גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמנכ"ל ההון האנושי בתע"א: "עדיין עם פי 2 משרות פתוחות מבשנה ממוצעת"

בכנס "אתגרי ההון האנושי בתעשיית ההייטק" שנערך בגלובס, בפאנל בהנחיית עורך ההייטק של גלובס, בכירי מתחום ההשמה במגזר דנו בשאלה - האם אנו עומדים לקראת משבר העסקה בענף ● רונן לבקוביץ, אמדוקס: "הביקושים לטכנולוגיה לא ירדו. היו חברות שנפגעו, אבל הביקוש לטכנולוגיה תמשיך"

פאנל: האם אנחנו לקראת משבר העסקה בהייטק, ועידת Hi&Hire / צילום: איל יצהר
פאנל: האם אנחנו לקראת משבר העסקה בהייטק, ועידת Hi&Hire / צילום: איל יצהר

בכנס "אתגרי ההון האנושי בתעשיית ההייטק" שנערך בגלובס, בפאנל שעסק בשאלה האם אנחנו עומדים לקראת משבר העסקה בהייטק, השתתפו מתי צוויג, מנכ"לית scale-up velocity מבית סטארט-אפ ניישן סנטרל, ברק שטרוזברג, סמנכ"ל ההון האנושי בתעשייה האווירית, רונן לבקוביץ, חבר הנהלה ומנהל חטיבת שירותים טכנולוגיים באמדוקס, ואייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה, חברת ההשמה להייטק ולביוטק. את הפאנל הנחה אסף גלעד, עורך ההייטק של גלובס.

גלעד פתח והזכיר כי על פי נתוני IVC, בשנת 2021 הגענו לשיא בהיקף השקעות ההון שהגיעו ל-25 מיליארד דולר. "עד לפני חודש חי הענף בתחושה מאניה דפרסיבית", אמר גלעד. "בהמשך, גם הירידות לא הרסו את החגיגה. הטלטלה המשיכה ואיתה החופשות האקזוטיות. אבל בחודש האחרון אנחנו מבינים שנפל דבר והתחתית עדיין לא נראית באופק".

"אנחנו רואים שוק שעובר תהליך החלמה", הסביר אייל סולומון. "המבוגרים מכירים אותו משנת 2000 ומ-2008. כשהכספים זרמו בצורה לא פורפורציונלית, ראינו ארגונים שמגייסים עובדים ברמות שכר מטורפות, ואחר כך משלמים כדי לשמר אותם. עם זאת, אנחנו עדיין רואים ביקוש קשיח לעובדים ועדיין רואים שחסרים 20 אלף מהנדסים. לדברי סולומון המשבר פגע באופן ישיר בחברות שהנפיקו. ראינו אותן נחתכות בצורה ברוטלית. לצידם יש חברות שעדיין מוכרות, ומוציאות ידיעות לעיתונות על עסקות מרשימות. שם רואים עדיין ביקוש לעובדים". סולומון סיפר על סקר שערכה החברה בו 300 השתתפו מנכלים מתחומים שונים. 33% מהחברות ציינו כי בכוונתן לגייס השנה. 87% מהן אמרו שהן לא מתכוונות להקפיא גיוסים. ו-89% אמרו שבטוח לא יקפיאו".

לבקוביץ: "יש חברות של הכלכלה האמיתי שממשיכות למכור. יש ביקושים קשיחים לטכנולוגיית ענן. מצד שני יש את לברות החלום, סטארט-אפים שקפצו מעל ליכולת, וקצת אחרי הקורונה נותר שוק עובדים. להערכתי נראה איזון ושיווי משקל בין שוק לעובדים ומעסיקים. בנאסדק נמשיך ונראה חברות כמו אמדוקס שממשיכות להראות גידול".

איך אתה רואה את הצעות השכר והתחלופה?
לבקוביץ: "אם קודם עובדים היו מנהלים כמה עסקאות במקביל כדי לשפר שכר, היום רואים חברות שמשחררות עובדים. הם יבינו שהם צריכים לחפש חברות שנותנות אתגר אינטלקטואלי לצד ביטחון תעסוקתי. אני סבור שלא נראה ירידה בשכר, אבל כן נראה איזון בין שוק של עובדים ומעסיקים".

אתם באמדוקס ניהלתם קמפיין חוצות מושקע לגיוס עובדים עם נגה ארז. ככה תראה האסטרטגיה גם השנה?
לבקוביץ: "לא עשינו מסיבות בסיישל ובזנזיבר ולא נעשה. לא נשנה את האסטרטגיה. מה שאנחנו עושים היום לטובת העובדים זה מתן גמישות, עבודה מכל מקום והחופשה בלי הגבלה שיצאנו איתה, זו גמישות תעסוקתית שנמשיך איתה. מעסיקים יכנסו לפרופורציה אבל לא נשנה מדיניות באמדוקס".

יש לכם מרכז פיתוח גדול בשדרות ונצרת. זה לוקסוס שיוקי או אמצעי חיסכון ומערובות חברתית?
לבקוביץ: "זה התחיל עם ציונות והמשיך כשגילינו שם הון אנושי עם כישרון. יש לנו שם 700 עובדים, ואנחנו המעסיק הגדול בשדרות. בנצרת אנחנו מעסיקים מאות עובדים. אנחנו החברה עם אחוז המועסקים הגדול ביותר מהחברה הערבית, זה לא גימיק, ועל חברות להבין שעובדים להייטק זה לא רק 8200".

מתי צוויג, המשבר תפס את scale-up velocity בתנופת עשייה אדירה. היא הייתה מיותרת?
צוויג: "אנחנו נמצאים בתקופת תיקון, ואני לא חושבת שאנחנו במקום שעוצרים רגע ואומרים שמילאנו את המחסור. יש עדיין ביקוש משמעותי - ההייטק ממשיך לצמוח והוא מאוד זהיר. יש חברות שהקפיאו גיוס כדי לראות לאן ממשיכים אבל זה לא אומר שמפסיקים. יש עדיין תפקידים שהם במחסור עצום - תעשיית השבבים, למשל. סביר להניח שהג'וניורים יהיו הראשונים להיפגע. אנחנו מייצרים מודלים בתעשייה שמטרתה להגדיל את המשפך מהתעשייה להייטק. המחסור ניכר ברמות שונות ובמעגלי ליבה שונים".

את אומרת שכל אלו שסיימו הכשרות ולמדו באוניברסיטאות הם הנפגעים העיקריים?
צוויג: "מטבע הדברים יש היצע גדול יותר של בעלי ניסיון והחברות יעדיפו אותם באופן טבעי. יחד עם זאת אנחנו בתהליכים שעושים ואנחנו מקדמים - כמו תהליכי הסבה של ג'וניורים שמקבלים הכשרה מדויקת כך שיגיעו עם כל כישורי בסופט סקיל - הכניסה שלהם תהיה מדויקת יותר למשרות שבמחסור. באופן כללי, המטרה שלנו היא לייצר תהליכים יותר מדויקים. צריך למקד יותר את ההבאה של הג'ויניורים. המשבר מייצר גם הזדמנויות - למידה ועבודה מרחוק מה שהכניס ספידים לדיגיטלציה. גם במקצועות המעטפת, מכירות ושיווק, נראה תיקון, ולצד זאת בהחלט אנחנו רואים שחברות ממשיכות לפתח ולקדם מוצרים חדשים".

ברק שטרוזברג, המציאות החדשה מאירה לכם פנים בתעשייה האווירית.
שטרוזברג: "תעשיית הביטחון היא עדיין אחת התעשיות החשובות בישראל עם 15 אלף עובדים. אנחנו המעסיק הגדול של מהנדסים. חווינו שנתיים לא פשוטות. אנחנו מסתכלים על נתוני הלמ"ס ורואים טיפה ירידה בביקוש. במספרים שלנו זה מתבטא במיתון בעזיבות. אנחנו עדיין נמצאים עם פי שתיים משרות פתוחות מכפי שהיינו בשנה ממוצעת רגילה. מרכז הגיוס שלי לא מרגיש התמתנות".

כיכבתם באחרונה בקמפיין מעורר מחלוקת. הוא השתלם?
שטרוזברג: "עשינו סקר וראינו שהתעשייה האווירית פחות נמצאת בשיח מכפי שהיינו רוצים. הבנו שכדי לשנות את המשוואה צריך להיות פרובוקטיביים ולגעת בנושא ה'משמעות'. תעשיית הביטחון, בטח בישראל היא משמעותית. לא נגיד שלא החסרנו פעימה ביום שהקמפין יצא, זה היה מפחיד מה שקרה ברשתות החברתיות. מבחינתנו זה עשה את העבודה. 800 אחוז גידול בחיפוש אחר התעשייה האווירית. 200% גידול בכניסה לאתר הגיוס. אני חושב שהמועמד הפוטנציאלי אומר - וואלה".

איך אתם מתמודדים עם שימור ג'וניורים?
שטרוזברג: "שימור זה עניין מרכזי אצלנו. 60% מהעזיבות אלה אנשים שעבדו עד 3 שנים. היו לנו פערי שכר משמעותיים באסורים של הצעירים בדור ה-Z , והאוצר הלך איתנו - הכפלנו את מענקי החתימה ואנחנו עובדים בשימור - שלוש שיחות משוב בשנה. בשבוע הבא נצא ביריד קריירה. אני רואים התמתנות יפה בעזיבות".

בכל זאת אשמח לתחזית לאן אנחנו הולכים ברמת גיוסי עובדים?
סולומון: "נראה אסטגנציה. חברות יעדיפו לשבת על הגדר עד יעבור זעם. לחברות יש תקנים אבל מקפיאים אותם. אני חשוב שאנחנו צפויים לכשני רבעונים עד שנקבל שוק שפוי יותר, עד שדברים יתבהרו, גם בממשלה שלא ברורה. אני מחזיק אצבעות שנחזור למקום צפוי ולא ל-70 טעמי גלידה ובריכת כדורים".

לבקוביץ: "הביקושים לטכנולוגיה לא ירדו. היו חברות שנפגעו, אבל הביקוש לטכנולוגיה תמשיך".

צוויג: "הגיוסים יהיו חכמים יותר וגם ההכשרה תהיה מחוברת יותר. תהליכי ההכשרה לא היו תמיד נכונים והרבה כסף לא מצא תרגום. גם שוק ההכשרות יעבור תיקון. דבר נוסף - ארגונים לא יצטרכו לחשוש מנטישה דרמטית, ויפעלו בצורה ובריאה יותר".

שטרוזנברג: "מסכים שהשוק יתמתן והביקושים לטכנולוגיה יהיו גבוהים. אני רק יכול לקוות שהממשלה וגם המעסיקים - שכל הדברים האלה יהוו תשתית להון אנושי איכותי".

***גילוי מלא: הכנס בשיתוף Start Up Nation Central

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10%