גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הספיקה לנו המקלחת הקרה שחטפנו": צים מפרסמת דוחות חזקים ומתייחסת לסערת המס שנחשפה בגלובס

חברת התובלה הימית מציגה רווח נקי של 1.7 מיליארד דולר ברבעון הראשון, פי 3 מאשר ברבעון המקביל, ומעלה את התחזית השנתית ● המנכ"ל אלי גליקמן על המגעים לשינוי חישוב המס שבו מחויבת צים: "לא מתעסקים עם זה, הספיקה לנו המקלחת הקרה שחטפנו בעקבות הפרסום"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית
אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

לא מעט שינויים חלו בסביבה המאקרו-כלכלית העולמית מאז עונת הדוחות לסיכום הרבעון הרביעי של 2021 ועד היום, אך בחברת התובלה הימית צים המגמה החיובית נשמרת למרות הטלטלות.

צים  נהנית מגאות חסרת תקדים בעסקיה, עקב הקשיים בשרשרת האספקה העולמית מאז פרץ משבר הקורנה, שהובילו לביקושי שיא ולעליית מחירים חדה בתובלה הימית. היא היכתה את תחזיות האנליסטים לרבעון הראשון של 2022 והעלתה את התחזית השנתית. בעוד שקודם לכן העריכו בצים שההכנסות ב-2022 יהיו דומות להכנסות ב-2021, כעת כבר מדברים על הכנסות גבוהות יותר.

צים, שהפכה בשנה האחרונה לחברה הרווחית בישראל, מציגה זינוק של פי 3 ברווח הנקי הרבעוני, שטיפס מ-590 מיליון דולר ברבעון המקביל ל-1.7 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2022, דומה לרווח שהציגה ברבעון הקודם (הרביעי של 2021).

"אם אני הייתי צריך לתת כותרת, הייתי מדגיש את זה שמאז ההנפקה ועד היום חילקנו דיבידנדים שהם פי 15 מהסכום שגייסנו רק לפני שנה וארבעה חודשים, ושווי החברה עלה פי כמה וכמה", אומר מנכ"ל צים אלי גליקמן. "הדגש הוא הדיבידנד הפנומנלי למשקיעים, אין חברות כאלה גם בעולם. לאחרונה נפגשתי עם מנכ"לית בורסת ניו יורק והיא אמרה לי שאין חברה כמו צים בבורסה".

ההכנסות ברבעון צמחו ב-113% בהשוואה לרבעון המקביל, והגיעו ל-3.7 מיליארד דולר, גבוה מתחזיות השוק ל-3.47 מיליארד דולר. צים הובילה ברבעון 859 אלף מכולות, עלייה של 5% מאשר ברבעון המקביל, והמחיר הממוצע למכולה עלה פי שניים ל-3,848 דולר (ברבעון הקודם המחיר היה כ-3,600 דולר). ה-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) הגיע ל-2.5 מיליארד דולר, זינוק של 209%.

החברה ייצרה תזרים של 1.66 מיליארד דולר מפעילות שוטפת ותזרים חופשי בגובה 1.48 מיליארד דולר, ובסיום הרבעון היו לה יתרות מזומנים נטו של 779 מיליון דולר, שמשמשים אותה כיום בעיקר לתשלומי דיבידנד נדיבים לבעלי המניות. עבור הרבעון הראשון ישולם דיבידנד בסך 2.85 דולרים למניה, המשקף כ-20% מרווחי הרבעון.

 צים, שבעלת המניות הבולטת בה היא חברת קנון של עידן עופר, מעלה כאמור את התחזית ל-2022 וצופה EBITDA שנתי של 7.8-8.2 מיליארד דולר, עלייה מתחזית קודמת של 7.1-7.5 מיליארד דולר, ובהשוואה ל-6.6 מיליארד דולר ב-2021. 

החברה נסחרת בבורסת ניו יורק בשווי של 7.8 מיליארד דולר, תשואה של 333% מאז ההנפקה בינואר שעבר, אך ירידה של 16% מהשיא שנרשם לפני חודשיים.

 

"שברנו את שיא הרווח למרות מס של 23%"

לפני מספר חודשים נחשף בגלובס כי צים פנתה לרשות המסים בישראל וביקשה לבצע שינוי במשטר המס שחל עליה, באופן שיחסוך לה סכומים ניכרים, כאשר הבקשה היא שהמס שיוחל עליה ייגזר מנפח ההובלה ולא מהתוצאות הפיננסיות. כעת אומר גליקמן כי "למרות שהשנה אנחנו משלמים מס מלא של 23%, הצלחנו לשבור את שיא הרווח ברבעון, והתוצאות שלנו השתפרו. זה הישג פנומנלי".

איך מתקדמים המגעים עם רשות המסים?
"בעקבות 'התרומה' של הפרסום בגלובס, הם לא מתקדמים. אנחנו מתחרים עם חברות ספנות שהגדולות ביניהן גדולות פי עשרה מצים. תסבירו לי למה החברה הגדולה בעולם משלמת 400 מיליון דולר מס ואנחנו צריכים לשלם מעל מיליארד דולר בשנה שעברה, והשנה נשלם יותר אם נמשיך ככה?

"אנחנו נסחרים בחו"ל, מתחרים בחברות בינלאומיות, המשקיעים צריכים להחליט איפה להשקיע והם שואלים אותנו 'למה שנשקיע בחברה שמשלמת 23% ולא בחברה שמשלמת 4%?'. בתור ישראלי פטריוט אני גאה לשלם מסים, אבל במקום להקל עלינו, שמים עלינו משקלות".

אז ירדתם מהעניין?
"לא ירדנו מהעניין, אבל לא מתעסקים עם זה, הספיקה לנו המקלחת הקרה שחטפנו בעקבות הפרסום".

"מחירים גבוהים פי שניים לעומת 2021"

עניין נוסף שהקשה על צים ברבעון היה העובדה שבשנחאי, סין, יש הגבלות משמעותיות בשל הקורונה, ולדברי גליקמן "בעוד שתעשיית הספנות לא עלתה בהיקפים לעומת הרבעון המקביל גם בגלל שבשנחאי יש סגר, אנחנו גדלנו בווליום ב-5%. בין חברות התובלה הימית הגדולות ביותר בעולם, צים אחת המובילות בשיעורי הרווחיות שלה".

בעבר אמרת שצים היא המובילה, מי עקף אתכם?
"אנחנו בשורה אחת עם חברות אסייתיות שגדולות מאיתנו ומתמודדים איתן כתף אל כתף. בהשוואה לחברות המערביות הגדולות שפרסמו דוחות, שיעורי הרווחיות שלנו גבוהים יותר".

מה המצב הנוכחי שאתם רואים בהקשר של קשיי שרשרת האספקה העולמית?
"אנחנו רואים התמתנות וירידת מחירים בסחר בין אסיה לאירופה, אבל אנחנו שחקן פחות משמעותי בסחר הזה. אנחנו פועלים בעיקר בין אסיה לארה"ב ושם יש קפיאת מחירים, אין המשך עלייה, ויש קצת ירידה. מה שנותן לנו את הביטחון זה שחתמנו על חוזים ארוכי טווח עם לקוחות אסטרטגיים, שנכנסו לתוקף ב-1 במאי, במחירים גבוהים יותר מפי שניים לעומת 2021".

גליקמן מעריך שהפתיחה של סין והתקופה של טרום החגים בארה"ב יכולים להביא לעודף ביקוש ולהעמיד את צים בפוזיציה טובה. "התחזית שלנו שמרנית, על סמך המחירים שיש בשוק", הוא אומר. "הלא נודע זה מה יהיו מחירי המכולות בהמשך. כרגע אנחנו צופים שיהיו טובים". עם זאת הוא מדגיש שהרבעון השני נחשב לחלש יותר עונתית.

מלבד דיבידנדים, יש עוד שימוש מתוכנן לכסף בקופה?
"אנחנו שומרים את כל האופציות פתוחות. אנחנו מחלקים דיבידנדים כמדיניות מאוד נדיבה, אבל שומרים את האופציה לבצע עסקת רכישה. אנחנו בודקים כל הזמן הזדמנויות, אבל זה שיש לנו כסף מזומן בבנקים לא אומר שיכולים לעשות עסקה, רק כזו שתהיה כדאית לחברה".

על מצב שוקי ההון והכלכלה העולמית הוא אומר: "אנחנו עוקבים כמו כולם אחר הציפיות האינפלציוניות בעולם, יחד עם אבטלה נמוכה בארה"ב. מה שמעניין אותנו זה השוק האמריקאי, ואנחנו מכינים את עצמנו לאי-ודאות. אנחנו לא צריכים לגייס כספים ולכן אין עלינו השפעה של הריביות שעולות, זה מרגיע אותנו ואת המשקיעים".

יו"ר צים, יאיר סרוסי, מוסיף כי "צים היא חברה שמתאימה לתקופה של היום, כי היא מחלקת דיבידנד. משקיעים מחפשים את הסוג הזה של חברות, על חשבון חברות שהיו קודם יותר פופולריות. זו חברה מהסוג שיחסית תציג ביצועים יותר טובים, על רקע השווקים שהם בהתכווצות".

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון