גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2,500 טיסות בוטלו ביום אחד. עם כוח האדם הנוכחי, זו רק ההתחלה

ה"קפיץ" שהשתחרר עם הסרת הגבלות הקורונה הזניק את הביקוש לטיסות, בלי שעולם התעופה יהיה מוכן לכך ● תוכניות ובונוסים שגובשו לעידוד עובדים מתקשים לרשום הישגים, ואת המחיר משלמים הנוסעים ● כתבה ראשונה בסדרה

תור של נוסעים בשדה התעופה בדנוור, בחודש שעבר / צילום: Associated Press, David Zalubowski
תור של נוסעים בשדה התעופה בדנוור, בחודש שעבר / צילום: Associated Press, David Zalubowski

ענף התעופה חזר לכאורה לשגרה עם הסרת מגבלות הקורונה במרבית המדינות. הביקוש לטיסות כבר זכה לכינוי Revenge Tourism כשהנוסעים נוקמים את הזמן האבוד שגזלה המגפה. אלא שבינתיים כוח אדם משמעותי עזב את הענף, והיכולת לתת מענה לביקושים מוגבלת. בסדרת הכתבות הבאה ננתח את המציאות החדשה בשורה של היבטים.

אם לפני שנה היו אומרים למנהלי חברות התעופה שבקיץ 2022 הם ייאלצו לבטל טיסות משום שאין צוותים שיתנו מענה לביקוש - הם היו חושבים שמדובר במתיחה לא מוצלחת. אלא שמתחילת האביב, ה"קפיץ" שהשתחרר בעולם התעופה ככל שהוסרו הגבלות הכניסה למדינות, הזניק את הביקוש לטיסות גם לרמות הגבוהות יותר מאלה של 2019 - שנת השיא בענף.

דובאי מצטרפת לאיסטנבול, והופכת ליעד חם לטיסות הקונקשן
לא מחפשים את חוויית הטיסה: המילניאלז הגדילו את כוחן של חברות הלואו קוסט
"המחירים משתנים כל דקה, זה כמו מניות": הישראלי שהגיע לצמרת ענף התיירות העולמית בראיון ראשון

עבור חברות התעופה, הביקוש ו-ווליום ההזמנות תורמים לכיסוי הבור העמוק שנפער בקופתן בתקופת הקורונה. עבור הנוסעים, הטיסות מסמלות את החזרה לשגרה. אלא שבענף יש מצוקת עובדים חמורה, שגורמת לכך שביטולי טיסות הפכו לעניין שבשגרה.

 

לפי נתוני האתר flightaware, השבוע בוטלו ברחבי העולם כ-2,500 טיסות (בעיקר במזרח הרחוק, כשליש מהביטולים בארה"ב) ביום אחד, מתוך כ-30 אלף טיסות המופעלות ביום ממוצע בתקופה זו. ככל שעונת הקיץ קרבה, ביטולי הטיסות צפויים לגבור. וככל שההיצע יהיה נמוך מהביקוש, מחירי הטיסות ימשיכו לעלות.

הסיבה לביטולי הטיסות נעוצה בעיקר במחסור עולמי בכוח אדם בענף התעופה - מעובדי האוויר ועד עובדי הקרקע, ולמעשה בכל סגמנט בטיפול בנוסעים ובמטוסים לפני ואחרי טיסות. מאות אלפי עובדים הופרשו מהענף בשעה שזה שקע לשפל היסטורי בעקבות השלכות המגפה.

מאחר שענפי התעופה והתיירות הוכיחו עצמם כשבירים בעתות משבר, המועסקים החליטו לעבור לעולמות יציבים יותר וככל הנראה גם מתגמלים יותר. מהטייס של אמירייטס שעבר להיות סוכן נדל"ן ועד הדיילת שהחליטה לעשות הסבה מקצועית לקואוצ'רית - רבים העדיפו להיפרד מהענף. גם תוכניות ובונוסים לעידוד עובדים לחזור או להצטרף לעובדים בנמלי התעופה, עדיין לא הובילו לצמצום הפער בין הרצוי למצוי.

בבריטניה, לדוגמה, איזי ג'ט ובריטיש איירוויז הציעו בונוס של 1,000 ליש"ט לעובד שיגויס לצוות האוויר, ואילו ברש"ת מציעים מענק חתימה של 2,500 שקל לעובדי ביטחון. אולם כשהעובדים הפוטנציאליים רואים את התמונות היומיומיות של העומסים האדירים בנמלי התעופה, רבים מעדיפים לוותר על ההצעה.

הבקשה של סחיפהול 

בנתב"ג מדברים כיום על מחסור של כאלף עובדים, תוספת של שליש ממצבת כוח האדם הפעילה כיום. בארה"ב מעריכים כי המחסור בטייסים לא יוכל להדביק את קצב הביקוש בטווח של חמש השנים הקרובות. סקוט קירבי, מנכ"ל יונייטד איירליינס, אף אמר לאחרונה כי כ-150 מטוסים של החברה עומדים מקורקעים, פשוט כי אין מי שיטיס אותם.

המחסור העצום בכוח האדם מוביל לא רק לעומסים, לעיכובים או לביטולי טיסות - אלא גם לזינוק במחירי הטיסות. הדלק הסילוני, שהתייקר גם בעקבות הלחימה באוקראינה, הוא רק סיבה אחת לזינוק במחירי הטיסות והחופשות. משוואת ההיצע והביקוש הבלתי מאוזנת היא הסיבה האמיתית.

קריסת המערכות מורגשת היטב בנמלי התעופה בצרפת, בספרד, בבריטניה ובהולנד. בשתי האחרונות, המצב קיצוני יותר - חברת התעופה KLM התבקשה על ידי רשויות התעופה בסחיפול אמסטרדם לבטל עשרות טיסות, ולעצור שיבוץ טיסות עתידיות בלו"ז - מחשש לקריסה מוחלטת בשדה, הסובל מעומסים ומתורים ארוכים לנוכח מחסור בכוח אדם.

חברות התעופה הבריטיות מבטלות מדי יום עשרות טיסות, משום שאין כוח אדם שיטפל בהן - איזי ג'ט לבדה ביטלה השבוע 67 טיסות ביום אחד, בעיקר מנמל התעופה גטוויק. החברה צפויה לבטל כ-40 טיסות מדי יום בחודש יוני.

גם בארה"ב המחסור מורגש: ביום הזיכרון, שחל ב-30 במאי ומהווה את תחילת חופשת הקיץ, ביטלו חברות התעופה האמריקאיות 2,500 טיסות על פני ארבעה ימים. הסיבות אותן סיבות - ביקוש עצום ומחסור בכוח אדם.

יש שיטענו שחברות התעופה משבצות בלו"ז מספר גדול מדי של טיסות בגלל הדחף למכור, מבלי שיש להן היתכנות לביצוע. מנכ"ל נתב"ג שמואל זכאי אמר לגלובס לאחרונה כי הדילמה לפני עונת הנסיעות הייתה האם להגביל את מספר הסלוטים (מועדי הטיסות) המורשים ולצמצם את ההיצע, או לאפשר לחברות להציע יותר מושבים. בשדה התעופה הישראלי בחרו באופציה השנייה, אולם כעת מבינים שם שלא ניתן לשבץ עוד טיסות בלו"ז, לנוכח יכולות התפעול הקיימות.

הנגזרת: רישום יתר

מצוקת כוח האדם והכאוס הכללי בתעופה מובילים גם לעיכובים בהמראות ובנחיתות, להשארת מזוודות רבות על הקרקע, ולתופעות נוספות שהנוסעים חווים ובהן רישום יתר (אובר בוקינג) שנובע מהביקוש הגדול.

רישום יתר הוא מצב שבו חברות התעופה, על בסיס תחשיבים וסטטיסטיקות, מאפשרות ליותר נוסעים ממושבים להיות רשומים על טיסה. בימי השגרה, החברות יוצאות מנקודת הנחה שכ-3%-4% מהנוסעים לא יתייצבו לטיסה מסיבות כאלה ואחרות. התחשיב בתקופת הקורונה העלה את השיעור הזה לגבוה יותר, וכעת הוא ירד, אלא שנדמה שהתנהלות החברות לא הותאמה למציאות של ההסתערות על טיסות.

לא במקרה, חברות תעופה מואשמות בניהול בעייתי לטיסה, כך שנוסע שצלח את התורים והעומסים עשוי למצוא את עצמו מחוץ לטיסה שנרשם אליה, גם אם יתנחם בפיצוי. דוח שפרסם לאחרונה משרד התחבורה האמריקאי (DOT) לסיכום חודש מרץ מצביע גם על גידול במספר הנוסעים שלא עלו על טיסה שהזמינו, רובם הגדול עשו זאת בהסכמה וחלקם הורדו מהטיסה בכפייה.

מבט על חצי הכוס המלאה מגלה כי רוב הטיסות כן ממריאות, ורוב הנוסעים טסים בהתאם להזמנתם. מהדוח של DOT עולה כי 1.55% מלו"ז החברות מאז תחילת השנה, בוטלו. כ-23% מהטיסות שהמריאו נחתו באיחור.

ביטולי הטיסות באל על: מחיר המחלוקת עם הטייסים

חברת התעופה הישראלית אל על סובלת אף היא מהמחסור בכוח האדם, וגם השבוע המשיכו נוסעיה לקבל הודעות על ביטול טיסה שעות ספורות לפני מועד ההמראה. אלא שהסיבה לביטולים בחברה היא אחרת: מחלוקת עמוקה בין ההנהלה ובין טייסי החברה.

השיח שמתקיים כעת בינם לבין המנכ"לית דינה בן טל גננסיה, בתיווך ההסתדרות - רחוק מפתרון. הטייסים דורשים להחזיר את רמת שכרם לזו שלפני הקורונה, וקוצצה ב-31% בשכר הבסיס וב-39% בהוצאות האש"ל. הדרישה מנומקת בעלייה בביקוש לטיסות, ובזינוק בהכנסות החברה.

נזכיר כי כשאל על נדרשה להתייעלות מחויבות המציאות, היא נפרדה משליש מעובדיה במגזרים השונים. מצבת כוח האדם של הטייסים צומצמה בשיעור מופחת, מ-600 ל-500. במקום זאת נחתם הסכם קיצוץ השכר, שתקף עד 2026. כעת מבקשים הטייסים לחזור להסכם שנחתם בשנת 2018 - גם אז אחרי מאבק בין הצדדים, וגם אז הנוסעים חוו היטב את השלכות המחלוקת, עם עשרות ביטולי טיסות.

דרישה נוספת שמביאים הטייסים לשולחן המו"מ היא היפרדות מהוועד הכללי של עובדי אל על, ובדומה למרבית הטייסים בעולם, להקים ועד שיפעל כיחידת מקח עצמאית. ההסתדרות מתנגדת למהלך.

ביטולי הטיסות באל על מתרחשים בעיקר ליעדים שאליהם מוצבים מטוסים צרי גוף (737), דוגמת מינכן, ציריך או וינה. מטוסים אלה טסים הלוך ושוב ברצף, ופעילים יותר בימים אלה. איוש מטוסים אלה בטייסי הצי הפך למשימה מאתגרת שלא תמיד מצליחה.
עם פרסום הדוחות לרבעון הראשון של 2022, אמרה בן טל גננסיה כי החברה תשמיש את צי ה-777 שלה, במטרה להגדיל את צי המטוסים ואת לו"ז הטיסות. אלא שאם לא יהיה מי שיישב בתא הטייס, היא לא תעמוד במשימה. הנזק שייגרם יהיה כפול: גם מול הנוסעים. 

עוד כתבות

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות