיה ומאוקראינה. בסוף השבוע שעבר הודיעה איגוד יצרני הרכב בגרמניה, ה-VDA, כי "קשה לתת כרגע תחזית אמינה, אולם צפויים שיבושים מהותיים בייצור כלי רכב בגרמניה". בהודעת האיגוד נמסר: "היצרנים והספקים עובדים מסביב לשעון כדי לפצות על השיבושים והכשלים בשרשרת האספקה כתוצאה מהמשבר, ולמצוא מקורות אספקה חלופיים".

אחת הבעיות המיידיות היא שיבוש באספקת "צמות" של כבלי החשמל לרכב - צביר כבלי החשמל ותקשורת הנתונים, שמקשרים בין רכיבי הרכב השונים. הם מיוצרים עבור יצרני רכב רבים במפעל מרכזי באוקראינה וכעת פעילותו הושבתה. על פי הודעת ה-VDA, "צמות הכבלים הן רכיב מורכב לייצור, שלעתים מיוצר באופן פרטני עבור כל דגם רכב. כמעט לא קיימים מלאים מוכנים מראש של רכיב זה".

פגיעה מתמשכת בייצור כלי הרכב החשמליים

זו לא הפעם הראשונה בעשור הנוכחי שהענף חווה שיבושים. גם בתקופת התפרצות הקורונה, בתחילת 2020, הושבתה כמעט כל תעשיית הרכב העולמית לתקופה ממושכת, בשל מחסור ב"צמות" חשמל, שמיוצרות בסין ובקוריאה.

באוקראינה פועלות כיום למעלה מ-20 חברות זרות שמספקות חלקים ורכיבים לתעשיית הרכב, שמיוצרים בכמעט 40 מפעלים שרובם מושבתים. בנוסף, ברוסיה פועלים 43 מפעלים של יצרני רכב וספקים מערביים, שפעילותם נפגעה או עשויה להיפגע.
במקביל, תעשיית הרכב העולמית חווה כיום עלייה חדה מאד במחירי חומרי הגלם, שחיוניים לייצור שוטף של רכב. העליות החלו כבר בשנה שעברה אולם הן צברו תאוצה משמעותית מאז התחלת המשבר באוקראינה.

בין השאר, מחיר הניקל, שבו נעשה שימוש נרחב בייצור רכב בכלל ובסוללות לרכב חשמלי בפרט, קפץ השבוע כמעט פי שלושה והמסחר בו בבורסת החומרים בלונדון הופסק. בענף מעריכים כי אם מחירי הניקל יישארו כך לאורך זמן זו תהיה פגיעה מתמשכת בייצור הרכב החשמלי בכל העולם, שכבר היום סובל מעודפי ביקוש.

הפגיעה באספקת הרכב החשמלי בעיתוי הנוכחי בעייתית במיוחד בשל הזינוק בביקוש לכלי רכב כאלה בכל העולם, כתוצאה מעלייה דרמטית במחירי הדלק בתחנות. בגרמניה, למשל, התייצב השבוע המחיר של ליטר בנזין בתחנות על כ-2 אירו - שיא של כל הזמנים - ובבריטניה הוא צפוי להגיע בקרוב ל-2 פאונד לליטר. גם בישראל נרשמת כיום עלייה בהתעניינות של המגזר הפרטי והעסקי ברכישת רכב חשמלי. זאת, בשל ההערכה שהמחיר של ליטר בנזין בתחנות יטפס בחודש הבא לכמעט 8 שקלים לליטר, אם מחירי הנפט בעולם יישארו ברמתם הנוכחית.

המחיר של הפלדיום, מתכת נדירה בה נעשה שימוש לייצור ממירים קטליטיים ברכבי בנזין, קפץ בעשרות אחוזים בשל העובדה שרוסיה ואוקראינה מספקות כ-45% מהתצרוכת העולמית של המתכת. בנוסף, צפויה השפעה עקיפה על הייצור הגלובאלי של צ’יפים. זאת, מכיוון שאוקראינה ורוסיה הן בין היצרניות הגדולות בעולם של חומרים חיוניים לייצור צ’יפים דוגמת גז ניאון (70% מהאספקה העולמית), חנקן (40% מאספקה העולמית) וקסנון (30% מהאספקה העולמית).

שיבושי הייצור באירופה כבר החלו

הזעזוע הגדול הצפוי בתעשיית הרכב נוגע למחירי הדלק והאנרגיה למפעלי הייצור ולתובלה הימית. תעשיית הרכב בכל העולם היא בין הצרכניות הכבדות בתעשייה והקפיצות החדות במחירי הנפט, הפחם והגז הטבעי צפויות להגדיל משמעותית את עלויות ייצור הרכב. עלויות אלו צפויות להתגלגל אל הצרכנים בחודשים הבאים. בנוסף, צפויה עלייה משמעותית במחירי התובלה של כלי רכב.

בינתיים, כבר החלו שיבושי ייצור בגרמניה. השבוע השביתה ב.מ.וו קווי ייצור בגרמניה, באוסטריה ובמפעלים של "מיני" בבריטניה והולנד בשל מחסור ב"צמות כבלים". גם בקבוצת פולקסווגן חלו שיבושי ייצור הן בגרמניה והן במפעלים של הקבוצה ברוסיה, שפעילותם הופסקה כחלק מהחרם הכלכלי על המדינה. פולקסווגן השביתה לתקופה לא ידועה את אחד המפעלים הגדולים שלה בגרמניה, בשל מחסור ברכיבים וגם סקודה, שמייצרת בצ’כיה, הודיעה על שיבושים כתוצאה ממחסור ברכיבי מפתח. כמו כן, מרצדס הודיעה על צמצום הייצור במספר מפעלים שלה באירופה.

תעשיית הרכב לא למדה מהניסיון

בתחילת השנה נראה היה שהכוכבים מתחילים להסתדר עבור תעשיית הרכב הבין לאומית ושוק הרכב הישראלי. אחרי שנתיים של טלטלות ושיבושים בשרשרת האספקה, שהביאו לאובדן ייצור רכב בשווי של כמעט 200 מיליארד דולר, הצפי ל-2022 היה רגוע. אמנם עדיין קיימים עיכובים של חודשים באספקת כלי רכב, בשל המחסור בצ’יפים, אבל על פי התחזיות הם היו אמורים להתמתן החל מהרבעון השלישי/רביעי של השנה עם חזרה להיקף מלא לקראת 2023.

הבעיה היא שתעשיית הרכב לא למדה כנראה מהניסיון, או שפשוט הייתה מותשת אחרי השנתיים האחרונות. בכל אופן, המשבר הנוכחי תפס אותה בלתי מוכנה. כרגע זה נראה כמו "הסערה המושלמת": מחירי נפט שנעים סביב 120 דולר לחבית נפט; שיבושים בייצור ; מחסור קשה בהובלה ימית.

וכמובן, מעל הכל מרחפת אי הוודאות של תוצאות העימות באוקראינה שעלולות לכלול בין השאר מחסור גלובאלי בדלק, פוטנציאל לסחרור אינפלציוני ומה לא. בקיצור, לרוכשי הרכב ולמוכרים כאחד מומלץ להדק חגורות, לחבוש קסדות ולהתכונן להתנפחות כרית האוויר. 2022 תהיה סוערת מאד בשוק הרכב והתאונה היא בלתי נמנעת.

עוד כתבות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח