גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוטין יכול למוטט את כלכלת המערב בקלות, אך בינתיים הוא מעדיף שלא ללחוץ על ההדק

מאז שהודיע שיפסיק לרכוש נפט מרוסיה, חיזוריו של נשיא ארה"ב ביידן אחר ספקים חלופיים כמו סעודיה נענים בדחייה וגובר החשש לשובו של משבר האנרגיה משנות ה-70' ● אם זה המצב באמריקה, קל להבין למה באיחוד האירופי, שרוסיה היא יבואנית הנפט והגז המרכזית שלו, לא מצטרפים לחרם ● מומחה: "הגז והנפט הם נשק יום הדין של פוטין"

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין / צילום: Reuters, EYEPRESS
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין / צילום: Reuters, EYEPRESS

הפסקת הזרמת הנפט והגז מרוסיה למדינות המערב תחולל "קטסטרופה כלכלית" בנוסח משבר האנרגיה של שנות ה-70, אך הסיכויים שתרחיש האימים הזה יתממש עדיין נמוכים מאוד, בגלל הנזק הכבד שייגרם לשני הצדדים.

"הגז והנפט הם נשק יום הדין של פוטין" אומר ד"ר עמית מור, מנכ"ל "אקו-אנרג'י ייעוץ כלכלי אסטרטגי" ומרצה בכיר באוניברסיטת רייכמן. מור משווה את עוצמת ההרס הפוטנציאלית של האנרגיה לזו של הארסנל הגרעיני שבידי מוסקבה. לדבריו "פוטין אוחז בידיו שני כלים עוצמתיים: האחד נשק יום הדין הגרעיני ומצד שני הוא אוחז בידיו את נשק יום הדין הכלכלי". רוסיה יצואנית הנפט מספר 2 בעולם מייצאת 6 מיליון מתוך 100 מיליון חביות ביום שהעולם צורך, כמו כן היא אחראית לכ-40% מצריכת הגז של אירופה.

 

דלתות הנפט החדשות נסגרות לוושינגטון

גם אם מדובר על כ-5% מצריכת הנפט העולמית, אין לארה"ב ולמדינות אירופה מקור אספקה חלופי. סעודיה, המדינה היחידה בעולם שמסוגלת להגדיל את תפוקת הנפט שלה בצורה משמעותית בפרק זמן קצר, דוחה בינתיים את חיזורי ממשל ביידן. הסעודים כועסים על נשיא ארה"ב שסרב עד היום להיפגש עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, בין היתר על רקע החשדות המיוחסים לו בפרשת רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י.

משבר האנרגיה בארה''ב 1979 / צילום: Associated Press, RRS

גם ונצואלה דחתה את הגישושים האמריקאים ורוסיה מתנגדת לפי שעה להסכם שיאפשר למערב לרכוש נפט מאיראן . מפיקי הנפט בצפון אמריקה זקוקים לפרק זמן של שנה עד שנתיים כדי להגדיל את תפוקת הנפט וקשיים לוגיסטיים שונים מגבילים את היכולת של מדינות המערב לנצל את מאגרי הנפט האסטרטגיים לשעת חירום שלהן, המכילים כמיליארד חביות נפט.

לדברי מור, "הוא (פוטין) לא חייב להפסיק את ייצוא הנפט לעולם, אלא רק לצמצם ב-2-3 מיליון חביות ליום את הייצוא ולצמצם ברבע עד שליש את אספקת הגז לאירופה. מה שיקרה, להערכתי, מיד, הבורסות ברחבי העולם יקרסו ב-30%-40%, האינפלציה תרקיע שחקים ותתפתח אבטלה כבדה, כלומר סטגפלציה - דבר שאולי מזכיר את משבר האנרגיה והמשבר הכלכלי שאחרי מלחמת יום כיפור והחרם הערבי על הנפט".

מחיר הנפט מסוג ברנט הגיע השבוע ל-128 דולר לחבית. סגן ראש ממשלת רוסיה, אלכסנדר נובאק, הזהיר כי מחיר החבית יזנק ל-300 דולר אם אירופה תצטרף לחרם שהכריז עליו נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. עד כה הצטרפו לחרם הנפט והגז על רוסיה רק קנדה ובריטניה - אך שלוש המדינות מייבאות כמויות קטנות יחסית של נפט מרוסיה. לעומת זאת, 30% מייבוא הנפט של גרמניה, 43% של הונגריה ו-23% מהנפט של הולנד מגיעים מרוסיה.

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press

מחירי הנפט כבר היו גבוהים יותר שלוש פעמים בעבר אך בכל פעם הזינוק הסתיים במשבר כלכלי. משבר האנרגיה הראשון נוצר בעקבות מלחמת יום הכיפורים ב-1973 כתוצאה מהחלטתן של 6 מדינות ערביות, חברות בקרטל מפיקות הנפט אופ"ק, להכפיל פי ארבעה את מחיר הנפט למדינות המערב. מחירי הנפט הגיעו לשיא של 37 דולר לחבית במלחמת איראן-עיראק ב-1981 - מחיר שמקביל היום ל-116 דולר לחבית.

 

השיא במחיר הנפט מסוג WTI הנמכר בארה"ב נקבע ב-2011 והוא עומד על 102 דולר לחבית שהם כ-128 דולר במחירי היום. לעומת זאת, השיא במחירה של חבית נפט מסוג ברנט, הנמכרת בעיקר באירופה (ולפיה נקבע מחיר הבנזין בישראל) נקבע ביולי 2008, ערב משבר האשראי העולמי - והוא עומד על 147 דולר לחבית (שהם כמעט 200 דולר של היום).

ארה''ב השבוע / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

רוסיה כנראה תמשיך לספק אנרגיה למערב

לא רק מחירי הנפט מאיימים לשבור שיאים היסטוריים. גם מחיר הגז הטבעי מרקיע שחקים. במונחים כספיים הגז מהווה 50% מייצוא הנפט של רוסיה. מחצית מהגז שגרמניה צורכת מגיע מרוסיה ובמדינות מזרח היבשת מגיע נתח השוק של הגז הרוסי ל-90% ויותר.

אספקת הגז הרוסי לאירופה נמשכת בינתיים כסדרה, אך החשש שהרוסים יעצרו את הזרמת הגז, או שהאירופים יצטרפו לחרם של ביידן, גורם לעליית מחירים מצד צרכני גז שמבקשים לבטח את עצמם לתקופה הקרובה.

ג'ינה כהן, יועצת בינלאומית בנושאי גז, סבורה כי הסיכויים שהרוסים יעצרו את הזרמת הגז כעת, עדיין קלושים. "הגז מכניס לרוסיה 800 מיליון אירו ביום", אומרת כהן. "והרוסים כבר הודיעו שהם ממשיכים להזרים את הגז לאירופה דרך הצינור שעובר באוקראינה". כהן מציינת כי שלושה מבין ארבעה צינורות שמחברים בין רוסיה למדינות האיחוד אירופי ממשיכים בהזרמת גז כרגיל. צינור אחד, שעובר דרך פולין, עבר לספק גז ממקורות לא-רוסיים.

ג'ינה כהן, יועצת בינלאומית בנושאי גז / צילום: יובל שחר

האיחוד האירופי הודיע השבוע על תוכנית לצמצום ייבוא הגז מרוסיה בכשני שליש עד סוף 2022 והפסקתו לחלוטין עד 2030. כהן מטילה ספק ביכולת של האירופים לעמוד ביעד השאפתני הזה. "האירופים מנסים לרכוש כמויות גז נוספות מספקים לא-רוסיים אבל רוב הגז הנוזלי כבר משוריין בחוזים ארוכי טווח ובנוסף תשתית המתקנים שמאפשרים לקלוט גז נוזלי ביבשת אירופה (מתקני גיזוז) כבר מנוצל כמעט במלואה, או שסובלת מבעיות לוגיסטיקה. הצעדים הנוספים, כמו הורדת החימום במעלה אחת והגדלת רכישות הפחם (שמחירו נמצא כבר בשיא) יהיו בעלי השפעה מוגבלת".

ומה יקרה אם יווצר מחסור בגז?
"זה אומר השבתת מפעלים ופגיעה כלכלית קשה בתעשייה. זה אומר שמיליוני תושבים יסבלו מקור קשה וזה אינפלציה ועליות מחירים".

המונח המקובל לשילוב בין האטה כלכלית ועליות מחירים הוא סטגפלציה. הסיטואציה הזו מחדדת את הדילמה של הבנקים המרכזיים, שהיו אמורים להעלות את הריבית כדי לרסן את עליות המחירים. הפלישה של רוסיה לאוקראינה והחשש ממיתון כלכלי הופכת את העלאות הריבית לבעייתיות יותר משום שהן עלולות להעמיק עוד יותר את ההאטה הכלכלית.

לא רק אנרגיה: גם המתכות בזירת הקרב

ד"ר מור מציין כי מעבר לאנרגיה רוסיה מייצאת גם מינרלים ומתכות נדירות כמו ברום, מגנזיום ויהלומים. גם אוקראינה מייצאת חומרים חיוניים לתעשייה - כ-80% מגז הניאון המשמש את תעשיית ייצור השבבים מגיע מאוקראינה.

ד''ר עמית מור, מנכ''ל ''אקו-אנרג'י ייעוץ כלכלי אסטרטגי'' / צילום: יעל צור

"אתמול בלילה פוטין בצו נשיאותי הורה על הפסקת הייצור של כל המתכות הקריטיות לשווקים הבינלאומיים. דבר שהעלה מיד את מחירי המתכות בעולם ב-30%-60% כולל הנחושת והמגנזיום", אומר מור. "זה דבר שייצור כבר בטווח הקצר שינויים אדירים בשרשראות האספקה". מדד הסחורות של בלומברג רשם השבוע את הזינוק החד ביותר מאז 1974, בין היתר גם הודות לזינוק במחירי החיטה והגרעינים. מחירי הדגנים זינקו בעשרות אחוזים כתוצאה מהפסקת היצוא מרוסיה ומאוקראינה, שתיים ממגדלות התבואה הגדולות בעולם. גם מדינות שכנות הודיעו על הפסקת היצוא כהיערכות למחסור אפשרי בשוק המקומי.

גם בישראל כבר מרגישים את ההשלכות

וכל זה מביא אותנו לישראל. הצרכן הישראלי כבר מרגיש את התייקרות מחירי הלחם ומוצרי המאפה השונים. מדד תשומות הבנייה מזנק והתייקרות מחירי הפחם צפויה להתגלגל להתייקרות נוספת במחיר החשמל. האינפלציה בישראל חרגה מהיעד של בנק ישראל עוד לפני שהחלה הפלישה הרוסית לאוקראינה וכעת מעריכים בישראל כי קצב האינפלציה יגיע ל-4%, הודות לאינפלציה המיובאת, או התייקרות מחירי המוצרים המיובאים לישראל.

גורם נוסף שמשפיע לכיוון של עלייה הוא השקל. חוזקו של המטבע הישראלי בלם או לפחות מיתן את עליות המחירים ב-2021 אך בשבועות האחרונים השקל החל להיחלש, על-רקע ירידות מדדי המניות בחו"ל.

אם יש נקודת אור בכל הסיפור הזה זהו הגז הישראלי - הצורך של אירופה בגז טבעי הביא לגידול ניכר בהיקף הגז שמצרים רוכשת ממאגרי הגז הישראליים.

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Evan Vucci

ינסה לבלום את רפיח? ביידן ונתניהו צפויים לקיים שיחת טלפון

בחמאס מאיימים: "כל פעולה צבאית ברפיח לא תהיה פיקניק לצה"ל" • חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • עדכונים שוטפים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בבורסה המקומית; מניות הבנייה צוללות בכ-2%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%