גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשלה בסימן שאלה: המינויים לתפקידים הבכירים שנתקעו

הזמן השאול שעליו חיה הקואליציה מקשה על השלמת מינויים לניהול חברת החשמל, רשות המטרו, רשות חשמל, רשות שדות התעופה והביטוח הלאומי ● עוד 450 מינויים ממשלתיים תקועים בצנרת הבירוקרטית ● וההערכות הן שמינוי שלא יתקדם בזמן הקרוב כבר לא יושלם

אמיר שביט, איציק בנבנישתי, פרופ' יובל אלבשן, אלוף (במיל') חגי טופולנסקי, דלית זילבר / צילום: אוריה תדמור, ישראל שם טוב, יוסי זמיר, יח''צ, ניב קנטור
אמיר שביט, איציק בנבנישתי, פרופ' יובל אלבשן, אלוף (במיל') חגי טופולנסקי, דלית זילבר / צילום: אוריה תדמור, ישראל שם טוב, יוסי זמיר, יח''צ, ניב קנטור

הזמן השאול שעליו חיה הקואליציה, שנמנעת מהצבעות בכנסת בהיעדר רוב במליאה, מגביר בממשלה את תחושת הבהילות בהשלמת מינויים לתפקידים בכירים בשירות המדינה. בממשלה יודעים שמינוי שלא יתקדם בזמן הקרוב - ייתכן שכבר לא יושלם כלל. ולמרות זאת, מינויים חשובים רבים עדיין תקועים בצנרת הבירוקרטית או ממתינים זמן רב להכרעות. ביניהם, יו"ר ומנכ"ל לחברת החשמל, יו"ר רשות המטרו, יו"ר רשות חשמל, מנכ"ל רשות שדות התעופה ומנהל הביטוח הלאומי. אלה הם כמה מנושאי התפקידים שבולטים בהיעדרם, כשלצידם ניתן למנות עוד כ-450 דירקטורים חסרים בחברות הממשלתיות.

המשמעות היא שזרועות המדינה משותקות ביכולתן לקבל החלטות או להתוות מדיניות ונמצאות בחוסר ודאות שעוצר תהליכים צופי פני עתיד. לדוגמה, היעדר הקודקודים בחברת החשמל יצר ואקום ניהולי שאליו מיהר להיכנס ועד העובדים, שכעת מאיים בעיצומים כנגד השלמת הרפורמה בחברה. מעבר לכך, ריבוי ממלאי המקום והמינויים הזמניים יהפוך בעייתי עוד יותר בתרחישים של אי-העברת תקציב מדינה או ממשלת מעבר, שבהם יצטרכו הגופים הציבוריים לנווט את דרכם תחת תנאים קשים במיוחד.

האם בכלל ניתן לאייש תפקידים בחברות וברשויות הממשלתיות במצבה הרעוע של הממשלה? ומה יקרה למינויים אלה במידה שהממשלה תיפול? לפי חוות דעת של משרד המשפטים, מינויים שהועברו לוועדה לבדיקת מינויי בכירים (ועדת גילאור) ונידונו בה בטרם הוכרזה תקופת בחירות, ניתן יהיה להשלימם כסדרם גם לאחר כינון ממשלת מעבר.
סבוך במיוחד עד בלתי אפשרי יהיה מינוי שהוגש לבדיקת הוועדה אחרי התפזרות הכנסת או התפרקות הממשלה. מינוי שכזה בממשלת מעבר יעבור רק אם יוכח כי מדובר ב"מקרים חריגים שבהם קיימת הצדקה מיוחדת", כך על פי חוות הדעת. 

 


המטרו בגוש דן אמור להיות פרויקט התשתית הגדול והיקר בתולדות ישראל, בהיקף של כ-150 מיליארד שקל. חוק המטרו שאושר בכנסת בפברואר קובע קובע הקמת רשות ממשלתית לניהול מגה-פרויקט זה. ואולם, מינוי ראש לרשות המטרו תקוע במחלוקת בין משרדי האוצר והתחבורה.

במשרד התחבורה רוצים למנות לתפקיד את מנכ"לית מינהל התכנון היוצאת, דלית זילבר, שצפויה לסיים את תפקידה באוגוסט הקרוב. במשרד האוצר, לעומת זאת, מתנגדים למינויה. כרגע העברת תקציב המדינה מוטלת בספק, והעבודות על המטרו בהתאם.
המטרו הוא רכבת תחתית מהירה שצפויה להצטרף לרכבת הקלה בגוש דן לאורך העשורים הבאים. המטרו מתוכנן לעבור בכ-110 תחנות לאורך 24 רשויות מקומיות, מרחובות בדרום ועד רעננה בצפון.

 


רשות החשמל, שהיא הרגולטור של חברת החשמל וחברות האנרגיה הפרטיות, מתנהלת ללא יו"ר קבוע קרוב לשנתיים. כפי שנחשף בגלובס, ועדת האיתור סימנה שני מועמדים סופיים: אמיר שביט, מנכ"ל חברת האחזקות של משקי הדרום; ויאיר זילברשטיין, יו"ר חברת עמידר הממשלתית. שניהם התראיינו אצל שרת האנרגיה קארין אלהרר, כאשר שביט נחשב למועמד המוביל.

ממלא מקום היו"ר, יואב קצבוי, אמור היה לסיים את תפקידו. ואולם, השבועות נוקפים והמינוי לא מתקדם. אם ההליך יסתבך בשל יציאה לבחירות, קצבוי צפוי לעזוב והרשות תידרש לחפש מ"מ למ"מ. הסיבה המרכזית לעיכובים היא בחינת ניגודי העניינים של שביט, שבעשור האחרון מכהן בתפקידים בכירים בחברות במשק החשמל.
שביט נחשב למועמד מקצועי ומנוסה אך מוגבל בניגודי אינטרסים, בעוד זילברשטיין חופשי ממגבלות אך חסר רקע בתחום.

 


אם המצב ברשות החשמל מורכב, הרי שבחברת החשמל הוא סבוך כפליים. חברת הענק הממשלתית המצויה בעיצומה של רפורמה מתנהלת בלי מנכ"ל וללא יו"ר. חודשיים חלפו מאז נבחר לתפקיד המנכ"ל מאיר שפיגלר, מי ששימש עד לאחרונה כמנהל הביטוח הלאומי. אלא שבמקביל מינתה השרה אלהרר את דב בהרב לתפקיד יו"ר חברת החשמל. בהרב, שעוד לא הספיק להיכנס לתפקידו, התפטר בסערה תוך שהוא מטיח האשמות בתקינות מינויו של שפיגלר.

בשל כך, ברשות החברות הוחלט למנות בודק חיצוני לטענות בהרב על מעורבות פוליטית בעניין מינויו של שפיגלר.

בינתיים, שנה חלפה מאז פרישתו של היו"ר הקודם יפתח רון-טל, וגם תפקיד זה נותר בלתי מאויש בחברת החשמל. כעת נבחנת מועמדותו של איציק בנבנישתי. חוות דעת של רשות החברות בעניינו הועברה לבחינת הגורמים הרלוונטיים במשרד המשפטים. 

 

גם המשרה שמאיר שפיגלר משאיר אחריו במוסד לביטוח לאומי נותרה ללא מחליף. שפיגלר היה אמור לעזוב את לשכת המנכ"ל בתחילת החודש, אבל כהונתו הוארכה ברגע האחרון לזמן קצוב של כחודש. אמנם, שר הרווחה מאיר כהן בחר עוד בתחילת מאי את המנהל הקבוע החדש - יובל אלבשן. אבל גם במקרה זה גרירת הרגליים בהליך נמשכת ונמשכת.

היועצים המשפטיים של רשות החברות הכינו חוות דעת על אלבשן ושיגרו אותה לעיון אנשי משרד המשפטים. בתום שלב זה, תדון ועדת גילאור במינוי. הוועדה בודקת מעבר לסוגיות המשפטיות את מידת כשירות המועמדים, לרבות עמידה בניסיון הנדרש לתפקיד הרלוונטי וזיקה פוליטית.

אלבשן, פרופסור למשפטים שפעיל עשרות שנים בתחום הרווחה, רואה במשרת מנכ"ל הביטוח הלאומי את תפקיד חייו. אין חולק כי יש לו את הידע המקצועי הנדרש, ובשפע. הסוגיה שבמחלוקת היא האם לאלבשן את הניסיון הניהולי שמצריך התפקיד.

 

למעלה מחודשיים עברו מאז מינתה שרת התחבורה מרב מיכאלי את האלוף (במיל’) חגי טופולנסקי למנכ"ל רשות שדות התעופה. אולם גם מינוי זה עדיין לא נכנס לתוקף. טופולנסקי, שכיהן בתפקידו האחרון בצבא כראש אכ"א ולפני כן כסגן מפקד חיל האוויר, ממתין שאישור מינויו יעלה לסדר היום של הממשלה.

המנכ"ל הקודם של הרשות, יעקב גנות, פרש מהתפקיד עוד בסוף שנת 2021, בתום קדנציה ארוכה שנמשכה קרוב לעשור. מיום עזיבתו של גנות חלפה כבר חצי שנה, שבמהלכה הרשות המופקדת על שדות התעופה ומעברי הגבול מתנהלת ללא מנכ"ל קבוע.

ובינתיים המצב בנמל התעופה בן גוריון רק הולך ומחמיר. המחסור החמור בעובדים גורם לצפיפות ותורים ארוכים במיוחד, שעלולים להתארך עוד יותר במהלך חופשת הקיץ. העובדה שהרשות המפקחת מתנהלת ללא ראש בוודאי לא תעזור לעשות סדר בבלגן. 

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הגיע מועד תשלום תגמולי המילואים: כמה תקבלו והאם אתם זכאים למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א ביומד מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.1% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; התמ"ג בגוש האירו הפתיע לחיוב

הניקיי קפץ ב-1.2% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא הגיע לגיל 55. ואז הקים את החברה החשובה ביותר בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון