גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל BIRD ישראל חולק תובנות בספר חדש

מנכ"ל חברת הקורקינטים השיתופיים BIRD בישראל, יניב ריבלין, מוציא ספר אוטוביוגרפי חדש, שבו הוא מציג את המסע הפרטי שלו, ומציע כלים ליצירת מנופי צמיחה אישיים ועסקיים ● הטכנולוגיה של חברת מאריס-טק הישראלית תוטמע במסגרת המשימה בראשית2 של עמותת SpaceIL

יניב ריבלין, מנכ''ל BIRD בישראל / צילום: איל יצהר
יניב ריבלין, מנכ''ל BIRD בישראל / צילום: איל יצהר

יניב ריבלין עבד בקרן שוסטרמן והתמחה בניהול קהילות, עד שהגיעה תחושת המיצוי. אבל במקום לחפש משרה חדשה הוא יצא ל"חופשת שחרור" של חצי שנה. מהחופשה הזו נולד התפקיד הבא שלו, שהפך אותו למוכר בעולם העסקי: מנכ"ל חברת הקורקינטים השיתופיים BIRD בישראל. כעת הוא מוציא ספר אוטוביוגרפי חדש, שבו הוא מציג את המסע הפרטי שלו, ומציע כלים ליצירת מנופי צמיחה אישיים ועסקיים.

סיפור ההצטרפות של ריבלין לבירד החל באפריל 2018, כשישב על הבר בבית קפה על שדרות בן גוריון ודיזנגוף עם יזם בשם סם רוזן. "היינו עם הפנים לכיוון שביל האופניים והקורקינטים, שהיה שוקק חיים כתמיד, וסם שאל אם אני מכיר את חברת BIRD שהוקמה בלוס אנג'לס שלושה חודשים לפני כן, על ידי טראוויס ואנדר זנדן.

"'אני חושב שהם מחפשים הזדמנויות להתרחב', הוא אמר לי. גיגלתי וקראתי על החברה שעוסקת בשימוש שיתופי בקורקינטים חשמליים. אמרתי לסם שזה רעיון שיכול להצליח בישראל, ובפרט בתל אביב - עיר פקוקה שתושביה ממילא כבר אימצו את הקורקינטים הפרטיים.

עטיפת הספר של יניב ריבלין

"סם חיבר אותי לפטריק סטונדר, העובד היחיד של BIRD שישב מחוץ לארה"ב, באמסטרדם, ותפקידו היה להקים את השוק הבינלאומי של החברה. ניהלנו כמה שיחות בזום, ופטריק ביקש שאכין לו סקר שוק מהיר".

האפשרות לעמוד בראש "ממלכה משלי" ולהקים שוק מאפס קסמה לריבלין, שלא לדבר על האפשרות לרכוש ניסיון עסקי בחברה יזמית - אלא שאלה גם היו חלק מהחסרונות. הוא מעולם לא עסק קודם בהקמת אופרציה כזו, ולא היה מנכ"ל של חברה בסדר גודל דומה.

בנוסף, רבים מהאנשים שריבלין התייעץ עמם הזהירו אותו שכניסת BIRD לארץ נועדה להיכשל, מכיוון שהישראלים לא ירצו לשלם עבור השירות, הקורקינטים ייגנבו כבר ביום הראשון, ומעטים ירצו לחלוק קורקינט במקום לקנות אחד משלהם.

כיום בירד פועלת ביותר מ-350 ערים ברחבי העולם, ובישראל יש לה אלפי קורקינטים בעשר ערים ויישובים, ובהם תל אביב, קיסריה, בית שאן, עפולה ואילת. המתחרות שלה בארץ הן יאנגו (עם ווינד), ליים, דוט וטייר הגרמנית, שנכנסה לישראל בחודש שעבר. בעבר דווח כי בירד רשמה הפסדים של מאות מיליוני דולרים.

באשר לביקורת על ריבוי התאונות שנוצרות בעקבות שימוש לא זהיר בקורקינטים חשמליים מזכיר ריבלין כי "גלובס הפכו את זה לפרויקט הדגל ופרסמו מדי יום את מספר הנפגעים מהקורקינטים. מטבע הדברים, העלייה בכמות הנסיעות על הקורקינטים - תופעה מבורכת כשלעצמה, המפחיתה את מספר כלי הרכב הפוקקים את העיר - הובילה לעלייה בכמות הנפגעים...

"בתחילת הדרך תרמנו מיוזמתנו להגברת הבטיחות באירועים לחלוקת קסדות, בהוספת מסרי בטיחות באפליקציה ובסדנאות בטיחות שעשינו יחד עם עמותת ישראל בשביל אופניים בכיכר רבין. בהמשך, ככל שהנושא צבר יותר פופולריות, הופעתי בפני ועדות הכנסת שעסקו בסוגיה. היום לא רק שחבישת קסדות היא בגדר חובה לרוכבי קורקינט - BIRD עצמה חייבת לצייד את הקורקינטים בקסדות. שוק חדש דורש חינוך, ורכישת הרגלים".

ריבלין מספר בספר שאחת הדרכים שלו לקבלת החלטות קשורה לשאלה "על מה תרצו לדבר בארוחת שישי בערב". לדבריו, זו השאלה שכל אחד צריך לשאול את עצמו לפני קבלת החלטות. "כי שם, בנושא שתניחו על השולחן, באה לידי ביטוי התשוקה האמיתית שלכם. האם זה להחזיק במשרה מדהימה כמס' 2 בחברה מובילה או ליזום משהו בעצמכם? האם מפריע לכם שחבר טוב יהיה הבוס או השותף שלכם? האם אתם מאמינים במוצר?".

ריבלין גם מתייחס לעברו כמי שהתמחה ביצירת קהילות, ומזכיר כי הן יכולות להיות חלק משמעותי מהחיים. לכל אחד הוא ממליץ למצוא או לייצר בעצמו את הקהילה הנכונה לו. בהקשר הזה הוא גם מצטט את גורו הניהול פרופ' הנרי מינצברג, שאמר "אם אתה רוצה להבין את ההבדל בין קהילה לנטוורק, תשאל את חברי הפייסבוק שלך האם הם יעזרו לך לצבוע את הבית".

על התמודדות עם שינויים הוא כותב כי "בחייו של כל אדם יש בדרך כלל שלושה יסודות מרכזיים: אהבה, מקום עבודה ומקום מגורים. בתקופת מעבר, נסו לשמור לפחות על שניים מהם יציבים, כדי שהזעזוע לא יהיה גדול מדי". את ההשראה הניהולית הוא שואב מריד הייסטינגס, מייסד ומנכ"ל נטפליקס, שנוהג לומר כי "מנכ"ל טוב הוא מנכ"ל שאין לו הרבה עבודה - הוא יודע לבחור את האנשים הנכונים שיעשו אותה, ולשחרר" (עמ' 89).

כל ההכנסות ממכירת הספר מועברות כתרומה לעמותות הפועלות למען צמצום פערים חברתיים בפריפריה.

אזור התעשייה

בדרך לירח

הטכנולוגיה של מאריס-טק בדרך לירח: החברה מרחובות, שאותה הקים ומנהל ישראל בר, הודיעה כי הטכנולוגיה שלה תוטמע במסגרת המשימה בראשית2 של עמותת SpaceIL. בראשית2 צפויה להיות מורכבת ממערך של שלוש חלליות: חללית מקפת (אורביט) שתקיף את הירח ותבצע ניסויים מדעיים, וחלליות שיבצעו נחיתות על הירח.

מאריס-טק מספקת פתרונות לעיבוד והזרמה של וידאו ואודיו. היא תספק ל- SpaceIL את הטכנולוגיה Jupiter-Space שהיא מפתחת, שתשתלב בשלוש החלליות ומיועדת לפקח על תפעול המצלמות, עיבוד תמונה ועוד.

החברה לא מספקת פרטים על היקף העסקה, אך על בסיס הזמנות קודמות שעליהן דיווחה ניתן להעריך שהיקפה מגיע לכמה מאות אלפי דולרים. אגב, טכנולוגיה אחרת של מאריס-טק שולבה בעבר בבראשית1, החללית שהגיעה לירח אך נכשלה בנחיתה עליו ב-2019.

"מדובר במשימה חשובה", אומר בר, "והטכנולוגיה הייחודית והמיניאטורית שלנו מאפשרת למשתמשים להזרים וידאו באיכות גבוהה בזמן אמת, ובתנאים קיצוניים".

מאריס-טק הפכה לאחרונה לחברה ציבורית, לאחר שביצעה הנפקה קטנה בנאסד"ק, שבמסגרתה גייסה 18 מיליון דולר לפי שווי של כ-33 מיליון דולר. עם זאת, הירידות בשווקים הובילו לנפילה במחיר המניה, והיום שווי החברה הוא 9.2 מיליון דולר בלבד.

שירי חביב ולדהורן

נפרד מקשת

עומר ניצני, הסמנכ"ל המסחרי של קבוצת mako ומנהל מחלקת השת"פ של קשת 12, פורש לאחר 22 שנה. ניצני שימש גם כחבר הנהלה, והיה אחראי על מחלקות הקריאייטיב וההפקה של החטיבה המסחרית.

עומר ניצני / צילום: מיכאל טומרקין

מצנח הזהב

אלעד מרון מונה למנכ"ל נוברטיס בישראל. קודם לכן כיהן שש שנים כמנכ"ל נוברטיס אונקולוגיה.

שי בסון, 56, מונה למנכ"ל משותף בקבוצת מלם תים.

גדי רפפורט מונה לסמנכ"ל תשתיות מידע גלובלי בסלברייט.

הוגו גולדמן יכהן כסמנכ"ל הכספים של חברת אבטחת הסייבר HUB Security.

יצחק גרבוז מונה לסמנכ"ל הקריאייטיב והתוכן של POMVOM, המפתחת פתרונות ושירותי צילום דיגיטלי מבוססי בינה מלאכותית לשוק הגלובלי של פארקי השעשועים. בשלוש השנים האחרונות כיהן כסמנכ"ל התוכן והקריאייטיב של ענקית הווידאו VIMEO, ולפני כן כעורך הווידאו הראשי של קשת 12.

ד"ר מריה חיטריק, 40, מונתה למנהלת הטכנולוגיות הראשית בחטיבה לטיפול באוויר של תדיראן.

קרן קראוטהמר תשמש כסמנכ"לית משאבי האנוש של סיילוס, המתמחה במתן פתרונות אבטחת סייבר לתעשיית הרכבות. שחף רוז'נסקי ישמש כסמנכ"ל המוצר.

קרן קרוטהאמר / צילום: סיילוס
שחף רוז׳נסקי / צילום: סיילוס

יוסי רייבי ממייסדי ויגן ניישן, מונה לנשיא החברה, המציעה פלטפורמה דיגיטלית לקידום ערכי הקיימות והטבעונות. רייבי הוא בעלי חברת טעינת הרכבים החשמליים פלקו דרייב.

פרופ' דן בלומברג, סגן נשיא אוניברסיטת בן גוריון בנגב, מונה ליו"ר סוכנות החלל הישראלית.

פרופ' דן בלומברג / צילום: דני מכליס, אונ' בן-גוריון בנגב

חדשות טובות

תנובה השלימה את המחזור הראשון של התוכנית להכשרת עובדי ייצור כהנדסאים, שנערכה במשך שנתיים בהשקעה של 3 מיליון שקל. התוכנית, שפותחה בשיתוף המכללה הטכנולוגית להנדסאים 'אורט בראודה', נועדה לייצר מוביליות חברתית בארגון, על ידי מתן השכלה ופיתוח מקצועי, תוך מתן מענה למחסור בעובדים מקצועיים בתעשייה.

הנדסאי תנובה החדשים / צילום: יח''צ תנובה

לאור הצלחת המחזור הראשון הודיע אייל מליס, מנכ"ל קבוצת תנובה, כי החברה תפתח שני מחזורים נוספים - בדרום ובצפון הארץ.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמוך מהתחזית: רק 175 אלף משרות התווספו לשוק בארה"ב באפריל

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Jessica Taylor

בריטניה הטילה סנקציות על ארגונים ישראליים קיצוניים ומתנחלים

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו