גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמי איילון: "תוכנית החומש היא קישקוש, הנוכחות של עבאס בממשלה לא עוזרת"

רצף הפיגועים בשבוע האחרון מציף שאלות החורגות מהטיפול הביטחוני הישיר ● הפיגועים בבאר שבע ובחדרה בוצעו על ידי מחבלים ערבים ישראלים ואילו הפיגוע בבני ברק בוצע על ידי מחבל פלסטיני ● כמה מקום תופסת הזהות הלאומית, האם מצבם הכלכלי השפיע על החלטתם לצאת לפיגוע ואילו צעדים צריך לנקוט כנגד המפגעים? ● ארבעה מומחי ביטחון מדברים

עמי איילון: "כל זמן שהפלסטינים לא רואים עתיד טוב יותר כעם, נמשיך לראות אלימות וטרור לסוגיו" / צילום: צילום מסך
עמי איילון: "כל זמן שהפלסטינים לא רואים עתיד טוב יותר כעם, נמשיך לראות אלימות וטרור לסוגיו" / צילום: צילום מסך

רצף הפיגועים שחווינו בשבוע האחרון, ערב חודש הרמדאן, מעלה שאלות רבות על החברה הערבית והקיצוניים שבה. שוחחנו עם ארבעה מומחי ביטחון בניסיון להבין מה משפיע על המפגעים וכיצד אפשר למנוע את הפיגוע הבא.

ארבעת מומחי הביטחון: ראש המכון למחקר לאומי מנואל טרכטנברג, ראש המל''ל לשעבר מאיר בן שבת,  לשעבר ראש חטיבת מחקר באמ''ן יוסי קופרוואסר וראש השב''כ לשעבר עמי איילון

עמי איילון: "תוכנית החומש היא קישקוש, רק מו"מ מדיני וגיוס ראשי הרשויות הערביות ישנו את האווירה"

"אנו מתייחסים לסיבות קצרות טווח כמו הרמדאן, אבל שוכחים מהאירועים הגדולים - השינויים האסטרטגיים במזרח התיכון". כך אומר עמי איילון, ראש השב"כ לשעבר וכיום יו"ר המרכז ללימודי ביטחון ואסטרטגיה ימית באוניברסיטת חיפה. "האביב הערבי, למשל, פגע קשה בשליטים הערבים והעלה את כוחו של הרחוב. המנהיגים ערים לזה מאוד. השליטים שם נותנים יותר קשב לרחוב - המלך עבדאללה לא שלח את נציגו לנגב כי הוא מבין שהציבור לא יאהב את זה.

"בנוסף, אל אקצא, שהיה בעבר סמל דתי הפך לסמל לאומי - הלאומיות התחברה לדת. חלק מאלה שמוכנים למות עבור אל אקצא בחיים לא היו במסגד, הם מגיעים מסיבות לאומיות. לכן, כדי להבין את המציאות חייבים לשלב בין תהליכים ארוכי טווח לאירועים השוטפים".

כמו כן, איילון מתייחס לתסכול המתמשך של הפלסטינים כעם הנאבק על זהותו הלאומית. "הנרטיב שלהם הוא שפלסטין הגדולה, מהירדן עד הים, הייתה שלהם, והתנועה הציונית שללה זאת. אוסלו היה ויתור ענק מבחינתם, והציפיה הייתה לקבל מדינה על כל יו"ש והרצועה. אבל בפועל הם רואים יותר ויותר חיילים והתנחלויות, והתסכול נבנה". למרות זאת, הוא טוען שהסיכוי שהציבור פלסטיני יצא בהמוניו לאינתיפאדה נמוך מבעבר.


"הנוכחות של עבאס בממשלה לא עוזרת"

איילון מציין שאנחנו בבעיה מכיוון שממשלת ישראל הנוכחית הייתה הראשונה מאז 1967 שהודיעה רשמית כי לא תנהל מו"מ מדיני עם הפלסטינים. "איזו תקווה נותרה לשנים הקרובות? אפילו אם הכלכלה המשתפרת מצליחה להרגיע ולא להוציא אנשים לרחובות - כל זמן שהם לא רואים עתיד טוב יותר כעם, נמשיך לראות אלימות וטרור לסוגיו. לכן, יש להניע תהליך מדיני.

"אבו מאזן הוא כנראה המנהיג האחרון שמסוגל להגיד לעם הפלסטיני שאלימות תביא ליותר ייאוש. מי שיבוא אחריו, לא יוכל להמשיך את זה כי העם הפלסטיני ברובו מאמין שאלימות תביא לסיום הכיבוש".

לגבי ערביי ישראל הוא אומר כי תחושת ההדרה שלהם גוברת לאורך השנים. "הנוכחות של עבאס בממשלה לא באמת עוזרת כי תומכיו הם שיעור שולי מכלל החברה הערבית. הגישה של עבאס חכמה אבל הוא לא זוכה לתמיכת רוב הציבור הערבי".

"הקצנה בחברה הישראלית, להבה הוא ארגון טרור"

לדבריו, חוק הלאום העמיק את תחושת ההדרה. "חוק הלאום יצר שבר, וכך גם חוסר השוויון היומיומי של ערביי ישראל. בשב"כ יש מדדים להערכת הנטיות של הציבור והתחושה כעת היא שמדד הפלסטיניזציה בקרב רבים בחברה הערבית הישראלית גובר והולך. ההדגמה לכך הייתה במאי 2021 ב"שומר החומות" - הקשר הדתי לאומי ותחושת התסכול ואובדן התקווה התפרצו באופן אקטיבי, הן בירי הרקטות המסיבי של חמאס על ירושלים ומרכזי הערים, והן בקרב הערבים הישראלים והמהומות שפרצו. זה חיזק מאוד את מעמדו של חמאס והוריד את מעמד אבו מאזן".

איילון מזהיר כי ההקצנה בחברה הישראלית תורמת גם היא. "על רקע תחושת הפחד ואובדן הביטחון, יש גם כן הקצנה בגישות של הישראלים. ארגון להבה, למשל, הוא ארגון טרור לכל דבר ועניין - הוא מוכן לפגוע ברכוש ונפש כדי להשיג את מטרותיו האידאולוגיות ויש לו זרוע רבנית אידאולוגית ונציגים בכנסת. זה מביא לתסכול והשפלה נוספת בחברה הערבית ומגדיל את האנרגיות הלאומיות".

לדברי איילון, השיפור הכלכלי עבור הפלסטינים, ובעיקר העבודה בישראל המפרנסת מאות אלפי משפחות, הם גורם חשוב המעכב מהומות ופיגועים. "מה שעצר את אינתיפאדת הסכינים בעשור הקודם היה סיוע לכלכלה הפלסטינית. התקווה הכלכלית שניתנת למאות אלפים מונעת יציאה לרחובות וכתוצאה מכך הפיגועים הם יחידניים או לכל היותר של חוליות".

"כסף יכול להביא פתרון רק לטווח הקצר"

לאיילון יש גם אמירה מעניינת על תוכנית החומש לחברה הערבית. "התוכנית הזו היא קישקוש. למדינה אין יכולת לנהל פרוייקטים מסוג זה והיא לא יודעת באמת לדאוג שהכסף יגיע לאן שנדרש בחינוך, בתעסוקה, בתשתיות וכו’. אם מנסור עבאס מעורב, זה יוביל את הכסף לחינוך איסלמי פונדמנטיסטי ברוח התנועה האיסלמית, ולכן אפילו אם זה יביא קצת שקט בטווח הקצר, הכסף הזה לא יוביל לפתרון אמיתי.

"ערביי ישראל לא יפסיקו את מאבקם לשוויון. לצורך העניין, התמונה של ראש הממשלה בנט מגיע לפאתי רהט משקיף על העיר במשקפת, זה עלבון צורב שמרחיק את השוויון ומראה כאילו הערבים הם אויב".

מה אפשר לעשות? איילון טוען שהתגובה הצבאית חייבת להיות ממוקדת רק בקיני הטרור. "כל חף מפשע שנפגע הופך את סביבתו לקיצונית. בשב"כ יודעים איך לתקוף באופן ממוקד. את פיגועי אווירה ניתן וצריך לשנות על ידי שינוי אווירה - זה תהליך ארוך אבל צריך להתחיל באיסוף כל ראשי הרשויות הערבים והיהודים הרלוונטיים ולגייס אותם לשינוי הזה, בקול אחיד נגד הרדיקלים. יש להבהיר כי המשך פיגועים רצחניים יבעירו את השטח. בנוסף, יש לגייס אנשי דת משני הצדדים להידברות והטפה נגד האלימות. זה צריך להיעשות במשותף על ידי כל ההנהגה".

מאיר בן שבת: "הפיגועים לא נובעים מתסכול כלכלי. יש להרוס בתי מחבלים"

מאיר בן שבת, שכיהן כיועץ לביטחון לאומי וכראש המטה לביטחון לאומי בין השנים 2017-2021 ומשמש כיום כעמית מחקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אומר כי בפיגועים האחרונים יש להתייחס לשני מישורים. הראשון - גורמי הרקע ובעיות היסוד והשני - הגורמים המאיצים, הטריגרים.

"על גורמי הרקע ניתן למנות את הסכסוך הלאומי שקיים כל הזמן, את השפעת הגורמים הדתיים הקיצוניים, את זמינות הנשק הרב בחברה הערבית ואת הדימוי שנוצר לישראל: מסוכסכת, נבוכה, מתרחקת מעימותים ומתקשה להתמודד עם הפיגועים.

"באשר למאיצים העכשוויים - מה שמזין את האווירה הוא המומנטום של פיגועים מוצלחים, חודש הרמדאן שבפתח, האדרת מחבלים, הסתה ועידוד בלתי פוסקים מכיוון עזה, מפקדות הטרור בחו"ל, גרורותיה של איראן, ותחושת השותפות מערבי ישראל ומהפלסטינים במאבק נגד ישראל".

"פוטנציאל הרסני למערכת היחסים העדינה בחברה"


בן שבת לא מקבל את הקישור הכמעט-אוטומטי בין הבעיות החברתיות-כלכליות לבין היציאה לפיגועים. "לא ראיתי לכך תימוכין במקרים בהם עסקתי בעברי. הכרתי מקרוב את סיפורי המחבלים והם לא באו מרקע סוציאלי קשה. חלקם אף הגיעו מבתים מבוססים, רכשו השכלה והתחנכו במוסדות ישראלים. אנו נוטים להקל על עצמנו בכך שאנו מתעלמים מקיומו של המניע האידאולוגי-הדתי. הוא קיים וזה מחייב התייחסות תפיסתית". 

מה אפשר לעשות? בן שבת טוען שכאשר פיגוע מתבצע על ידי אזרח ישראלי, המדינה חייבת לנקוט גישה מחמירה במיוחד ובלתי מתפשרת. "מדובר באדם שחב חובת נאמנות למדינה, מקבל את מלוא הזכויות, חי בקרבנו ומשתמש לרעה באמון כלפיו ובנגישותו אלינו. פיגוע שמתבצע על ידי ערבי ישראלי הוא בעל פוטנציאל הרסני למערכת היחסים העדינה שקיימת בתוך החברה הישראלית".

לכן, לשיטתו, המדינה נדרשת לנקוט צעדים לא שגרתיים, וביניהם - הריסת בתי מחבלים ערבים ישראלים. "אין אמצעים רבים שיש בכוחם להרתיע את מי שמוכנים למות כדי להרוג. הריסת בתים היא אחד מהאמצעים האפקטיביים וצריך להשתמש בו ובאופן מיידי. צעד נוסף למטרה זו, שגם אותו יש לממש הוא ביטול אזרחותם של המחבלים וחילוט כל נכסיהם".

בן שבת מציין מסביר שכאשר מזהים מפגע פוטנציאלי נידרשת עירנות מודיענית ותגובה מהירה ונחושה. "אין מנוס בעת הזו משימוש באמצעים מנהליים, כולל צוי מעצר, בכל מקום שבו קיים חשש מפני עשיית מעשה".

"להאיץ את תוכנית הפעולה בסוגיית הנשק"

בכל הקשור לשהיית פלסטינים בישראל, בן שבת טוען כי ניסיון העבר מלמד כי פלסטינים שנמצאים במוקדי החיכוך בישראל תורמים להלהטת הרוחות ולהעצמת האלימות במצבים של חיכוך: "יש לצמצם למינימום נוכחות של פלסטינים בתקופה זו. נכון לקיים מאמץ מיוחד של צה"ל לסגירת הפרצות במרחבי התפר והמשטרה צריכה לתגבר אכיפה כנגד מעסיקים ומלינים של שב"חים. זה חייב להיות עניין שבשיגרה ולא מאמץ רגעי וזמני".
בן שבת מתייחס גם לסוגיית הנשק הלא-מורשה. "חיוני להאיץ את תכנית הפעולה הלאומית לטיפול בתופעה זו. לרבות הגדרה ברורה של יעדים כמותיים ולוחות-זמנים ודיווח מפורט לציבור על קצב ההתקדמות".

בן שבת מוסיף שעל מערכת הביטחון מוטל אתגר לא פשוט. "היא צריכה מחד להביא לבלימה מיידית של הפיגועים, אך מאידך להימנע מהרחבת זירת ההתגוששות".

יוסי קופרוואסר: "לשקול לא להכניס עוד ועוד פלסטינים במהלך חודש הרמדאן"

תא"ל במיל’ יוסי קופרוואסר, היה בעברו ראש חטיבת מחקר באמ"ן ומנכ"ל המשרד לעניינים אסטרטגיים, וכיום הוא עומד בראש פרוייקט במכון הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. קופרוואסר תולה את הרקע לפיגועים במצב המדיני ובסיבות לאומיות, הרבה פחות מנושאים אחרים."ההתקדמות המדינית עם מדינות ערב בעקבות הסכמי אברהם מעלה את תחושה שהפלסטינים נדחקים לשולי הבמה ועניינם יורד מהשולחן", הוא מסביר.

אל זה מצטרפים, לדבריו, ההתלהמות המאפיינת את ערב הרמדאן, והמסר המתחזק סביב יום האדמה שמעלה דרישה למאבק נגד ישראל. "זה גורם לאחדים בחברה הערבית להחליט שבאה השעה. ברגע שהראשון ביצע את הפיגוע והצליח, זה דירבן את האחרים".

"הרשתות החברתיות הפלסטיניות משבחות"

קופרוואסר מציין שתפקיד הרשתות החברתיות חשוב במיוחד. "הסנטימנט ברשתות החברתיות הפלסטיניות מהלל ומשבח. יש לא מעט שכותבים שיעשו פיגוע כשיווצרו התנאים המתאימים". עם זאת הוא מבהיר שהרקע והבסיס זה המאבק הלאומי בין יהודים לערבים: "כל מה שקורה ברשתות החברתיות לא היה קורה בלי הכנה מתמשכת של תשתית תודעתית והטמעה של הנרטיב הפלסטיני הלאומני הבסיסי".

הוא מתייחס גם לערביי ישראל. "בשומר החומות, חמאס וג’יאהד שינו גישה וקראו לערבים שבישראל להצטרף למאבק. יש מי שמקבל את הקריאה - בעיקר האיסלמיסטים הקיצוניים הפלג הצפוני של התנועה האיסלמית, תומכי דאע"ש ובני הכפר הלאומנים".

האם מדיניות כלכלה טובה יכולה להביא לשקט?
"אני לא חושב שיש קשר הדוק בין כלכלה לשקט. צריך לדאוג לאיכות החיים שלהם, ככל שזה מתאפשר, אבל לא "תמורת שקט". כל פלסטיני נע בין נרטיב המאבק לבין שאיפתו לחיים טובים קיום ומשפחה. השאלה איפה הדגש שלהם קיים, ויש מתח מובנה בהן".
קופרוואסר טוען שכעת צריך להמשיך ולהילחם באיום הבטחוני. "אם יש התלהמות של הציבור הפלסטיני אולי לא צריך להכניס לכאן עוד ועוד פלסטינים (הכוונה לתוספת המתוכננת להיתרי הכניסה לפועלים וכניסה להר הבית ברמדאן, ד"ז). יהיה קשה מאוד לאתר את המפגע הבא, בקרב ההמונים שייכנסו".

"לפעול ביד קשה נגד המטיפים לטרור"

"יש לפעול ביד קשה נגד אלה שמטיפים לטרור, ולא מוכנים להכיר בכלל במדינת ישראל, שם צריכה להיות יד קשה. במסגרת זו יש לאסוף נשק. גם הכיסוי המודיעיני אינו מספק כעת. מי שעוסק בפיגועים צריך לאבד את ההגנות שניתנות לו כאזרח, כמו מעצר מנהלי, יכולות מעקב חודרות ועוד. צריך לטפל בחשודים בפיגועים כמחבלים ולא כאזרחים ישראלים".

קופרוואסר שמע את הודעות הגינוי של מנסור עבאס ואיימן עודה ולא התרשם: "היה צורך בגינוי מובהק יותר. עבאס ציין שנפגעו גם ערבים, עודה הלך לכיוון הפלסטיני".

מה דעתך על תוכניות החומש?
"ההשקעה בחברה הערבית חשובה אבל אין קשר בין מה שמוגדר עוני, קיפוח ותחושות מעמדיות לטרור. הפעילות שלהם היא לאומנית ולא כלכלית חברתית. בלי קשר, בוודאי שצריך לצמצם את הקיפוח. אך גם אם המצב הכלכלי חברתי ישתפר, ההשלכה של זה על העניין הלאומני מעטה. הביטוי לכך הוא במחבלים מאום אל-פחם שבאו ממשפחות מבוססות".

מנואל טרכטנברג: "אנחנו עדיין לא בגל טרור. מדובר באירועים בודדים שאין קשר ביניהם"

פרופסור מנואל טרכטנברג, ח"כ לשעבר וכיום ראש המכון למחקרי בטחון לאומי, אומר כי צריך להיזהר מאוד בשימוש במונח גל טרור. "היו לנו בעבר גלים חריפים וכעת, בינתיים, אנחנו לא שם. מה שחווינו בחודש האחרון אלו אירועים בודדים שאין קשר ברור ביניהם. גם הגורמים הבטחוניים המטפלים בכך מנתחים זאת כך.

"אין קו ישיר ממשי שמחבר בין המחבל מחורה לבין אלה מאום אל-פחם. המקרה השלישי שונה עוד יותר כי הוא פלסטיני מג’נין, מחבל בודד שלא ברור אם יש מאחוריו התארגנות ממשית. לכן, כל הדיבורים על מהדורה שניה של מבצע חומת מגן, אלה דיבורי סרק שלא תורמים לעניין. המצב בערים המעורבות עדיין לא השתנה מהותית".

"הממשלה צריכה להשקיע יותר משאבים"

טרכטנברג מציין כי האירוע הרצחני בחדרה עורר גינוי חריף במיוחד של רוב הפוליטיקאים הערבים, ובראשם ח"כ מנסור עבאס, גם בעברית וגם בערבית. "רוב עצום של ערביי ישראל מגנים ולא מזדהים עם האירועים האלה, וחשוב מאוד לציין את זה. זה משקף את מגמת ההשתלבות, זו שמתבטאת בין השאר בכניסת רע"מ לממשלה". הפיגוע, לדבריו עשוי להיות ריאקציה למגמת ההשתלבות.

"הקיצוניים מנסים לפגוע ולמנוע את הליך זה. ככל שהתוצאות של ההשתלבות נראות על פני השטח, כך עשויה להיות הקצנה בריאקציה של המיעוט הקטן והרדיקלי".

מה אפשר לעשות? טרכטנברג מצביע על בעיית הנשק החמורה שקיימת בחברה הערבית. "שנים לא נעשה דבר וחצי דבר בנושא. הנשק זמין, ופשיעה פלילית זולגת בהכרח לפשיעה לאומנית. ה-M16 שמשמש לעימות בין ארגוני פשע ישמש בהמשך גם לפיגועים.

"הממשלה אמנם מטמיעה תהליך רציני להילחם בסוגיית הנשק, אבל היא צריכה הרבה יותר משאבים ממה שניתן כרגע. הפיגוע שהיה בחדרה צריך להיות קריאת השכמה עבור המדינה. יש להביא לעיבוי מהותי בשורות המשטרה - גם בכוח אדם, גם באמצעים טכנולוגיים וגם בכל הדברים שנדרשים. לכולם כבר ברור שאי אפשר לדחות את זה עוד".

"יש להביא להוקעת המיעוט בחברה הערבית"

טרכטנברג מתייחס גם להיבט הכלכלי-חברתי. "קיצונים ופנאטים ישארו גם אם יהיה שגשוג ממשי של החברה הערבית, המיעוט הזה לא יקבל את מדינת ישראל כנראה לעולם".

עם זאת, הוא מצביע על תוכנית החומש ככזו שבכל זאת יכולה לעשות את ההבדל. "יש הבדל עצום בין מיעוט מוקע ומבודד בחברה הערבית לבין אלו היותר מקובלים. מה שיכול לעשות את ההבדל הוא הצלחת תכנית חומש - להתנעת הכלכלה, לשיפור מערכת החינוך, ולטיפול שורש בנוער ובצעירים חסרי המעש.

לסיום, טרכטנברג מציין שהטרור תמיד ישאר אבל עדיין יש מה לעשות. "אין להשלות את עצמנו שהמיעוט הקיצוני הזה ייעלם אבל אנחנו בהחלט יכולים להביא להוקעתו ובידודו בחברה הערבית".

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ות"א 90 מטפס בשיעור דומה ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל