גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזמן שלנו מוגבל. האם אנו משתמשים בו נכון?

"כשמחשבים זאת, ממש מקבלים מכה" ● אחרי שנתיים משנות חיים, ההחלטה על מה לכלות את השעות שלנו נראית אפילו יותר כבדה

המגפה הנכיחה לנו עד כמה הזמן שלנו מוגבל / צילום: Shutterstock, banu sevim
המגפה הנכיחה לנו עד כמה הזמן שלנו מוגבל / צילום: Shutterstock, banu sevim

לאחרונה, אני לא מפסיקה להריץ מספרים על החיים שלי.

אני מחשבת כמה שעות אני מבלה עם הילדים. אני סופרת בכמה לילות עבדתי עד מאוחר. אני מתכנתת את הטלפון שלי לבדוק כמה זמן אני מכלה ברשתות חברתיות (ואז באופן בלתי נמנע חוצה בקלות את הכמות המקסימלית שקבעתי לעצמי). לאחרונה, ביום אביבי מושלם, קילפתי את עצמי מכיסא המחשב לריצה, ואחרי שחלפתי על פני בית הספר היסודי בו הבכור שלי ילמד עוד כמה חודשים, וראיתי אימהות ואבות זורמים החוצה מהדלתות ומחזיקים ידיים קטנות, כל מה שיכלתי לחשוב עליו היה: האם אני מנצלת את הזמן שלי כהלכה?

השעון כמובן תמיד תיקתק. אבל היה משהו ברגע הזה. המגפה הנכיחה לנו עד כמה הזמן שלנו מוגבל. בינתיים, עובדים רבים, המתחברים מהבית או נכנסים לסידורים היברידיים, כבר לא נמצאים במצב בו הזמן שלהם נקבע על ידי מישהו אחר כפי שהיה כשהבוס היה מרחק קובייה אחת באופן ספייס, חמישה ימים בשבוע. אנחנו מגששים לעבר נורמליות חדשה, תהא אשר תהא, שיש בה יותר אוטונומיה, יותר גמישות וגם שינוי פרספקטיבה.

"כשאת עושה את החישוב, זה ממש מכה בך", אמר לי ניק מייזינג, מנהל מחקר בן 43 ב-Sentieo, פלטפורמה לאינטליגנציה פיננסית. "האם את עושה את הדברים החשובים?"

הקורונה ניתבה חלק מהאנשים לשינויים גדולים - מעבר למיקום מרוחק, התפטרות, עבודה בשתי עבודות במקביל. אבל למי שמרוצים יחסית מהפיגומים של חייהם, לעתים אין הרבה לאן לברוח, רק הפריווילגיה המתמשכת ואיתה הלחץ להספיק להוציא מהימים שלנו מה שיותר.

גם מייזינג בחן את הנתונים. הוא גילה שרוב הזמן שבילה עם בנו, שהוא היום בן 10, ייעלם עד שהילד יחגוג 18. אז הוא מנסה להשאיר את הטלפון בחדר השני כשהם ביחד והגדיר שהוא יצלצל רק כשמישהו מאנשי הקשר מתקשר. כשהוא הולך עם הבן שלו לבית הספר הם מדברים - משוחחים ממש.

אין אף דקה שלא ניתן עליה דין וחשבון

גייל בנט, עורכת דין מאיזור סיאטל, מודדת את ימי העבודה שלה במרווחים של שש דקות, הודות למבנה חיוב ללקוחות שמצריך ממנה לספור חלקיקי זמן. כשהיא מתעוררת לפעמים באמצע הלילה, היא אומרת שלעתים היא ממש חשה מה השעה - נניח, 2:31 - וראה זה פלא, זה בדיוק מה שהשעון שלה מראה.

בסופי שבוע ובחופשות, היא נוטה לקבוע פעילות אחרי פעילות ואין אף דקה שלא ניתן עליה דין וחשבון. אבל היא תוהה, האם זה נכון.

"אולי אני צריכה להירגע מעט יותר", אמרה.

אנו מכושפים על ידי הרעיון שיש דרך לשלוט ולנהל את הזמן, אומר אוליבר בורקמן, המחבר של "4,000 שבועות", ספר שכותרתו היא מספר השבועות הממוצע בחיים שלמים. אנו עושים מיקור חוץ ומאצילים, מקשיבים לעצות של גורואים לניהול זמן שרוצים לייעל כל דבר, ותמיד מבטיחים לעצמנו שבשבוע הבא נהיה פחות עסוקים.

"שחררו את הפנטזיה הזו שאתם הולכים לסדר את החיים שלכם ולנהל את הכל", אומר בורקמן.

במקום לנסות להוריד את גובה ערימות המכתבים המחכים לטיפול, להגיע לאינבוקס עם אפס הודעות חדשות או לעשות וי על כל משימה ברשימה המטלות שלנו, צריך פשוט להכיר בכך שאין לנו זמן אפילו לחלק מהדברים שאנו רוצים או צריכים לעשות. תלמדו לחיות עם התחושה הזו - לעתים היא לא נוחה, לעתים ממש מעוררת חרדה - שבכל רגע יש דברים רבים הזקוקים לתשומת ליבכם, אמר. ואז: "תעשו את הדברים הכי חשובים".

ליהנות מהדברים הקטנים

מהם הדברים החשובים האלה זה משהו שהתברר מעט לאחרונה, צד אחד חיובי לפחות בכל מה שקרה בשנתיים האחרונות - מלחמה, אלימות ונשק, הנגיף. ג'ו הולט, פרופסור למנהל עסקים באוניברסיטת נוטרדאם ולשעבר כומר שמחלק את זמנו בין סאות' בנד, אינדיאנה ופרברי שיקגו, בילה חלקים מ־2020 ו־2021 בהתנדבות במחלקת טיפול נמרץ, כסייע לאחות.

"הימים האלה גרמו לי להעריך את הזמן", אמר על הפעמים שבהן עזר למטופלים שסבלו מקורונה. הוא נהנה מהדברים הקטנים: היכולת לקום מהמיטה, ללכת בשמש. כמי שמעולם לא היו לו תוכניות גדולות, הולט התחיל לקבוע לעצמו מטרות, כמו השלמת טריאתלון איש הברזל.

"חלק מזה זה בגלל שהגוף שלי עובד כרגע, אבל מי יודע איפה אהיה עוד שנה או שנתיים", הוא אומר. "אני יותר מכוון והחלטי כשזה מגיע לדברים כאלה".

עדיין יכול להיות קשה לדעת למה לסרב ומה לשים בעדיפות גבוהה. דחיינות ועייפות מקבלת החלטות נכנסות לפעולה. נסו לדמיין עם איזו החלטה הייתם חיים בשלום בעוד שנה או בעוד עשור, ממליץ אלן בורדיק, מחבר ספר על הביולוגיה והפסיכולוגיה של הזמן.

הזמן הוא מוזר, אמורפי וגמיש, הוא אומר, ויש לו אפשרות להאיץ או להאט בגלל גורמים רבים החל מכמה אנחנו אוהבים משהו ועד כמה אנחנו עסוקים. באופן בסיסי, הזמן הוא באמת עניין של זיכרון ומה אנחנו ממשיכים לשמור איתנו אחרי שהשניות חלפו.

להיות נוכח משמעו לעתים קרובות לעשות פחות. בווין מאגפורד עבדה בשנת 2020 קרוב ל־90 שעות בשבוע, ועזרה לשנות את הכיוון של חברת הביגוד שבה עבדה כמנהלת בכירה בזמן הסגרים של המגפה. כל פעם שהמכירות עלו, קיבלה זריקת אדרנלין. "זה הופך להתמכרות", אמרה.

בוקר אחד בדצמבר 2020, היא הייתה כל כך מותשת שלא הצליחה לצאת מהמיטה. היא יצאה לשבתון של חצי שנה, ובילתה את ימיה במדיטציה, תרפיה ובכתיבה על הרגשות שעורר בה מותו של בנה כמה שנים קודם לכן.

בתחילה, בלי הפגישות שהיו מתחילות בשש בבוקר ורשימות ההישגים, הרגישה בלתי מחוברת. אבל היא התרגלה לקצב החדש. כעת היא עובדת כיועצת בחברה שלה, והיא קבעה הפסקות בימי העבודה שלה - בזמן ארוחת הצהריים היא רואה פרק של "חוק וסדר", וב־16:55 אחר הצהריים עוצרת הכל, כולל לא לקבל שיחות באוזניות, והולכת למכון הכושר לבד. היא מרגישה רגועה יותר, נוכחת יותר ברגע, כאילו סוף כל סוף יש לה ספייס לעצמה.

"זה היה בזמן השקט הזה שהבנתי איך לקבוע עדיפויות לזמן שלי", אמרה.

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

מודיעין: פרויקט תעסוקה חדש יוקם בהשקעה של יותר ממיליארד שקל

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו