גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוס לוזון: "מי שחושב שיוכל לקנות את השליטה בגזית גלוב במהלך בזק, קצת מתבלבל"

מי שבעבר ביצע את "עסקת חייו" עם חיים כצמן וגזית גלוב, ולאחרונה ניהל מגעים לרכישת מניות נורסטאר, מעריך כי מהלך רכישת החברה עלול להימשך חצי שנה ויותר ● לדבריו, "ישראל קנדה נתנה לכצמן סולם לרדת מהעץ, אחרת הוא היה עלול לחטוף תביעה לא קטנה"

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר
עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

ההשתלטות המתוכננת על חברת נורסטאר, במטרה להגיע לנכס הליבה שלה - ענקית הנדל"ן הגלובלית גזית גלוב - עלולה להתעכב ולהימשך חודשים ארוכים, כך מעריכים גורמים בשוק המקורבים לניסיון ההשתלטות שמובילים ברק רוזן ואסי טוכמאייר, בעלי חברת ישראל קנדה.

אחד מאותם גורמים הוא איש העסקים עמוס לוזון, מי שעשה את "עסקת חייו" עם גזית גלוב ובעליה חיים כצמן, כשרכש מידיהם לפני כשש שנים את השליטה בקבוצת א. דורי תמורת כ-10 מיליון שקל בלבד. לוזון ניצל את רצונו של כצמן להיפטר מהחברה הכושלת, שעלתה לו בהפסדי עתק ובכאבי ראש גדולים, והפך אותה מאז לחברת נדל"ן ותשתיות הנושאת כיום את שמו ונסחרת בשווי של כמיליארד שקל.

אותו לוזון, כך פורסם, בחן לפני מספר שבועות את האפשרות לרכוש את המניות של ישראל קנדה בנורסטאר. המגעים בין הצדדים לא הבשילו לכדי עסקה, אך לוזן מעריך שגם ההצעה שהגישה ישראל קנדה לרכישת נורסטאר כולה אינה מבשרת על סוף הסאגה.

לדבריו הוא סקפטי לגבי היתכנות של השתלטות מהירה, כפי שרוצים רוזן וטוכמאייר או גורמים אחרים לקדם. הוא מזכיר מגעים שניהל לדבריו לרכישת הנתח בנורסטאר שקנתה ישראל קנדה בחודש ינואר. "חשבתי בזמנו לקנות, וללכת יחד עם כצמן ואז, לאט לאט, אחרי שנגיע להסכמות בינינו, להוציא אותו, אבל מי שחושב שיוכל לקנות את השליטה בגזית גלוב במהלך בזק, קצת מתבלבל.

"רכישה בדרך של מיזוג משולשי הופכי, כפי שרוצה ישראל קנדה לבצע, זה לא מהלך קל", הוא מדגיש. לדבריו, "נכון שמספיקה הסכמה של 75% מבעלי המניות, אבל בפועל תהיה אמירה גם לבעלי מניות המיעוט, מי שמחזיקים 3% או 4%, ככה שאני לא רואה את זה קורה כל כך מהר. אם המהלך הנוכחי יקרה - זה ייקח להם בין חצי שנה לשנה לפחות".

מיד לאחר פרסום המגעים בין לוזון לישראל קנדה, הודיעה נורסטאר לפני כשבועיים, במהלך מפתיע משלה, על חלוקת דיבידנד בעין של 14% ממניות החברה הבת גזית גלוב - בצעד שנועד על פי ההערכות בשוק להפחית מהאטרקטיביות של רכישת השליטה בחברה.

את מהלך הדיבידנד ביטל דירקטוריון נורסטאר  בתחילת השבוע הנוכחי בעקבות קבלת הצעת הרכישה מישראל קנדה, אך ציין שיוכל לשוב לדון בו אם העסקה לא תצא לפועל.

לוזון מתקשה להבין את הרציונל שעמד מאחורי הצעד הזה ואומר: "חלוקת הדיבידנד בעין היתה סוג של תרגיל, חד-משמעית. פניתי לכולם כששמעתי על זה, אף אחד לא הבין מה כצמן עושה. בהצעה הנוכחית הם (רוזן וטוכמאייר, ח' ש') נתנו לו סולם לרדת מהעץ, אחרת היה עלול לחטוף תביעה לא קטנה".

"שינוי בשליטה יצריך קובננטים חדשים"

מבט על הנדוניה הנחשקת שבנה חיים כצמן במשך כ-30 שנה מלמד כי גזית גלוב מחזיקה ב-102 נכסים מניבים - בעיקר מרכזי מסחר - שאותם היא מנהלת בישראל, באירופה, בברזיל ובארה"ב. יתרת הנדל"ן להשקעה ובפיתוח של החברה עומדת על 35.3 מיליארד שקל, לפי דוחות שנת 2021.

רוזן וטוכמאייר, שפתחו במהלכי ההשתלטות על החברה בינואר השנה, הגיעו להסכם שליטה משותפת עם כצמן, בעל השליטה הנוכחי, והצהירו בתחילת הדרך כי בכוונתם לממש חלק מהנכסים. כוונתם העדכנית היא להתמקד בישראל, שבה מחזיקה גזית גלוב 13 נכסים, בעיקר רשת מרכזי המסחר G, תוך שהיא ממשיכה לפתח אותם ואת נכסיה בארה"ב, ולהיפרד מהנכסים השונים והמגוונים שצברה החברה באירופה, בעיקר במדינות הנורדיות והמזרח אירופיות ובברזיל.

אלא ששינוי אפשרי בשליטה יכול לייצר אתגר חדש. "שינוי במבנה השליטה מצריך להעמיד קובננטים חדשים (אמות מידה פיננסיות) גם מול הבנקים", מציין לוזון. "זה משהו שבדקתי כששמעתי על העסקה. אני לא רואה את הבנקים כמי שבדיוק יש להם כסף לנדל"ן היום, הם לא רצים לתת אשראים חדשים. אז כל מי שייקח את נורסטאר לידיים שלו מקבל גם את הדאגה של 'תיק הנדל"ן' שבבנקים".

הדרמה נמשכת עם הצעה חדשה

דירקטוריון נורסטאר התכנס ביום א' לדון לראשונה בהצעה הלא מחייבת שהגישה ישראל קנדה לרכישת החברה, מתוך כוונה לנהל עימה מו"מ. ובינתיים, הדרמות סביב מאבק השליטה בנורסטאר נמשכות, עם הגשת הצעת רכישה חדשה, הפעם מצד כידון דהרי וירון אדיב, בעלי חברת תנופורט. הצעה זו, ואולי אחרות שיגיעו בהמשך, עשויה להוביל להתייקרות נוספת במחיר מניות נורסטאר ולשחק בעיקר לידי בעל השליטה הנוכחי בחברה, חיים כצמן (ראו ידיעה נפרדת).

ישראל קנדה, שבשליטת רוזן וטוכמאייר, מחזיקה כיום ב-22.3% מהון המניות של נורסטאר, בעלת השליטה בגזית גלוב. ההצעה הרשמית, אך הלא מחייבת, שהגישה, היא לרכוש את כל מניות נורסטאר שאינן בידה, במחיר של 55.55 שקלים למניה. ההצעה משקפת לנורסטאר שווי שבתוספת מימוש אופציות יגיע ל-2.1 מיליארד שקל. בנטרול חלקה של ישראל קנדה מדובר בתשלום של כ-1.6 מיליארד שקל ליתר בעלי המניות.

הצעת הרכישה, שנועדה להפוך את נורסטאר לחברה פרטית, כוללת גם רכיב הוני של מניות החברה הבת גזית גלוב , עד מחצית מהסכום שישולם לכל בעל מניות וכן את פירעון יתרת האג"ח של נורסטאר.

 

"העסקה שמציעה ישראל קנדה במתכונתה הנוכחית", אומר גורם בשוק ההון, "אינה מורכבת מבחינה מימונית. להערכתי רוזן וטוכמאייר צריכים להעמיד כמה מאות מיליוני שקלים לרכישת המניות, כאשר הסכום כאן לא סגור משום שהוא תלוי ברכיב מניות גזית גלוב שישמשו חלק מהתמורה בעסקה".

ישראל קנדה מסרה כאמור שבמסגרת המהלך ייפרע חוב האג"ח של נורסטאר, אך לדברי אותו גורם, "רוזן וטוכמאייר לא צריכים להביא את הכסף מהבית. נורסטאר תימחק מהמסחר, וכחברה פרטית אפשר יהיה לקחת חוב חדש על גבה, או להעלות את החוב קומה לישראל קנדה. זו לא תהיה בעיה למחזר את החוב הזה בקרב המוסדיים". ולמרות שמהצד של ישראל קנדה משדרים כי נושא המימון לא יהווה בעיה גורמים בחברה החלו לבחון אפשרות לצירוף גופים מוסדיים לעסקה.

קרבות המחיר החדשים מול דירקטוריון נורסטאר, לצורך רכישתה, לפי שעה רק מנפחים את שווי החברה, וגם את שווייה של גזית גלוב בבורסה. מי שהיטיב להגדיר את הרצון של אנשי עסקים לריב על נכסים ולקנות אותם בסוף ביוקר הוא חיים כצמן עצמו. 

במרץ האחרון אמר כצמן לערן גפן בפודקאסט בגלובס, כי "אנשים בדרך כלל אוהבים לקנות מציאות. הם ילכו לאאוטלט ויקנו את הבגד שאתה לובש ב-70 במקום ב-100. יש רק מוצר אחד שאנשים אוהבים לקנות כשהוא יקר, וזה מוצרי השקעה. אנשים לא אוהבים לקנות מניות כשהן בזול".

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד – נכנסה היום לתוקף ● איך התכנית החדשה תעבוד? על מי היא חלה? ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"