למי התנודתיות עושה רק טוב והפרויקט שנסחר בניגוד למגמה: מטבעות הקריפטו מסכמים רבעון

ברבעון הראשון של 2022 עשרת המטבעות המובילים רשמו תשואה שלילית משוקללת של  6.3% • איך תרמו לכך המלחמה באוקראינה, סוגיות רגולטוריות והתפתחויות טכנולוגיות • גלובס ובית ההשקעות פרוקסיביט סוקרים את ביצועי שוק הקריפטו העולמי • דוח רבעוני חדש

 

רק מטבע קריפטו אחד סיים את הרבעון בעליות / צילום: Shutterstock, eamesBot
רק מטבע קריפטו אחד סיים את הרבעון בעליות / צילום: Shutterstock, eamesBot

עולם המטבעות הקריפטוגרפיים הולך ומתפתח, כשעוד ועוד חברות טכנולוגיה בוחרות להנפיק מטבעות-טוקנים כדרך לגיוס כספים ממשקיעים ולהקמת קהילה לפיתוח המוצר שלהן. על כן, החלטנו בגלובס לסכם מדי רבעון את התנהגות המטבעות של הפרויקטים המובילים בכל תחום. הנתונים נלקחו מאתר CoinMarketCap, ונאספו ועובדו על ידי פרוקסיביט - בית השקעות במטבעות קרפטוגרפיים.

המטרה בסיכום הרבעוני היא לאפשר הצצת עומק לפרויקטים שמאחורי המטבעות, בניסיון להבין מה עומד מאחורי התנודות מעלה ומטה במטבעות. על כן, מטבעות שאין מאחוריהם פרויקט, לא יוצגו ויסוקרו על ידינו.

אז מה עבר על עולם הקריפטו ברבעון הראשון של 2022 - נצא למסע מסביב לגלובוס:

1. אין מטבע או טוקן בלי פרויקט מאחוריו

נפתח בהקדמה קצרה על סוגי הפרויקטים הקיימים בשוק הקריפטו, שכל אחד מהם מיוצג על ידי מטבע או טוקן. הסוג הראשון הוא פרויקטי בלוקצ'יין. הבלוקצ'יין הוא השרשרת הטכנולוגית שעליה מתבצעות הפעולות, אך אין מדובר בשרשרת אחת ויחידה. למעשה קיימות שרשראות רבות שכל אחת מהן מהווה אקוסיסטם בפני עצמה: כלומר נוסף לשרשרת עצמה, יש עליה עוד סוגים של פרויקטים. אחת השרשראות הגדולות והמוכרות היא האת'ריום, אך למעשה רבים מהפרויקטים שקמים מקימים בלוקצ'יין משלהם.

סוג נוסף של פרויקטים הם אפליקציות על גבי בלוקצ'יין קיים. ברגע שפרויקט מקים בלוקצ'יין מבוזר, קמים פרויקטים נוספים שמפתחים אפליקציות שונות על גבי הבלוקצ'יין הזה. האפליקציה מציעה פעמים רבות את הממשק או השירות ללקוח הקצה. הסוג השלישי הם פרויקטי Layer2 - פרויקטים אלו מנסים לשפר בלוקצ'יין קיים, אם את מהירות והיקף העברת העסקאות על גבי השרשרת או בדרך של הוזלת עלות ההעברות.

סוג הפרויקטים האחרון הם פרויקטי גישור: מכיוון שקמים בלוקצ'יינים רבים, צריך גם לקשר ביניהם שידברו זה עם זה, ופרויקטי גישור מבצעים את הקישור הזה. הרוב המוחלט של המטבעות שעליהם תדבר הסקירה הזו יהיו ייצוג של אחד מסוגי הפרויקטים הללו. חשוב להבין שמטבע של פרויקט, בנוסף לערך הכספי עבור מי שמחזיק בו, מעניק גם זכויות נוספות, כפי שנקבע בקוד של המטבע. יש מטבעות שמעניקים זכויות הצבעה על התפתחות הפרויקט, ואחרים מעניקים תגמול כזה או אחר למחזיק בהתקיים תנאים שנקבעו בקוד של המטבע וכד', וזאת כיוון שהרעיון מאחורי גיוס הכסף באמצעות המטבעות הוא ליצור זהות אינטרסים בין המחזיק לחברה.

עם זאת, בסוף הדרך מדובר בהרבה מאוד חברות טכנולוגיה שפועלות בהקמת טכנולוגיה חדשה, בשוק צעיר. לכן, במקרים רבים, אם הטכנולוגיה של הפרויקט לא מצליחה, למטבע לא יהיה שווי. נדגיש ונסייג: מכיוון שמדובר בשוק צעיר, הוא סובל מ"מחלות ילדות" רבות ומרעש רב סביבו, שמקשה מאוד להבדיל בין פרויקטים עם טכנולוגיה מבוססת לבין כאלו שבלי. בשלב זה, אנו נתמקד בכל רבעון בביצוע המטבעות הגדולים בשוק, והמובילים בכל תחום.

2. ברמה רבעונית: הביטקוין משך למעלה את השוק

לאחר שנת 2021 שבסיכומה הקריפטו השיג תשואות גבוהות, הרבעון הראשון של 2022 הסתיים בתשואה שלילית. העשירייה הראשונה של המטבעות (ללא סטייבל ומם) סיימה את הרבעון בתשואה שלילית משוקללת של 6.3%, כאשר השונות בין המטבעות הראשונים בה היא מאוד גבוהה. "המטבעות הגדולים בקריפטו התאפיינו בתנועות סולידיות יותר מהמטבעות האחרים, והתשואה השלילית הנמוכה יחסית של העשירייה הראשונה נובעת מהביטקוין, שסיים את הרבעון בתשואה שלילית של 1.64% בלבד, ולמעשה משקלו בעשרת המטבעות הגדולים עומד על 63%", מציין חיים ונציה, מנכ"ל בית ההשקעות פרוקסיביט.

 
  

3. המלחמה באוקראינה הבליטה יתרונות בקריפטו

תחילת הרבעון התאפיינה בירידות מאוד חזקות, ובהמשך מאמצע ועד סוף הרבעון נרשמה התאוששות במרבית המטבעות. "המסחר התאפיין במגמה מעורבת: הרבעון החל בהיקף מסחר משמעותי ורמת מחירים יחסית גבוהה, ובהמשך הרבעון חלה ירידה בביקושים ובמחירים, ובהתאמה גם היקף המסחר נכנס למגמת ירידה", אומר אלי בז'רנו, מנכ"ל בורסת Bit2C. "ניתן לזהות בסוף הרבעון גידול בהיקף הביקושים והמסחר נוכח התעוררות השוק ופרסום של חדשות חיוביות מצד חברות טכנולוגיה, ולאור צעדים בוני אמון מצד ממשלות ורגולטורים".

ואכן, המלחמה באוקראינה היוותה זרז לקריפטו - לשני הכיוונים, כאשר בתחילת הרבעון הירידות במחיר הביטקוין יישרו קו כמעט לחלוטין עם המתרחש בשוק ההון. "הסחרור שנוצר בשוק המניות, עקב נתוני האינפלציה ההיסטוריים בעולם (7.9% בארה"ב), הצפי להעלאת הריבית בארה"ב והפלישה לאוקראינה, הפיל את מחיר הביטקוין בכמעט 30% לרמה של 33 אלף דולר", מסביר אלי מיזרוח, מנכ"ל סילבר קסטל, בית השקעות לנכסים דיגיטליים. "אבל דווקא המלחמה באוקראינה הבליטה יתרונות אחרים של הקריפטו, שאופן שאיפשר לאזרחים לחלץ את כספם במציאות של גישה מוגבלת למוסדות הפיננסיים.

"דבר זה חייב גם את הרגולטורים להגביר את קצב ההסדרה של התחום, ואלו גם בשורות טובות לתעשייה", מוסיף מיזרוח. ואכן, הביטקוין תיקן לקראת סוף הרבעון כמעט את כל הירידות שרשם במהלכו.

4. במטבעות היציבים: התנודתיות עושה טוב

אם נסתכל על המטבעות הגדולים, נראה שרק אחד מהם - טרה לונה, סיים את הרבעון בעליות, של 20.5%. מהו בעצם פרויקט טרה לונה, ומה השפיע עליו ברבעון?

מדובר בפרויקט מתחום ה-DEFI, כלומר העולם הפיננסי המבוזר, שהוקם על ידי דו קון ודניאל שיין. טרה לונה הוא בלוקצ'יין, ולמטבע שלו - לונה - שתי פונקציות עיקריות: הראשונה, להיות המטבע שבאמצעותו מתנהל האקוסיסטם של השרשרת, כלומר להצביע ולקבל תגמולים. השנייה היא להיות מטבע מווסת ומאזן.

 
  

נסביר: טרה לונה יוצרת מטבעות יציבים, ואלו נוצרים בצמדים של מטבע טרה מול מטבע פיאט כלשהו, למשל: טרה/דולר, טרה/אירו, טרה/דולר קנדי, ין יפני, וון קוראני, ועוד. הצמדים צריכים לשקף את מחיר מטבע הפיאט אליו הם צמודים, לכן המטבעות נקראים מטבעות יציבים: שערם צמוד למטבע הפיאט. אבל מה קורה בתרחיש שבו בגלל עודף ביקוש או היצע, השער של המטבע היציב משתנה והוא כבר לא עוקב אחרי הפיאט הצמוד לו? בעוד שפרויקטים אחרים משתמשים בביטחונות על מנת לגבות את השער, פרויקט טרה לונה עושה זאת באמצעות אלגוריתם.

כאן נכנס לתמונה המטבע לונה עצמו: לונה הוא לא מטבע יציב, אך לפי הפרוטוקול של הפרויקט, הוא זה שמייצב את שערי יתר המטבעות. כלומר, בהתאם לסטייה בשערי המטבעות היציבים, לונה מגדיל או מקטין היצעים של המטבעות (הנפקה או שריפה) עד שהאיזון בשערים חוזר, בהתאם למנגנון הקבוע באלגוריתם שלו. למעשה, לונה הוא מעין "הבנק המרכזי" שדואג לשמירת המחיר ביתר המטבעות היציבים של פרויקט טרה לונה.

מה יכול להסביר את העליות בטרה לונה ברבעון האחרון? תנודתיות גבוהה מעלה פופולריות של מטבעות יציבים. בתקופות של תנודתיות כפי שראינו מתחילת השנה, משקיעי קריפטו רבים מעדיפים לברוח למטבעות היציבים ולדאוג לכך שההשקעה בקריפטו תשמור לפחות על הערך הנומינלי של אחד ממטבעות הפיאט לבחירתם. המטבעות היציבים בלטו מאוד בנפחי המסחר ברבעון החולף, כאשר בתחילת המלחמה באוקראינה, המסחר במטבעות יציבים היווה כ-40% מהמסחר בקריפטו, ורק לאחר מכן המסחר באת'ריום ובביטקוין.

עם זאת, חשוב לזכור שני דברים שקשורים לתחום המטבעות היציבים: ראשית מדובר בתחום תחרותי שפועלות בו חברות ענק דומיננטיות מאוד, למשל חברת תת'ר האמריקאית שמחזיקה בסטייבלקוין המוביל על הדולר. פרט לכך, תחום המטבעות היציבים הוא אחד התחומים שמטרידים את הרגולטורים השונים, ובעיקר את הבנקים המרכזיים, שחוששים מהשפעה שלו על מטבעות הפיאט וערעור היציבות שלהם.

5. בעולמות הגיימינג: ירידות חדות בפרויקטי דגל 

מלבד המטבעות המובילים, בחרנו להציג גם את חמשת המטבעות הגדולים בתחום ה-DEFI ובתחום הגיימינג וה-WEB0.3. מסביר אלעד נומברג, סמנכ"ל בית ההשקעות פרוקסיביט: "תחום הגיימינג בבלוקצ'יין מתאפיין במודל ה-play-to-earn, שעושה טרנספורמציה אדירה בתחום. אם בעבר השחקנים היו רק מוציאים כספים במשחקי מחשב אך לא החזיקו בבעלות על שום נכס במשחק, הרי שהיום באמצעות הבלוקצ'יין, לשחק במשחק מחשב הופך לרווחי גם עבור השחקנים, עם אפשרות לבעלות על הנכסים במשחק באמצעות טכנולוגיית ה-NFT".

 
  

אולם, למעט טרה לונה שלאחר העליות ברבעון הוא המטבע המוביל בעולם ה-DEFI מבחינת שווי, כל המטבעות בתחום זה ובעולם הגיימינג-3 WEB הציגו תשואה שלילית גבוהה מאוד, ולא עשו מהלך של תיקון בסוף הרבעון, כפי שעשה הביטקוין. כך, פרויקטים גדולים ותיקים ומאוד פופולריים בתחום, כמו The Sandbox, הניבו למשקיעים תשואות שליליות של עד 40% ברבעון. 

6. בישראל: הפרויקט שנסחר בניגוד למגמה

ומה בזווית הישראלית? הרגולטורים בהובלת שר האוצר אביגדור ליברמן דנים בימים אלו כיצד ניתן לתמרץ פרויקטי קריפטו לפעול מישראל, הגם שיש כבר מספר פרויקטים גדולים בתחום, חלקם אגב לא פועלים מכאן או מציעים שירותים בישראל, בשל היעדר רישוי מתאים. גם הפרויקטים הישראליים המובילים מבחינת שווי סיימו את הרבעון בתשואות שליליות גבוהות, פרט לפרויקט סיקרט שנסחר בניגוד למגמה.

 
  

סיקרט של גיא זיסקינד הוא פרויקט מתחום ה-NFT, שהוא בלוקצ'יין שהקים אקוסיסטם סביבו עם פרויקטים שונים שמוקמים על גבי השרשרת. הטכנולוגיה של סיקרט נועדה לאפשר הטבעת NFT פרטי, כלומר בניגוד לטכנולוגיית הבלוקצ'יין שבה הכול גלוי וחשוף, הבלוקצ'יין של סיקרט הוא פרטי. מה החשיבות של כך? באופן כללי, ה-NFT מעביר בעלות על תוכן מסוים, אך התוכן עצמו נגיש ברשת וניתן לצפות, להקשיב או להוריד אותו. הטכנולוגיה של סיקרט מאפשרת הטבעת NFT לתוכן שנשמר רק אצל מחזיק הטוקן, ולו יש את השליטה למי לתת אותו. 

בתחילת הרבעון הראשון סיקרט נהנתה ממומנטום בזכות הנפקת NFT מתוקשרת של קוונטין טרנטינו, שתכנן להנפיק באמצעות הטכנולוגיה של סיקרט מספר פרקים מהתסריט שלו ל"ספרות זולה", עם הערותיו בכתב יד. המכירה הפומבית יצאה לדרך, אך בוטלה לאחר המכירה של הפרק הראשון, שנמכר ל-DAO שהקימו חברי קהילת סיקרט. בפרויקט הסבירו זאת במעבר החברה לפלטפורמה טכנולוגית חדשה, והבטיחו כי המכירה תחודש על גבי הפלטפורמה החדשה, אך זה טרם קרה. כעת בפרויקט מציינים כי הם ממתינים להתפתחויות בתביעה משפטית של אולפני מירמקס נגד טרנטינו, לגבי הזכויות על התסריט.

בפברואר סיקרט אכן השיקה פלטפורמה חדשה, Legendao, שהיא פלטפורמת NFT שמאפשרת גם פיתוח אוואטרים ואקססוריז דיגיטליים נלווים, וגם כאן הבעלים יוכל לבחור אם לחשוף את המידע או לשמור אותו בצורה פרטית.

כך בנוי הסיקור

מדי רבעון נעקוב אחרי ביצועי 10 המטבעות הגדולים מבחינת שווי ללא מטבעות יציבים. הרכב המטבעות יהיה לפי השווי נכון ליום האחרון של הרבעון. מטבעות יציבים שצמודים למטבע פיאט נגרעים לחלוטין מהעשירייה, גם אם שוויים מתאים לה. מטבעות "מם" אמנם מוצגים בטבלה, אם מבחינת שוויים הם נכללים בעשירייה העליונה, אך מכיוון שהם לא מייצגים שום פעילות טכנולוגית עסקית שיש ערך מוסף בניתוח או הצגה שלה לקוראים, אנו לא נתייחס אליהם בסיכום עצמו.

עבור אלה שדוגלים בפיזור, נציג גם את ביצועיו של מעין מדד שמורכב מעשרת המטבעות הגדולים (גם כאן, ללא מטבעות יציבים) לפי משקלם בשוק, כאשר המשקל נקבע כיחס בין שווי המטבע לסך שוויו של המדד. הרכב המטבעות במדד מתעדכן בכל רבעון, כאשר התשואה השנתית המוצגת היא תשואת 10 המטבעות שהיו במדד בכל רבעון במהלך השנה. שווי המטבעות נקבע על פי שערי אתר - coinmarket cap. כל הנתונים נאספו ועובדו על-ידי פרוקסיביט - בית השקעות במטבעות קריפטוגרפיים.

נוסף על כך, נעקוב אחרי 5 המטבעות המובילים מבחינת השווי לפי הסגמנטים הבאים: מגזר הגיימינג וה-WEB3, מגזר ה-DEFI ובשוק הישראלי - Israeli5.