גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליאון ממשיך לדחוף לבדו את חלופת רכס לבן לוותמ"ל: אושר תקציב של מיליון שקל לקידום התוכנית בוועדה

ראש עיריית ירושלים שואף להביא את החלופה אל הוותמ"ל לאחר חג הפסח • "משוכנע שמשרד הבינוי והשיכון ורמ"י יצטרפו למהלך בימים הקרובים" • אושר גם הפטור מהיטל השבחה לפרויקטי פינוי־בינוי

ראש עיריית ירושלים, משה ליאון / צילום: ארנון בוסאני
ראש עיריית ירושלים, משה ליאון / צילום: ארנון בוסאני

ראש עיריית ירושלים, משה ליאון, ממשיך לדחוף קדימה את החלופה שלו לתוכנית רכס לבן בעיר - ובאופן עצמאי, ללא גורמי הממשלה: בתחילת השבוע אושרה בוועדת הכספים של העירייה הקצאת תקציב של מיליון שקל לטובת קידום החלופה במסלול הוותמ"ל, לצורך הכרזה עליה כמתחם מועדף לדיור. התקציב, העומד על מיליון שקל, אושר אמש (ד') גם במועצת העיר.

נזכיר כי לפני כחודש יצא ראש העיר ליאון בהצהרה על קידום תוכנית "הבשורה בלבן", תוכנית חלופית לזו שמקדמת המדינה, בשטח הצמוד לשכונת קריית מנחם בעיר. התוכנית הקיימת חולשת על פני כ־1,045 דונם (מהם כ־800 דונם בנויים), מציעה שכונה חדשה עם 5,250 יח"ד, 300 חדרי מלון ועוד 91 אלף מ"ר שטחי תעסוקה ומסחר, וזכתה לביקורת רבה, בין היתר מארגונים ירוקים ומגופים החוששים לפגיעה בלתי הפיכה בטבע באזור.

החלופה של ליאון מציעה בינוי רק בשטח של כ־300 דונם, אך עם 6,000 יח"ד, זאת על ידי "ציפוף ועירוב שימושים אינטנסיבי, כמו גם 'ויתור' על קו רכבת קלה פנימי". עוד מציע ליאון להפוך את 500 הדונמים שישוחררו מבנייה, לגן לאומי.

"התוכנית החלופית שומרת על המעיינות באזור ועל עמק לבן, כמו גם על כל אזורי החלחול המזינים את המעיינות", אמר ראש העיר בעת ההכרזה על התוכנית. "הוצאת 500 הדונמים תציל כעשרת אלפים עצים מפני כריתה ותשמש מחסום מפני תוכניות להקמת רכס לבן ב', ג', ו- ד'. לא נאפשר קידום תוכניות בנייה במורדות הדסה ולא נאפשר פגיעה בשטחים פתוחים נוספים עד אשר ימוצו כל האפשרויות במסגרת השטחים התפוסים והמופרים, בדרך של התחדשות עירונית, ציפוף ובנייה גבוהה לאורך ציר הרכבת הקלה".

"ההכרזה הייתה אמורה להיות משותפת עם אלקין"

לאחר ההכרזה על "הבשורה בלבן" המשיך ליאון בקידום החלופה, לבדו למעשה. על אף שהתקיים דיאלוג מתמשך בין העירייה למשרד הבינוי והשיכון ולרשות מקרקעי ישראל בנושא כבר מאפריל 2021, בסופו של דבר ההכרזה הייתה של ראש העיר לבדו - שציפה, כך נראה, לתמיכה מוצהרת מצד השר זאב אלקין.

"באפריל 2021 הוצגו בפני צמרת המשרד וצמרת רמ"י הרעיונות העקרוניים וכן בדיקת היתכנות, ובכלל זה תחבורתית", נמסר מהעירייה. "לאחר כניסת השר אלקין לתפקידו התקיימה פגישה בלשכת ראש העיר עם צמרת משרד השיכון וצמרת רמ"י, בהשתתפות השר אלקין ומנהל רמ"י ינקי קוינט. בפגישה סוכם על שיתוף פעולה בתכנון התוכנית החלופית.

"לאחר עבודת תכנון מורכבת ויסודית, הוצגה התוכנית לכל הגורמים במשרד וברמ"י, כולל בפגישה בלשכת השר, שם סוכם בין היתר כי תתקיים הכרזה בדבר 'הבשורה בלבן' לפני ובסמוך למתן תוקף לתוכנית המקורית. לקראת ההכרזה, שהכול קיוו שתהיה משותפת לראש העיר ולשר, העדיפו במשרד הבינוי והשיכון - מסיבותיהם הפנימיות - שלא להצטרף להכרזה בעת הזאת ולהמשיך ולבחון אותה".

בעקבות כך החליט אז ליאון על הקפאת מתן התוקף לתוכנית רכס לבן המקורית, עד לאחר הבירור של החלופה בוותמ"ל. כהמשך לצעד זה, ולהכרזה על החלופה, הוחלט על קידומה מכספי העירייה - החלטה שאושרה, כאמור, בוועדת הכספים ביום ראשון השבוע. בדברי ההסבר להצעה שהוגשה לחברי הוועדה נכתב כי "בשלב זה מבוקש לאשר מיליון שקל להתנעת התהליך, ובשלב מאוחר יותר יועבר אומדן משלים לעריכת מסמכי התוכנית ולקידומה עד למתן תוקף".

מהעירייה נמסר בעקבות אישור התקציב כי "ראש העיר פועל בנחישות לקידום התוכנית לצורך הגשתה לוותמ"ל, ולטובת הנושא אושר תקציב מיוחד בוועדת הכספים העירונית. כאן המקום לציין כי בחודש ינואר 2022 אושר סכום של כ-800 אלף שקל לטובת הנושא, כדי להביא את התוכנית למצבה הנוכחי, וכעת אושר התקציב הנוסף. הסכום הראשון שאושר בינואר שוחרר וכיסה את ההתחייבויות עד כה.

"מיליון השקלים שאושרו בוועדת הכספים אושרו רשמית אתמול במליאת מועצת העיר, והתקציב ממתין לקבלת אישור ממשרד הפנים - תהליך שייקח עוד כמה ימים בודדים. לאחר מכן ישוחרר הכסף לביצוע, לקראת הכנת התוכנית להגשתה בוותמ"ל".

על פי ההערכות, עד לאישור התוכנית יידרשו בין 18 ל־24 חודשים. מטרתו של ליאון היא לקדם את הגשת התכנית לוותמ"ל בדיון שיתכנס לאחר חג הפסח. בעירייה הוסיפו ומסרו כי ראש העיר "נערך לצורך כך ארגונית ומשפטית, ובכלל זה מול ממשלת ישראל". עוד ציינו כי "ראש העיר נמצא בקשר טוב ורציף עם שותפיו במשרד השיכון וברמ"י, ומשוכנע שיצטרפו למהלך בימים האלה".

המועצה אישרה גם את הפטור מהיטל השבחה

בישיבת מועצת העיר שנערכה אתמול אושרה גם ההצעה למתן הפטור מהיטל השבחה לחמש שנים עבור פרויקטי פינוי־בינוי, בהמשך לחקיקה שהתקבלה בכנסת במסגרת חוק ההסדרים והתקציב לשנת 2022. על פי ההחלטה, יינתן פטור מלא מהיטל השבחה באזורים מוגדרים בתוכניות פינוי־בינוי, רק עבור רכיבי ההשבחה הנוגעים לשטחי המגורים.

הפטור יינתן ברוב שכונות העיר, למעט במקומות הבאים: אזורי התעשיה בעטרות, גבעת שאול, תלפיות והר חוצבים, וכן במרכז העיר ובשכונות נחלת שבעה, נחלאות, העיר העתיקה, ימין משה, טלביה, רחביה, קריית שמואל, המושבה הגרמנית, המושבה היוונית, בקעה, ניות, הר הצופים, רמת מוצא ועין כרם. באזורים שהוחרגו יינתן פטור של 25% מהיטל השבחה, בהתאם לגבולות שישורטטו על גבי מפת העיר, שצורפה להחלטת המועצה, ובכפוף לתנאים שקבעה המועצה.

מהעירייה נמסר כי כיום מקודמות בירושלים כ-40 אלף יחידות דיור במסלול פינוי־בינוי בשלבים שונים, ומהן כ־3,000 יח"ד עתידות לקבל היתר בנייה בשנת 2022. בהתאם לכך, והודות להסכמי המסגרת להתחדשות עירונית שבהם כלולה גם ירושלים, צפויה העירייה לקבל כ־90 מיליון שקל בגין יחידות הדיור הצפויות לקבל היתר בשנה הנוכחית.

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

יוזמה חדשה: עיריית חיפה תסייע להשמיש מאות בניינים נטושים בעיר

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להלחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחוייבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו יורדת ב-1%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה