גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האתגר של המשק הוא אינפלציית עלויות: צריך ללמוד ממה שנעשה כאן בשנות ה־80

תגובת קובעי המדיניות הכלכלית צריכה להיות שונה בין סוגי האינפלציה • אינפלציית העלויות היא מס על המשק שאין בו מקום לפיצוי שכר כי היא מביאה לסחרור מסוכן • כדי להתמודד עם המצב צריך ממשלה יציבה שתנהל מדיניות אמיצה ולא פופולרית

אינפלציה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
אינפלציה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הכותב הוא לשעבר הממונה על התקציבים, מנכ"ל משרד האוצר, יו"ד בנק לאומי. כיהן כראש מטה יציבות המחירים בתוכנית הייצוב

אינפלציית עלויות אינו מושג חדש בכלכלה. היא מוכרת משנות ה-70 וה-80 שאז היא כיכבה מהתקופה של אחרי מלחמת יום הכיפורים (1973) שבעקבותיה עלתה האינפלציה בכל העולם כתוצאה מעליית מחירים של נפט (מאות אחוזים) ומחירי סחורות של מזון ומינרלים (עשרות אחוזים). אינפלציית עלויות הביאה עימה מושג כלכלי חדש - "סטגפלציה", מונח שהסביר את שילוב אינפלציה ומיתון. עד אז אינפלציה המוכרת הייתה תוצאה של צמיחה מהירה ועודף פעילות במשק - אינפלציית ביקושים. בשנות ה-70 ובמחצית הראשונה של שנות ה-80 התרחשה אינפלציה שאינה תוצאה של עודף ביקושים אלא של עלויות שהייתה תופעה חדשה בכלכלה שלאחר מלחמת העולם השנייה. העולם התמודד עם תופעת הסטגפלציה כמעט עשור כאשר האינפלציה בעולם המערבי הייתה למעלה מעשרה אחוזים. שיעור זה הטריד מאוד את הממשלות והבנקים המרכזיים שהורגלו, עד אז, לשיעורי אינפלציה חד ספרתיים נמוכים.

בישראל התופעה הייתה חמורה בהרבה והיא נמשכה למעלה מעשור. האינפלציה הגיעה בשיאה למעלה מ-400% בשנה. זה היה חלק ממשבר כלכלי גדול שהטביע את חותמו על המשק הישראלי. האינפלציה הגבוהה הייתה צירוף של אינפלציית ביקוש, אינפלציית עלויות ואינפלציית ציפיות. נדרשו מהלכים נמרצים של צעדים, אורתודוקסיים ולא אורתודוקסיים, כדי להיפטר מהאינפלציה הזו בתוכנית מקיפה וכוללת -"תוכנית הייצוב" משנת 1985 ועוד למעלה מעשור בצעדים מקרו כלכליים זהירים והדרגתיים עד למצב שבו האינפלציה בישראל הייתה "נורמלית" פחות מ-3%.

משחק מורכב

לאחרונה חזרו לעולם המושגים הכלכליים, תופעת הסטגנציה, אינפלציה ומיתון. העולם הכלכלי המערבי עוסק ומתחבט כיצד להתמודד איתם. עד לאחרונה נראה כי המצב בישראל רחוק מהטרדות של המערב. האינפלציה הייתה נמוכה מזו של ארה"ב ואירופה. אך לא נוכל להתחמק מהשאלה האם אנו הולכים לחוות עלייה באינפלציה, משום שחלק מהסיבות לאינפלציה בעולם רלבנטיות גם לישראל. אינפלציית עלויות היא משחק מורכב יותר מאינפלציית ביקושים.

כדי להרגיע את הקורא, לא צפוי מראות של אינפלציה של שנות ה-80. המצב המקרו-כלכלי הנוכחי שונה בתכלית השינוי מהמצב שהיה בשנות ה-70 וה-80. אז היינו במשבר פיסקלי עצום של הוצאה ממשלתית מהתוצר של 70%, הגירעון בתקציב היה כ-10-15 אחוזים מהתוצר, חוב ציבורי ענק, למעלה מ-200 % תוצר. מצב מאזן התשלומים היה בכי רע, גירעון עצום וחוב חיצוני גדול. המשק היה סגור ובלתי תחרותי. הסדרי ההצמדה בשכר (תוספות יוקר אוטומטיות) ובשוק ההון היו חזקים ומפותחים ששימרו ואף העלו את האינפלציה ולהתגברות הציפיות האינפלציוניות. אנו כיום במצב טוב פיסקלית, מצב מטבע חוץ -מצוין, הסדרי ההצמדה התרופפו והמשק יותר תחרותי למרות שעדיין ישראל יקרה בהשוואה בין-לאומית.

אך יש מה ללמוד מהתקופה של שנות ה-80, כדי שלא נחווה אינפלציה מתמשכת הגבוהה מיעדי האינפלציה של הממשלה. בשנת 2022 האינפלציה תהיה גבוהה מהגבול העליון של יעד האינפלציה, של 3%. אי הבנה של המנגנון של אינפלציית העלויות ואינפלציית הציפיות יכולים להביא לשימור האינפלציה על יעד הגבוה מ-3% לעוד כמה שנים ובמיוחד שאנו לא שולטים על מרבית הפרמטרים של אינפלציית העליות שיכולים להימשך. אנו לא יכולים לדעת כמה זמן יימשכו מחירי הנפט והסחורות הגבוהים, השיבושים בשרשראות האספקה, המציאות המורכבת בהובלה הימית והשיבושים בנמלים. אלו גורמים לאינפלציה בעולם שאינם פוסחים על ישראל.

המעסיק אינו מרוויח

הסיכון הגדול הוא שבעקבות אינפלציית העלויות הציבור חש כי כוח הקנייה שלו יורד והוא רוצה פיצוי באמצעות עליית שכר. אך התאוריה הכלכלית מבחינה בין פיצוי על עליית מחירים כשהאינפלציה באה מעודף ביקוש שאז מגיע לעובד פיצוי מלא על האינפלציה באשר המעסיק מקבל הכנסה גבוהה יותר והוא צריך להתחלק עם העובדים על תוספת ההכנסה שאינה מניעה לאינפלציה נוספת. לעומת זאת במצב שעליית המחירים הנובעת מגורמים חיצוניים כמו עליות מחירי סחורות או הובלה ימית, המעסיק אינו מרוויח מעליות אלו ולכן פיצוי שכר יגרום לעליית מחירים ויניע עוד סבבים של עליות מחירים. העובד, באינפלציית עלויות, אינו זכאי לתוספת שכר אוטומטית ומלאה. גם המעסיק צריך לרדת ברווחיו.

גם באינפלציה הנוכחית בישראל יש מרכיב של אינפלציית ביקוש (למשל בדיור). לכן הפיצוי בשכר על עליות המחירים צריך להיות חלקי. מצב בו עלויות השכר יהיו גבוהות מהחלק היחסי של אינפלציית הביקוש יגרום לסחרור אינפלציוני וגרוע מכך ייוצרו ציפיות אינפלציוניות שיגרמו למעגל אינפלציוני שיסתחרר עוד יותר. זה מנגנון מסוכן. בשנות ה-80 המעגל הזה הסתחרר בקצר "רצחני" שהגיע למאות אחוזים בגלל מערכות הצמדה אוטומטיות. עכשיו לא צפוי קצב כה מהיר, כי מנגנוני ההצמדה נחלשו, אך התנהלות לא נבונה בשכר יכולות לגרום שהאינפלציה תהיה חד-ספרתית גבוהה.

לקובעי המדיניות יש תפקיד חשוב כדי למנוע את המעגל המטריד הזה. בנק ישראל העלה את הריבית בחודשים האחרונים ובצדק. ייתכן אפילו מאוחר מדי. סביבת ריבית אפס גרמה לעליה במחירי נכסים, תוצאה של עודף כסף שהיה בשוק גם בעקבות הקורונה. בנקים מרכזיים בעולם, ובכלל זה בנק ישראל, מתקשים להתמודד עם אינפלציית עלויות. עליית ריבית גבוהה יכולה, בתנאי אינפלציית עלויות, עלולה להביא למיתון ולסטגפלציה של אובדן תוצר ועלייה באבטלה.

עודפי ביקוש ותעסוקה

בתוכנית הייצוב, בנק ישראל, במידה מסוימת, הפריע לתוכנית בהשיתו ריבית מאוד גבוהה. במציאות הנוכחית, הגם שיש מרכיב גבוה של אינפלציית עלויות, יש עדיין מקום לעלייה נוספת בריבית כי עדיין במשק יש עודפי ביקוש ותעסוקה מלאה אך שיעור העלייה צריך להיות מדוד כדי למנוע מיתון חריף. באינפלציית ביקושים הכלים המוניטריים של הבנק המרכזי הם חשובים ויעילים, אך לא כך באינפלציית עלויות.

באינפלציית עלויות יש תפקיד לממשלה, היא צריכה להימנע מצעדים אשר יגבירו עלויות כמו מיסים עקיפים. ההיפך, הצעד שהממשלה נקטה באפריל 2022 בהורדת הבלו היה צעד נכון וראוי ובמיוחד שבמציאות הנוכחית לא היה מחיר בגירעון (בגלל עודפי הכנסות). הצעד המרכזי שהממשלה חייבת לשמור הוא על עליית שכר מתונה בסקטור הציבורי ובסקטור הפרטי במיוחד בסקטור הלא סחיר. כפי שצוין לעיל אין מקום לפיצוי מלא על אינפלציית עלויות שתאיץ את האינפלציה. הניסיון מראה כי התמודדות מול אינפלציה צריך ממשלה חזקה ויציבה. בתוכנית הייצוב הייתה ממשלת אחדות לאומית אשר נשענה על קואליציה של למעלה מ-100 חברי כנסת. בתנאים אלו התוכנית הפנימה את הצורך בהורדת שכר ריאלי זמנית שעוררה את זעמה של ההסתדרות אך הייתה מחויבת המציאות לתקופה של כשנה. בתנאים של היום יהיה צריך לעמוד מול לחצים לעליית שכר כוללת שתהיה מתונה ומגובה רק בעליית פריון. כיום אין ממשלה יציבה וחזקה הנשענת על רוב מוצק של חברי כנסת. מדיניות המפצה על אינפלציית עלויות תגביר את אינפלציה ותשמר ציפיות אינפלציוניות גבוהות. כיום הסיכון פוליטי יגרום לסיכון כלכלי על יציבות המשק.

גורמי אינפלציית עלויות אינם ברורים בגלל אי ידיעה על הימשכות המלחמה באוקראינה, המצב בסין של ייצור ואספקה. ההחלטה המערבית לצמצם את התלות ברוסיה בנפט וגז ולהגביר את המעבר לאנרגיות מתחדשות מצביע כי הסיכון של אינפלציית עלויות יימשך זמן רב. הרצון של מדינות להישען על ייצור עצמי ייקח זמן. לכן יש צורך בהבנה וביצירת מדיניות ארוכת טווח כדי להימנע מעלייה באינפלציה. הידברות בין הממשלה, העובדים והמעסיקים היא חיונית ובנק ישראל צריך להתאים את כלי המדיניות לאופי האינפלציה.

עוד כתבות

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול