גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מידע על משתמשי טיקטוק אמריקאים זרם לסין, וזה צריך להדאיג גם את הישראלים

תחקיר שפרסם אתר 'באזפיד חדשות' גילה כי בניגוד להצהרות רבות של בכירי טיקטוק, המהנדסים בבייג'ינג נחשפו למידע על משתמשים אמריקאים • החברה מיהרה להודיע שתעביר את המידע האמריקאי לשרתים אחרים בטקסס, אך זה לא יהיה תקף למדינות אחרות, כולל ישראל

טיקטוק / צילום: Shutterstock
טיקטוק / צילום: Shutterstock

במשך שנים מנהלי אפליקציית הווידיאו טיקטוק חזרו על ההבטחות כי המידע על משתמשים אמריקאים שמור בארה"ב ולא מגיע לסין, שם ממוקמת החברה-האם והמפתחת של האפליקציה - בייטדאנס. באמצעות הבטחות אלו, שניתקו בין החברה-האם בבייג’ינג לבין השלוחה האמריקאית, טיקטוק ניסתה להתמודד עם משתמשים אמריקאים שחששו שהנתונים המקומיים של האפליקציה יוכלו להתגלגל לידי ממשלת סין ולשמש לצורכי איסוף מידע או ריגול.

אלא שתחקיר מקיף שפרסם אתר באזפיד חדשות (Buzzfeed News) בסוף השבוע האחרון רומז כי הצהרות אלו של מנהלי טיקטוק היו לא לגמרי מדויקות, בלשון המעטה. התחקיר התבסס על מידע רב-ערך שקיבלו לידיהם העיתונאים - הקלטות אודיו של עשרות ישיבות פנימיות בתוך טיקטוק בארה"ב, מספטמבר של השנה שעברה עד ינואר השנה. בישיבות אלו נשמעים עובדים בחברה מצהירים בהזדמנויות שונות כי המהנדסים הסינים נכנסו למידע של משתמשים אמריקאים. כאמור, בניגוד להבטחות שניתנו לאורך השנים.

"הטעו את המחוקקים, המשתמשים והציבור"

טיקטוק היא הגרסה הבינלאומית של אפליקציה סינית בשם דואו-אין (Douyin). ממשק המשתמש של שתי האפליקציות כמעט זהה - שתיהן מונעות על ידי אותו אלגוריתם רב עוצמה שחוזה אלו סרטונים משתמשים ירצו לראות, וממשיך להזרים להם אותם.
ההבדל היחיד בין שתי האפליקציות הוא שאחת פעילה בסין והשנייה בשאר העולם, כאשר למשתמשים בראשונה אין גישה למידע מהשנייה וכן להפך. ההפרדה הזאת של בייטדאנס נוצרה, ככל הנראה, כדי לאכוף את דרישות הצנזורה של הממשל הסיני ולחסום את המשתמשים המקומיים למידע הקיים מחוץ למדינה.

ככל שטיקטוק צברה פופולריות במערב וטיפסה לראש דירוג האפליקציות בארה"ב, כך גבר החשש בעולם מהאפליקציה. כך לדוגמה, בהודו היא נחסמה לחלוטין. בארה"ב הנשיא לשעבר דונאלד טראמפ הוביל מהלך, שלא יצא בסופו של דבר לפועל, שמטרתו הייתה לחייב את בייטדאנס למכור את השלוחה של טיקטוק בארה"ב לחברה אמריקאית, מטעמי ביטחון לאומי.

 

כדי להתגונן ממהלך כזה של טראמפ, או בכלל, בטיקטוק ניסו להדגיש את ההפרדה שלהם מבייטדאנס הסינית. בחברה הצהירו שוב ושוב כי הם מעסיקים צוות אבטחה אמריקאי רב-ניסיון עם בקרות קפדניות נוקשות שקובעות למי יהיה גישה למידע של המשתמשים בארה"ב ומי לא יהיה חשוף אליו.

רק שכאמור, ההקלטות מוכיחות שהמציאות כנראה קצת שונה. "בסין רואים הכל", אמר עובד במחלקת האמון והבטיחות בטיקטוק, בישיבה בספטמבר 2021. דירקטור בטיקטוק כינה בישיבה אחרת מהנדס בבייג’ינג בשם "מאסטר אדמיניסטרטור" וציין כי לאותו מהנדס "יש גישה להכל".

"ההקלטות רומזות שהחברה (טיקטוק) הטעתה את המחוקקים, את המשתמשים ואת הציבור, בכך שהעלימה את העובדה שעובדים בסין יכולים לגשת למידע השמור בארה"ב", נכתב בתחקיר של באזפיד חדשות. למעשה, באופן אירוני, במקרים מסוימים לצוות האמריקאי עצמו לא היו הרשאות שאיפשרו לו להיכנס למידע של משתמשים בארה"ב והם נדרשו לבקש זאת מהקולגות הסיניות.

המידע יעבור לטקסס אבל לא בטוח שזה יעזור

ההקלטות שחשפו את הפרשה עסקו בדיונים על מה שכונה בטיקטוק "פרויקט טקסס". עד היום הנתונים של משתמשים אמריקאים היו שמורים בשרתים של טיקטוק במדינת וירג’יניה עם גיבוי בשרתים של החברה בסינגפור. פרויקט טקסס נועד להעביר את כל המידע לשרתים של אורקל בטקסס. נושא זה היה בדיונים בין אורקל, טיקטוק והוועדה להשקעות זרות בארה"ב (CFIUS).

בעקבות התחקיר של באזפיד חדשות, טיקטוק מיהרה להודיע בבלוג שלה כי היא התחילה כבר להעביר את המידע לשרתים של אורקל. לפי הצהרת טיקטוק, "100% מהמידע של משתמשים יועבר לתשתית אורקל", כאשר מטרתה היא למחוק את המידע הפרטי על משתמשים אמריקאים מהשרתים של החברה בוורג’יניה ובסינגפור.

צעד זה אמור למנוע את העברת המידע לסין ולשמור אותו בארה"ב. וכך, המידע לא יהיה כפוף לחוק הסיני שנותן לממשלה הסינית גישה אליו. אלא שבתחקיר עולות מספר תהיות כבדות האם מדובר בצעד מספק.

לפי ההקלטות, עורכי הדין של טיקטוק דרשו שלמידע שאינו נחשב פרטי תמשיך להיות גישה מסין. אך התשובה לשאלה מהו מידע פרטי כזה לא לגמרי ברורה. בנוסף, ההקלטות מראות כי החיבורים בין החברה האמריקאית טיקטוק והחברה-האם הסינית בייטדאנס חזקים ממה שאלו מוכנות להודות. כך למשל, הכלים השונים שבהם משתמשים עובדי טיקטוק בארה"ב מפותחים בסין.

באחת ההקלטות מספטמבר 2021 נשמע יועץ שמעסיקה טיקטוק, בהקשר לפרויקט טקסס, אומר לקולגות כי "אני מרגיש שלכלים האלה יש דלתות אחוריות לחדור למידע של משתמשים". בחלק מהמקרים, עובדי טיקטוק עצמם לא ידעו לגמרי מה הכלים השונים של החברה אמורים לעשות.

אם זה לא מספיק, באחת ההקלטות עולה כי אורקל מגלה גמישות רבה בהסכם עם טיקטוק על אחסון המידע, כאשר החברה האמריקאית מספקת רק את השרתים הפיזיים וטיקטוק היא זו שבונה את שכבת התוכנה, "המכונות הווירטואליות" (VM) שירוצו עליה. גם זה יכול להשאיר בידי המהנדסים בסין גישה מסוימת למאגר הנתונים. "בסופו של דבר זה הכלים שלהם", אמר עובד טיקטוק בפגישה בשנה שעברה, "הם בונים אותם בסין".

גם המשתמשים הישראלים חשופים

מעבר לחששות הנוגעים להעברת מידע של משתמשים אמריקאים, קיימת גם אפשרות כי הממשלה הסינית תדרוש מבייטדאנס לשנות את האלגוריתם הסודי שלה, כדי לנסות להשפיע על דעת הקהל העולמית.

זוהי ממש לא השערה בדיונית - הממשל הסיני כבר ביקש בעבר לשנות אלגוריתמים לאפליקציות סיניות הפונות לקהל המקומי, אף שאין אינדיקציה כי זה נעשה עבור כאלו שפונות לקהל זר. הסנטור האמריקאי טד קרוז התייחס בעבר לטיקטוק בתור "סוס טרויאני שהמפלגה הקומוניסטית הסינית יכולה להשתמש בו כדי להשפיע על מה שהאמריקאים רואים, שומעים ובסופו של דבר חושבים".

גם אם טיקטוק אכן תיישם מנגנונים נוקשים יותר שלא יאפשרו גישה מסין למידע של המשתמשים האמריקאים, כל זה לא בהכרח יהיה תקף גם למידע של משתמשים במדינות אחרות כמו ישראל. טיקטוק צברה בשנים האחרונות פופולריות גבוהה בקרב צעירים ובני נוער בישראל ובנתה בארץ אופרציה גדולה של מכירות ושירות למפרסמים ישראלים.

על פי הצהרת עבר של מנכ"ל טיקטוק ישראל אסף שגיא, המידע של משתמשים ישראלים גם הוא שמור בשרתים של טיקטוק עצמה בארה"ב ובסינגפור. בהצהרות הנוכחיות של טיקטוק היא לא הצביעה על כוונה להעביר גם מידע ישראלי או מידע ממדינות אחרות לשרתי אורקל בטקסס. בניגוד לארה"ב, לרשויות בישראל אין כוח השפעה ממשי על טיקטוק ויכולת, או אפילו רצון, לכפות עליה לבצע העברה כזו. בינתיים, הנחת המוצא הסבירה היא שהמידע של המשתמשים הישראלים בטיקטוק זמין גם בסין.

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים