גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון: רשות המסים תשיב לנאשם כ-3.3 מיליון שקל שנתפסו בביטקוין

בהסדר הטיעון התחייבה המדינה לאפשר לשי סיבוני לפדות את מטבעות הביטקוין והאת'ריום שנתפסו בארנק הדיגיטלי שלו, בתמורה להרשעתו בעבירות מס והימורים ● אלא שזמן קצר לאחר מכן שווי המטבעות הווירטואליים התפוסים זינק מכמיליון שקל למעל 3 מיליון שקל, והמדינה "התחרטה" על תנאי ההסדר והטילה עיקול חדש - הפעם דרך רשות המסים ● העליון: הסכמת המדינה להסדר כמוה כוויתור על זכויותיה בכספים

ביטקוין / צילום: Shutterstock
ביטקוין / צילום: Shutterstock

בית המשפט העליון חייב את רשות המסים להשיב לשי סיבוני, מי שכונה "מלך ההימורים המקוונים", כ-3.3 מיליון שקל שנתפסו במטבעות ביטקוין ואת'ריום במסגרת הליך פלילי שנוהל נגדו, לאחר שהמדינה ניסתה להתחמק מחובתה להשיב את הכספים במסגרת הסדר הטיעון עם סיבוני.

בהסדר טיעון התחייבה המדינה לאפשר לסיבוני לפדות את מטבעות הביטקוין והאת'ריום שנתפסו בארנק הדיגיטלי שלו, בתמורה להרשעתו בעבירות מס בהיקף עשרות מיליוני שקלים ובעבירות הימורים מרובות. אלא שזמן קצר לאחר מכן עלה שווי המטבעות הווירטואליים התפוסים מכמיליון שקל למעל 3 מיליון שקל, ואז המדינה "התחרטה" על תנאי ההסדר שמאפשרים לסיבוני את פדיון הכספים על-פי שוויים הקודם, והטילה על הכספים עיקול חדש - הפעם באמצעות רשות המסים.

כשסיבוני ביקש את הכסף חזרה על-פי תנאי הסדר הטיעון, טענה "המדינה" כי אין לה סמכות לחייב את רשות המסים להשיב את הכספים, וכי מדובר בעיקול חדש; אלא שבית המשפט העליון פחות אהב את התרגיל שעשתה המדינה, והורה לרשות המסים להחזיר לסיבוני את הכספים לאלתר, ולא לנסות "לסכל" את ההסדר בדרכים עקלקלות.

"אין זה ראוי שהמדינה תתחייב בהסדר טיעון כי המשיב (סיבוני, א' ל"ו) יוכל לקבל את המטבעות הווירטואליים לאחר פדיונם, ותסכל התחייבות זו באמצעות רשות המסים ופקיד שומה חיפה, המהווים זרועות שלה", כתב המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט ניל הנדל.

עוד נקבע כי "לא ניתן בנסיבות המקרה לקבל את טענת המערערים (רשות המסים, פקיד שומה חיפה, א' ל"ו) לחוסר סמכות המדינה להסיר את העיקולים במסגרת הסדר הטיעון. זאת, שכן המדינה אינה כפופה לרשות המסים ופקיד שומה חיפה, אשר ידעו על הסדר הטיעון וסירבו לקחת בו חלק. לו הייתה להם הסתייגות, היה עליהם להעלות אותה לפני המדינה טרם התגבש הסדר הטיעון.

"לנוכח נסיבות הסדר הטיעון בענייננו, המדינה, רשות המסים ופקיד השומה מנועים מלפעול באופן המסכל אותו. בל נשכח כי בניגוד להליכים רבים אחרים, הצד שעומד מול הפרט בהליך הפלילי מוגדר על-פי חוק כמדינת ישראל, ומכאן כוחו ומעמדו".  

שווי המטבעות התפוסים זינק למיליוני שקלים

ההחלטה, במסגרתה "נוזף" בית המשפט העליון שוב במדינה על התנהלותה במסגרת הליכי חילוט ועיקול, ניתנה כאמור בעניינו של שי סיבוני, במסגרת ערעור על החלטות בית המשפט המחוזי בתל אביב, שהורה למדינה להעביר לידי סיבוני מטבעות וירטואליים אותם פדה, חלף חילוטם, בהתאם להסדר הטיעון שנחתם עימו. המערערים - המדינה כמאשימה בהליך הפלילי, רשות המסים ופקיד שומה חיפה - טענו כי רובצים על הנכסים הללו עיקולים שמונעים את העברתם לחזקת סיבוני.

הרקע לסכסוך הוא הליך פלילי שנוהל נגד סיבוני. ביולי 2018 הוגש נגדו ונגד אחרים כתב אישום שייחס לו, בין היתר, פעילות בלתי חוקית ממנה נבעו הכנסות בסך עשרות מיליוני שקלים עליהן לא דיווח לרשות המסים. המדינה טענה כי בגין פעילותו הבלתי חוקית הוא נדרש לשלם מס של כ-46 מיליון שקל.

במסגרת ההליך הוטלו צווי עיקול על נכסים של סיבוני, לשם הבטחת תשלום חוב המס, ביניהם פרטי רכוש וכן מטבעות וירטואליים מסוג ביטקוין ואת'ריום.

כאמור, במסגרת ההליך הפלילי חתמה המדינה עם סיבוני על הסדר טיעון, במסגרתו הודה סיבוני כי בשנים 2018-2014 ארגן יחד עם אחרים מערך של הימורים אסורים בהיקף של מיליוני שקלים.

סיבוני הודה והורשע בריבוי עבירות של ארגון הגרלות והימורים, עבירות של עשיית פעולה ברכוש אסור בניגוד לחוק איסור הלבנת הון, אי-הודעה על שינוי התעסקות; ריבוי עבירות של מרמה ותחבולה; ריבוי עבירות של השמטת הכנסה; וריבוי עבירות של אי ניהול פנקסי חשבונות.

במסגרת הסדר הטיעון הוסכם עוד כי סיבוני ירצה 24 חודשי מאסר בפועל, מאסר על-תנאי וחילוט הרכוש התפוס בידי המדינה. עוד נקבע כי סיבוני יוכל לפדות את פרטי הרכוש התפוס, בהפקדת שוויים המלא.

כמו כן, הודגש כי ענייני המס וחבותו האזרחית של המשיב לרשויות המס מתנהלים בנפרד ובמובחן מההליך הפלילי. רשות המסים לא הסכימה להסדיר את חוב המס של סיבוני במסגרת הסדר הטיעון, וההליכים נוהלו בנפרד. במסגרת אישור ההסדר בבית המשפט הוסכם כי שווי מטבע ביטקוין, לצורכי הפדיון, הוא 8,788 דולר.

כחודש לאחר מתן גזר הדין, ביקש סיבוני לפדות חלק מהרכוש התפוס והסכים לחילוט יתרתו. הרכוש אותו ביקש לפדות כלל שעונים, תכשיטים ואת המטבעות הווירטואליים. בהתאם להחלטת בית המשפט, צוין בבקשה לפדיון הרכוש כי השווי המוסכם לפדיון 19.15 מטבעות הביטקוין הוא 581,621 שקל, והשווי המוסכם לפדיון 83 מטבעות האת'ריום הוא 64,426 שקל.

בית משפט קמא הורה להנפיק למשיב שוברים בסך כולל של 1,002,248 שקל לצורך פדיון הרכוש. אלה שבין לבין חלו תנודות בערך המטבעות הווירטואליים, שעלה באופן ניכר ביחס לשווי המוסכם לפדיונם - ושווי המטבעות התפוסים זינק למיליוני שקלים.

בינואר 2021, כשסביוני ניסה לפדות את המטבעות הווירטואליים על-פי שווים בהסדר הטיעון, סירבה המדינה להשיב לו את הכספים. שישה ימים לאחר שהוא הפקיד את מלוא הסכום לפדיון פרטי הרכוש, הוצא צו עיקול נוסף על הרכוש התפוס, הפעם כאמור על-ידי רשות המסים. 

המחוזי: זכות הפדיון שניתנה לסיבוני בהסדר הטיעון היא התחייבות שלטונית

סיבוני פנה לבית המשפט המחוזי, באמצעות עורכי הדין שילה ענבר, תמיר סננס, שחר חצרוני ושלי גבאי ממשרד נוי-סננס -שפרלינג-חצרוני, בבקשה להשבת המטבעות הווירטואליים - וניצח.

בהחלטת המחוזי בבקשה להשבת הרכוש התפוס, נקבע כי אין בסיס לעמדת המדינה לפיה אין בידה לשחררו. נפסק כי משניתן צו חילוט, הרכוש הופקע מידי סיבוני, והבעלות בו הועברה לידי המדינה, כך שהעיקול הראשון אינו רובץ עליו עוד.

בנוסף, נקבע כי זכות הפדיון שנתנה המדינה לסיבוני בהסדר הטיעון היא התחייבות שלטונית לכך שהוא יקבל זכות ראשונים לרכוש את הרכוש התפוס מידי המדינה, ובמועד הטלת העיקול השני שהטילה רשות המסים, הרכוש התפוס היה בבעלות המדינה מכוח צו החילוט, והעיקול השני אינו תופס אותו.

לבסוף, צוין כי רשות המסים יכולה לפעול על-מנת לגבות את חובות סיבוני מהרכוש המדובר לאחר שיחזיק בו. על-מנת למנוע את הברחת הנכסים, ובכך לסכל את הליכי גביית חוב המס, נקבע כי השבת הרכוש תעשה באמצעות העברת המטבעות הווירטואליים לארנק דיגיטלי שיהיה רשום על שם סיבוני. 

העליון: הסכמת המדינה להסדר הטיעון כמוה כוויתור על זכויותיה בכספים

על החלטה זו ערערו המדינה ורשות המסים לבית המשפט העליון. בין לבין שוחררו לידי סיבוני השעונים והתכשיטים, אך המטבעות הווירטואליים נותרו תפוסים. הוסכם כי אם ערכם יירד עד מתן פסק הדין בערעור, והערעור יידחה, הפרש השער ייזקף על חשבון חובו של סיבוני לרשות המסים.

בית המשפט דחה את הערעור, תוך שהוא מותח ביקורת על התנהלות המדינה בהטלת העיקול החדש ובניסיון להתחמק מהחזק הכספים. "המדינה התחייבה שהמשיב (סיבוני, א' ל"ו) יקבל לידיו את המטבעות הווירטואליים לאחר פדיונם, במובן זה שהעיקול הראשון אינו תופס אותם ואינו מונע את העברתם אליו. כמו כן, לנוכח נסיבות המקרה, קיימת מניעה על הטלת עיקולים על-ידי רשות המסים ופקיד השומה, שיסכלו את קיום התחייבות המדינה, שבעקבותיה שינה המשיב את מצבו לרעה. לו ביקשה המדינה להתנות השבה של רכוש התפוס על-ידה, היה עליה לעשות זאת באופן מפורש במסגרת הסדר הטיעון. אין במאפייניהם הייחודיים של מטבעות וירטואליים כדי לעלות או להוריד בעניין זה".

השופט הנדל ציין עוד כי "הסכמת המדינה להסדר הטיעון כמוה כוויתור על זכויותיה בכספים, במובן זה שהמשיב רשאי לפדות אותם, כאמור בהסדר".

באי-כוחו של שי סיבוני, עו"ד שילה ענבר, תמיר סננס, שחר חצרוני ושלי גבאי ממשרד נוי-סננס-שפרלינג-חצרוני, ציינו בתגובה לפסק הדין: "אנו מברכים על פסק הדין התקדימי והצודק, ומודים לשופטי בית המשפט העליון על שהתייצבו באומץ לצידו של האזרח הקטן, עבריין ששילם את חובו לחברה, וחייבו את המדינה לכבד את התחייבותה כלפיו".

עוד כתבות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס בהודעה רשמית: מסכימים לעסקה להפסקת אש

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק לאחר שחמאס הודיע על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר