גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשימה של מנכ”ל סייג': לשקם את החברה עם מוצר חדש לטיפול בדיכאון

בארי גרין, מי שהוביל במשך כ-20 שנה את חברת אלנילם, מחלוצות מוצרי ה-mRNA, הצטרף לסייג' אחרי האכזבה מהמוצר הראשון שלה לטיפול בדיכאון שלאחר לידה ● "הבנת המדע את המוח התפתחה מאוד, וזה מתחיל להתבטא גם בטיפולים", הוא אומר לגלובס

בארי גרין / צילום: ענבל מרמרי
בארי גרין / צילום: ענבל מרמרי

בשנת 2019, כשהתרופה זולרסו לדיכאון אחרי לידה אושרה לשיווק, כבר היה ברור שמדובר בפריצת דרך מדעית ורפואית, אבל גם שצפויים לה אתגרים לא פשוטים. זו הייתה התרופה הראשונה של חברת התרופות Sage Therapeutics, והטיפול בה היה מורכב, בלשון המעטה: האימהות הטריות היו צריכות להתאשפז ולקבל את התרופה לווריד במשך 60 שעות ברציפות.

התרופה לא זכתה לתמיכה ממערכת הבריאות האמריקאית, בגלל מחירה וגם משום שהיו לכאורה חלופות זולות לטיפול בדיכאון. נשים הופנו לטיפול בזולרסו רק לאחר שניסו אוסף של תרופות גנריות ואפילו נזעי חשמל. במצב הזה, המוצר הראשון של סייג' יירשם בספרים גם ככישלון המסחרי הראשון שלה. התרופה נמכרה ברבעון הראשון של 2022 ב-1.6 מיליון דולר בלבד, ללא צמיחה לעומת שנה שעברה.

בדצמבר 2020 הצטרף לחברה מנכ"ל חדש, בארי גרין, שקוראי המדור אולי זוכרים אותו כנשיא המיתולוגי של Alnylam, חברת התרופות מבוססות ה-RNA. אחרי שאלנילם הצליחה, אחרי 20 שנות פעילות, להביא מוצר לשוק, החליט גרין לחפש את האתגר הבא. לקראת השתתפותו ביום חמישי השבוע בכנס ביומד 2022, שוחחנו איתו על התוכניות שלו בסייג'.  

"יש איזו אדישות של המערכת לדיכאון"

מוזר לראיין אותך לא כנשיא אלנילם.
"אני גאה בכך שאלנילם, אחרי השקעה של מיליארד דולר ו-20 שנות עבודה, פתרה את בעיית ההולכה של RNA לתאים, באמצעות מעטפת של חומצות שומן, יצרה שוק חדש לגמרי של מוצרים מבוססי RNA, וכבר הביאה שלושה כאלה לשוק. חברות החיסונים יישמו את הרעיון הזה לחיסון הקורונה, שיפרו אותו והפכו אותו למוצר מוזרק".

אז אלנילם מקבלת תמלוגים מהחיסונים?
"הנושא בסכסוך. הם טוענים שלא התבססו על ההמצאה שלנו".

אבל בשלב הזה גרין כבר לא היה בחברה. "רציתי לעשות משהו חדש וספציפית רציתי לפתח תרופות למחלות של המוח. ההבנה של המדע את המוח התפתחה מאוד, וממש כעת זה מתחיל להתבטא גם בטיפולים חדשים".

גרין קיבל תפקיד לא פשוט: להבריא את החברה מהאכזבה של המוצר הראשון, ולנווט את העתיד שלה. הוא לא מכנה את זולרסו כישלון, אבל אומר שהאימפקט העיקרי של החברה יבוא כבר מהתרופה הבאה.

"מערכת הבריאות האמריקאית אינה אופטימלית. שיטת התשלום לא מאפשרת להרוויח מהתרופה הזאת, אף שהיא טובה. יש איזו אדישות של המערכת לדיכאון בכלל ולדיכאון אחרי לידה בפרט. לא מרגישים שזה דחוף. אנחנו מצדנו, כלומר, קודמיי בתפקיד כי אני הגעתי רק אחר כך, לא הערכנו נכון כמה יהיה קשה להשיג מישהו בתוך כל בית חולים שיתמוך ברעיון ויכיר למטופלות את התרופה. זה מזכיר קצת את הימים הראשונים של מוצרי הביוטק, שניתנו בדרך כלל בעירוי, וכנראה אפשר להתגבר על זה. אבל אני חושב שהאימפקט שלנו יבוא כבר מהתרופה השנייה".

התרופה הבאה: טיפול חד פעמי בדיכאון

סייג' מתמחה בחומרים במוח הנקראים GABA ו-NMDA. קולטני GABA במוח משמשים מעין "ברקס" לפעילות עצבית במוח ומרגיעים אותו. חוסר איזון במסלולים האלה יכול להוביל לדיכאון, חרדה, הפרעות שינה ובעיות נוספות. NMDA הוא קולטן שהפעלתו משפרת את התקשורת בין תאי עצב. חוסר איזון במסלול הזה פוגע בתפקוד הקוגניטיבי. המסלולים הללו כבר ידועים למדע, אך לא היה ידוע כיצד להפעיל אותם. סייג' פיתחה אוסף של מולקולות שיכולות להפעיל קולטנים מהסוג הזה באזורים שונים של המוח ובאופנים שונים. "זה לא עולם מדעי חדש (כמו אלנילם) אבל זו טכנולוגיה חדשה, היוצרת הפעלה הרבה יותר מדויקת של קולטנים מסוימים".

התרופה הבאה של החברה, בדומה למוצר הראשון, פועלת במסלול GABA ומיועדת גם היא לטיפול בדיכאון. "אבל היא ניתנת בבליעה כל לילה למשך שבועיים", אומר גרין. "בטיפול בדיכאון אחרי לידה, האם יכולה להישאר בבית, להמשיך לטפל בילד, היא לא צריכה להסביר את היעדרותה לאף אחד" (האופציה להגיד שאתן הולכות לקבל את הטיפול ובמקום זה להיעלם לחדר במלון לשלושה ימים, עדיין קיימת וכנראה גם די אפקטיבית).

מוצר כזה רלוונטי לא רק לדיכאון אחרי לידה. התקווה היא שהוא ייתן מענה לפחות לחלק מהסובלים מדיכאון שהתרופות הקיימות אינן משפרות את מצבם. גם כטיפול קו ראשון עשוי להיות לו יתרון. השיפור הוא מהיר, בתוך ימים ספורים, לעומת שבועות בחלק מהתרופות הקיימות - תקופה אבודה מבחינת המטופל, וגם כזו שהוא עלול להיות בה אובדני.

כמו כן, הטיפול אינו קבוע. בניסוי שערכה החברה, 50% מהמטופלים השתפרו תוך שבועיים, ו-80% לאחר 4-6 שבועות. ההערכה היא שלאחר מכן אפשר להפסיק את הטיפול. ייתכן שיידרש טיפול חיזוק מעת לעת, אך זה אינו טיפול קבוע. יש לכך יתרונות מבחינת תופעות הלוואי, ומבחינת היכולת של המטופלים להתמיד במשטר הטיפול.

לדברי גרין, טיפול זמני יספיק, אבל מה עם ההוכחות? החברה התחילה כמה ניסויים, ולא סיימה את כולם בעקבות שינוי (הקלה) בדרישות ה-FDA, ולאחר שגיוס המטופלים לניסויים האלה הואט בעקבות הקורונה. המהלכים האלה השאירו את השוק מבולבל קצת. הניסוי שהחברה בונה עליו את ההגשה שלה לאישור הראה שהתרופה אכן פועלת מהר, וזה יתרון, אך לא היה בנוי כך שידגים את ההשפעה ארוכת הטווח שלה.

השותפה של סייג' בשיווק המוצר הזה היא ביוג'ן, שצברה מוניטין בעייתי כאשר הצליחה לאשר מול ה-FDA תרופה לאלצהיימר שהשוק לא חשב שהגיע לה אישור, והיא בסוף נכשלה בשוק. "יש הרבה מה ללמוד מהסיפור של ביוג'ן, אבל מבחינתנו המשמעות שלו היא שיש להם עכשיו תמריץ משמעותי לקדם את המוצר שלנו", אומר גרין. התוכנית היא להשיק את התרופה בתחילת 2023, אחרי ניסויים נוספים שיוכיחו את הבידול שלו. 

גישה שונה לאלצהיימר

התרופה השלישית בצנרת המוצרים של החברה יכולה להיות החידוש האמיתי שלה. היא מבוססת על מסלול NMDA, ונועדה לשפר יכולות קוגניטיביות, זיכרון ולמידה, למשל במחלות כמו תסמונת הנטינגטון, אלצהיימר ופרקינסון. התרופה נמצאת בניסויים בהנטינגטון, מחלת יתום נדירה שמאופיינת בהתנוונות עצבית. היום אין בשוק תרופה שרשומה ספציפית לשיפור הקוגניציה במגוון מחלות.

המוצר של סייג' לאלצהיימר פועל במנגנון אחר מזה שעליו נסמכו כל כך הרבה תרופות למחלה שנכשלו, כולל זו הבעייתית של ביוג'ן. למעשה, הוא לא מתיימר לרפא אלצהיימר מהיסוד. "לחולים לא אכפת שאנחנו לא פותרים את האלצהיימר אלא משפרים את הקוגניציה דרך מסלול אחר", הוא אומר. "הם רוצים להיות עצמאיים. ובמוצר שלנו רואים ממש שיפור, לא רק עצירת הידרדרות".

ואם ייקח את זה אדם בריא?
"המטרה שלנו היא לעזור לחולים, אבל כן - אנחנו ניצור את הקטגוריה של שיפור קוגניטיבי מול ה-FDA".

אחד הכיוונים שאליהם פונה תחום מדעי המוח הוא פסיכדליה.
"אם זה היה כל כך קל, לא היינו רואים דיכאוניים. לתחום הזה יש דרך ארוכה לפניו, חייבים ניסויים טובים מאוד, כי אנחנו רואים תועלת אבל גם תופעות לוואי קשות במינונים היעילים. ובמקרים שבהם נחוץ טיפול פסיכולוגי נלווה של כמה שעות, זה יקר מדי".

אתם כבר מתכננים כלים דיגיטליים להציע יחד עם המוצר?
"כן, בהחלט. יהיו לנו אפליקציות ומוצרים לבישים לבדוק את המטופל במהלך הטיפול ולראות אם יש שיפור, ואולי גם איזשהו ממשק קצת משחקי, שבו יוכל לתעד את נטילת הגלולות. הטיפול צריך להינתן שוב אם יש הידרדרות, אז האבחון של רגע ההידרדרות הוא מאוד חשוב. אנחנו נדהמים מההתפתחות בתחום הזה, וגם מהחברות הישראליות הפועלות בו".

Sage Therapeutics 

תחום עיסוק: תרופות לדיכאון, אלצהיימר, פרקינסון ועוד
היסטוריה: הוקמה ב-2010. בשנת 2019 הביאה לשוק את התרופה זולרסו לטיפול בדיכאון אחרי לידה ונמצאת בתהליך אישור לתרופה נוספת נגד דיכאון
נתונים: נסחרת לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר, אחרי ירידה של כ-80% מ-2019 - אז אושר המוצר הראשון, שלא הצליח בשוק

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה