גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחוק המטרו ועד הרפורמה בחקלאות: כך השתלטו מחדש הלוביסטים על הכנסת

הרפורמה בחקלאות, בייבוא, במטרו, המס על החד"פ ועל השתייה הממותקת - ממשלת בנט–לפיד, שמסיימת את דרכה, איימה על הפעילות הכלכלית של חברות גדולות וארגונים ● התוצאה: מספר שיא של חברות ובעלי אינטרס ששכרו לוביסטים לפעילות בכנסת ● איפה הצליחה פעילות הלובינג לכופף את הממשלה, ומי החברה שנשכרה לטפל במאבקים הגדולים ביותר

בניין הכנסת / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky
בניין הכנסת / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הכנסת ה-24 שמתחילה לחשב את קיצה לאחור תיזכר ככזו שיצרה פלטפורמה מוצלחת ביותר לענף הלובינג בכנסת. מהרפורמות שנפלו מחוק ההסדרים, דרך המס על הסוכר, הרפורמה בחקלאות והפיצויים באומיקרון - סיפקו משרדי האוצר, הכלכלה ו-120 חברי כנסת רצף של מאבקים שנוהלו בין היתר על ידי הגורמים החזקים במשק דרך חברות הלובי.

לפי מדד שמפרסם מנכ"ל העמותה לדמוקרטיה מתקדמת שבי גטניו בשיתוף עם עמותת "שקוף", בכנסת ה-24 ייצגו 123 לוביסטים 550 לקוחות שונים - מספר שיא של לקוחות וזינוק בהיקף הפעילות של חברות ששוכרות לוביסטים בכנסת. בסך הכל מדובר על עלייה של 25% בפעילות החברות ששכרו לוביסטים בכנסת לעומת שנת 2020 ועלייה של כ-2% לעומת 2021.

כל זאת, למרות שמספר הלוביסטים נותר זהה בין היתר בשל מגבלות הקורונה על כניסתם למשכן.

הלוביסטים בכנסת הציפו את חברי הכנסת במצגות, ניירות עמדה ומומחים מטעם והשפיעו לא פעם על החוקים שאושרו בסופו של דבר במליאת הכנסת או סוכלו בדרך לשם. אלא שלצד שיטות העבודה המסורתיות בענף, ישנה גם מתודה חדשה הכוללת עבודה ישירה מול גורמי המקצוע במשרדי הממשלה שנפגשים עם בעלי העניין בתיווך הלוביסטים וכן מול השרים ומקבלי ההחלטות.

אחד הגורמים לכך הוא חוסר היציבות הפוליטית שייתרה כמעט את הכנסת בשלוש השנים החולפות. כך שלצד השרוכים הכתומים בוועדות הכנסת ובמזנון (שמחויבים הלוביסטים לענוד), חלק ניכר מעבודת הלובי עברה אל מאחורי הקלעים לפגישות עבודה בלתי אמצעיות לטובת קידום האינטרסים של מאן דה הוא.

 

המאבקים: הרפורמות בחקלאות ובייבוא

המאבקים המרכזיים של השנה החולפת בענף כוללים את המאבק המתוקשר ביותר בתקופה האחרונה - המאבק נגד הרפורמה בחלקאות (ר’ תיבה נפרדת). לצורך מאבק זה שהובילו השרים אביגדור ליברמן ועודד פורר נשכרה חברת הלובי ריפבליק, שמייצגת ריכוז של הגופים המשמעותיים ביותר בענף: מועצת הצמחים, מועצת החלב, מועצת הדבש, תנועת המושבים, התאחדות חקלאי ישראל, מועצות אזוריות, מרכז השלטון האזורי, תנועת הקיבוץ הדתי. כאשר לכולם מטרה זהה: לסנדל את הרפורמה או לעצב אותה לטובת החקלאים, לעומת מה שהוצע לכתחילה.

הלוביסטים של ריפבליק נצפו מדי שבוע בכנסת בשיחות עם הח"כים, תוך כדי שהם מלווים את לקוחותיהם לפגישות בכנסת עם השרים, חברי הכנסת וגורמי מקצוע שניהלו את המשא ומתן. השבוע, כך התברר, המאמצים של ריפבליק נשאו פרי, כאשר הרפורמה שהוצבה כיעד כבר בהסכמים הקואליציוניים עוצבה מחדש לטעמם של המשלמים.
מטבע הדברים עיקר עבודת הלוביסטים בכנסת התרכזה בשנה החולפת סביב חוק ההסדרים ועשרות הרפורמות שנכללו בו (ואלו שיצאו ברגע האחרון), בין היתר הרפורמה בייבוא שכללה את הגורמים החזקים במשק.

כך ברגע האחרון, בהובלת יו"ר ועדת הכספים אלכס קושניר, סוכלה הרפורמה במיסוי שותפויות משום שלא הייתה מוכנה לחקיקה. מי שפעלו מאחורי הקלעים היו אנשי חברת הלובינג הקבינט שייצגו את קרנות הנדל"ן שעשויות היו להיפגע באופן משמעותי אם החוק היה נכנס לתוקף, בשל המגבלות בהשקעות שהוטלו בו. בנוסף  פעלו גם לשכת עו"ד וברית פיקוח וגם ריפבליק מטעם קרנות גידור, קרנות מו"פ ולשכת רואי החשבון.

יעל שילוני מנכ''לית גלעד לובינג / צילום: צביקה גולדשטיין

למרות שהנושא כמעט שלא זכה לדיון ציבורי, מאחורי הקלעים התנהל קרב מכריע. אגף התקציבים באוצר דרש שחוק מיסוי שותפויות יישאר ברפורמה, אלא שבינתיים הגיעו לכנסת נציגי ארגונים בתיווך לוביסטים והצליחו להיפגש עם חברי ועדת הכספים, כשהם מגובים בניירות עמדה. פגישות דומות נערכו גם עם אנשי אגף התקציבים.

בסופו של דבר, עבודת חברת הלובינג הקבינט מול הממשלה והכנסת שכנעה את הגורמים השונים שהחוק אינו מוכן והוא יצא החוצה ואיתו גם המס על ביטוחי בריאות פרטיים.

ריכוז מאמץ: הלובי של חברת קוקה קולה

עם תחילת העבודה על חוק ההסדרים ייסד שר האוצר ליברמן נוהל שלפיו עבודת הלוביסטים מול אנשיו בכנסת תוסדר מול מנהל סיעת ישראל ביתנו. בענף הלובי מדווחים כי הנוהל החדש הפך את העבודה ליעילה יותר, שכן חברות הלובי קיבלו מענה מהיר לפניותיהן, גם אם לא חיובי, ויכלו לתכנן את צעדיהן בהמשך.

אחד המאבקים המתוקשרים של ענף הלובי בכנסת ה-24 היה נגד מס הסוכר שהוביל שר האוצר. לוועדת הכנסת שדנה בצו המיסוי זרמו נציגי החברות הגדולות בענף המשקאות, ובראשן קוקה קולה. מומחה מטעם קוקה קולה שהוצב בדיון על ידי הלוביסטים הסתיר תחילה את העובדה שהוא "מעיד מטעם", ורק לאחר התעקשות של יו"ר הוועדה הציג את שולחיו.

בשבועות שבהן רוכזו המאצים להעברת הצו חברי ועדת הכספים היו מחוזרים ביותר. מנכ"ל קוקה קולה התייצב בכנסת לפגישה עם הח"כים. מי שפעלו אז מטעם חברת המשקאות הגדולה היו שתי חברות לובי: ריפבליק וגורן-עמיר, שניהלו את ההצגה הגדולה בכנסת.

המס בסופו של דבר אושר, אך חברות הלובי הצליחו להפחית את המס שהוטל על משקאות הדיאט.

השיטה: פגישות עם ח"כים ומבול ניירות עמדה

מאבק נוסף שניטש בימים אלו הוא סביב אישורו הסופי במליאת הכנסת של חוק המטרו. במהלך מאות שעות של דיונים שנערכו בוועדה למיזמי תשתיות ייצגה חברת הלובי גלעד לובינג רשויות ומאבקי תושבים, שהציגו בוועדה את דרישותיהם וטענותיהם נגד תוואי הרכבת. בין היתר התקיימו פגישות בחדריהם של חברי הוועדה בניסיון לשכנע אותם לשנות את התוואי לטובת "הנגשה לאוכלוסיות מגוונות", תוך הצגת ניירות עמדה תומכים על ידי התושבים עצמם. העבודה של אנשי הלובי לא מוצתה רק בכנסת, אלא עברה במקביל לפעילות מול משרד התחבורה, מנהל התכנון ונת"ע שהיו שותפים בעיצוב החוק.

מאבק נוסף שלקחו בו חלק לא מעט משרדי לובינג ומתמשך כבר שנתיים הוא זה העוסק בפיצויים לבעלי עסקים ואולמות במהלך תקופת הקורונה. הלוביסטים הציפו את הכנסת בתקופה שבה הגבלות הקורונה נידונו בוועדות, ובהמשך כאשר עלו לדיון חוקים באשר לפיצויים בעקבות סגירה. אל הכנסת הובהלו בעלי אולמות ומסעדות, בעלי עסקים קטנים ואחרים מלווים בלוביסט עם שרוך כתום כדי לייצג את דרישותיהם. בשל התסבוכת הפוליטית האחרונה, הואצה הפעילות בשבוע האחרון במטרה לאפשר את אישור חוק פיצויי האומיקרון בקריאה שנייה ושלישית רגע לפני פיזור הכנסת - ובהצלחה. מי שייצגו את אולמות האירועים במאבק לפיצויים בקורונה היו גלעד לובינג.

שוק ריכוזי: השליטה של חמש החברות הגדולות

ברשימת הלקוחות המלאה של ענף הלובי אפשר לשרטט השפעות נוספות של גורמים בעלי אינטרס על חוקים ורפורמות, כמו המאבק של התאחדות הקבלנים על חוק המכר שאושר בשבוע שעבר במליאה (חברת הלובי שנשכרה - ריפבליק); מרשם לקנאביס על ידי רופאים שאינם רופאי משפחה בתקנות (איגוד רופאי המשפחה באמצעות חברת הקבינט); איגודי הגנים הפרטיים באמצעות חברות הלובי על הסרת המחסום הבירוקרטי בחוק ההסדרים לפטור משימוש חורג בגני ילדים פרטיים בבתי מגורים.

ענף הלובי הפך ריכוזי יותר עם השנים. על פי נתוני המדד שערך מנכ"ל העמותה לדמוקרטיה מתקדמת, שבי גטניו, 68% מהלקוחות מיוצגים על-ידי 5 חברות הלובי הגדולות: גלעד לובינג, גלעד לובינג, אימפקט, ריפבליק והקבינט, בעוד היתר מיוצגים באמצעות 39 חברות לובינג וגופים נוספים כמו משרדי עורכי דין ואסטרטגיה וכן 18 לוביסטים עצמאיים.

לירון הרשקוביץ', מבעלי ריפבליק / צילום: לוק צלמים

החברה המייצגת כיום את מספר הלקוחות הרב ביותר בכנסת היא חברת הלובינג ריפבליק, שמקדמת את ענייניהם של 120 לקוחות, המהווים 22% מכלל לקוחות הלובי בכנסת. בראש החברה עומדים היו"ר לירון הרשקוביץ והמנכ"לית מבשרת נבו, שפרשו ב-2017 מגלעד לובינג. ריפבליק לקחה חלק בחוקים והרפורמות הבולטות בכנסת הזו: רפורמת הכשרות שנכתבה ועוצבה לטובת ארגון צהר, חוק המכר, מס הסוכר ומס החד"פ, הרפורמה בחקלאות, חוק רכבים אוטונומיים (מובילאיי) ועוד.

לדברי מנכ"ל העמותה לדמוקרטיה מתקדמת שבי גטניו: "הלובינג המסחרי פוגע באופן אנוש באמון הציבור במערכת קבלת ההחלטות בדמוקרטיה והוא חלק מהתופעות המובילות להעמקת משבר האמון שאנו חווים. מהות תעשיית הלובינג המסחרי היא הפיכת כסף לכוח, באמצעות ושימוש ביכולת השפעה על מקבלי החלטות".

גורמים בענף הלובי לא ממהרים להספיד את העבודה עם פיזור הכנסת. לדבריהם, בפגרה הם פוגשים הזדמנויות להשפיע במוקד קבלת ההחלטות על גורמי המקצוע והשרים שעבודתם לא נפסקת. בנוסף, העיניים בענף צופות פני בחירות והסכמים קואליציוניים - כמו הרפורמה בכשרות שנולדה בהסכמים הפוליטיים בין המפלגות. "מי שיודע לעבוד נכון בבחירות חוסך כסף וזמן, כי הוא משפיע על סדר היום של הכנסת עוד לפני השבעתה", אומר בכיר בענף.

צח בורוביץ’, מבעלי חברת הלובי הקבינט, אומר כי "בפגרת הבחירות כמעט ואין חקיקה, אך מתרחשים שני תהליכים שניתן להגדיר כהזדמנות: המתמודדים במערכת הפוליטית פתוחים לאג’נדות חדשנות וזו הזדמנות להציף נושאים כבר בשלב זה".

צח בורוביץ. הקבינט / צילום: ניצן שפירא

על הסיבות לפעילות השיא של חברות הלובי, הוא אומר: "השילוב בין משבר הקורונה למשבר הפוליטי המתמשך הביא את דרגי המקצוע בממשלה לגלות יותר סמכות ויותר אחריות, גם כאשר השרים הממונים עסוקים בבחירות חוזרות ונשנות". 

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית