גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סייברוואן התרסקה: השקעה נוספת של קשת בהנפקות טכנולוגיה נכשלת

עסקאות ה"ברטר" של קשת למתן זמן פרסום בטלוויזיה תמורת מניות נראו אשתקד מבטיחות, אך לאחרונה הן מאכזבות בזו אחר זו: ביטול הנפקת חברת תרופות הקנאביס EPM, הנפקת סייברוואן בנאסד"ק במחיר רצפה והקריסה במניית חברת הביטוח הדיגיטלית ליברה

הקמפיין לטכנולוגיה של סייברוואן / צילום: יוטיוב
הקמפיין לטכנולוגיה של סייברוואן / צילום: יוטיוב

מניית חברת הטכנולוגיה סייברוואן  נפלה עם פתיחת שבוע המסחר שלאחר החג בבורסה בתל אביב, אחרי שבסוף השבוע שעבר השלימה את התמחור בנאסד"ק והודיעה על גיוס של 13 מיליון דולר. אם בעבר חשבו בסייברוואן שרישום למסחר בארה"ב יסייע לה להציף ערך ולהשיג שווי גבוה יותר מאשר בבורסה המקומית, הנפילות בחודשים האחרונים - הן במניית החברה והן בשוק הכללי - שינו את הכיוון.

הגיוס בנאסד"ק בוצע לפי שווי חברה של כ-16 מיליון דולר בלבד אחרי הכסף, בעוד שבשנה שעברה - כשבחברה החלו לבחון את הנושא של רישום למסחר בנאסד"ק - דובר על אפשרות של מיזוג לחברת SPAC לפי שווי מינימלי של 120 מיליון דולר. ביום המסחר הראשון במניה, היא איבדה 38% מערכה ושווייה הנוכחי של החברה מגיע לפחות מ-10 מיליון דולר - נמוך מסכום הכסף שגייסה החברה לקופתה בסוף השבוע.

סייברוואן פיתחה טכנולוגיה שמטרתה למנוע הסחת דעת מהטלפון הסלולרי בזמן נהיגה, והיא הונפקה לראשונה בת"א ביוני 2020 - במה שהייתה להנפקת ההייטק הראשונה בבורסה בת"א לאחר פרוץ מגפת הקורונה. בעקבותיה הונפקו עשרות סטארט-אפים נוספים בבורסה המקומית, ורובם המכריע הנחילו למשקיעים בהנפקה הפסדי עתק, של 50% ויותר, בדומה לסייברוואן עצמה.

 

סייברוואן הונפקה לפי שווי של 87 מיליון שקל לפני הכסף וגייסה אז 26 מיליון שקל; לאחר שמנייתה זינקה בחודשים שלאחר מכן, היא גייסה עוד 21.6 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים לפי שווי של 193 מיליון שקל לפני הכסף. נכון להיום מופסדים המשקיעים בהנפקה הראשונית של החברה 87% על השקעתם בעוד שלעומת מחיר השיא (נובמבר 2020) קרסה המניה בכ-95%.

סייברוואן - פשרה בשווי עקב מחסור במזומנים

במסגרת ההנפקה בנאסד"ק, גייסה סייברוואן  כאמור כ-13 מיליון דולר, כשהנפיקה כ-2.9 מיליון ADS - איגרות מעקב אחר מניותיה בת"א, כאשר כל ADS כוללת חמש מניות - במחיר של 4.13 דולר ל-ADS. בנוסף כלל הגיוס כתבי אופציה במחיר מימוש של 5 דולר ל-ADS, לתקופה של עד חמש שנים. 

את ההתפשרות בשווי החברה לצורך ההנפקה ניתן להסביר במחסור צפוי במזומנים. בדוחות 2021 שהם האחרונים שפורסמו על-ידי סייברוואן הופיעה הערת עסק חי שצירפו רואי החשבון, לפיהם: "לחברה התהוו הפסדים מתמשכים המקשים על החברה להפיק תזרימי מזומנים חיוביים מפעילות שוטפת... יתרות המזומנים ושווי מזומנים אינן בהיקף מספק המאפשר לחברה לממש את תוכניותיה העסקיות לתקופה של 12 חודשים שלאחר תום תקופת הדוח. גורמים אלה מעוררים ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כ'עסק חי'".

בדוחות השנתיים רשמה סייברוואן הכנסות של 450 אלף שקל בלבד והפסד נקי של 26.5 מיליון שקל - כפול מב-2020 (השנה בה התחילה לרשום הכנסות). בסוף השנה היו לסייברוואן בקופה 13.7 מיליון שקל, לאחר שהציגה בשנה זו תזרים שלילי של 23.1 מיליון שקל מפעילות שוטפת. החברה מצפה להשתמש ב-4 מיליון דולר מכספי הגיוס לצורך פיתוח הדורות הבאים של הטכנולוגיה שלה, ב-3 מיליון דולר להרחבת המכירות והשיווק, ב-1 מיליון דולר להאצת המו"פ ובשאר הסכום להון חוזר ולרכישות פוטנציאליות.

בעלי המניות הבולטים בסייברוואן, לאחר הגיוס בנאסד"ק, היו חברת שירותי הרכב איתוראן עם 4.3% מהמניות, יבואנית הרכב UMI עם 4%, יעקב טננבוים עם 4.8% ומור בית השקעות עם 3.9%. למנכ"ל אורי גלבוע יש החזקה של 1.1% מההון.

מדובר בעסקת ברטר נוספת של קשת

גורם נוסף שדולל בעקבות גיוס ההון הנוכחי להחזקה מצומצמת במניית סייברוואן היא חברת המדיה שידורי קשת, שחתמה על הסכם השקעה בסייברוואן עוד לפני ההנפקה הראשונית בת"א. הסכם ההשקעה בין השתיים קבע שקשת תעניק לסייברוואן שירותי פרסום בהיקף של 3.5 מיליון שקל בתמורה להקצאת מניות שיהוו כ-6.5% מהון החברה המנפיקה. ההסכם עודכן והוארך בהמשך, ובתחילת 2021 הוקצו לקשת 288 אלף מניות סייברוואן שנסחרו אז בשווי של 8.3 מיליון שקל ואשר כיום שוויין מגיע לכחצי מיליון שקל בלבד.

נוסף על כך, בהסכמת הצדדים קשת העניקה לסייברוואן בונוס מדיה בסך 150 אלף שקל. בשנת 2021, הוצאות השיווק והמכירה של סייברוואן הסתכמו ב-2.4 מיליון שקל, עלייה קלה לעומת 2020, כאשר עיקר הסכום לפי החברה הוא תגמול מנייתי שהוקצה בהתאם להסכם עם קשת.

מקורות בקשת טוענים כי ההשקעה בסייברוואן כבר הוחזרה באמצעות מכירת חלק מהמניות שקיבלה לאחר ההנפקה, הגם שמודים שם שעל יתרת ההחזקה ספגו את הירידות החדות במניה. מבחינת קשת, ההשקעה בסייברוואן היא חלק מסדרת השקעות במיזמי טכנולוגיה טרם הנפקה בבורסה, שמבוצעות באמצעות "עסקת ברטר" - מתן זמן ושטחי פרסום בערוץ הטלוויזיה של קשת ובאתרי האינטרנט שלה תמורת קבלת מניות. הסכם שכזה חוסך הוצאות פרסום כבדות לסטארט-אפים המנפיקים ומעניק להם שווי נאה שאותו הם יכולים להציג בתשקיף, כשמבחינת קשת, הוא מהווה השקעה שלא במזומן, העשויה להבשיל לרווחים לאחר ההנפקה.

בפועל, כאמור, המצב מורכב יותר. רק לפני מספר ימים, הודיעה חברת פיתוח תרופות הקנאביס EPM עלביטול ההנפקה שתכננה בבורסה בשל המצב בשוק ההון. EPM תכננה לגייס 44 מיליון שקל לפי שווי של 381 מיליון שקל לפני הכסף, בהנפקה במודל של מימון המונים באמצעות אתר Fundit, והיא פנתה לציבור בהצעה לרכוש מניות.

זאב רוטשטיין ורשף סויסה בפרסומת של epm ביוטיוב / צילום: מתוך הפרסומת של epm ביוטיוב

התהליך לווה בקמפיין אגרסיבי, בעקבות הסכמים שחתמה EPM עם ערוצי קשת ורשת, להם החברה הנפיקה מניות בשווי 13 מיליון שקל (מתוכו 10 מיליון שקל לקשת) תמורת שירותי הפרסום הטלוויזיוני והדיגיטלי. חבילת הפרסום הייתה אמורה להתפרש על-פני 3 שנים, ובינתיים, לטענת החברה, היא מימשה כ-4 מיליון שקל מההסכם. בעקבות ביטול ההנפקה, לרשת וקשת אפשרות לבקש את הסכום במזומן או לקבל מניות EPM לפי שווייה בגיוס הבא.

השקיעה גם בליברה קודם להנפקתה

חברה אחרת שקשת השקיעה בה ושהצליחה להנפיק היא חברת הביטוח הדיגיטלי ליברה , וגם שם ההשקעה בוצעה לפני הנפקת החברה בבורסה - ב-2018 קשת הסכימה לספק לחברה שירותי פרסום תמורת 5% מהון המניות של ליברה באותה עת. ההסכם תוקן ב-2020 ונקבע בו כי שירותי הפרסום עבור 2021-2025 יהיו בהיקף כולל של 70 מיליון שקל.

קמפיין לחברת הביטוח ליברה / צילום: יוטיוב

ליברה הונפקה לפני שנה לפי שווי של 450 מיליון שקל, ובשיא נסחרה בשווי כ-880 מיליון שקל. מאז היא איבדה חלק ניכר משווייה וכיום היא נסחרת בשווי 182 מיליון שקל בלבד - ירידה של 62% במחיר המניה לעומת ההנפקה ושל 79% לעומת המחיר בשיא. גם כאן לפי מקורבים לקשת חלק מההשקעה מומש, כך שהסיכון הטמון בה מוגבל.

חברה אחרת שבה קשת בעלת מניות היא איוונטר, פלטפורמה למכירת כרטיסים. החברה תכננה בשנה שעברה להנפיק בבורסה לפי שווי של 40-50 מיליון שקל לפני הכסף, אך ההנפקה לא יצאה אל הפועל. בצינור ממתינה הנפקת חברת האופנה אורבניקה, מקבוצת קסטרו, שלפי הסכם בין הצדדים תקבל מקשת זמן אוויר בשווי 60 מיליון שקל תמורת הקצאה של כ-5% ממניותיה. 

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"