גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' רן בליצר: "3% מהקשישים במעמד סוציו-אקונומי נמוך אושפזו עם קורונה, ומחצית מהם נפטרו"

על רקע התחלואה בקורונה שחזרה לעלות, פרופ' בליצר, ראש מערך החדשנות של שירותי בריאות כללית, מדגים כיצד הקורונה פוגעת בציבור באופן לא שוויוני

רן בליצר - מנהל מכון המחקר של שירותי בריאות כללית / צילום: עינת לברון
רן בליצר - מנהל מכון המחקר של שירותי בריאות כללית / צילום: עינת לברון

על רקע העלייה המחודשת בתחלואה בקורונה, נערכים היום בתי החולים ברחבי הארץ לפתוח מחדש את מחלקות הקורונה ולקלוט חולים חדשים. היום עמד מספר החולים הקשים החדשים על 33, לעומת רק 17 לפני כשבוע. 120 חולים חדשים ליום הוא בדרך-כלל המספר שבו מערכת הבריאות מתחילה להתקשות לפעול, והפעם העלייה מגיעה כאשר לרופאים בקושי הייתה הפוגה מהגל הקודם, ובבתי החולים מאושפזים עדיין כ-330 מטופלים (800-1,200 חולי קורונה קשים בבת-אחת נחשבים למספר שלמערכת הבריאות קשה לשאת אותו). בקרוב נתחיל כנראה שוב להרגיש את הקורונה בהיעדרויות במקומות העבודות ובמערכת החינוך.

בכנס החברה לאיכות ברפואה שנערך אתמול (|ב'), אמר פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות של שירותי בריאות כללית, כי המצב היה יכול להיות הרבה יותר קשה. "נתוני התחלואה מהונג קונג מלמדים אותנו מה היה קורה בבתי החולים, לולא חיסונו היטב את המבוגרים גם במנה שלישית ורביעית, ולולא הקמנו מערך למתן עד הבית של פקסלוביד (התרופה של חברת פייזר המונעת התדרדרות של מאומתי קורונה לתחלואה קשה). התוצאות היו יכולות להיות קשות, תמותה של פי 4-5 בשיא. אם מדיניות ה'אפס קורונה' בסין תישל כפי שנכשלה בהונג קונג, אנחנו צופים הפרעות משמעותיות עוד יותר לשרשראות האספקה, שישפיעו על כל תחום". 

פערים בהתחסנות ובתמותה

למרות שהמצב בישראל היה הרבה יותר טוב מבהונג קונג, לא כולם הצליחו ליהנות מכך. מנתוני מכון כללית למחקר, בני 70 במצב סוציו-אקונומי נמוך נדבקו ומתו בקצב גבוה פי שלושה מאשר הקשישים שמצבם הכלכלי טוב יותר. 3% מבני 70 ומעלה במצב סוציו-אקונומי נמוך אושפזו עם קורונה שהוגדרה כקשה. מחציתם נפטרו. מבין הקשישים שמצבם הסוציו-אקונומי טוב, רק 0.8% חלו בקורונה, ומהם נפטרו רק 0.3%.

הפערים בהתחסנות הם כנראה אחד ההסברים המובילים לכך. 31% מן הקשישים במעמד סוציו-אקונומי נמוך אינם מחוסנים בשלוש מנות. 18.1% אינם מחוסנים כלל - זאת לעומת 12% ו-7% בהתאמה בקרב הקשישים במעמד סוציו-אקונומי גבוה. הקשישים במעמד סוציו-אקונומי נמוך פוגשים את הקורונה מלכתחילה כשהם במצב רפואי פחות טוב, וסביר שהם פחות מודעים ויותר חשדניים כלפי הטיפול התרופתי המוצע למניעת התדרדרות, ואולי אינם מקבלים אותו עד שמאוחר מדי. 

הרופאים שחוקים

פרופ' בליצר מציין כי העליות הנוכחיות נופלות על צוותים רפואיים שחוקים. "הקורונה פגשה מערכת בריאות חזקה, אך עם עובדים ברמת שחיקה גבוהה - אשר למרות זאת התגייסו למשימה ואפשרו את החוסן הלאומי להתמודדות. כעת נדרשת התערבות מאסיבית".

הכוונה היא התערבות לתמיכה בבתי החולים, ולא התערבות מאסיבית בצורת מגבלות, אם כי גם אלה נשקלות, על רקע ההערכה שרוב האוכלוסייה עוד לא נדבקה באומיקרון, ושהחיסוניות הן אצל המתחסנים והן אצל המחלימים הולכת ודועכת.

"צריך צעדים מידתיים כדי למנוע מהתחלואה לזנק", אומר היום (ג') פרופ' בליצר לגלובס. "האמצעים שנכון לשקול ככל שהתחלואה תמשיך ותעלה הם מידתיים: תגבור הבדיקות והחזרה של מגן חינוך (בדיקות שיטתיות בבית הספר), מדיניות בידודים שמקטינה הדבקות, מסיכות, בדיקות לפני כניסה לאוכלוסיות פגיעות (כמו בתי אבות) וכמובן - עידוד התחסנות. ישנם עדיין 75,000 בני 60 ומעלה שלא קיבלו מנה שלישית, והם בקדימות הכי גבוהה להתחסן ולהגן על עצמם".

בקבינט הקורונה צפויים לדון השבוע באפשרות של החזרת הבידודים עבור אנשים שבאו במגע עם חולי קורונה. כיום רק חולי קורונה והמטפלים העיקריים בהם מחויבים בבידוד, וגם הגבלה זו אינה נאכפת.

לדברי פרופ' בליצר, "במקביל לטיפול בקורונה, יש לתת כעת מענה להזנחה המצטברת של חלק מהחולי הכרוני". למשל, הוא מציין, שיעור כריתות הרגליים אצל חולי סוכרת בישראל הוא היום במקום הגבוה ביותר ב-OECD. בנוסף, "יש להקים מענה שיטתי לתופעת הלונג קוביד, אתגר שצפוי ללוות אותנו באופן ממושך". 

"הנורמלי החדש"

בינתיים בבריטניה, ד"ר דן גויאל, יועץ ל-NHS (ארגון הבריאות הממשלתי הבריטי), שפרסם מספר מאמרים לגבי ניטור וטיפול בקורונה בכתבי-עת רפואיים מובילים, אומר כי "אם זה הנורמלי החדש, אני לא מאמין שנוכל לספק רפואה 'נורמלית' כפי שהכרנו אותה עד כה, גם שנים קדימה".

הוא מציין כי הדרישות הנוספות שסופגת מערכת הבריאות הן מאסיביות. "חולי קורונה וחולים שלא טופלו היטב בתקופת הקורונה, משתמשים המון בשירותי הבריאות גם אחרי שהם משתחררים. יהיה צורך להגדיל את הקיבול של מערכת הבריאות ב-20%. בינתיים הצוותים ממשיכים לברוח מהתחום. הסטרס שהם חווים חורג מכל מה שהכרנו עד כה".

עוד כתבות

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; אודיוקודס צוללת ב-14%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● השקל התחזק מול הדולר, 3.72 שקלים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם