גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסר הקשוח של הפד מגביר את החששות מהערכות שווי של המניות

אינפלציה ונתיב להעלאות ריבית עוררו דיון על הערכות השווי בשוק בסביבה הנוכחית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Alex Brandon
ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Alex Brandon

הסיכוי להחמרה של התנאים המוניטריים מהירה מהצפוי זעזע את וול סטריט, גרר את מדד S&P 500 עמוק יותר לטריטוריה דובית וכפה על משקיעים להעריך מחדש שוק מניות שלא נראה זול אפילו אחרי המכירות הגדולות (selloff).

מדובר בתקופה מכוערת בשווקים, המשקפת חששות לגבי האופן בו תתמודד הכלכלה עם מבצע העלאות הריבית התלול ביותר של הפדרל ריזרב בכמה עשורים. משקיעים צופים העלאת ריבית של 0.75% ביום רביעי, ואם זה יתממש יהיה מדובר בהעלאה הגבוהה ביותר מאז 1994.

משקיעים רבים חושבים שהגרוע ביותר בשווקים ייגמר בקרוב, בהתחשב בירידות הממושכות בהרבה תחומים של השוק השנה ובמצב הבריא באופן כללי של הכלכלה האמריקאית. הם אומרים ש"לקנות בירידה" כבר אינו פופולרי במסגרת הנסיגה הגדולה השנה, אבל הסנטימנט הרע לעתים קרובות מקדים תקופה ארוכה של השתקמות.

אבל גם אופטימיסטים רבים בשוק המניות מכירים בכך ששיקום ייתקל בכמה מכשולים גדולים, ראשית כל הימשכות הרמה הגבוהה של הערכות השווי, שלאורך זמן נוטה להיות אחד הגורמים החזקים ביותר לחיזוי ביצועי השוק. אפילו כשמדד 500 S&P ירד ב־22% ב־2022, משקיעים ואנליסטים רבים חוששים שלהערכות השווי בשוק המניות יש עוד כברת דרך ליפול. ביום שני נסחר מדד S&P עבור פי 15.8 מהרווחים הצפויים ב־12 החודשים הבאים, על פי FactSet, עדיין מעל הממוצע ל־15 שנה שעומד על 15.7.

איך ידביק הפד את העלייה באינפלציה

העלאת הריבית ביום רביעי ב־75 נקודות בסיס, או 0.75%, יכולה להיות דרך אחת בה הפדרל ריזרב ידביק את העלייה באינפלציה שהייתה עיקשת וגבוהה ממה שצפו נגידי הבנק. העדויות לכך שציפיות האינפלציה של חברות ומשקי בית עולות בטווח הארוך מבהילות במיוחד את אנשי הבנק המרכזי.

"התחושה שלי היא שהפד החליט להעלות ב־75 נקודות בסיס במקום 50 נקודות בסיס בגלל שהנתונים שקיבלנו בשבוע האחרון מצביעים על אינפלציה גבוהה יותר ואולי על עוד חדשות מטרידות לגבי ציפיות האינפלציה", כך אמר נשיא הפדרל ריזרב של ניו יורק לשעבר וויליאם דדלי בכנס מנהלי הכספים של הוול סטריט ג'ורנל ביום שלישי.

דדלי אמר שאותן טענות בנוגע להעלאה של 0.75% יכולות לשמש לטענה בעד העלאה של אחוז שלם "בגלל שאם אתה מחליט שהמהירות בה אתה מגיע לשם חשובה כמו הרמה אליה אתה שואף להגיע, למה לא להגיע לשם מהר יותר?".

אבל הוא אמר שהוא צופה שנגידי הבנק "כנראה מחלקים את הפער" על ידי בחירה במקום זה להעלות את הריבית ב־0.75%.

אנליסטים שבודקים מקרוב את מדיניות הבנק המרכזי היו חלוקים ביום שלישי בשאלה אם המחיר הפוטנציאלי גבוה מכל יתרון אפשרי שתספק העלאת ריבית אגרסיבית יותר של 0.75% במקום עלייה של חצי אחוז כפי שצפו לפני דוחות האינפלציה.

היו מי שהזהירו שהבנק המרכזי, לאחר שלאחרונה הוציא הנחיות ברורות במיוחד על כך שיעלה את הריבית בחצי אחוז השבוע, מסתכן בזריעת בלבול רב בשווקים פיננסיים. קרישנה גוהה, סגן יו"ר של Evercore ISI, כתב בהודעה ללקוחות ביום שלישי שהוא חושש שהעלאת ריבית ב־0.75% "אינה מעוגנת באסטרטגיית מדיניות שיטתית ומהימנה, ובלי זה, הסיכונים נראים כמו תגובה של פניקה... שעלולה להתיישן באופן שלא יחמיא לה".

גוהה, לשעבר יועץ בפדרל ריזרב של ניו יורק, אמר שצעד כזה ייצור "בעיה קשה של הבוקר שאחרי" בגלל שיזמן שאלות הקשות למענה מה מתכוון הפדרל ריזרב לעשות אחר כך.

מה הן הערכות השווי הנכונות באקלים הנוכחי בשווקים

המהלך של הפד להורדת האינפלציה פוגע בדינמיקה ששלטה בשוק המניות שבשנים האחרונות, כשרמות ריבית נמוכות מאוד הניעו משקיעים למצוא החזרים בנכסים סיכוניים. הדעה הפופולרית שלא היו חלופות למניות עזרה להניע את מדד S&P 500 אפילו גבוה יותר, והוא הגיע לשיא בהערכות השווי בספטמבר 2020, כשנסחר פי 24.1 מהרווחים הצפויים ל־12 חודשים.

יותר לאחרונה, חששות לגבי האינפלציה והנתיב של העלאות הריבית גרמו לבהלה בשווקים וכן לדיון ער לגבי מה הערכות השווי הנכונות למניות בסביבה הנוכחית. מקור אחד לדאגה הוא הסיכון שהידוק החגורה של הפד ידחוף את הכלכלה לעבר מיתון, ויפגע הן במרכיבים היסודיים של חברות והן בסנטימנט המשקיעים. באופן מיידי יותר, שיעורי ריבית גבוהים מקטינים את הערך של תזרים המזומנים העתידי של חברות במודלים לתמחור המשמשים במקרים רבים.

חשש אחד לשווקים הפיננסיים הוא שמשקיעי אגרות חוב מתחילים לצפות לא רק מסלול תלול יותר של העלאות אלא נקודת יעד גבוהה יותר, מה שנקרא שיעור הריבית הסופי של הפד. ביום שלישי, משקיעים בשווקים עתידיים של שיעורי ריבית הימרו בסבירות של 89% שהפד יעלה את הריבית עד 4% או יותר עד יוני 2023. לפני ארבעה שבועות, הסבירות להעלאה בגובה כזה הייתה 1%, על פי נתוני קבוצת CME.

בתקופות קשות, משקיעים יכולים להחליט במהירות שמניות שוות הרבה פחות. ובאופן היסטורי, הערכות שווי ירדו גם אחרי נקודה זו לפני שהגיעו לקרקעית. במכירות הגדולות בדצמבר 2018, בזמן סבב העלאות הריבית האחרון של הפדרל ריזרב, המכפיל העתידי על ה־S&P 500 ירד ל־13.8. בעיצומן של המכירות הגדולות במרץ 2020, כשמגיפת הקורונה סגרה חלקים שלמים מהכלכלה, המדד נסחר פי 13.4 בלבד מהרווחים הצפויים ל־12 חודשים.

"השווקים לרוב לא מגיעים לתחתית בנקודה הקרובה לחציוני ההיסטורי", אמר גרג סוונסון, מנהל תיקים ב־Leuthold Group. "הם נוטים להגזים לצד השלילי מנקודת מבט של הערכת השווי".

תחזיות הרווחים אופטימיות מדי

מה שמוסיף לחששות למשקיעים במניות: רבים החלו לחשוש שרווחים תאגידיים נמצאים תחת איום, ורומזים שצעדי הערכות השווי המבוססים על תחזיות הרווחים עלולות לא לבטא באופן מספק עד כמה המניות יקרות היום. חברות אמריקאיות הזהירו מאתגרים בחזיתות רבות, מעלייה בעלויות ועד מכה בשווקים זרים בגלל התחזקות הדולר.

"המכפילים של הערכות השווי האלה מבוססים על תחזית רווחים שהיא באמת אופטימית מדי", אמר סוונסון.

עוד מודל של הערכת שווי, "האינדיקטור של באפט", משווה בין הערך של חברות נסחרות בארה"ב לתמ"ג של המדינה כולה. נכון לסוף השבוע, גרסה של המדד הזה הייתה 29% מעל הממוצע ההיסטורי שלה ומעל השיא שלי בימי בועת הדוט קום של שנת 2000, מה שרומז שהשוק מוערך גבוה מדי. המדד הזה נקרא על שם וורן באפט, שפעם אמר שהוא "אולי האינדיקטור היחיד הטוב ביותר איפה ממוקמות הערכות השווי של שוק המניות בכל רגע נתון".

שני סקרים מהעת האחרונה הראו סימנים לכך שציפיות האינפלציה של צרכנים לטווח הארוך נמצאות בעלייה. נגידי הפד אמרו שירצו להגיב באגרסיביות לסימנים שציפיות כאלה עולות או נעשות "לא מעוגנות", בגלל שהם מאמינים שתהליך הוצאת האינפלציה מהכלכלה יהיה מורכב בהרבה אם זה יתממש.

כלכלנים בדויטשה בנק אמרו שהם צופים שהפד יעלה את הריביות ב־0.75% שוב בפגישת המדיניות ביולי, מה שישים את הבנק המרכזי בנתיב המתאים יותר לרמות שנועדו להאט את הכלכלה באופן אקטיבי עד סוף השנה.

צעדים אלה "יותר עקביים עם התפישה שלנו על כך שעמדת מדיניות מגבילה נחוצה על מנת לרסן את האינפלציה", כך כתב מת'יו לוצטי, כלכלן ארה"ב ראשי בדויטשה בנק. "צעד כזה כנראה גם יעזור לפדרל ריזרב לבנות אמינות על כך שעמדת המדיניות המוניטרית מסתגלת במהירות למציאות החדשה של אינפלציה גבוהה באופן עיקש".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת