גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניות הסיניות בארה"ב משתגעות: "השוק לגמרי לא יציב"

באמצע חודש מרץ נרשמה פניקת מכירות של מניות ותעודות פיקדון ADR של חברות סיניות, ולאחריה הגיעה התאוששות מרשימה בני"ע הללו ● ייתכן שהתיקון התרחש  בעקבות המסרים מבייג'ינג לפיהם היא מבקשת להקל ולאפשר מסחר תקין בשווקים

דוכן של אתר הקניות Tmall, מקבוצת עליבאבא,  ביום הרווקים הסיני / צילום: Associated Press, Ng Han Guan
דוכן של אתר הקניות Tmall, מקבוצת עליבאבא, ביום הרווקים הסיני / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

מניות סיניות התרסקו בשוק האמריקאי בשבוע שעבר, רק כדי לזנק חזקה בעוצמה חסרת תקדים. מבחינת כמה משקיעים, ההשתקמות הייתה מטרידה כמעט כמו המימוש ההמוני.

התנודתיות הזו מגיעה לאחר שנה של ירידות במניות שכבר גרמו למשקיעים הפסדים כבדים. טריליוני דולרים ב-ADR (American depositary receipts, תעודות פיקדון אמריקאיות), במניות מהונג קונג ומניות סיניות אחרות התאדו בעקבות מגבלות וצעדי ענישה רגולטוריים מצד ממשלת סין, כמו גם בשל הירידה בתיאבון העולמי למניות צמיחה גבוהה שטומנות סיכון רב יותר.

במהלך מרץ הגיעו הטלטלות לרמה חדשה, ומשקיעים תהו אם סין עלולה לסבול מבידוד כלכלי בדומה לזה שחווה רוסיה, בעקבות התפרצות מחודשת של הקורונה והלחצים הרגולטוריים הן מצד בייג'ינג הן והן מצד הממשל האמריקאי.

בימים האחרונים השוק נכנס לפניקה שהתבטאה במכירות המוניות של ADR סיניות, אמר טוני צ'ין מ־Infini Capital Management. "אנשים מכרו ללא כל מגבלת מחיר - העיקר לצמצם את הסיכון", הסביר מייסד ומנכ"ל קרן הגידור מהונג קונג.

ההימור עבור המשקיעים האמריקאים הוא גדול. מוסדות אמריקאיים מחזיקים כיום בכ־750 מיליארד מניות סיניות מכל הסוגים, כך מעריכים בפירמת גולדמן זאקס, ועוד רבים פרטיים מחזיקים במניות סיניות הרשומות בארה"ב או בקרנות סל סיניות.

הטלטלה החלה ב־10 במרץ, אז גוף של רשות ני"ע האמריקאית (SEC) נקב בשמן של חמש חברות סיניות שלא ניתן לבקר את דוחותיהן, צעד שמוביל בסופו של דבר להשעייתן מהבורסות בארה"ב במסגרת החוק האמריקאי הדורש מברות זרות לעבוד לפי הרגולציה האמריקאית.

הצעד הזה החל למעשה בהפרדה מדורגת של השווקים האמריקאי והסיני, אבל גם הציף שוב את השאלה עד כמה המניות הסיניות ראויות להשקעה, סוגיה שהתחדדה בשנה שעברה אחרי שהממשלה הסינית החליטה לסגור חברות להוראה פרטית ברחבי המדינה.

בסוף שבוע אחד מניות טק סיניות השילו כמעט 2 טריליון דולר מערכן

כמה ימים קודם לכן, קרן העושר הריבונית של נורבגיה, ששוויה 1.4 טריליון דולר, נפטרה ממנייתה של חברת ביגוד ספורט סינית בשל חששות להעסקה בכפייה. במקביל מוסקבה נותקה ממערכת המסחר הפיננסי הבינלאומית עקב פלישתה לאוקראינה, וסולקה גם ממדד MSCI של השווקים המתעוררים בטענה כי "אינה ראויה להשקעה".

"המקרה של רוסיה ומדד MSCI המחיש באופן מבהיל מה עלול לקרות בהינתן נתק דיפלומטי בין ארה"ב וסין", ציין האנליסט רובין ז'ו מחברת Sanford C. Bernstein במכתב ללקוחות אחרי הצעד הזה.

בסוף השבוע שלאחר מכן, מניות טכנולוגיה סיניות השילו כמעט 2 טריליון דולר מערכן משיא של 3 טריליון דולר בתחילת 2021, העריכו אנליסטים בגולדמן זאקס.

המכירות הגדולות המשיכו בשבוע העוקב, והחדשות על עלייה בהדבקות קורונה וחידוש סגרים בערים סיניות הוסיפו לעגמומיות. אנליסטים בג'יי.פי מורגן צ'ייס הורידו את הדירוג של עשרות מניות אינטרנט, ואמרו שהפוקוס של השוק עבר לניהול סיכונים, שכן "משקיעים בינלאומיים משקללים במחיר את הסיכונים הגיאופוליטיים של סין".

רגולטורים בארה"ב לא הראו סימן לכוונה כלשהי להקל על סין התאגידית, ובוול סטריט ג'ורנל דווח כי חברת Tencent עלולה לספוג קנס בגובה שיא מהבנק המרכזי. ביום ה-14 במרץ נחתכו תעודות פיקדון ADR בשיעור חסר תקדים של 29%, וביום שלאחר מכן נמשכו המימושים באסיה, אם כי מניות סיניות הרשומות בארה"ב הצליחו לתקן מעט.

אך באמצע השבוע הכול השתנה. קובעי המדיניות הסיניים המובילים נכנסו ב־16 במרץ לתמונה בניסיון להחזיר את השוק לעליות, ופקידים בהובלת היועץ הכלכלי הבכיר ביותר לנשיא שי ג'ינפינג, הבטיחו מדיניות ידידותית לשווקים ופעילות מסחר חלקה ככל הניתן.

"הממשלה הסינית מעולם לא סיפקה משהו כל כך חזק לתמיכה בשוקי ההון", אמר צ'ין מ־Infini Capital.

התגובה הייתה מהירה וחדה - חברות סיניות הרשומות בארה"ב טיפסו ב־242 מיליארד דולר ביום, כך מראים נתוני S&P Global Market Intelligence, ומדד נאסד"ק זינק בהתאם. חברות בלו צ'יפ נסחרו כמו מניות זולות: התשואות על ADR של קבוצת עליבאבא זינקו ב־37%, ונפחי המסחר בהן היו גבוהים מכל יום אחר, אולי חוץ מיום ההנפקה שלה.

המניות הסיניות נתונות לחסדי הפוליטיקה והחדשות

"השוק לגמרי לא יציב, אמר אלכסנדר טבאצי, אסטרטג עולמי ומנהל השקעות אסיה ראשי ב־Pictet Wealth Management, וזאת דווקא בעת עליית המניות. "התמחור מאוד תלוי בדינמיקה קצרת הטווח של ההיצע והביקוש ופחות במרכיבים פונדמנטליים".

 

התוצאה הסופית הזכירה טרק בהרים: עד הסגירה ביום 18 במרץ, מדד Golden Dragon China של נאסד"ק היה גבוה ב־3.4% מכפי שהיה שבועיים קודם לכן, ומדד הנג סנג ההונג קונגי ירד ב־2.3%, על פי נתוני Refinitiv.

רכבת ההרים הזו מדגימה עד כמה נותרו המניות הסיניות נתונות לחסדי הפוליטיקה והחדשות, אפילו כשהן משחקות תפקיד גדול יותר ויותר בתיקי ההשקעות של משקיעים בינלאומיים. בעוד שעבור משקיעים בשווקים מתעוררים הנושא מוכר, הרי שזה פחות מושך כשמדובר בחברות שלמשקיעים קשה להעריך את שוויין ולבחון את העסק שנמצא בבסיסן.

"השוק מתמחר סנטימנט מאוד שלילי, ומתעלם מגורמים חיוביים" 

לאחר כל התהפוכות, המשקיעים מתקשים להבין מה באמת השתנה.

באשר לסילוק חברות סיניות מהבורסות, ישנן סיבות לאופטימיות, כאשר לחברות רבות יש או עשוי להיות רישום גם בהונג קונג, שמאפשר גישה לשווקים פיננסיים בינלאומיים, וגם כשכמה חברות הושעו ממסחר, כולל ענקיות תקשורת, לא היה לזה אפקט מעשי גדול. וכל העת בכירים סיניים חוזרים ומדגישים שהם רוצים לפתור את הנושא הזה.

מספר משקיעים טוענים שאין בעיה יסודית בהשקעה בסין והצניחות הממושכות במניות הפכו חלק מהן לאטרקטיביות.

"אנחנו דוחים בתוקף את הרעיון לפיו 'לא ניתן להשקיע בסין'", אמר ג'סטין תומסון, מנהל השקעות וראש ני"ע בינלאומיים ב־T. Rowe Price Group. "נראה שהשוק מכניס לתמחור סנטימנט מאוד שלילי, ומתעלם מגורמים חיוביים כמו הערכות שווי נמוכות מאוד והיתכנות להקלות בכלכלה הסינית".

באופן דומה, קונרד סלדנה, מנהל תיקים בכיר בצוות ניירות ערך של שווקים מתעוררים ב־Neuberger Berman Group, אמר שביטול גורף של מניות סיניות יהיה שגיאה, והוא עדיין רואה הזדמנויות השקעה בכמה חברות אינטרנט, וכן מתחומי חומרה ומוצרי צריכה.

עם זאת, גורמים אחרים הלוחצים על המניות הסיניות נראים יותר קשים לפתרון. השווקים בכל העולם עדיין לא יציבים בגלל האינפלציה, עליית שיעורי הריבית והצמיחה העולמית.

היתרון שפעם היה לסין כ"הראשונה להיכנס למגפה והראשונה לצאת ממנה" כבר דעך, והמדינה מכוונת לצמיחה צנועה של 5.5% השנה. ההאטה הזו תשפיע על הצריכה ועל צמיחת הרווח של החברות, בזמן שתחום הנדל"ן עוד לא הראה סימני התאוששות, כך אמר טבאצי מ־Pictet, שכבר לא מחזיקה מניות סיניות בתיק ההשקעות שלה כשנה.

שיקום אמון המשקיעים עשוי לקחת זמן. כפי שמלמד המקרה של מארק מרטירוסיאן, מנהל Aubrey Capital Management, בית השקעות בוטיק המתמחה במניות צמיחה עולמיות ומנהל אסטרטגיה הממוקדת בסין. בסוף 2021 הוא נפגש עם 30 משקיעים מוסדיים בארה"ב על מנת להציג להם את המשרד. אבל לדבריו רוב המשקיעים הביעו חשש מעוד רגולציה על חברות, והסנטימנט עוד לא השתנה מאז. "אנשים פשוט לא רוצים לקחת סיכון, וזה מובן", אמר.

- סרנה נג השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עליי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה, אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל