גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש שמכיר את כל הסודות של התלוש: "חברות הופתעו מהפערים שהתגלו"

יובל רכלבסקי, שכיהן גם כמ"מ נציב שירות המדינה, עוסק כיום בייעוץ בנושאי הסכמי עבודה ושכר ● בראיון לגלובס, הוא מציע שגם חברות עם 200 עובדים יאלצו לדווח על פערי השכר ● במקביל, את שוק ההייטק הוא מזהה כשיוויוני יחסית: "יש היצמדות לביצועים ויכולות"

יובל רכלבסקי / צילום: רפי קוץ
יובל רכלבסקי / צילום: רפי קוץ

התיקון בחוק שכר שווה לעובדת ולעובד, שלפיו יידרשו חברות להגיש אחת לשנה דוח פערי שכר - נכנס לתוקף ובתחילת החודש נאלצו חברות שמעסיקות יותר מ-500 עובדים לפרסם את פערי השכר המגדריים אצלן.

פערי השכר בישראל: גלובס בעקבות החברות הציבוריות
מה למד דירקטור משאבי אנוש בסקייבוקס על ניהול מהשירות הצבאי שלו

יובל רכלבסקי, לשעבר הממונה על השכר באוצר וממלא מקום נציב שירות המדינה, עוסק בשנים האחרונות בייעוץ לחברות בנושאי הסכמי עבודה ושכר. "כשהחוק תוקן הקמתי חברה, בשיתוף קבוצת האבחון פילת וצבירן פתרונות שכר, במטרה להתמודד עם התיקון ולסייע לחברות להכין את הדוחות, לעבוד נכון ולנתח את הנתונים", הוא מספר בראיון לגלובס. השירות, הוא מדגיש, לא מסתיים בליווי הכנת הדוח, ובמקרה שבו "יעלה שיש עיוותים ואפליות, נפעל מול החברות באיתור העיוות ונשפיע על תיקונו", מספר רכלבסקי. "אם, למשל, נראה בקבוצה בפילוח פער שכר מגדרי, בייחוד בשכר הקובע לחישוב פיצויים, זה אומר דרשני ונדלקת נורית אדומה".

אחד הדברים שרכלבסקי מספר כי ראה בדוחות, הוא פער שמתמקד בשכר ברוטו - הכולל בונוסים, שעות נוספות וכל מה שמחושב לצורכי מס הכנסה. "שם רואים פערים יותר גדולים לטובת הגברים. כשמנתחים רואים, למשל, מקרים של משמרות לילה שבולטות יותר בקרב גברים. עוד רואים שנשים רבות מועסקות בחלקיות משרה, כך שאם הן גם עושות יותר שעות - התגמול עד להשלמת משרה יהיה נמוך יותר, ולכן בברוטו נראה יותר פערים. כחברה מייעצת נמליץ לפקוח עיניים, נלך להיסטוריה כדי להבין באיזה שכר נקלטו העובדות והעובדים והאם יש בונוסים או תמריצים שמשפיעים. בחברות שיצא לנו לעבוד איתן, כמה עשרות, מתקיימת חשיבה במקומות שנדלקו נורות אדומות, ושבהם יש לטפל במסגרת מדיניות השכר".

 

"חברות עדיין ממתינות עם הגשת הדוח"

רכלבסקי מספר כי בחודשים האחרונים "היינו בקשר עם עשרות חברות וגופים, מעמותות דרך חברות עסקיות מכל המגזרים". הוא מזכיר כי חברות ציבוריות ועמותות, החייבות בדיווח שכר בכירים, נדרשות לפרסום ללא הגבלת מספר העובדות והעובדים, גם אם מניינם נמוך מ־518 - הגבול שממנו חברות פרטיות נדרשות לדווח.

"הבעיה היא בדרך כלל בעמותות", אומר רכלבסקי. "הן לא משופעות בכספים המופנים למשכורות, ונדרשות למלא את הדוח. מה עוד שכשעורכים השוואות לפי עיסוקים, אין כמעט למי להשוות. כדאי לדעתי לפטור בחקיקה את העמותות שנמצאות מתחת לטווח מספר מסוים של עובדות ועובדים. בחברות הפרטיות, לעומת זאת, המספר להערכתי יירד מ־518 ל־200. הייתי קובע לעמותות את אותו המספר".

האם נתקלת בחברות שניסו לחמוק ממילוי הדוח?
"היינו בקשר עם חברות, עם חלקן רק ברמת שיחות. היו שטענו שהן לא יודעות אם החוק חל עליהן. גם שמעתי, לאו דווקא מכאלו שעבדנו איתן באופן פורמלי, שהן ימתינו ויישבו על הגדר עד שיראו את הפרסומים הראשונים של החברות האחרות.

"לגבי רשויות מקומיות, יצרנו קשר עם מרכז השלטון המקומי כדי לסייע לעיריות להכין את הדוח הפנימי, כי הן קיבלו פטור מפרסום חיצוני - דבר שאותו עושה עבורן הממונה על השכר. מאחר שהאכיפה חלקית, נוצר מצב שבו חלק מהרשויות מתחילות לפרסם או להכין את ההודעות לעובדים, ולחלק זה ייקח זמן רב. לגבי חברות פרטיות וציבוריות, גם אם הן לא מילאו אותו, התהליך יקרה. יש חברות שטרם הגישו את הדוח".

במסגרת התיקון לחוק שכר שווה לעובדת ולעובדת, קיבלו החברות המדווחות חופש פעולה בדרך הכנתו, במיוחד בנוגע לפילוח העובדות והעובדים לקבוצות השוואה. במסגרת הדיווח התבקשו החברות לעדכן את כל העובדים מהו הפרש השכר בקבוצת ההתייחסות, לצד דוח פומבי שבו מופיע מניין הקבוצות וההפרשים בכל קבוצה, אך מבלי לציין את שם הקבוצה. כלומר, מה העיסוק, הדרג או כל קריטריון אחר שעל פיו היא נקבעה.

החברות ציינו, גם אם באופן כללי בפתח הדוח, מה השיקול שהנחה אותן לחלוקה. במגזר הבנקאות, למשל, בדיסקונט חילקו את העובדות והעובדים ל־61 קבוצות, בבנק הפועלים ל־21, בבינלאומי - 14, בלאומי - 11 ובמזרחי טפחות - שבע קבוצות בלבד. חברה מתחום אחר שבלטה במספר רב של קבוצות היא אלביט מערכות, שפילחה ל־86 קבוצות התייחסות.

על הטענה שבאמצעות פילוח הקבוצות ומספרן ניתן "לשחק" עם הנתונים, אומר רכלבסקי כי "ההגדרות והפלחים לא ברורים גם בראייה פנים־ארגונית. לא ברור את מי להשוות וכיצד לפלח. ברור שהחברות רוצות, לפחות בהנהלה, להציג פערים נמוכים, אבל לא ראיתי הכוונה של עורכי דין או סמנכ"לי כספים ומשאבי אנוש לנסות להעלים תוצאות פחות טובות. הם מבינים שזו הזדמנות לבדוק מה קורה בחברה, ובסופו של דבר הם יצטרכו להתמודד עם זה".

התרשמת שבחברות היו מופתעים מהתוצאות כשגילו פערים?
"כן, היו חברות שהופתעו ולא הבינו כיצד התקבלה התוצאה. כשנכנסו פנימה, ראינו את ההסבר, לצד מצבים שנותרו לא ברורים. במקרים אלה החברות לקחו על עצמן לבדוק, כי הן הבינו שברמת הממשל התאגידי הן יהיו חייבות להתמודד עמו".

בנוגע לחקיקה בנושא, רכלבסקי מוסיף כי הוא מאמין שהיא תוביל לשינוי. "אנחנו לא נראה אותה תוך שנה־שנתיים, אבל המגמה ברורה - חברות יהיו יותר מודעות לסוגיות אלו. גם כשהן קולטות - הן יצטרכו לחשוב על פערים, אם קיימים, בהצעות עבודה. דבר נוסף - חברות מקדמות תמריצים מדי שנה. אם לפי הסכמי עבודה או ברמה דיפרנציאלית בחוזים האישיים - הן יצטרכו לבחון כיצד לחלק את הכספים תוך ניתוח מגדרי".

"בתעשיות המסורתיות נותרו פערים"

על הרוב המכריע של המקרים שבו התגלו פערי שכר לטובת גברים, אומר רכלבסקי כי "הדור הוותיק זוכר את התפיסה שהגבר הוא המפרנס הראשי, והיא שגרמה לפער. היו בהנהלות החברות מי שהופתעו, אבל גם צריך לזכור שלא כל מי שבצמרת מכיר את כל רמות העיסוק".

האם הבחנת בהבדל בין ענפים בדרך הכנת הדוח או בתוצאות?
"ברמת הכללה - בחברות ההייטק השוויוניות גבוהה יותר, ויש יותר היצמדות לביצועים ויכולות. זה נכון בתפיסה, וגם ביכולות להתמודד עם הסוגייה. בחברות הגדולות בענף עובדים על הנושא במשך חודשים וברצינות רבה. בחברות ותעשיות מסורתיות יותר, ובקרב חלק ממערכי השירותים - שם כיוון שחלק מהעבודה ברמת הצווארון הכחול, היא מתבססת על תפקידים שהיו מוכרים כגבריים, ובהם רמות השכר היו גבוהות יותר. מה גם ששכרם על בסיס שעתי. שם יצטרכו להפעיל חשיבה מסודרת יותר".

האם הייתה לחברתכם המלצה לגבי מספר הקבוצות, עבור אחידות?
"המלצתנו הייתה שבחברות שלהן בין 500 ל־1,000 עובדות ועובדים, הטווח צריך להיות סביב 10 קבוצות. אפשר לחלק גם ל־80 קבוצות, וקראתי שהיו שעשו את זה. אבל אפילו חברות גדולות של אלפי עובדים, בסופו של דבר ירדו למספרים רציונליים. השאלה היא יותר אם ברמת העיסוקים, לקחו את הקבוצות הנכונות".

ת.ז: יובל רכלבסקי

אישי: בן 71, נשוי. אב לשלושה וסב לשבעה
מקצועי: ממקימי המרכז הישראלי לשכר בשיתוף צבירן ופילת, ובעל חברה לייעוץ כלכלי. בעברו כיהן כממונה על השכר באוצר וכמ"מ נציב שירות המדינה
עוד משהו: חובב שחייה, ספרי מתח והיסטוריה

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד – נכנסה היום לתוקף ● איך התכנית החדשה תעבוד? על מי היא חלה? ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן