גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המודל שלנו לחיזוי מיתון כבר לא עובד

קיים סיכוי שיהיה מיתון בקרוב, אבל לנסות לחזות את הסבירות עם ארגז הכלים שהשתמשנו בו לפני מגפת הקורונה זה טעות

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer
וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

כמובן שארה"ב עלולה לגלוש לעבר מיתון. אבל בגלל שהכלכלה לא קרובה אפילו לרעיון של מה שנחשב נורמלי, לצפות שתגיע ירידה בכלכלה על בסיס מודל כלשהו או על פי כלל אצבע - עלול להיות שגוי.

● ארה"ב: הירידה במחירי הסחורות מעלה תקוות שהאינפלציה הגיעה לשיא
● עזבו מיתון, צריך להתכונן למלחמת המטבעות ההפוכה 
● התחרות בין ארה"ב לסין עברה להתמקד בשיעור הצמיחה

אותו דבר נכון לגבי מתן אמון רב מדי באינדיקטורים האומרים שהסיכון למיתון עדיין נמוך מאוד.

המגפה גרמה לעיוותים גדולים בכלכלה, ולמרות שחששות הקורונה שוככים, הרבה מהעיוותים האלה נותרו כפי שהם. כמות המשרות הפנויות בארה"ב עדיין נמוכה ממה שהיה לפני המגפה, אבל בגלל שעובדים רבים עדיין לא חזרו לשוק העבודה, שיעור האבטלה קרוב לשפל של יותר מ־50 שנה. הקטנת ההוצאה והסיוע הממשלתי אפשרו למשקי בית לצבור חסכונות כפי שלא היה מעולם. נתוני הפדרל ריזרב מראים שאחזקה במזומנים ונכסים המקבילים למזומנים היו גבוהים ב־30% ברבעון הראשון מאשר לפני שנתיים.

הביצועים של שוק המניות לאחרונה גרמו לאנשים לדבר על האפשרות של מיתון בארה"ב, אבל חשיבה שירידה תקרה על בסיס המודלים שהיו לפני המגפה עלולה להיות שגויה.

קשה לבטוח במודלים של מיתון

דפוסי ההוצאה גם הם עדיין עוברים שינוי. למרות שיותר אנשים עוסקים בפעילויות כמו נסיעות ואכילה בחוץ, ונרשמת ירידה בתיאבון למוצרים ש"תקועים בבית" כמו ספות, נתוני משרד המסחר בכל זאת מראים שההוצאה על סחורות בנות קיימא לטווח ארוך הייתה גבוהה במאי ב־18.8% בהשוואה לפברואר 2020, לאחר התאמה לאינפלציה ושינויים עונתיים. ההוצאה על שירותים הייתה גבוהה רק ב־0.6% - לא מספיק אפילו כדי לשקף את הצמיחה באוכלוסייה. אם אתם רוצים לדעת עד כמה ההוצאה עדיין מבולגנת, תסתכלו מה קורה במרפאות של רופאי שיניים: בחישוב לאחר אינפלציה, ההוצאה על טיפולי שיניים במאי הייתה נמוכה ב־11.3% לעומת מה שהייתה בפברואר 2020.

כשכל תחום מתנהג כל כך שונה, קשה לבטוח במודלים של מיתון, שמבוססים על האופן בה פעלה הכלכלה בדרך למיתונים קודמים. חשבו על מודל חיזוי המיתון של הפדרל ריזרב של ניו יורק, שכעת קובע שהסיכויים שיקרה מיתון מתישהו ב־10 הרבעונים הקרובים עומדים על כ־80%. המודל משתמש במגוון נתונים, כולל התמ"ג, שהתכווץ ברבעון הראשון בקצב שנתי של 1.6%, וההכנסה הכוללת של אמריקאים, שבאופן תיאורטי אמורה להיות זהה לתמ"ג, אבל צמחה ב־1.8%. המודל כולל גם מדדים של פריון, שבגלל כל הבעיות בשרשראות אספקה והשינויים בשוק התעסוקה שעוברים על הכלכלה, עוד יותר קשה להעריך אותם.

המנצחים הגדולים של המגפה

גם אם נתעלם לרגע מהציטוט המבודח של הכלכלן פול סמואלסון על כך ששוק המניות חזה תשע מחמש הדעיכות האחרונות בכלכלה, השוק הדובי במניות כנראה העלה את ההסתברות המשוערת של משקיעים למיתון. אבל בעיה אחת עם זה היום, היא שלהרבה מהמנצחים הגדולים של המגפה - יצרנים ומוכרי סחורות, חברות כמו נטפליקס וכו' - יש ייצוג יתר בשוק המניות ביחס לכלכלה. כך ששינויים מהתחומים שפרחו בזמן המגפה נרשמים בעיקר כדבר רע, בעוד שהרבה מהחברות שהרוויחו מהיציאה ממנה מקבלות פחות תשומת לב. לא קיים וולמארט של טיפולי שיניים.

תעשיות הממוקדות בייצור, תחבורה ומכירת סחורות, כמו יצרנים וחברות בנייה, נהגי משאיות ורשתות קמעונאיות, מפרסמות הרבה יותר נתונים כלכליים מהתעשיות הממוקדות בשירותים, בין היתר בגלל שקל יותר לעשות דברים כמו לספור תנועות של מכולות בים מאשר לספור כמה שורות קוד כותבים המתכנתים ברחבי ארה"ב. באופן טיפוסי, זו לא בעיה מבחינת כלכלנים, בגלל שאף על פי ששירותים הם חלק גדול יותר בכלכלה, מחיריהם פחות תנודתיים בהשוואה למוצרים, שבהם יש עליות וירידות. אבל השירותים נמחצו על ידי המגפה. מבחינה זו שיותר הוצאה חוזרת אליהם, ההתמקדות במוצרים בנתונים הכלכליים יוצרת שטח מת שעלול לגלוש למודלים של מיתון.

ישנם מספר אינדיקטורים של מיתון שלא מהבהבים באדום. לדוגמא, עקומת התשואה - ההבדל בין שיעורי ריבית לטווח קצר ולטווח ארוך - עדיין חיובית, והתשואה על אג"ח משרד האוצר לעשר שנים גבוהה ב־1.225% מהתשואה על אג"ח לשלושה חודשים. נכון לסוף מאי, מודל עקומת התשואה של הפדרל ריזרב של ניו יורק קבע סבירות למיתון שתקרה ב־12 החודשים הקרובים רק ב־4.1%. בקשות לקבלת דמי אבטלה נותרו קרוב לשפל שלא נראה מאז שנות ה־60, בעוד שלרוב הן נוטות לעלות במידה גדולה לקראת ירידות בכלכלה.

אבל כשהכלכלה נראית כל כך שונה ממה שהיה נהוג, גם לתת אמון עיוור באיתותים כל כך ברורים זו בעיה. ברור שלאחר שהפד העלה את הריבית בניסיון לצנן את האינפלציה, הסיכון למיתון גבוה ממה שהיה לפני שנה. ירידה עלולה עדיין להיות בדרך אלינו, ועד שיהיה ברור אם היא מגיעה, אולי כבר יהיה מאוחר מדי.

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי