גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין גבעת עמל לשיח' ג'ראח: סימפטיה לערק לא בהכרח מצביעה על הזדהות עם המאבק המזרחי

הערעור על פסק הדין בעניין גבעת עמל הוא תמצית שיטת אדוני הכוח: התשת החלש, שלרוב מפסיד ● אלא שלפעמים הצד החלש מנצח, כפי שהיה בשיח' ג'ראח ● מה שנכון העליון לעשות לטובת דיירים במזרח ירושלים הוא חייב לעשות גם לטובת אלה שגרים בסמוך למגדלי היוקרה

המאבק בגבעת עמל / צילום: שולה קשת
המאבק בגבעת עמל / צילום: שולה קשת

אדי הערק שנמזג בנדיבות לקטטה הציבורית, שבין נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות וחבר הכנסת דוד אמסלם באשר ליחס בית המשפט העליון כלפי המזרחים טרם התפוגגו לחלוטין, והנה ניצב בית המשפט העליון מול מבחן אמיתי בסוגיה זו. בקרוב צפוי בית המשפט לדון בבקשה שהגישו המדינה ועיריית ת"א, לבטל את הקביעות בפסק דינה המכונן של השופטת מיכל אגמון גונן, בנוגע לעוול היסטורי שנעשה לתושבי גבעת עמל, מהרגע הראשון שהם נשלחו לגור בשכונה הדלה שבין ת"א לרמת גן, ועד לימינו אנו.

מאבקים בש'יח ג'ראח בחודש שעבר / צילום: Associated Press, Mahmoud Illean

פרשה זו כבר סוקרה, גם על ידי הכותב, פעמים רבות. התושבים, כולם בני עדות המזרח, גם אם לא ברורה מידת חיבתם לערק, הופנו לכאן ע"י בן גוריון, שהתחייב בפניהם עוד ב-1949, שאם יפונו הם יקבלו דיור חלופי. למרות זאת, ב-1961 מכרה המדינה את הקרקע לידיים פרטיות והסתפקה בהתחייבות יזם פרטי לספק לתושבים דיור חלופי. זאת למרות מחאות התושבים כבר בזמן אמת.

צדק חברתי הוא דבר חשוב, אבל כסף הרבה יותר

מאז, עברה הקרקע מיד טייקון אחד ליד טייקון אחר, וכל אחד בתורו ניסה לפנותם, לא פעם על ידי עורכי דין, שתדלנים ושאר שכירי חרב. עיריית ת"א, שכה אוהבת להתהדר בנוצות של הומניזם ודאגה למוחלשים, מה שגורם לה לא פעם להדליק לכבודם את בניין העיריה באורות מלבבים - סייעה דווקא לאדוני השיטה. טוב, צדק חברתי הוא דבר חשוב ונשאף, אבל כסף - הרבה יותר. בהמשך לפעולת העירייה, הגדירו גם בתי המשפט את התושבים כפולשים.

ב 2016 הגישו התושבים, באמצעות עו"ד משה קריף, ממייסדי הקשת הדמוקרטית המזרחית ומי שמלווה את התושבים שנים רבות, תביעה ייצוגית חלוצית נגד המדינה. השופטת אגמון-גונן שקיבלה את התביעה קבעה ש"מדובר בעוול היסטורי, התושבים פעלו כל הזמן, ללא לאות, בניסיון להביא את המדינה לקיים את הבטחתה כלפיהם. הבטחה שניתנה בשנת 1949".

השופטת גם הוסיפה שהיא מקווה ש"ההכרה בכך שצדקו הם, הוריהם, והורי-הוריהם לאורך כל הדרך, כשחזרו ואמרו שהגיעו למקום לבקשת הרשויות של המדינה שבדרך, וכי הבטחות שקיבלו, ולא מולאו, ניתנו בדין ולא בחסד, תרפא במשהו את הפצעים, וכי זה יהיה הפיצוי שבהגשת תובענה זו". הלוואי שהיא צודקת וזה אכן יקרה.

"מסמסנו אותם 71 שנה, נמשיך עוד כמה שנים"

על פסיקה זו ערערו המדינה והעירייה. כמובן שהערעור לבוש במחלצות דיוניות, שלפיהן הבעיה היא לא בקביעה עצמה אלא בפרוצדורה של התביעה, קרי בעצם השימוש בתובענה ייצוגית. זו לעולם דרכם של בעלי הכוח ואדוני השיטה: הם מנסחים פרוצדורה לכאורה "אובייקטיביות", ואז משתמשים בה כדי להתיש את התובעים המוחלשים, בידיעה שמטבע קושי חייהם, אורך נשימתם קצר. במילים אחרות, מסמסנו אותם במשך שבעים ואחת שנים, הבה נמשיך לעשות זאת עוד כמה שנים עד שהם יתעייפו ויפרשו. אין פה באמת חידוש משפטני.

במשך השנים הייתי מעורב בשורה ארוכה של מקרים בהם ניצלו בעלי הכוח את שליטתם בהליכים המשפטיים כדי להאריך אותם, מתוך הערכה שקשיי היומיום והמצוקה הרבה לא יאפשרו לתובעים העניים לקחת נשימה כה ארוכה, והם יאלצו להתפשר על זכויותיהם או לוותר עליהם כליל. העובדה שמייצגי המדינה והעירייה, שאמורים לייצג אתוס מקצועי אחר מזה של עורכי דין בשוק הפרטי, הם שנוקטים בגישה זו רק מוסיפה לאכזבה שמעלה הפרשה.

הרי גם הם יודעים, שהתובענה הייצוגית היא כלי חשוב לקידום מטרות חברתיות וציבוריות. כל תלמיד משפטים משנן כבר בשנתו הראשונה את פסק הדין שניתן ב-17 במאי 1954, בתובענה הייצוגית שהגישו לינדה בראון ואחרים נגד מועצת החינוך של טופיקה. תובענה שהייתה לאבן דרך חשובה במאבק לסיום ההפרדה הגזעית הבזויה במערכת החינוך בארה"ב.

אין לי גם ספק שהם מכירים היטב את מחקריו של ד"ר ברק אתירם בנושא, כמו גם את דברי הנשיאה חיות שאמרה ש"מדובר במכשיר משפטי חשוב שבאמצעותו ניתן לקדם מטרות חברתיות ואינטרסים ציבוריים". כמו גם קביעת השופט אליקים רובינשטיין לפיה: "החוק מיצב את התובענה הייצוגית בראש ובראשונה כמכשיר חברתי רב עוצמה".

הם צודקים בדבר אחד: למוחלשים אין הרבה סיכויי הצלחה

אז כיצד הם מעלים חשש שפסיקת אגמון גונן עלולה, לדבריהם: "לעודד עורכי דין עידוד יתר, להגיש בקשת אישור המעלות טענות ציבוריות כלליות...אין לאפשר שימוש בהליך הייצוגי להליכים שאין להם סיכויי הצלחה. רק כדי לזכות בתשומת לב לנושא חשוב ככל שיהיה".

הם צודקים במובן אחד: ברור שלאנשים המוחלשים אין הרבה סיכויי הצלחה. אבל לפעמים - ממש כמו בפרשת בראון - קורה נס שיפוטי והצדק מצליח. והרי רק לאחרונה היה מין נס שכזה, כשבית המשפט העליון אסר על פינוי ארבע משפחות ערביות מבתיהן בשייח' ג'ראח, למרות שלא הייתה מחלוקת שהבעלות בבתים היא יהודית.

בית המשפט החליט להתרכז במחלוקת לגבי פינוים והגיע למסקנה, בדעת רוב, שאין לפנותן מכוח "רישיונות בלתי הדירים" או "דיירות מוגנת", וזאת כשהם מסרבים "להתעלם מן ההיסטוריה המשפטית של המקום".

השופטת ברק ארז כתבה גם בהקשר אחר ש"פינוי אנשים שישבו על הקרקע במשך עשרות שנים - חלקם אף מבלי לדעת כי המקרקעין שייכים לאחרים - מעורר קושי אנושי. זכות הקניין היא חשובה, אך יש חשיבות גם להגנה על קורת ביתם של אנשים ולהיבטים של הסתמכות על מצב דברים". מילים כדורבנות, אבל מה שנכון העליון לעשות לטובת דיירים במזרח ירושלים הוא חייב לעשות גם לטובת אלה שגרים בסמוך למגדלי אקירוב, מגדלי יו ופארק צמרת.

זה, ולא מבחן האהדה לערק, הוא המבחן האמיתי שיגלה את היחס למזרחים ולעוול שנעשה להם. לתשומת לב שופטי העליון.

הכותב הוא דיקן הקמפוסים הרב-תרבותיים של הקריה האקדמית אונו 

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר