גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה השאירה את הזכיין של בן אנד ג'ריס לבד במערכה מול החרם

ועדת חוקה תתכנס השבוע לדיון פגרה מיוחד בתקנות למניעת הטבות כלכליות מהקוראים לחרם על ישראל ● למרות הגינויים, ההצהרות והעובדה שהשרים חתמו, נראה שגם הפעם הן לא יאושרו והזכיין הישראלי של בן אנד ג'ריס, שנאבק על פרנסתו אבל גם על מקומה של ישראל בעולם, יישאר לבד במערכה

שר המשפטים גדעון סער (מימין), ראש הממשלה נפתלי בנט ושר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: Associated Press, Menahem Kahana
שר המשפטים גדעון סער (מימין), ראש הממשלה נפתלי בנט ושר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: Associated Press, Menahem Kahana

ברוח ימי חג הפורים, הטור יעסוק בקריאה להחרים את המדינה היהודית (לפחות לא להרוג ולאבד), בממשלה בתחפושת של מצילת העם, וביהודי אחד שמנסה להילחם על הפרנסה שלו אבל גם על מקומה של ישראל בעולם. ביום רביעי הקרוב תתכנס ועדת חוקה של הכנסת לדיון פגרה מיוחד בתקנות חוק החרם. לאחר דחייה בת שבועות ארוכים בדיון במהלך כנס החורף, נקבע דיון שייאלץ את חברי הכנסת לסור אל המשכן לטובת הנושא.

מדובר בתקנות עליהן חתמו שר האוצר אביגדור ליברמן ושר המשפטים גדעון סער ונועדו למנוע הטבות כלכליות מחברות ומארגונים הקוראים לחרם על ישראל. נזכיר, בחודש יולי יוניליוור הודיעה לזכיין הישראלי של בן אנד ג'ריס כי נאסר עליו למכור את הגלידות המוכרות בשטחי יהודה ושומרון ומזרח ירושלים.

בתגובה שרת הכלכלה אורנה ברביבאי זרקה את הגלידה לפח בסרטון מתוקשר, שר החוץ יאיר לפיד זעם וראש הממשלה נפתלי בנט גינה בחומרה והשרים סער וליברמן חתמו על התקנות, שיפגעו ביוניליוור איפה שכואב כדי למנוע צעדים דומים של חברות גדולות בעולם נגד ישראל. בראבו. ראש הממשלה והשרים ייצרו קמפיין נהדר שמראה עד כמה הם כועסים על יוניליוור, ובפועל? יוק.

יש תמיכה, על הנייר

מנכ"ל ובעלי בן אנד ג'ריס בישראל, אבי זינגר, מתדפק על דלתות ראש הממשלה והשרים ואין קול ואין עונה. בסוף השנה יאבד את הזיכיון ותנועת החרם תרשום לטובתה ניצחון היסטורי. כזה, שיסחוף אחריו רבים הרוצים ברעת ישראל. מכתב שנשלח לבנט נענה בדממה, ובכן לראש ממשלת ישראל יש צרות עולמיות גדולות יותר מאשר דאגה למעמדה של ישראל בעולם. שר החוץ? נעלם. והשרים החותמים על התקנות ליברמן וסער, הם חתמו כבר לפני חודש וחצי אבל לא עושים דבר כדי ללחוץ על יו"ר ועדת חוקה לאשר אותן ולהשתמש בהן בפועל.

זינגר שלח מכתבים לחברי הכנסת, ארגן סיורים, גם ליו"ר הוועדה גלעד קריב בעצמו וקיבל תמיכה, על הנייר בלבד, של 90 חברי כנסת שמגבים אותו במלחמה נגד יוניליוור. השבוע כאמור ועדת חוקה תתכנס והרי לכם ספוילר: הוועדה תדון ותתווכח ותיתן גיבוי מילולי נהדר לזינגר, אבל התקנות שוב לא יאושרו. מתברר שבממשלה לא שוררת תמימות דעים באשר לרצון להפעיל את התקנות המתוקשרות. באגף השמאלי חוששים שכאשר תקום ממשלת ימין היא תשתמש בתקנות האלה, רחמנא ליצלן, למטרות שלהן הן נועדו: נגד חברות וארגוני זכויות אדם שמקדמים חרם נגד ישראל.

לא אושרו גם בממשלת נתניהו

חברי הכנסת שמתנגדים לאישור התקנות נשענים על העובדה המצערת כי גם ממשלת נתניהו שהוקמה ב-2015 לא אישרה את התקנות. יו"ר ועדת חוקה קריב הטיח את העובדה הזו באוזניהם של חברי הליכוד שהפצירו בו לקיים דיון ולאשר את התקנות. ויש בדבריו מן האמת. חוק החרם נחקק ב-2011 והיה חסר שיניים ושימוש לחלוטין. ב-2016 השר לשעבר גלעד ארדן שריכז את המלחמה בארגוני החרם במשרדו יזם תיקון לחוק שבא לידי ביטוי בתקנות שעל הפרק: מניעת הטבות כלכליות מארגוני חרם.

אז החל פינגפונג בין-משרדי בין משרד האוצר של כחלון למשפטים של שקד ורק, שימו לב, ב-2019 אחרי שהפקידים כולם דנו והסכימו חתם כחלון על התקנות. הללו הושמו על שולחן ועדת חוקה, ממש כמו בימים האלה, אבל אז למרבה הצער התפזרה הכנסת לארבע מערכות בחירות והתקנות החשובות אבדו בקצף הפוליטי. חזרתן לשולחן לא הייתה מתרחשת, אפשר להעריך, בלי מקרה יוניליוור. אלא שגם עכשיו בקואליציה לא רוצים את התקנות מחשש שבג"ץ לא יוכל להמשיך ולכפות על ישראל להעביר כספים לארגונים כמו אמנסטי ובמשרד האוצר יושבים פקידים שלא רוצים שיכפו על המשרד להפסיק לקנות מיוניליוור.

תמיד אפשר להאשים את הש.ג

ממשלת ישראל מייצרת מופע אבסורדי לעולם בחודשים האחרונים של תינוק מגודל שצועק "הצילו" או "גוועלד" נגד החרם ומפעיל את מדינות ארצות הברית לנקוט בסנקציות נגד יוניליוור. אבל כאן בבית מנטרלת כל אפשרות להפעיל כלים נגד אותו קונצרן. וכמו בכל מופע ביורוקרטי טוב במדינת העם היהודי, תמיד אפשר להאשים את הש.ג הלא הוא קריב שבידיו התקנות. אבל כששאלתי את השרים החותמים למה הם לא לוחצים להעביר את התקנות הם מלמלו תירוצים קלושים וחסרי עניין. ראש הממשלה ושר החוץ כאמור בכלל לא בסיפור, וקריב? יכול להמשיך ולדון בתקנות לפחות עד לבחירות הבאות. זכותו.

ומה בינתיים? זינגר מתקרב במהירות לתום תקופת הזיכיון, סוף 2022, כשאין בידי הממשלה כלים או רצון לסייע לו במאבק היחיד שלו נגד החרם על ישראל. ואם נעשה קצת זום אאוט כלכלי לענייני יוקר המחיה שעל הפרק: יוניליוור נזכיר שולטת גם בשטראוס ותסייע לה על רקע "החרם" להגדיל את נתח השוק בישראל מ-20% בערך על חשבון בן אנד ג'ריס שמחזיקה כמעט ב-50% מנתח השוק של הגלידות המשפחתיות בישראל. ראש רשות התחרות לשעבר דרור שטרום שלח לפני שמונה חודשים מכתב לראש רשות התחרות המכהנת, מיכל כהן, כדי להתריע בפניה מכך שיוניליוור מפרה את תנאי המיזוג עליהם חתמה מול בן אנד ג'ריס העולמית ובן אנד ג'ריס בישראל שנקבעו על ידי רשות התחרות ב-2001. כתנאי לאותו מיזוג אז מחשש למונופול בשוק הגלידות של יוניליוור בישראל, הוחלט על הפרדה מוחלטת בין חברת הגלידה העולמית לזכיין בישראל.

זינגר לוועדה: "לחזק את כוח ההרתעה"

שמונה חודשים עברו ומכתבו של שטרום לא נענה גם הוא ובקרוב בחסות "המאבק הבלתי מתפשר" של משרד האוצר ביוקר המחייה ייוולד פה עוד מונופול ועוד עליית מחירים בפתח ואי אפשר להגיד שאף אחד לא הזהיר בזמן. האפיק היחיד הפעיל כיום מול יוניליוור זו אותה תביעה שהגיש זינגר נגד החברה וכמה חרמות ממוקדים בארה"ב שהניבו לחברה הפסדים בשווי מיליארד דולר. בסוף השבוע שלח זינגר מכתב נוסף לחברי ועדת חוקה בניסיון אחרון להתניע את חברי הכנסת לפעולה. אביא מקצתו כאן.

"שמי אבי זינגר, מנכ"ל ובעלים בן אנד ג'ריס ישראל, הנאבק בימים אלו כנגד החלטת יוניליוור העולמית שלא לחדש את ההסכם מולי בעקבות סירובי שלא למכור את מוצרי החברה בחלקים מירושלים וברחבי יהודה ושומרון. בעצם דרישתה, יוניליוור עברה על חוק החרם הישראלי... בעת הכרזת החרם ביולי האחרון, ראש הממשלה נפתלי בנט התקשר למנכ"ל יוניליוור ודרש ממנו לחזור בו, בנוסף 90 חברי כנסת שלחו מכתב להנהלת יוניליוור ולא זכו למענה. למרות זאת, יוניליוור ממשיכה להנות מהטבות רגולטוריות מרחיקות לכת ואף ממשיכה לספק סחורה במיליוני שקלים לגופים ממשלתיים כגון צה"ל. בין הייתר, מכיוון שהתקנות עד כה לא אושרו.

"אוזלת היד אל מול חברה שנוקטת בצעדי חרם, פוגעת בכוח ההרתעה של ישראל ותוביל לא רק לפגיעה אנושה בבן אנד ג'ריס ישראל, אלא גם בעסקים רבים נוספים בעתיד. אני פונה אליכם בשמי ובשם 169 עובדי מפעל בן אנד ג'ריס ישראל אשר שוכן בפריפריה, ובשם מאות משפחות נוספות המתפרנסות מהמפעל, ועלולים להיפגע עם סיום החוזה. בכוחכם לסייע לי ולעובדי המפעל ולחזק את כוח ההרתעה של ישראל. אשרו את חוק החרם ואפשרו למדינת ישראל להשיב לחברה המחרימה כגמולה. זו לא עוד דרישה לחרם על ההתנחלויות אלא התנגדות להיותה של ישראל מדינת העם היהודי". ורווח והצלה יעמוד ליהודים ממקום אחר.

עוד כתבות

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען