גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות התוכנית של חולדאי: רק 12% דירות בהישג יד בשתי תוכניות שאושרו להפקדה ברובע שדה דב

כמה מחברי ועדת העיר תל אביב התרעמו על הכמות הקטנה של דירות בהנחה בצמד התוכניות שאושרו להפקדה ברובע שדה דב ● חבר הוועדה, אסף הראל: "צריך היה להקצות לכך 50% מהדירות" • אדריכל העיר כרמלי: "היינו רוצים לראות יותר דב"י"

שדה דב / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials
שדה דב / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

הצהרות לחוד - והחלטות לחוד: הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב־יפו אישרה היום להפקדה את עקרונותיהן של שתי תוכניות חדשות ברובע שדה דב - תוכנית מרכז הרובע, ותוכנית צפון הרובע. מדובר בתוכניות שכוללות יחד יותר מ־11,000 יחידות דיור חדשות, כך על פי התכנון, אך רק 1,432 מהן מוגדרות לפי שעה כ"דיור בהישג יד עירוני".

נזכיר כי רק לפני כשבוע וחצי הכריז ראש העיר, רון חולדאי, על תוכנית הדיור החדשה, שבמסגרתה הצהיר שכל תוכנית דיור חדשה תכלול 15% דיור בהישג יד, ו־50% בקרקעות עירוניות. בשתי התוכניות המדוברות יוקמו 11,156 יחידות דיור חדשות, כך שיחידות הדיור בהישג יד הן בשיעור של פחות מ־13%. 650 יחידות דיור נוספות יוקצו לדיור מוגן.

שתי התוכניות נמצאות מצפון למתחם אשכול המאושר, שבו כבר שווקו כמה וכמה קרקעות. מתחם מרכז הרובע, שיציע 7,128 יחידות דיור על פני כ־570 דונם, נמצא מצפון־מערב למתחם אשכול, וממערב לשכונת נופי ים. הוא ייבנה בצפיפות ממוצע של 52.5 יח"ד לדונם, ומספר הקומות בו יגיע עד 45; מתחם צפון הרובע נמצא צפונית למתחם המרכז, והוא יכלול 4,028 יחידות דיור בכ־394 דונם. הוא ייבנה בצפיפות ממוצעת של 42 יח"ד לדונם, ומספר הקומות בו יגיע עד 40.

"הזדמנות אחרונה לתוכנית עם 50% דב"י"

הנתונים בדבר שיעור הדירות בהישג יד בתוכנית החדשה עוררו תגובות רבות מצד חברי הוועדה. אסף הראל מסיעת "אנחנו העיר" במועצת תל אביב־יפו מחה על כך שלפני חברי הוועדה לא נמצאים כל הנתונים הרלוונטיים לתוכנית, ואמר: "זו התוכנית הכי משמעותית של העיר בעשור האחרון, כמו עיר קטנה שמוקמת בצפון תל אביב.

"מדוע לא להגדיר בה שיעור של 50% דיור בהישג יד? זו הזדמנות פז, הפעם אחרונה שאפשר לייצר משהו כזה בעיר. לא היינו צריכים לוותר על האפשרות לעשות פה שינוי מהותי ומשמעותי. אני מצפה מהמדינה ללכת איתנו יד ביד, זה הדבר החשוב ביותר. אנחנו צריכים לדרוש את זה ככל הניתן".

בתגובה לדברים ניסתה עו"ד ענת רודניצקי, ראשת רשות הדיור החדשה (שהוקמה בעקבות הכרזת תוכנית הדיור של חולדאי), להסביר את המצב וציינה כי בוועדה המחוזית הוגדרה בתחילה כמות של 7,000 יח"ד בהישג יד ברובע כולו, אך בסופו של דבר מה שנכנס לתוכנית הוא ההגדרה "דיור מכליל" - שאינה כוללת בהכרח דירות בהישג יד. על פי ההסבר, דיור מכליל כולל דירות קטנות, דירות עם תקן חניה 0, דירות להשכרה ארוכת טווח, מעונות סטודנטים ודירות לדיור מוגן.

על כך הגיבה שולה קשת, מסיעת אנחנו העיר, כי "המספרים שצוינו הם אולי הבטחות שהעירייה קיבלה מרשות מקרקעי ישראל, אבל בשדה דב יש מאות בעלים פרטיים, שרשות הדיור לא יודעת לדבר איתם. הבעלים האלה לא ייתנו שייגעו להם בזכויות. העירייה והמדינה מנסות לזרוק סיסמאות, אבל עד לרגע זה לא הוצג שום מספר אמיתי לגבי הדיור המכליל בתוכנית שהופקדה.

"ההרגשה היא שבעירייה רצו להוציא הודעה על אישור הפקדה במהירות, בלי להבין את המשמעות האמיתית של מה שהם עושים. הדבר המקומם באמת הוא שלא מדובר רק בהודעת יח"צנות חסרת ערך, אלא גם במהלך שעלול לפגוע ולעכב את אישור התוכנית המפורטת, וממש לעשות נזק. זה בדיוק מה שהזהרנו שיקרה: שרשות הדיור תכשיל את מערכת התכנון, המסורבלת ומורכבת גם כך, כדי לייצר תדמית של עשייה, ובפועל רק תייצר כשלים".

מהנדס העיר, אדריכל אודי כרמלי, דיבר גם הוא בישיבה ואמר: "נראה שאף אחד מהצדדים לא מרוצה, אז כנראה הגענו למשהו טוב, פחות או יותר. זו תוכנית עם צפיפות חסרת תקדים ברמה מתארית, וכמקטע עירוני אחד עוד לא היה דבר כזה - גם לא ברמת המדינה. זו תוכנית צפופה מאוד, וצריך לזכור שהשכונה תחיל לעבוד באמת רק בעוד כמה עשרות שנים, עוד 25 או 30 שנה. יכול להיות שבעוד עשור או שניים נגיע למסקנה שצריך להוסיף לה צפיפויות, אבל לא הייתי נכנס לנושא הזה עכשיו.

"אתם רואים עכשיו תוצר של תהליך שאורך שנים. אנחנו במצב שבו גם עם רמ"י הגענו להסכמות ולהבנות לגבי הדרך להמשיך קדימה בסמכות מקומית, בלי גורמים מבחוץ. הגענו להישגים יפים, וצריך לזכור שהשיקולים של רמ"י הם כלל ארציים ולא נוגעים רק לתל אביב. גם אנחנו היינו רוצים לראות יותר דיור בהישג יד בתוכנית".

ברקע הדברים: התקדמות בתוכנית הגוש הגדול

אחת הסוגיות ארוכות השנים באזור, ובישראל בכלל, שרלוונטית גם לשתי התוכניות שאושרו להפקדה כעת, היא סוגיית הגוש הגדול - שמתקדמת לאיטה לקראת סיום בשנים הקרובות. חמשת מנהלי הגוש, עו"ד משה ליפקה, עו"ד רחל זכאי, עו"ד גלית רוזובסקי, עו"ד ד"ר מיכאל שפטלר ועו"ד אליהו מינקוביץ’, הגישו לאחרונה לבית המשפט את העדפות בעלי הזכויות בקרקע לגבי המתחם שבו יעדיפו לממש את זכויותיהם.

כידוע, נושא הגוש הגדול נמשך ונמתח כבר על פני עשורים רבים, בניסיון להסדיר את זכויותיהם של אלפי בעלי הזכויות בו ולחלק את הזכויות הללו בצורה מסודרת. מסירת ההעדפות הבעלים היא שלב חשוב בדרך לסיום ההליך, על פניו, שכן במהלכו מודיע כל בעל זכויות באילו משלושת המתחמים בגוש - מתחם אשכול, מתחם 2 ומתחם תוכנית 3700 שבגבול הצפוני של תל אביב - הוא מבקש לממש את זכויותיו.

התוצאות שנמסרו לבית המשפט מעידות כי הדרך עד לסיום ההליך לא כל כך קרובה: בסך הכול זכאים בעלי הקרקע בגוש, על פי החלטת בית המשפט, לכ־2,532 יחידות דיור - כ־779 מהן במתחם אשכול, אך רק בעלי כ־169 יח"ד הודיעו כי הם מעוניינים לממש שם את זכויותיהם; כ־1,468 יח"ד במתחם 2, אך רק בעלי כ־970 יח"ד הודיעו כי הם מעוניינים לממש בו את זכויותיהם; וב־163 יח"ד בתוכנית 3700, שם ביקשו בעלי זכויות ל־604 יח"ד לממש את זכויותיהם.

בשורה התחתונה, העדפותיהם של בעלי הקרקעות בגוש אינן מסתדרות עם הזכויות שהוקצו להם בכל מתחם, ולכן ההחלטה בעניין חוזרת לבית המשפט. נציין בקשר זה כי לאחרונה הוחלט כי השופט יעקב שקד ימשיך לנהל את המשפט בנושא, למרות מינויו לשופט מחוזי, ולמרות התנגדות מנהלי הגוש הגדול. החמישה, אגב, צפויים להגיש בימים הקרובים ערעור על פסיקה אחרת של בית המשפט, באשר לגובה שכר הטרחה שיקבלו בסופו של התהליך , אשר צפוי להגיע בעוד כשלוש שנים לערך, כך על פי הערכת המנהלים עצמם.

תגובת עיריית תל אביב־יפו: "עיריית תל אביב־יפו והוועדה המקומית פועלות בהתאם למנדט שנתנה להן הוועדה המחוזית של משרד הפנים, שהיא זו שקבעה את מספר יחידות הדיור וסוג הדיור שיהיה בשדה דב. בתוכנית זו נקבעו לבסוף 6,900 יחידות דיור מיוחד (דיור מכליל), שפירושו כל אחד מהבאים: דיור בהישג יד, דיור מוגן, יחידות דיור קטנות, דירות עם תקן חניה אפס, דירות להשכרה ארוכת טווח ומעונות סטודנטים.

"על רקע מחירי הדיור הגבוהים, ועל מנת לאפשר תמהיל חברתי מגוון ברובע שדה דב, עמדה עיריית תל אביב־יפו על כך שיש להקצות את כל הדיור המכליל לטובת דיור בהישג יד. לאחר מו"מ ממושך, סוכם בסופו של דבר כי מתוך 6,900 יחידות של דיור מכליל, ייבנו ברובע 4,910 יחידות של דיור להשכרה במחיר מופחת ובמחיר מפוקח, ו־3,654 יחידות דיור יושכרו במחיר מופחת.

"עיריית תל אביב-יפו מחוייבת לשמירה על אופיה המגוון של העיר. רק לפני כשבועיים פרסמה את מדיניות הדיור העירונית, אשר נועדה לספק פתרונות דיור - כולם מעולם השכירות - לעשירוני ההכנסה 1-10".

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה