גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה להאריך את תמ"א 38 בשנה

לאחר דיון סוער המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה להאריך את התוכנית בשנה, כפי שביקשה שרת הפנים איילת שקד ● ההחלטה התקבלה ברוב של 22 מול 1, כאשר המתנגדת היחידה הייתה מנכ"לית מינהל התיכנון דלית זילבר ● חמישה חברים נוספים הצביעו בעד הארכה של התוכנית לתקופה קצרה יותר

שרת הפנים איילת שקד. תמכה בהארכת התוכנית בשנה נוספת / צילום: יואב דודקביץ, פול ידיעות אחרונות
שרת הפנים איילת שקד. תמכה בהארכת התוכנית בשנה נוספת / צילום: יואב דודקביץ, פול ידיעות אחרונות

מועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה להאריך את תמ"א 38 בשנה נוספת. ההחלטה התקבלה ברוב של 22 מול 1, כאשר המתנגדת היחידה להארכה היא מנכ"לית מינהל התכנון דלית זילבר. חמישה נוספים הצביעו בעד הארכה קצרה יותר של התוכנית, אך ללא החלת התוכנית בשטחי תוכנית המטרו.

שרת הפנים איילת שקד: "אני מברכת את המועצה הארצית שאישרה כעת ברוב גדול הארכה של שנה לתמ"א 38 עד להשלמת חקיקת 'חלופת שקד'. החלופה החדשה לתמ"א תאושר בקרוב בכנסת, ובשנה הקרובה ניתן יהיה להשתמש בתמ"א 38 או בחלופה במקביל כדי לייצר ודאות לשוק. מדובר בצו השעה! חייבים להמשיך כל העת בבנייה ובהתחדשות עירונית".

יו"ר מטה התכנון הלאומי, עו"ד שלומי הייזלר: "הארכת תוקף התוכנית היא הכרחית בעת הזאת, ותאפשר את השלמת החקיקה מבלי להקפיא את השוק בתקופה של משבר דיור. עם פתיחת מושב הקיץ בכנסת בכוונתו להמשיך בקידום החלופה, אישור הארכת התוכנית מאפשר את השלמת החקיקה וההסדרים הנלווים בצורה מיטיבית מבלי ליצור 'הקפאה' בשוק ההתחדשות העירונית הבניינית".

עו"ד מורן גור: "במבחן התוצאה בשטח, ההחלטה חיונית וחשובה בהיעדר חלופה זמינה. רק עם מתן ודאות יש מקום לסיים את התמ"א, קו ההשקה לחלופה חדשה חייב להיות רציף. דיירים מבינים, מקדמים ומשנים תפיסה בכל הנוגע להליכי התכנון - וטוב עשתה המועצה עת האריכה את התקופה. הארכה אחרונה זו תאפשר קידום מהיר ותכליתי של פרויקטים בנוסף לקו ההשקה הרציף בין תמ"א 38 לחלופת שקד".

"להימנע ממצב של לחץ על הדיירים"

הדיון נפתח על ידי יו"ר הוועדה עו"ד שלומי הייזלר שאמר: "תעלה השאלה למה להאריך את התמ"א בשנה ולא בחצי שנה או בחודשיים. התשובה ברורה: לשוק לוקח זמן להחתים דיירים, לשכנע, להכין תוכניות, והלוואי שבחודשיים אפשר היה גם להחתים דיירים וגם להכין תוכנית. לכן תקופה של שנה היא אפילו גבולית במובן מסוים".

הייזלר הוסיף ואמר כי "ההארכה בפועל היא של שנה וחצי, וחשוב לזכור: הדבר האחרון שאנחנו רוצים זה ליצור מצב שכתוצאה מלחץ יתחילו לחצים אדירים על דיירים. זו סיטואציה שאסור לנו לקבל אותה. אם לא ידעו שיש מספיק זמן לעשות את הדברים בנחת, נמצא עצמנו בלחצים בלתי פוסקים על הדיירים לחתום על ההסכם".

מנכ"לית מינהל התכנון דלית זילבר, אמרה: "התמ"א לא תתרום ולא תרמה, ולכן המועצה החליטה על ביטולה. היא מטרפדת את ההתחדשות העירונית. אני שומעת וקוראת הכול, ומחירי הדיור עולים, ולכן העמדה של האוצר ואחרים ברורה - אבל חוץ מבעלי אינטרס שירוויחו, מדינת ישראל תפסיד. מי שאומר שהתמ"א תציל את מחירי הדיור, מטעה את כולם".

זילבר אף דיברה על חלופת שקד, ובניגוד לפרסומים רבים בנושא - דווקא שיבחה אותה: "החלופה נותנת את המענה לפריפריה, והתמ"א בכלל לא שם. זו תוכנית טובה, בסך הכול, שנותנת מענה לסיומה של תמ"א 38 ותיתן מענה גם לפריפריה, בניגוד למה שקורה היום".

אביעד פרידמן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "בהיכרותי עם הכנסת הנוכחית, אי-אפשר לדעת מתי דברים יאושרו או לא יאושרו. חשבתי שצריך להאריך ביותר משנה, אבל מקבל את ההחלטה על הארכה של שנה, כחוכמת ההמונים. אתמוך בהארכה של שנה, על אף שהיא אינה מספקת".

מנהל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, עו"ד אלעזר במברגר ציין כי "יש קונצנזוס די רחב בנוגע לעניין - כולנו מכירים את התמ"א היטב, ומודעים לפירות שלה. אנחנו מודעים גם לחסרונות שלה, ולכן בא המאמץ הממשלתי להחליף אותה, בין אם דרך החלופה ובין אם דרך תוכניות עירוניות, שייצרו פתרון נכון הרבה יותר מבניין בודד. כולם יודעים שזה הכיוון הנכון.

"ההחלפה בין תמ"א 38 לחלופה צריכה להיות זהירה, אחראית, מהצד הממשלתי. צריך לוודא שבכל רגע נתון ישנה פלטפורמה שעובדת, ולכן חשבנו שההארכה הזו נדרשת. ההארכה גבולית גם לטעמנו. באופן אידאלי היה ניתן להביא לאישור משהו ארוך יותר".

יעל לינדנברג, רכזת שיכון באגף תקציבים במשרד האוצר: "צריך חלופה פעילה, שעברה את כל הליכי החקיקה כולל תקנות שנגזרות ממנה, ולתת לשוק זמן להבין את זה. במקביל צריך לתת טווח ארוך יותר שבו החלופה תקודם, ובמקביל להאריך את תמ"א 38. עמדתנו המקצועית היא שנדרשת הארכה לשלוש שנים. זו לא העת להוריד את הרגל מהגז".

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ: "תמ"א 38 תפקידה להציל חיי אדם, היא לא הוגדרה מעולם כתוכנית התחדושת עירונית. זה לא משפיע על מחירי הדירות? מדובר בשטות גמורה: היום מחירי הדירות עולים כי חסרים עוד 20 ו-30 אחוז של התחלות בנייה. נכון, זו תוכנית לא מושלמת, אבל אסור ליצור ואקום. גם הארכה של שנה היא לעג לרש, ולא באמת מספיקה".

בדרך להארכה: מי בעד ומי נגד

המועצה הארצית קבעה בעבר כי תמ"א 38 תסתיים באוקטובר 2022. בחודשים האחרונים ניסתה שרת הפנים איילת שקד לקדם חקיקה עבור חלופה לתוכנית, "חלופת שקד", אך אף שמטרתה הייתה להעביר את החקיקה עד נובמבר שעבר, אתגרים פוליטיים גרמו לכך שבסופו של דבר נדחתה החקיקה למושב הקיץ של הכנסת, שיתכנס רק במאי. מאחר שלוחות הזמנים הופכים להיות צפופים מאוד, הודיעה שקד על הארכת התמ"א בשנה.

כדי להאריך את התוכנית בשנה, עד אוקטובר 2023, נדרשת ההצעה לעבור את אישור המועצה הארצית לתכנון ובנייה, אך זו לא תהיה משימה קלה, כך נראה. מנהל התכנון בראשות המנכ"לית דלית זילבר מתנגד להארכה זו, ו־12 ראשי הערים עשויים גם הם להצביע נגד, בתסריט כזה או אחר. מתוך 32 חברי מועצה בסך הכול מדובר במשקל כבד במיוחד, ומולם ניצב עו"ד שלומי הייזלר, יו"ר הוועדה וראש מטה התכנון הלאומי, שפועל כבר חודשים, במאמצים גדולים, להעברת התוכנית.

"צריך היה להאריך את תמ"א 38 עד 2025"

"הגורמים התומכים בהארכה מפגינים חוסר ביטחון בכל הנוגע לאישור ההארכה", אומר עו"ד ישי איצקוביץ' ממשרד עו"ד אגמון ושות'. "יש כאן הרבה מאוד פוליטיקה ואגו אישי, ולא רק שיקולים מקצועיים. ישנם הרבה לחצים ומתנהלים הרבה מאוד דיונים מסביב, בעיקר עם ראשי הרשויות השונים, כדי לנסות ולהשפיע עליהם, לכאן או לכאן.

עו''ד ישי איצקוביץ' / צילום: יורם רשף

"להערכתי ההארכה בשנה תאושר, אבל עשויות להיות הפתעות. חשוב להבין: זו לא באמת הארכה של שנה. בפרויקטים מסוג זה השוק קפא מדצמבר האחרון; יזמים מובילים לא לוקחים יותר פרויקטים מסוג תמ"א 38, ודיירים מתחננים להוציא כאלו לדרך - אבל כשנדרש זמן רב כל כך להתארגנות, למשא ומתן, לחתימות, לתכנון, אף אחד לא ממהר לקדם היום פרויקטים מסוג תמ"א 38, ולכן השנה הנוספת הזו היא היא פלסטר ולא יותר. זה נותן קצת אוויר לנשימה, אבל לא נותן את הוודאות שכל כך נדרשת בתחום הזה".

לדברי עו"ד איצקוביץ', נדרשת הארכה ארוכה יותר למען הוודאות בענף: "נניח שחלופת שקד אכן תאושר במאי הקרוב, כפי שמתכננת שרת הפנים. גם אם זה יקרה, מדובר באישור חלקי, שיש בו לא מעט תקנות והנחיות חדשות. עד שאלו ייושמו יעבור זמן. תידרש תקופה לא קצרה עד שיבוא הגורם המתאים ויודיע שהתוכנית על כל מרכיביה רצה ועובדת - וזה בעייתי מאוד מבחינת השוק.

"לכן לדעתי כל הארכה שתהיה, צריכה להיעשות אחרי אישור החלופה, לפרק זמן שיאפשר להטמיע את החלופה בשוק. אם זה לא יקרה, כולם ישלמו את המחיר. לטעמי, ההארכה הנדרשת באמת היא עד 2025 ולא עד 2023. זה ייצור ודאות, יאפשר לתוכנית החדשה להיטמע כראוי וימנע לחצים כאלו ואחרים. זה היה נותן אוויר לנשימה.

"מה יקרה אם לא תאושר הארכה גם של שנה? זה יהיה כמובן דרמטי מאוד, וייצור ואקום תכנוני, גזר דין מוות על תמ"א 38 באופן מיידי, ומצד שני רפורמה חלקית ולא ישימה. יש לתת מרחב מספיק, של שנתיים או שנתיים וחצי להיערכות. זה מה שאמור באמת לסייע לשוק".

שקד העריכה שתמ"א 38 תוארך בשנה

נזכיר כי אתמול, בכנס פסגת ההתחדשות העירונית של מרכז הנדל"ן, העריכה שרת הפנים איילת שקד כי הבקשה להאריך את תמ"א 38 בשנה תאושר: "להערכתי התמ"א תוארך", אמרה. "המטרה שלנו היא להשמיש את חלופת שקד: החקיקה תעבור במאי, במהלך יוני-יולי נסיים את עבודת המיסוי ואת החקיקות ולמשך שנה תהיה בחירה בין שתי התוכניות. אנחנו חושבים שחלופת שקד טובה יותר, משום שיש בה יותר אחוזי בנייה ושצ"פים, אבל לצערי לא הספקנו לסיים את החקיקה, לכן החלטנו להאריך את התמ"א בשביל שלא תהיה אי ודאות".

עוד כתבות

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל