גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיעור מרתק שמנהלים יכולים ללמוד מגננים על צמיחה

גינה היא אנלוגיה מושלמת לניהול ● תכנון הגינה הוא האסטרטגיה, האדמה היא התרבות הארגונית, אור השמש הוא ההשראה, גיזום הוא פידבק והכוונה והמנהל - הגנן ● חצי שעה של השראה

חצי שעה של השראה. על הקשר בין עסק צומח לבין גינה פורחת / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה. על הקשר בין עסק צומח לבין גינה פורחת / צילום: מנחם רייס

 

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team

למה כולם מדברים על "צמיחה", אובססיביים להשיג "Growth" אבל אף אחד לא מדבר על "אדמה"? באחד הימים התייעצה איתי מנכ"לית של ארגון מוכר, שחיפשה רעיונות חדשים לצמיחה.

כששאלתי אותה "איך האדמה שלכם?" היא לא הבינה מה אני רוצה ממנה, וכשהתחלתי לדבר בהתלהבות על "אדמת חמרה", על "תולעים", ואפילו על "מיקרואורגניזמים", היא כבר חשבה שבאמת התחרפנתי.

אז הייתי צריך להתחיל להסביר מהתחלה. כשהקשבתי לה מתארת את הצורך בצמיחה ואת האתגר שלי לעזור לה להשיג אותו, היה לי פתאום חיזיון של גינה מרהיבה עם פרחי אמנון ותמר - סגולים, צהובים ואדומים, עם מדשאה ירוקה, קול פכפוך של מים וגם גפן שמצילה ממעל. גינה היא אנלוגיה מושלמת לניהול.

מה האנלוגיה בין עבודת גינון לבין ניהול עסק מורכב? התשובה היא שהכול מתנהג על פי אותם חוקים, חוקי הטבע. זה נכון לגבי הממד הפיזי, זה נכון גם לאופן שבו אנשים מתנהגים ועסקים פועלים. הכול תבנית בתוך תבנית, כמו פרקטלים שהם שיקוף של אותם חוקי טבע.

בכל מקום שאליו נביט נראה את אותם דפוסים: בכלכלה, בעסקים, בתחרות, בצמיחת חברות או בנבילתן, בשינוי, בהתחדשות ובהישרדות. הכול קיים ומתנהג בצורה דומה. וכשחושבים על זה כך, מבינים שהמרחק בין גינה לבין עסק הוא לא כזה גדול.

חזון הגינה: האסטרטגיה

מקים הגינה צריך להחליט איזו גינה הוא רוצה. הגינה שלו מורכבת מהחזון, הסיבה שבגללה הוא מטפח בכלל גינה. המטרה תכתיב את סוג האדמה שהוא בוחר, הצמחים והפרחים (שהם האנשים), הפרי (המוצר), וכמובן הצמיחה שהיא הדבר הכי נפלא בטבע. כל גינה והייעוד שלה - גינת ירק, גינת פרי, גינת נוי, גינת גג או ערוגה בשביל הכניסה לבית, ואפילו אדנית.

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

האדמה: התרבות הארגונית

כל הדימוי הזה עבר לי בראש, ממש בהבזק, בזמן שהחברה המנכ"לית בחשה את הקפה (ואת הראש שלי). היא ביקשה ממני רעיון לצמיחה - אבל אני ביקשתי ממנה קודם כל לספר לי מה קורה אצלם מתחת לאדמה. בעיניי אדמה היא התרבות הארגונית של החברה (או הצוות). כשאנחנו מסתכלים על גינה, אנחנו לא מבחינים באדמה שלה ובדרך כלל גם מוסתרת על ידי הצמחים שממעל. אבל רוב החיים בגינה מתרחשים בכלל מתחת לאדמה, ומומחים טוענים שאדמה היא האלמנט הכי חשוב בגינה. חיים שם מיליארדי אורגניזמים המפרקים חומר אורגני מת שהופך להיות מזון לצמחים, והוא הכרחי לגדילתם.

עולם החי שם כולל בקטריות, פטריות, תולעים, חרקים. כולם תלויים בסוג האדמה.

סוג האדמה צריך להיות כזה שמתאים לסוג הגינה שרוצים לגדל. יש אדמת חמרה עשירה בברזל המתאימה לצמחי בית ויש אדמת לס אוורירית ועשירה במינרלים שמתאימה לכלניות ולשיחי שמשון. המבנה המולקולרי של האדמה משפיע על הפעילות הביולוגית שבה, על החומר האורגני ובשל כך גם על הפוריות שלה.

האדמה (התרבות הארגונית) היא הגורם המשותף והבסיס לכל. האדמה צריכה להלום את מטרת הגינה, כי אחרי שהגינה כבר צומחת יהיה כמעט בלתי אפשרי להחליף אדמה מבלי לעקור את כל הצמחים ולהתחיל מחדש. כל צמח שנשתל בגינה נקלט או לא נקלט קודם כול בגלל האדמה. התרבות הארגונית הזו. כל מה שקורה שם חשוב לצמיחה יותר מכל דבר אחר.

הצמחים: האנשים

נלהב מהאנלוגיה המשכתי אל הצמחים. הצמחים הם האנשים. כל אחד מהם עושה את תפקידו בטבע. אי-אפשר לאלץ אותו להיות פרח או צמח אחר. המקסימום שהוא יודע זה להיות הוא עצמו. לא ראיתי גנן שביקש מוורד להפוך להיביסקוס. מלאכת הגנן היא בבחירת הצמחים אבל מרגע ששתל אותם, המרב שהוא יכול לעשות זה לתת להם את התנאים לצמוח במלוא תפארתם כפי שנועדו להיות. מובן שבחירת הצמחים והמיקום שלהם בגינה הם מתפקידי הגנן. המטרה שלו היא ליצור הרמוניה ביניהם שתתאים לחזון הגינה. אם זו גינת נוי, הוא ממש צריך לפסל ולעצב בצבעים. אם זו גינת ירקות, הוא צריך לוודא שיהיו בה המרכיבים הנדרשים לסלט טעים. לפעמים הגנן, בלית ברירה, צריך לעקור צמח. אולי כי התייבש וקמל או אולי כי הוא נהיה פרזיט הפוגע בצמחים אחרים.

הדבר הכי חשוב לצמחים הוא "לצמוח". בסקר שנערך לאחרונה עולה כי התפתחות מקצועית חשובה היום לאנשים אפילו יותר משכר או משעות עבודה גמישות.

הגנן: המנהיג

המנהל הוא גנן. לעתים הוא זה שהקים במו ידיו את הגינה, במקרים אחרים הוא קיבל אותה ועכשיו הוא אחראי על טיפוחה. מנהל טוב מבין שהוא לא אחד הצמחים. אף מנהיג אמיתי לא חושב את עצמו לבוגנוויליה. הגנן הוא חיצוני לגינה ואמור לאפשר לה את התנאים המיטביים לצמוח. הוא גם מבין שהיופי של הגינה הוא לא בזכות עלי הכותרת שלו אלא בזכות האקו-סיסטם שהוא אצר ויצר.

כל גנן רוצה שהגינה שלו תצמח, אבל הוא לא יכול לאלץ אותה לכך או לעשות זאת בעצמו. המקסימום שהוא יכול הוא להבין את חוקי הטבע, לתת את התנאים הכי טובים - וכל היתר כבר יקרה מעצמו.

תפקידי הגנן הם:
● לדעת מהו ייעוד הגינה - משמעות.
● תכנון הגינה - אסטרטגיה.
● לדאוג לאדמה - התרבות הארגונית.
● אור שמש - משמעות והשראה.
● מים ודשן - משכורת, תנאים והכרה.
● הוספת צמחים - גיוס טאלנטים.
● עקירת צמחים - פיטורים.
● להגן - ממזיקים, פולשים וציפורים.
● גיזום - פידבק והכוונה.

והנה משהו מנחם לכל המנכ"לים.ות: עבודת הגנן אף פעם לא נגמרת כי הגינה לא סטטית. תמיד יהיו התמודדויות ותמיד תהיה המון עבודה לגנן. גם אם הגינה מדהימה, היא לא תישאר כזו ללא טיפוח. אי-אפשר להזניח גינה. ככה זה גינות, הן אורגניזם חי - והן צומחות ונובלות על פי חוקי הטבע - וזה היופי הנפלא שבהן.

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

gefen@gteam.org

עוד כתבות

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות