גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שהצהירה שתפסיק את חיפושי הגז: שרת האנרגיה משיקה מכרז רביעי

שרת האנרגיה הסבירה כי בד-בבד עם קידומן של אנרגיות מתחדשות, המלחמה באירופה יצרה ביקוש גבוה לגז והזדמנות אמיתית ליצוא

שרת האנרגיה קארין אלהרר / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ
שרת האנרגיה קארין אלהרר / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

שרת האנרגיה קארין אלהרר הודיעה על פתיחת הליך תחרותי רביעי לזיכיונות חיפושי גז טבעי בים התיכון. אלהרר שינתה בכך החלטה קודמת שלה לחשיבה מחדש על מכרזי הזיכיונות במחצית השנייה של השנה והיא מקדימה את הוצאת המכרזים. היא מסבירה את המהלך החדש הן בביקוש הגובר לגז טבעי באירופה בשל המלחמה והן בצורך לגשר על תקופת הביניים עד למעבר מלא לאנרגיות מתחדשות.

במסיבת עיתונאים בירושלים אמרה השרה : "לצד ההכרח להניע את תחום האנרגיות המתחדשות במדינת ישראל - לאחר שהוזנח במשך שנים - מלחמת רוסיה-אוקראינה המחישה בחודשים האחרונים את הסיכונים והסיכויים של זמינות ומחירי האנרגיה, בתקופת המעבר משימוש בדלקים פוסיליים לאנרגיה ירוקה.

"מצד אחד התלות הבעייתית של אירופה באספקת נפט וגז מרוסיה. ומנגד, חוסר יכולת לספק את צרכי משקי האנרגיה בהישענות בלעדית על אנרגיות מתחדשות בהסתמך על הטכנולוגיה הקיימת. לצד הדאגה הכנה והאמיתית למתחולל באירופה, משבר האנרגיה העולמי מהווה הזדמנות עצומה למדינת ישראל ליצוא גז טבעי".

"צרכי המשק הישראלי יקבלו תמיד עדיפות"

אלהרר אמרה לגלובס כי בעקבות שיחות בחודשים האחרונים עם עמיתיה באירופה ובמצרים, בשבועות הקרובים ייחתם מזכר הבנה שיניח את התשתית למכירת גז ישראלי דרך מצרים לאירופה. מדובר בהסכם מסגרת משולש בין האיחוד האירופי, מצרים וישראל, הסכם שבמידה רבה דומה להסכם המסגרת שכבר קיים בין ישראל למצרים ויאפשר לחברות הגז הטבעי לחתום לאחר מכן על הסכמים מסחריים ביניהן ולהעביר כמויות גדולות יותר של גז טבעי למצרים ומשם, אחרי הנזלה, לאירופה.

השרה הוסיפה כי מירב הגז יעבור בצינורות הקיימים והנבנים לרבות צינור ניצנה למתקני ההנזלה במצרים, אך בימים אלה נבחנות כל הדרכים לשינוע גז לאירפה בדרכים נוספות. בין הדרכים הנשקלות ישנן אניית הנזלה שתעגון בחופי ישראל, או צינורות ימיים שנבחנים במתווים שונים מהמאגרים בים למצרים, טורקיה או מערבה לאירופה: "הבדיקה לגבי צינור האיסטמד לאירופה נמשכת, והשאלה היא האם זה יהיה כלכלי לבנות את הצינור".

בתשובה לשאלה על שמירה על עתודות גז לישראל אמרה אלהרר כי "צרכי המשק הישראלי יקבלו תמיד עדיפות, גם בראיית העתודות הנדרשות לשנים קדימה. כעת, עם היציאה לקראת הליך נוסף, רביעי, של חיפושי גז טבעי ובתקווה שיצליח, נוכל להגדיל את היקפי ההפקה ולייצא גז טבעי כחול-לבן גם לאירופה".

מנכ"ל משרד האנרגיה: "לא ניתן להתעלם מהצורך העולמי בגז טבעי"

מנכ"ל משרד האנרגיה, ליאור שילת, אמר כי האירועים הגיאו-פוליטיים בעולם, ומשבר האנרגיה העולמי שנגרם כתוצאה מהם, שינו לחלוטין את מצב שוק האנרגיה והרבה מהמוסכמות שהיו ברורות עד סוף פברואר 2022 השתנו לחלוטין, וחייבו אותנו בהערכת מצב חדשה.

הוא הסביר כי בגלל השינויים, הקדימו במשרד את ההערכה האסטרטגית של מדיניות חיפוש הגז ולאורה הוחלט על פתיחת ההליך החדש, שיחל ככל הנראה ברבעון השלישי השנה.

הוא ציין כי "אנחנו והאירופאים תמימי דעים שהמהלך האסטרטגי החשוב ביותר כדי להתגבר על המשבר הוא בהאצה של פיתוח האנרגיות המתחדשות, ורק אתמול הצגנו את תוכנית הפעולה שלנו כדי להגיע ל-20% מתחדשות בשנת 2025 ו-30% עד שנת 2030. אנחנו מאמינים שאם הממשלה תתגייס לנושא ותאמץ את צעדי המדיניות שאנחנו ממליצים עליהם, ניתן יהיה לעמוד ביעד ואף מעבר לכך. אבל עם כל זאת, לא ניתן להתעלם מהצורך העולמי בגז טבעי גם בטווח המיידי וגם בטווח הבינוני.

"בהקשר הזה האירופאים היו מאוד ברורים באמירה כי אם לא יאתרו די מקורות חלופיים לגז הטבעי שהם נזקקים לו, חלק מהמדינות החברות באיחוד ייאלצו לחזור ולהשתמש בפחם לייצור חשמל, על אף הנזק הסביבתי הרב הנגרם ממנו. באופן טבעי, אחד ממקורות הגז הטבעי אליו מכוונים האירופאים הוא אזור מזרח הים התיכון, ובפרט מאגרי הגז הטבעי בישראל ובמצרים".

שילת גילה כי ההליך הרביעי יעבוד גם הוא בשיטת האזורים, הרחבה יותר משיטת הבלוקים שהייתה נהוגה במכרזים הראשונים: "השאיפה שלנו היא להוציא במסגרתו שלושה או ארבעה אזורי חיפוש".

בגלובס דיווחנו כי לאחר פניות מהאיחוד האירופי מראשית השנה ובעקבו המלחמה במשרד האנרגיה החלה החשיבה מחדש, והיתרונות הכלכליים והגיאו-אסטרטגיים של מכירת הגז לאירופה הכריעו. לפי הערכות משרד האנרגיה העתודות בים התיכון יוכלו להתממש ליצוא משמעותי של מאות BCM (מיליארד מטרים מעוכבים) של גז טבעי ולהכנסות של עשרות מיליארדי שקלים לאוצר המדינה.

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?