גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכרז הסלולר של צה"ל שוב נדחה ויש מי שמרוויח מכך

דובר צה"ל מסרב להתייחס לשאלות מדוע מכרז הסלולר שוב נדחה, אבל מה שצפוי לקרות הוא שמוטורולה סולושנס תמשיך להיות הספק היחיד לעוד שנה-שנתיים לפחות

מכרז הסלולר שוב נדחה / צילום: שלומי יוסף
מכרז הסלולר שוב נדחה / צילום: שלומי יוסף

מכרז הסלולר של צה"ל לדור החמישי יורד מסדר היום לשנה שנתיים הקרובות. המשמעות היא שצה"ל ימשיך לעבוד עם מוטורולה סולושנס בזמן הקרוב, והיא תמשיך לשמש כספק יחיד עבור צה"ל, למרות הביקורות ולמרות הידיעה הברורה שצה"ל נדרש למערכת סלולר מתקדמת ועצמאית, כזו שעשויה לחסוך הרבה מאד כסף ציבורי.

החברות שמעוניינות להתמודד במכרז לא מקבלות תשובות ברורות על הסיבה לדחייה, ולמרות ההיערכות המוקדמת לאור כוונותיו של צה"ל לצאת במכרז, החברות מבינות שהסיכוי שהמכרז יפורסם נמוך מאד בשלב הזה. חשוב להדגיש שכל הפניות לדובר צה"ל לקבלת תשובות על הסיבות לדחייה במכרז לא נענו.

למוטורולה אבד היתרון הטכנולוגי שלה

בשנים האחרונות בוחנים בצה"ל את האפשרות לערוך מכרז להקמת רשת סלולרית עצמאית בדור החמישי. הפרויקט נבחן כמעט על כל היבטיו וצה"ל פנה למספר חברות פוטנציאליות על מנת לקדם את הפרויקט. בשנת 2010 החל אגף התקשוב בצה"ל לתכנן עסקת המשך עם חברת מוטורולה לטובת פרויקט "סלולר צבאי", שיספק מענה של תקשורת סלולרית מוצפנת ויגשר על הגידול המהיר בדרישה לרוחבי פס וקצבי נתונים גבוהים. בתחילת 2014 חתם משרד הביטחון עבור צה"ל עם חברת מוטורולה על הפרויקט, בחוזה "ספק יחיד" להקמת רשת סלולר דור 4. פרויקט "סלולר צבאי" החליף את מערכת "ורד הרים" המתיישנת, שהתבססה על טכנולוגיית TETRA, במערכת מבוססת על תקנים אזרחים בטכנולוגיית הדור הרביעי בסלולר (LTE).

פרויקט "ורד הרים" מתחילת שנות ה-90 התבסס על ניסיונה של חברת מוטורולה בתחום טכנולוגיית ה-TETRA הייחודית, שהתמקדה במענה תקשורת רדיו תאית לגופים ביטחוניים בעולם. מאז נטשו הגופים הביטחוניים את השאיפה להוביל את ההתפתחות הטכנולוגיה ובחרו להתבסס על טכנולוגיות אזרחיות, כדוגמת LTE, ולמקד את עיקר תשומת הלב שלהם לפיתוחים ייחודיים המבוססים על תשתית התקינה האזרחית.

העסקה שנחתמה עם חברת מוטורולה ב-2014 התבססה על ניסיונה של מוטורולה במערכת "ורד הרים". אלא שבאגף התקשוב בחרו להתעלם מהעובדה שמדובר בהקמת רשת סלולר מבוססת טכנולוגיית LTE אזרחית לחלוטין, שהדבר היחיד המבדיל בינה לבין רשתות סלולריות אזרחיות אחרות הוא מרכיבי הצופן - מרכיבים צבאיים לכל דבר ועניין שהקשר בינם לבין חברת מוטורולה שולי לחלוטין.

המשמעות היא שיתרונה של מוטורולה מוטל בספק. מוטורולה הנה חברת אינטגרציה בלבד וכמוה יש עוד רבות וטובות. שאר מרכיבי הרשת הינם סטנדרטים לחלוטין. הניסיון השלילי הרב של מערכת הביטחון במערכות לא סטנדרטיות הביא להקפדה שלא לחרוג מהתקינה במקומות בהן זה לא הכרחי.

הארכת ההסכם מבלי לספק הסבר 

ואף על פי כן, נדמה כי צה"ל החליט שלא להחליט, ומאריך את הסכם "הסלולר הצבאי" שנחתם בשנת 2014 עם מוטורולה סולושנס בשנתיים נוספות. לדעת גורמים המעורבים במכרז זה יעלה לציבור עוד כ-40 מיליון שקל לפחות. בצה"ל ומוטורולה בחרו לשתף פעולה עם חברת פרטנר ופתרונות הדור 4 שהיא מציעה, ובכך בעצם "מחליקה" למערכת הביטחון עסקת "ספק יחיד", עבור פרויקט מבוסס תקינה אזרחית. עסקת חלומות המוערכת במעל כמיליארד שקל ולדעת טובי המומחים בתחום הייתה גבוהה עד כדי פי ארבע ממחירי השוק דאז.

בסוף שנת 2020 פרסמנו בגלובס סדרת כתבות אודות הלחצים הגדולים שמפעילה חברת מוטורולה על מנת למנוע ממשרד הביטחון וצה"ל לתקן את המעוות ולצאת במכרז לפרויקט המשך לשדרוג רשת הסלולר הצבאי המוצפן, וכתבה נוספת אודות האתגרים והדילמות העומדים בפני צה"ל בבחירת הרשת והמערכות שיחליפו את פרויקט "סלולר צבאי". שם הזהרנו מפני ההשלכות של הארכת החוזה עם מוטורולה, פתרון שאמנם יהיה קל לצה"ל, אך עלול להיות יקר לכיס של משלם המסים, כל זאת באמצעות "קלף הנימוק הביטחוני" שניתן לצה"ל, שכאמור אינו רלוונטי בטכנולוגיה מבוססת תקינה אזרחית.

בעקבות סדרת הכתבות החליט אגף התקשוב בראשותו של האלוף ליאור כרמלי להוציא לשוק בקשה לקבלת מידע (RFI) לקראת וכחלק מהוצאה של מכרז לשדרוג רשת "הסלולר הצבאי", ובכלל זה קליטה והפעלת המערכת הקיימת בשילוב עם הקמת רשת דור 5 - לא לפני שנקט בצעד חריג לאיים (ואולי גם לממש) על כל העוסקים במלאכה בבדיקות פוליגרף פולשניות. גם אם בדיקות הפוליגרף נועדו למנוע דליפה של מידע "סודי", הן עשויות להקשות על הציבור לבחון ולבקר את תהליך קבלת ההחלטות.

לבקשה לקבלת המידע (RFI) הייתה היענות גדולה בשוק ולשם כך התקבצו מספר מציעים, על מנת לספק למערכת הביטחון את המענה הנדרש. בנוסף לקבוצה ברשות מוטורולה, שפעלה עד לרגע האחרון בניסיון לבטל את הבקשה בטענה שמדובר במידע רגיש ושיש לה זכויות עליו - טענה שנדחתה על הסף - הצטרפו קבוצות נוספות, בינהן קבוצה בהובלתה של חברת אלביט בשיתוף עם חברת פלאפון, המבוססת מערכות אריקסון ומשלבת מרכיבי צופן של חברת HSL; קבוצה נוספת בהובלת סלקום, המשלבת מערכות נוקיה; חברת YTCOM; חברת COMTACT; וקבוצה בהובלת אלתא, המשלבת מערכות נוקיה.

אלא שבינתיים, ובחסות חילופי האלופים בלשכת ראש אגף התקשוב וכניסתו של האלוף ערן ניב לתפקיד, אגף התקשוב העביר לאחרונה למנהל הרכש במשרד הביטחון בקשה להאריך את הסכם ה"ספק יחיד" מול חברת מוטורולה עבור מערכת "סלולר צבאי" בשנתיים נוספות לפחות, בין השאר בטענה כי היערכות למכרז ותקופת המעבר בין ספקים דורשת את הארכת ההסכם, זאת מבלי לספק לציבור את ההסבר הבסיסי מדוע לא נערך אגף התקשוב מבעוד מועד לסיום החוזה.

האם צה"ל ומשרד הביטחון שוב יצדיקו פרויקט ללא מכרז

גורמים המקורבים למכרז טוענים כי צבאות בעולם, כולל צבאות אויב, מיישמים פרויקטים מתקדמים של דור 5 כולל IOT (internet of things), ואפליקציות הנשענות על הטכנולוגיה החשובה הזו, בעוד צה"ל נשען על ספק יחיד שאיננו יצרן של טכנולוגיה כזו, ועל כן מעבר לבזבוז של כספים ציבור, בחירה זו משאירה את צה"ל הרחק מאחור.

אגף התקשוב מרוויח זמן. בינתיים תקציב הביטחון ישלם למוטורולה עוד עשרות מיליוני שקלים בשנה לטובת תפעול ותחזוקה של מערכת הנמצאת בסוף מחזור חייה. שאלת השאלות, שגם עליה לא קיבלנו תגובה היא האם ומתי משרד הביטחון וצה"ל ייצאו למכרז, או שמא ידבקו בחלופה הקלה יותר, ויצדיקו שוב פרויקט ללא מכרז עם חברת מוטורולה.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי