גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוך 5 שנים: עלייה של 3,000% בהשקעות בתחום הטיפול בחומרים פסיכדליים

"ב2018-2019 סכום ההשקעה היה בערך 60 מיליון דולר, ב-2020 סכום ההשקעות עלה ל-600 מיליון דולר ובשלושת החודשים הראשונים של 2021 גויסו מעל 2 מיליארד דולר בתחום", אמר אברהם דריזין, מנכ"ל נקסטייג', בכנס העסקים הראשון בתחום הטיפול בחומרים פסיכדליים ● עם זאת, מערכת הבריאות לא בהכרח ערוכה להענקת מעטפת מתאימה למטופלים

מיצוי פסילוסיבין במעבדה / צילום: Shutterstock, Microgen
מיצוי פסילוסיבין במעבדה / צילום: Shutterstock, Microgen

"סכום ההשקעות בתחום הטיפול בחומרים פסיכדליים (חומרים משני תודעה) עלה בחמש השנים האחרונות בכ-3,000% ואף ממשיך לעלות", כך אמר אברהם דריזין, בכנס העסקים הראשון בתחום הטיפול בחומרים פסיכדליים בהובלת חברת נקסטייג', הנסחרת בבורסה בתל אביב, וחברת הבת IMIO LIFE, המפתחת תרופות מבוססות חומרים פסיכדליים. "ב2018-2019 סכום ההשקעה היה בערך 60 מיליון דולר, ב-2020 סכום ההשקעות עלה ל-600 מיליון דולר ובשלושת החודשים הראשונים של 2021 גויסו מעל 2 מיליארד דולר בתחום הזה".

אולם, דריזין, מנכ"ל החברה, דיבר גם על התפכחות בתת-תחומים מסויימים של הסקטור. כך למשל, חברת Compass שכבר נראתה קרובה מאוד לשוק עם תרופה מבוססת פסילוסיבין (החומר הפעיל בפטריות הזיה) לטיפול בדיכאון עמיד בפני תרופות. אולם, בעוד תוצאות הניסוי שלב III שלה הראו שיעורי יעילות מאוד גבוהים לתרופה, הרי שלמספר מטופלים הייתה גם עליה ברורה בנטייה לאובדנות ובאירועי הפגיעה העצמית. החומר, אומר דריזין, הוא ללא ספק יעיל, אולם ככל הנראה דרושה עוד עבודה כדי לגלות כיצד לתת אותו, באיזה מינון ותרכובת, באילו תנאים, למי כן ולמי לא.

הכנס נערך ביום ראשון היום בהשתתפות בכירי התעשיה, המומחים והמשקיעים בתחום, וביניהם, ישראל מקוב, יו"ר טבע לשעבר ויו"ר חברת נקסטייג', פרופ' איתמר גרוטו, לשעבר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות ויו"ר חברת psyrx ד"ר קרן צרפתי, חוקרת קלינית של חברת הפסיכדליה האמריקאית MAPS שהינה אחת המתקדמות בתחום עם תרופה מבוססת MDMA.

מערכת הבריאות לא בהכרח ערוכה 

משאלות מן הקהל ובפאנלים שנערכו באירוע, ניתן היה ללמוד על כמה סוגיות שמטרידות את הקהילה המעוניינת להשקיע ו/או להשתמש במוצרים. כך, הטיפול האידיאלי באמצעות חלק מן החומרים הפסיכדליים הוא בתמיכה של פסיכיאטר או פסיכולוג, לפני, תוך כדי ואחרי הטריפ. אולם, מערכת הבריאות לא בהכרח ערוכה להעניק לכל המטופלים מעטפת כזו, גם אם החברות מאמינות שתוכלנה להסתפק במספר טיפולים קטן, ולא בטיפול כרוני. כבר היום מערכת הבריאות עמוסה ואין כוח אדם מספיק לתחום בריאות הנפש.

מייסדי החברות מעוניינים בטיפול הוליסטי, וישנה גם תעשיה תוססת של קליניקות טיפוליות (למשל של חברת PsyTech שהקים חיים רקלו, אחד ממשתתפי הכנס, ונמכרה לחברה אמריקאית בשם Wesana). רקלו ציין כי אינו רואה אפשרות של טיפול בתרופה פסיכדלית ללא מטפל. לאחר מכן מיתן מעט את עמדתו ואמר כי ייתכן טיפול כזה במינונים נמוכים מאוד. טיפול MicroDosing הוא חלופה של נטילת תרופה פסיכואקטיבית לאורך זמן, אך במינון נמוך משמעותית מזה שנהוג ליטול ב"טריפ" פסיכדלי כיום, בניסויים הקליניים של רוב החברות המובילות או בשוק הפנאי הלא חוקי. משתמשים מדווחים על יתרונות עצומים של המיקרו-דוזינג, והוא נחשב בטוח יותר. אולם, אין הרבה מידע קליני מניסויים מבוקרים היטב, כדי לתמוך כבר היום בטענות הללו.

דריזין ציין כי אחת הגישות האפשריות היא טיפול מונחה מציאות מדומה. ישנם כלים כאלה בפיתוח היום, וייתכן והם יוכלו לתת למטופלים את ההכוונה של הטריפ, ה-Set and Setting כפי שמכנים זאת המטפלים, תוך חיסכון בכוח אדם. אבל, אין עדיין ביטחון שהטיפול המונחה על ידי מכונה באמת יתן את אותה ההשפעה כמו הטיפול האנושי.

הבעיה בטיפול מותאם אישית, היא שהשוק הוא עצום (אך זה גם היתרון עבור חברות שמעוניינות להרוויח בתחום). דריזין אמר כי על רקע הקורונה חלה עליה משמעותית בכמות המטופלים הסובלים מדיכאון וחרדות. מבחינת הסטטיסטיקה: לפני הקורונה אחד מכל 10 אנשים סבל מדיכאון, לאחר הקורונה ארבעה מכל 10 אנשים סובלים מתופעות דיכאון שונות. כך גם לגבי תחומים אחרים בהם נראה שיכולות לטפל התרופות הפסיכדליות: חרדות, פוסט טראומה, השלמה עם המוות, הפרעות שינה, כאב והתמכרות.

סינתוז מול מיצוי

עוד דילמה שעלתה היא לגבי השימוש במיצוי של צמחים כמו פטריות המכילות פסילוסיבין, לעומת שימוש במולקולות סינטטיות המחקות את מה שיש בצמח. בתחום הפסיכדליה, ישנן מולקולות שהן מלכתחילה סינטטיות, ומעולם לא היו טבעיות, כמו LSD או MDMA, וגם אלה מתקבלות באהדה על ידי המשתמשים, אולם מולקולות אחרות מופקות מן הצמח, וכמה מן המשתתפים בכנס הביעו דאגה שהתעשייה הפסיכדלית למטרות רווח אינה נותנת מספיק "כבוד" לצמח, כלומר מתיימרת לחקות אותו, תוך שאינה לוקחת בחשבון שבלתי אפשרי לחקות את כל המאפיינים של צמח שגדל באופן טבעי.

מאידך, כאשר ממצים צמח לתרופה, קשה מאוד לשלוט במינון של החומרים הפעילים השונים בו. רקלו ציין כי הוא מעריך שה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, תדחוף את התעשיה לכיוון של מולקולות בדידות. לעומת זאת חברת PsyRX, שיוצגה בכנס על ידי היו"ר פרופ' איתמר גרוטו, מעוניינת להציע לרשות מיצויים של פסילוסיבין ואבוגאין מתוך הצמחים הרלוונטיים. היא תצטרך לשכנע את הרשויות כי ניתן לשלוט במינונים ובהשפעות גם בצורה של מיצוי, וכי יש לך תועלת על פני סינתוז של מולקולה פעילה אחת. יהיה לה אתגר נוסף, המשותף גם למי שמייצרים מולקולות מוכרות באופן סינטטי: כיצד לרשום פטנט על החומר.

גרוטו אמר כי בעקבות הקורונה שהציפה על פני השטח את התחלואה בדיכאון, הרגולטורים הבינו שצריך לקצר הליכים באישור תרופות שיכולות לעזור. לדבריו, כאשר המטרה היא להנגיש את התרופות מבוססות מולקלות משנות תודעה לכלל האוכלוסיה. יש צורך להתאים את הטיפולים השונים למטופלים בשטח ולתת מגוון פתרונות, תוך יצירת מנגנוני מעקב ואינטגרציה עם המטופלים, בין היתר, באמצעות כלים דיגיטליים.

נדב גיל, מוביל פרטיקת הקנאביס ב-DELOITTE, אמר כי: "התנהגות השוק הפסיכדלי - חברות ציבוריות שנסחרות בשוויים גבוהים מאוד ואח"כ מראות נסיגה משמעותית - מזכירה את התפתחות תעשיית הקנאביס. בשונה מתעשיית הקנאביס, השוק הפסיכדלי בעל מאפיינים מאוד דומים לתעשיית הפארמה: ההשקעות גדולות מאוד, אי ודאות גדולה וסיכון גבוה, וזמן רב עד ההגעה של מוצרים ראשונים לשוק והכנסות ראשונות".

"אנו רואים יותר ויותר מחקרים שמוכיחים את השפעתן החיובית של חומרים פסיכדליים לטיפול במנעד רחב של הפרעות נפשיות כגון: דיכאון, חרדות, הפרעת לחץ פוסט טראומטית (PTSD) והתמכרות", הוסיף גיל. "על אף החסמים הרגולטוריים, היסודות הפסיכדליים של 2022 נעים בכיוון חיובי. ישנו פוטנציאל גדול למיזוגים ורכישות בתחום. גם בתחום הזה, כמו בנושאים אחרים במדעי החיים, ישראל מביאה יכולות מחקר משמעותיות שיכולות לסחוף את השוק העולמי ולמשוך משקיעים".

ד"ר צרפתי הציגה את התוצאות של המחקר ב-MDMA בתחום הפוסט טראומה בשלב II הניסויים. 54% מהמטופלים לא סבלו מהתסמונת מיד בסוף הטיפול ו- 68% מהמטופלים לא סבלו ממנה שנה לאחר הטיפול. בשלב III אשר נערך בימים אלה, כבר התקבלו תוצאות ראשוניות, לפיהן 67% מהמטופלים הפסיקו לסבול מהתסמונת עם סיום הטיפול.

בניסוי של MAPS אירע גם אירוע חריג שבו אחד המטפלים תקף מינית מטופלת. כמובן שייתכן שימוש לרעה בכל סוג טיפול, השימוש בחומר פסיכדלי שם את המטופל בעמדה עוד יותר רגישה למניפולציה מאשר אפילו בטיפול פסיכולוגי רגיל. זו סוגיה נוספת שאיתה התחום יצטרך להתמודד.

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת