גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא בדיוק בועת הייטק או מחנק אשראי: המשבר הנוכחי לא מזכיר שום דבר שקדם לו

זה לא בדיוק משבר אשראי, וגם לא בדיוק בועת הייטק: העולם סובל משיבושי אספקה, אינפלציה, ולכל אלו התווספה גם המלחמה באירופה ● קברניטי הכלכלה העולמית מנסים לרסן את האינפלציה ולהימנע ממיתון, האם המצב נמצא בכלל בשליטתם?

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק / צילום: Reuters, ANDREW KELLY
רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק / צילום: Reuters, ANDREW KELLY

שני נתונים שמגיעים מארצות הברית ממחישים את התמונה המורכבת של הכלכלה העולמית כרגע. מצד אחד, השווקים צבועים באדום. הדאו ג’ונס איבד בשבוע שעבר 2.9%, ורשם בכך שבוע שמיני ברציפות של ירידות. זהו רצף הירידות הארוך ביותר מאז 1923, כמעט מאה שנה (אם כי חשוב לזכור שלמרות כל הירידות, הדאו עדיין רשם תשואה חיובית של כ-9% מאז תחילת 2020). ומהצד השני, הכלכלה עדיין מפגינה חוזק יחסי. מספר דורשי קצבאות האבטלה החדשים (218 אלף בשבוע השני של מאי), נמצא כרגע בשפל של יותר מחמישים שנה - גם אם מספרם עלה בחודשים האחרונים.

במילים אחרות - השווקים יורדים, אבל הם לא משקפים את התמונה המלאה לגבי הכלכלה. ועדיין, המגמה הברורה היא האטה של המשק האמריקאי. זו האטה מכוונת: הפדרל ריזרב מצוי במהלך של העלאת ריבית במטרה להשתלט על האינפלציה, כשהתוצאה המוצהרת והבלתי נמנעת היא האטה - ואולי אפילו מיתון. מה מבין השניים? זו השאלה הגדולה שמעסיקה כרגע את הכלכלנים באמריקה. האם הפד יצליח לבצע מה שנקרא נחיתה רכה, או "סוג של רכה", כפי שניסח זאת יו"ר הפד ג’רום פאוול בשבוע שעבר, מבלי לגרור את אמריקה למיתון. כפי שפאוול מדגיש: זו משימה "מאתגרת".

תשומת הלב מתמקדת בארה"ב, כי היא נותנת את הטון בשווקים ובכלכלה העולמית כולה. אבל היא לא היחידיה שמתמודדת עם אינפלציה והאטה. כך למשל, לפי ההערכות של בלומברג, הכלכלה הסינית תצמח השנה ב-2% בלבד, לאט יותר מכלכלת ארה"ב, שצפויה לצמוח ב-2.8%. בבלומברג מודים שההערכות שלהם לגבי סין פסימיות יחסית לתחזיות אחרות. אבל סין, שעדיין חיה מסגר אל סגר, ללא ספק בהאטה. כך שבניגוד למשל למשבר ב-2008, כשהצמיחה במזרח חיפתה על החולשה בכלכלות במערב, הפעם ההאטה נרחבת יותר.

התאוששות מרשימה, במקביל לאינפלציה

"אז, האם אנחנו בדרך למיתון עולמי?", נשאל בטור שפרסם בשבוע שעבר הכלכלן הנודע ג’ים אוניל, בעברו הכלכלן הראשי של גולדמן זקס, בהמשך שר כלכלי בממשלת בריטניה, והיום חבר בית הלורדים. לפי אוניל, התשובה תלויה לא רק בפד, אלא גם בהנהגה הסינית, ובהחלטות אותן יקבל נשיא רוסיה פוטין.

הגורמים אותם מונה אוניל - ובהם הקורונה בסין והמלחמה באירופה - ממחישים את אחד ההבדלים בין המשבר הזה למשברים קודמים. אם להציג את הדברים באופן מעט פשטני, הרי שבשני העשורים האחרונים המשברים הכלכליים היו בעיקרם משברי אשראי, חוב, ובועות. מהמיתון שהגיע אחרי בועת הדוט.קום בשוק המניות בתחילת שנות האלפיים, דרך התפוצצות בועת הנדל"ן בארה"ב ובאירופה ב-2008, ועד למשבר החובות של מדינות דרום אירופה בתחילת העשור הקודם. אלה לא היו משברים קלים, אבל לקברניטי הכלכלה, ובמיוחד לבנקאים המרכזיים, היו כלים להתמודד איתם.

גם במשבר הנוכחי יש אלמנטים כאלה. בארה"ב במיוחד, די ברור כרגע שהממשל והפדרל ריזרב "חיממו" יתר על המידה את הכלכלה, באמצעות תוכניות סיוע נדיבות, ריביות אפסיות, וים של נזילות שזרם לשווקים. התוצאה הייתה אמנם התאוששות מרשימה במהירות שיא, הישג שאסור להתעלם ממנו, אבל אליה התלוותה גם אינפלציה שלא נראתה 40 שנה. ב-12 החודשים שהסתיימו באפריל, מדד המחירים רשם זינוק של 8.3%.

אבל עכשיו, כשהפד מעלה את הריבית, נראה שהאינפלציה כבר הגיעה לשיא, והביקושים נחלשים. כפי שניסח זאת בסוף השבוע ג’ים בולארד נשיא הפד של סנט לואיס: "הקמעונאים שמאמינים שהם יכולים להעלות מחירים בלי חשש, הולכים לחטוף ‘אגרוף בפרצוף’. הם יגלו שלצרכנים שלהם נגמר הכסף, והם צריכים להחליט מה לקנות". הדינמיקה הזאת, כך הסביר בולארד, תעזור למתן את האינפלציה. ובולארד, שנחשב לדמות "ניצית" יחסית, משוכנע שהפד יצליח להעלות את הריבית ולהשתלט על האינפלציה מבלי להביא את ארה"ב למיתון, או לסטגפלציה, כלומר שילוב של האטה ואינפלציה.

אבל העניין הוא שהביקושים, שבהם הפד שולט דרך העלאות הריבית, הם לא הכל. כפי שהסביר יו"ר הפד ג’רום פאוול לפני שבוע: "מה שאנחנו יכולים לשלוט בו הוא הביקושים. אנחנו לא באמת יכולים לשלוט בהיצע באמצעות המדיניות שלנו. והיצע הוא חלק גדול מהסיפור כאן". כך למשל, חלק מעליות המחירים בארה"ב נובעות ממחסור בשבבים למכוניות, או מעיכובים בנמלים.

"אבל יותר מזה", המשיך פאוול. "יש אירועים גאו-פוליטיים שהולכים לשחק תפקיד מאוד חשוב בכלכלה בשנה הקרובה. כך שיכול להיות שהשאלה האם אנחנו יכולים לבצע נחיתה רכה או לא, למעשה תלויה בגורמים שאנחנו לא יכולים לשלוט בהם".

חייל אוקראיני בשדה חקלאי סמוך לקייב / צילום: Shutterstock

דברים דומים אפשר היה לשמוע גם מכיוון נגיד הבנק אוף אינגלנד, אנדרו ביילי, שדיבר בשבוע שעבר על ההשפעה ה"אפוקליפטית" שעלולה להיות לזינוק במחירי המזון על עניי העולם. ביילי, שזכה לביקורת מהממשלה על הטון הדרמטי שבו בחר, הסביר גם שהוא נמצא בסיטואציה קשה: הוא חוזה אינפלציה של 10%, אבל הרוב המכריע שלה נובע מגורמים שלא בשליטתו. "80% מעליית היתר באינפלציה נובעת מעלייה במחירי האנרגיה, וממוצרים סחירים" - כלומר כאלה שנסחרים בשווקים העולמיים.

גם ממזרח לתעלה אפשר למצוא הסברים דומים. פאולו ג’נטיליוני, הנציב הכלכלי של האיחוד האירופי, הדגיש בשבוע שעבר את המחיר אותה גובה המלחמה ברוסיה מכלכלת האיחוד, שצפויה לצמוח השנה ב-2.7%, לעומת 4% בתחזיות קודמות. "המלחמה הובילה לזינוק במחירי האנרגיה, ולשיבוש בשרשראות האספקה, כך שהאינפלציה צפויה להישאר גבוהה, למשך זמן ארוך יותר".

אירופה, שנשענת במידה לא מבוטלת על אספקת גז, נפט ותבואות מרוסיה ואוקראינה, מרגישה היטב את השפעת המלחמה. אבל היא לא צד פסיבי בעניין: עליות המחירים נובעות בין היתר מההחלטה של אירופה והמערב לתמוך באוקראינה אל מול הפלישה הרוסית, וגם מהמאמצים האירופיים להיגמל מהתלות באנרגיה הרוסית. במילים אחרות, המכה לכלכלה היא מחיר שאירופה מקבלת על עצמה במודע, טרייד אוף שנובע משיקולים אסטרטגיים ומוסריים.

גם בסין אפשר לזהות טרייד אוף, דילמה שהעסיקה את כלל העולם ב-2020, ממשיכה להעסיק את בייג’ינג גם היום. המערב הגיע לשלב בו הוא יכול להסיר את מגבלות הקורונה (אולי יותר מדי), תודות לקמפיין החיסונים. אבל מדיניות אפס הקורונה שלה, גם לנוכח זני האומיקרון, אומרת שהמשטר צריך לבחור בין השתלטות על המגיפה לבין המשך הפעילות הכלכלית. והתוצאה היא האטה של הכלכלה.

 

"סיכונים משמעותיים לכלכלה העולמית"

המציאות של אינפלציה מזנקת, שקשורה לשיבושים בצד ה"היצע" שלחה את הכלכלנים והפרשנים בעולם לאנלוגיה מתבקשת: שנות ה-70, שבהן הזינוק במחירי הנפט עקב האמברגו של מדינות ערב הביא לסטגפלציה, שילוב של האטה כלכלית ועלייה במחירים. בזמנו, זה נגמר ב"הלם וולקר" - העלאת ריביות דרסטית של פול וולקר, יו"ר הפדרל ריזרב, שריסקה את האינפלציה ושלחה את ארה"ב למיתון. הפעם זו המלחמה באוקראינה, שכבר הביאה לזינוק במחירי החיטה, התירס, הנפט, והגז הטבעי באירופה.

אבל האם אנחנו נמצאים בסטגפלציה בנוסח שנות השבעים? לא בהכרח, כך לפי ה-BIS, הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים. בסקירה שפרסם השבוע, קובע הבנק: "מחירי סחורות גבוהים ותנודתיים מציבים סיכונים משמעותיים עבור הכלכלה העולמית" - אבל מוסיף שתרחיש של חזרה לסטגפלציה של שנות השבעים הוא "לא סביר".

על פניו, מסבירים כלכלני ה-BIS, האירועים האחרונים נראים אפילו יותר משבשים מאשר בשנות ה-70. אם אז עליות המחירים התרכזו בשוקי הנפט, היום מדובר במחירי האנרגיה, החקלאות, הסחורות והמתכות. אבל מצד שני, עליות המחירים בשנות השבעים היו קיצוניות יותר: ב-1973, מחרי הנפט הוכפל בתוך שבוע. עד כה, מחירי הנפט עלו ב-50% מתחילת 2022, ובמונחים ריאליים (בקיזוז אינפלציה), הם עדיין נמוכים בהשוואה לתחילת העשור הקודם.

במקביל, אנחנו נכנסנו למשבר הנוכחי עם אינפלציה נמוכה יחסית, בשונה ממשבר הנפט, לו קדמה עלייה ממושכת באינפלציה. התוצאה היא שהאינפלציה עדיין לא ‘התקבעה’ באותה מידה בשיקולים של החברות ומשקי הבית. בנוסף, הכלכלה היום תלויה פחות באנרגיה, ובמיוחד בנפט, ולכן גם מושפעת פחות מעליית המחירים. ולקינוח, הבנקים המרכזיים הם היום מוסדות חזקים הרבה יותר בהשוואה לשנות ה-70 - ויש להם כלים שיאפשרו להם לנווט במצב הנוכחי בהצלחה גדולה יותר. אבל בסופו של דבר, קובעים ב-BIS: האמינות של הבנקים המרכזיים תלויה בפעולות שלהם" - והיא עלולה להישחק אם יאפשרו לאינפלציה להימשך זמן רב מדי.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?