גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינפלציה שוחקת את שכר המינימום ועסקת החבילה רק מתרחקת

עסקת החבילה תקועה בצל המשבר הפוליטי ● בהסתדרות ובמגזר העסקי שוקלים מתווה עוקף חקיקה להעלאת שכר המינימום, אך באוצר חוששים שהמהלך לא חוקי ● בינתיים, מקבלי שכר המינימום סופגים את עליות המחירים, וארנון בר דוד מאיים בעיצומים

החתימה על עסקת החבילה, נובמבר 2021 / צילום: דוברות ההסתדרות
החתימה על עסקת החבילה, נובמבר 2021 / צילום: דוברות ההסתדרות

בזמן שהאינפלציה מזנקת ל-4.1% ומחירי המזון טיפסו ב-0.9% רק בחודש מאי, העלאת שכר המינימום בסכנה ונראה שמי שהכי זקוקים להעלאת שכר בימים של עליות מחירים ייאלצו לחכות עוד זמן רב לפתרון. חצי שנה אחרי שנחתמה, עסקת החבילה, במסגרתה אמור היה לעלות שכר המינימום בהדרגה ל-6,000 שקל בחודש עד שנת 2026, בסכנה. לנוכח המשבר הפוליטי וחולשת הקואליציה במליאה, הפעימה הראשונה של העלאת שכר המינימום, שאמורה הייתה להתבצע באפריל (מ-5,300 ל-5,400 שקל בחודש) מתעכבת והעלאות השכר במבוי סתום.

הקולות בקואליציה ובהסתדרות שקראו להעלות את שכר המינימום בקצב מהיר יותר, עיכבו את הליך החקיקה שעומד עדיין בוועדת העבודה והרווחה. במצב הנוכחי, כשכל חקיקה בכנסת היא חוויה מטלטלת עבור הממשלה, נראה שהמבקשים לשדרג את ההסכם לטובת העובדים, נותרו עם שתי ציפורים על העץ במקום להחזיק ציפור אחת ביד. כעת, הצדדים המעורבים מנסים לחשוב על פתרונות עוקפי כנסת כדי לקדם את העלאת שכר המינימום.

החלופה שתעבור דרך משרד הכלכלה

אחת החלופות שעלו לאחרונה מאפשרת את העלאת שכר המינימום ללא צורך בחקיקה. נשיאות המגזר העסקי יכולה, בתיאום עם ההסתדרות, להכריז על הסכם העלאת השכר. אם זה יקרה, בכוחה של שרת הכלכלה אורנה ברביבאי להטיל צו הרחבה על ההסכם שיחייב את כל המשק. ואולם, במצב כזה, לא בטוח שהעסקים יקבלו תמורה להגדלת השכר שהם משלמים. כל הצדדים - האוצר, נציגי המעסיקים ונציגי העובדים - מעדיפים להגיע להסכמות דרך עדכון עסקת החבילה שגיבשו לפני המשבר הקואליציוני. אבל האלטרנטיבה עוקפת הכנסת נראית ריאלית יותר לנוכח חולשת הקואליציה במליאה.

במשרד האוצר צפויים להתנגד לרעיון של הגדלת שכר המינימום באמצעות הסכמות פרטיות בין המעסיקים לעובדים ותיקוף שלהן בדיעבד על ידי הממשלה. באוצר טוענים שזו גישה "משוללת כל יסוד הגיוני ואף מידת החוקיות שלה מוטלת בספק". ואולם, במצב הנוכחי שבו אין לקואליציה רוב להעביר חקיקה בכנסת, ברור שאם לא יישלפו שפנים מהכובע בהקדם, עסקת החבילה והעלאת שכר המינימום בתוכה, יישארו תקועות.

המהמורות הבאות בדרך של עסקת החבילה

גם אם הקשיים הפוליטיים ייפתרו בדרך נס ותקציב המדינה יאושר, פתיחת מתווה שכר המינימום ידרוש הסכמות בין כל ארבעת הקודקודים שחתמו עליו לפני חצי שנה: שר האוצר ליברמן, יו"ר ההסתדרות בר-דוד, יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי, ונשיא התאחדות התעשיינים רון תומר. בין שלושת הראשונים נרקמות הבנות שיאפשרו את העלאת שכר המינימום, כאשר גם אמיתי מביע נכונות לדון בנושא אך מציב דרישות.
אמיתי נפגש עם בכירי משרד האוצר והציב בקשות להפחתת מס החברות ל-18%, הכרה בפחת מואץ, הפחתת ארנונה כמענה לגל ההתייקרויות במשק, ועדכון חוק עידוד השקעות הון. לפחות חלק מדרישות אלה לא מצריכות חקיקה ראשית.

 

ואולם, הקודקוד הרביעי שחתום על עסקת החבילה, רון תומר, מתנגד לפתיחת ההסכם. בר-דוד מביע ביקורת חריפה כלפיו: "דובי אמיתי ואני יודעים לעבוד ביחד בשותפות, בניגוד לחוסר היחסים עם רון תומר, איתו יש לנו נתק מוחלט. אם צריך הסכמות איתו, אז מצדי שליברמן יביא את רון תומר, אבל אותי הוא לא מעניין".

רון תומר מסר כי "לא עברו חודשיים מרגע שחתמנו על עסקת החבילה ובר־דוד החליט שהעסקה לא מדויקת, כי קודם הוא לא ידע שתהיה אינפלציה. זה חבל כי כל בר דעת וגם בר־דוד היה אמור להבין את התחזיות. אבל מה שבאמת לא ידענו אז שהמשק מתקרב למיתון, ולכן אם בר־דוד רוצה להעלות שכר בצורה מוגזמת, הוא הופך להיות סוכן של יוקר המחייה".

בהסתדרות מאיימים בעיצומים

לפני שבוע וחצי עברה הצעת חוק בקריאה טרומית של ח"כ אחמד טיבי, בתמיכת ח"כים מהקואליציה, להגדלת שכר המינימום לסכום גבוה בהרבה מהתוכנית של האוצר - 7,440 שקל (40 שקל לשעה). זה היה הקש ששבר את גב הגמל והביא את השר ליברמן להודיע כי הוא מקפיא את כל דיוני התקציב, שאמור היה לעלות לאישור הממשלה בעוד שבוע. במקביל הודיעו ליברמן ויו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ אפרת רייטן, כי "סיכמו על גיבוש מתווה משופר לעסקת החבילה ואופן הגדלת שכר המינימום זאת על רקע השינויים שהמשק חווה בחודשים האחרונים", אך ככל הנראה טרם הגיעו להסכמות על סכומים.

אפילו בהסתדרות, המייצגת את העובדים, טוענים שזו קפיצה גבוהה מדי בשכר המינימום. בר-דוד אומר בשיחה עם גלובס כי "מובן שזה לא רציני. אנחנו צריכים ללכת בדרך המלך ולהתחיל לנוע בתוך עסקת החבילה שנחתמה, שעושה סדר והיגיון בתוך המשק הישראלי".

בר-דוד מעיד על התקרבות במגעים בין ההסתדרות, האוצר והמעסיקים, כשהוא שואף להגדיל את הפעימה הראשונה ל-5,500 שקל במקום 5,400, ולהקדים את הפעימה הסופית ל-2025. הוא טוען שהאינפלציה לצד נתוני הצמיחה הגבוהים מחייבים את פתיחת ההסכם עליו חתם. אבל הוא מבין כי במצב הפוליטי הנוכחי, לא בטוח מה התוקף של הסכמות חדשות כאלה.

הקשיים בהעלאת שכר המינימום, המו"מ על "הסכם המסגרת" לתנאי השכר במגזר הציבורי שמתנהל בצל החשש שלא יעבור תקציב, והתרוקנות ה"קופה" בת 500 מיליון שקלים ששמר האוצר עבור פיתרון בעיות נקודתיות של ההסתדרות - כל אלה גרמו לארגון לפצוח באיומים מרומזים על עיצומים. "שכר המינימום זה הדבר שאנחנו נצא עליו למאבק ברחובות אם נצטרך", מזהיר בר־דוד. "אבל קודם כל, ננסה למצות המאבק בכנסת". לדבריו, "כרגע יש לנו כאוס בכנסת וצריך לראות איך אפשר להתקדם ככה, כי אם הכסף יתפזר נצא לרחובות".

בר-דוד כבר מתחיל לבנות חזית מאוחדת מול האוצר. הוא מנהל שיח עם יפה בן-דויד, מזכ"לית הסתדרות המורים, שבימים אלה מצויה במאבק מול האוצר על הסכם השכר למורים. "ברגע שאני אראה שאנחנו תקועים נצטרך לאחד כוחות ולפרוץ בכוח. כרגע יפה לא מתקדמת לשום מקום. גם היא וגם אני צריכים להזיז עניינים, אז נשלב כוחות ביחד". בר-דוד מדגיש כי לא יסכים להקפאה נוספת של השכר במגזר הציבורי כפי שחלה בשנתיים האחרונות בשל הקורונה".

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים