גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא בטוחים שהצעת העבודה שקיבלתם מספיק טובה? כך תבדקו אותה

כדי לבדוק אם הצעת העבודה שקיבלתם היא הטובה ביותר עבורכם, קודם כל תתעלמו מהשכר ומהגדרת התפקיד ● במקום זאת, בדקו את האינפורמציה הבסיסית על המעסיק בפרופיל העסקי שלו בלינקדאין - אם בכלל יש לו כזה ● לבסוף, רק אחרי בחינה יסודית של איכות הארגון, המוצר והעובדים - מגיע הזמן לבחון את התפקיד

תחשדו בחברות שאין להן דף בלינקדאין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
תחשדו בחברות שאין להן דף בלינקדאין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הכותבת היא מומחית לשוק העבודה

בשבוע שעבר, בטור "תגידו מי המעסיק שלכם, נדע מה הערך שלכם בשוק העבודה", עסקתי בחשיבות הארגונים (צבא, אקדמיה, מעסיקים) בקביעת פוטנציאל הקריירה של עובדים ומנהלים.

כבכל שבוע, גם הפעם עלתה הטענה כי הטורים שלי שייכים לעולם העבודה הישן, בעוד שבזה החדש כבר מזמן מה שקובע הם הכישורים. "האם בהכרח כל בוגר טכניון עדיף על בוגר מכללה, האם עובד באינטל עדיף על עובד בסטארט-אפ, האם כל מי שהיה ב-8200 הוא מתכנת על חלל?" שאל אחד הקוראים וקינח במסקנה "אנחנו בשנת 2022 והגיע הזמן שנבחן כל מקרה לגופו ונפסיק להסתכל על שטויות".

גם בעולם החדש מסננים על פי ארגונים

לדאבוני, מעסיקים ממשיכים להסתכל על שטויות גם בשנת 2022, וכנראה ימשיכו בכך עוד שנים רבות, פשוט משום שהם לא מסוגלים לבחון כל מקרה לגופו, והאמת שהם גם לא צריכים. מסננות קודמות כבר עשו עבורם את העבודה, לכן מי שעבר את המסננת הצפופה של הטכניון עדיף על מסונני המכללות, כנ"ל לגבי מתכנת שעבר את הסינון של 8200. מעסיקים לא מחפשים רק מתכנתי "על חלל", הם מחפשים מתכנתים מספיק טובים, ומכיוון שהם יודעים איפה הם מסתובבים, סיכוי לא מבוטל שימצאו גם את ה-"על חלל".

ומה לגבי עובד אינטל אל מול עובד סטארט-אפ? להערכתי גם בדוגמה הזו התייחס השואל למתכנתים, ואכן מתכנת שעובד בסטארט-אפ עשוי להתאים הרבה יותר מזה שעובד באינטל, בפרט אם למד בטכניון ולהקתו ו/או שירת ב-8200. אבל לגבי הרוב המכריע של בעלי המקצוע האחרים, יוצאי אינטל נהנים מעדיפות גורפת על פני עובדי סטארט-אפים, שרבים מהם ייפסלו על הסף ולא יגיעו לראיון עבודה, רק בזכות תדמית הארגון.

תתעלמו מהשכר ומהגדרת התפקיד

אז איך יודעים אם הצעת העבודה שקיבלתם מספיק טובה? דבר ראשון - מתעלמים מהשכר ומהגדרת התפקיד ומתמקדים בחברה. התחילו בהבנת המוצר/שירות שהיא מפתחת/מוכרת, במספר העובדים, ובאיכות ההשכלה וההיסטוריה התעסוקתית של היזמים/עובדי המפתח בחברה. את האינפורמציה הבסיסית הזו אתם יכולים למצוא בקלות בלינקדאין, בוודאי כשמדובר בחברה טכנולוגית, או אחת שמנסה להתחזות לכזו, כשנורת האזהרה הראשונה - חברה שאין לה דף עסקי בלינקדאין.

זה בטח נשמע לכם מוזר, אבל יש המון מעסיקים עלומים בלינקדאין, כאשר לחלק לא מבוטל מהם אין זכר מחוץ ללינקדאין, למעט (אולי) כתובת במדריכי טלפון ועוד איזה לינק או שניים חסרי אינפורמציה משמעותית. יתרה מכך, לאחר בחינת אלפים רבים של פרופילים בלינקדאין, התופעה הזו מגיעה לא אחת בצרורות. כלומר, אנשים שהקריירה שלהם רצופה ארגונים עלומים שכאלה, עם דגש על הארגונים האחרונים בהם עבדו/עובדים.

באופן לא מפתיע, רבים מהארגונים האלה קטנטנים ולרוב מונים עד עשרה איש, כשהקדנציות בהן הן קצרות עד קצרצרות, לעיתים מספר חודשים. מה ניתן ללמוד מכך? בהנחה שבעלי הפרופילים האלה לא פברקו מעסיקים כדי לסתום חורים, והם אינם מאלה המשתוקקים לדלג בין חברות עלומות ורעועות - קרוב לוודאי שזאת אינדיקציה לא מחמיאה לגבי כל הארגונים ברשימה שלהם, אחרת מדוע הם לא מצליחים למצוא עבודה בחברות איכותיות, פרט לעובדה שעבדו שנים בחברות לא איכותיות? הרי גם אם הם מעדיפים ארגונים קטנים, אין סיבה שלא יצליחו למצוא ארגון יציב יותר, שמעסיק 30-40 עובדים ומספיק מקצועי כדי לייצר דף עסקי בלינקדאין.

השכלת אנשי המפתח

יחד עם זאת, דף עסקי אינו ערובה לכך שהחברה מספיק איכותית, לכן חייבים לבחון את המוצר ואיכות עובדי המפתח (איכות השכלתם מסייעת לאתר חברות המתחזות להייטק), הוותק של העובדים (תחלופה גבוהה מרמזת על בעיה יסודית), גודל החברה, הלקוחות האסטרטגיים, המעמד התחרותי, המיצוב שלה בשוק ועוד. איסוף מידע באמצעות רשת הקשרים גם הוא יכול לסייע רבות לבחינת איכות הארגון, לרבות שיחות עם עובדים/עובדים לשעבר.

כאשר כל הנ"ל מעידים על חברה מספיק טובה, זה הזמן לבחון את התפקיד, את הסיכוי להצליח בו, את פוטנציאל ההתפתחות והקידום (מקצועי או ניהולי), שהרי קידום אמיתי הוא כמעט אך ורק בתוך החברה בה עובדים.

משהגעתם למסקנה שעבודה בחברה הזו היא הצעד הנכון להגשמת מטרות הקריירה שלכם בטווח הארוך, זה הזמן לבחון את השכר. רק קחו בחשבון שלעיתים שווה להתפשר עליו בטווח הקצר, לטובת תפקיד מקפצה שיניב שכר גבוה משמעותית בתפקידים הבאים.

מובטלים מתפשרים וממשיכים לחפש

ומה אם אתם מובטלים ואין לכם ברירה אלא להתפשר על חברה לא טובה? אין בעיה. תתחילו לעבוד ותמשיכו לחפש עבודה עד שתמצאו את הארגון הכי טוב שיהיה מוכן לקבל אתכם. כאמור, זו מקפצת הקריירה הטובה ביותר, המגדירה את ערך המותג שלכם ואת ערך השוק.

זכרו, קריירה זה הפוך ממה שחשבתם. בהצלחה.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● עוד עולה מהנתונים כי כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר