גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעולם מתאימים תשואות אג"ח לקצב גידול הקרנפים, ישראל עוד לא קרובה להצטרף לטרנד

איגרות חוב ירוקות, המשלבות בין יעדים פיננסיים ואקלימיים, תופסות תאוצה בעולם במטרה להשלים את פערי המימון הגדולים הנדרשים בכדי לעבור לכלכלה מאופסת פחמנית ● בישראל התחום עדיין בחיתוליו ובכלל לא בטוח שסדר העדיפויות של הרגולטור ישתנה לקידומו ● בינתיים, תאגידים הספיקו לנכס את הטרנד ולמלא אותו בהצהרות לא מגובות

שיעור הגידול באוכלוסיית הקרנפים יקבע את גובה התשואה באג”ח הירוקות כלכלת אקלים וסביבה / צילום: Shutterstock
שיעור הגידול באוכלוסיית הקרנפים יקבע את גובה התשואה באג”ח הירוקות כלכלת אקלים וסביבה / צילום: Shutterstock

בשנות ה-70 של המאה העשרים, בטבע הדרום אפריקאי חיו 65 אלף קרנפים. הם ניזונו מהעשב האזורי, וסייעו בחידוש הצמחייה הנדרשת גם לרווחתם של בעלי החיים האחרים באזורם. בעבר הרחוק, ייתכן כי אוכלוסייתם שגשגה ומנתה אף יותר מ-800 אלף פריטים, שהיוו חלק ממערכת אקולוגית בריאה ומתפקדת. אלא שהקרנפים השחורים הם כמעט זיכרון רחוק. בעיקר בשל ציד בלתי חוקי, הצטמקה אוכלוסייתם ביותר מ-90% לכדי כ-2500 פריטים, וכיום הם מצויים בסכנת הכחדה חמורה.

בעידן של משבר אקולוגי גובר, בבנק העולמי מצאו פתרון יצירתי שיכול לסייע בשיקום אוכלוסייתם ובכך גם בתרומה ליציבותה של המערכת האקולוגית: איגרות חוב ירוקות עבור הקרנפים, בהיקף של 150 מיליון דולר ב-5 שנים. התשואות יקבעו לפי קצב הגידול באוכלוסיית הקרנפים בשתי שמורות, ומאמצי השימור ייהנו ממימון הנדרש כמו אוויר לנשימה.

"אג"ח הקרנף", הוא מכשיר פיננסי שמתעל השקעות להשגת תוצאות שימור ספציפיות תוך פיתוח מקורות פרנסה החיוניים להגברת מאמצי השימור, באמצעות פתרון מימון ארוך טווח המאפשר לקהילה המקומית להילחם בפשע הרביעי בגודלו בעולם - סחר בלתי חוקי בחיות בר, המוערך ב-7-23 מיליארד דולר בשנה. איגרות החוב של הבנק העולמי למען חיות הבר, אינן היחידות שנועדו לסייע בהתמודדות עם המשבר האקולוגי והאקלימי.

לפי דוח מקינזי, כדי להשיג את יעדי איפוס הפליטות נטו עד 2050, יש צורך בהשקעה של 9.2 טריליון דולר לשנה עד 2050 במעבר לכלכלה מאופסת פליטות במגזרים השונים. לכן, בשנים האחרונות, הפכו איגרות חוב ירוקות לכלי פיננסי התופס תאוצה ברחבי העולם, במטרה להשלים את פערי המימון הגדולים הנדרשים בכדי לעבור לכלכלה מאופסת פחמנית, ולשקם מערכות אקולוגיות הנדרשות לשם כך באמצעות שילוב של יעדים פיננסיים עם יעדי אקלים.

יותר מ-1.5 טריליון דולר כבר הונפקו בירוק עד 2021

מדינות, חברות ובנקים בכל הגדלים ובמדינות ברחבי העולם, מנפיקות איגרות חוב ירוקות ואג"ח צמודות קיימות (SLB) כדי ללוות כסף לפרויקטים ירוקים, מאז שנת 2008. לאחר שצמח באיטיות במשך עשור, בשנים האחרונות, שוק האג"ח הירוקות תפס תאוצה, שכן ממשלות וחברות משתמשות בניירות הערך כדי לממן פרויקטי קיימות גדולים, ובהם מעבר לאנרגיה מתחדשת ופרויקטים בעלי השפעה סביבתית חיובית. עד שנת 2021, הונפקו יותר 1.5 טריליון דולר בהנפקה ירוקה: 297 מיליארד מתוכם ב-2020 ו-517 מיליארד ב-2021, כך שהשוק נמצא בשווי הגבוה ביותר מאז תחילת דרכו. בסקטור האנרגיה המתחדשת, בסה"כ לצרכי רוח וסולרי ב-5 שנים אחרונות גויסו 120 מיליארד הלוואות מול 27 מיליארד דולר של אג"ח ירוקות, ולפי ההערכות, האגח הירוקות יהפכו להיות 50% מכל סוגי החוב לצרכי סולרי ורוח. בשנת 2021 הובילו את התחום סין וארה"ב, שגנבו את הבכורה לאנגליה וספרד.

במבט קדימה, האיחוד האירופי עתיד להפוך לכוח הגדול ביותר בשוק האג"ח הירוקות, עם תוכניות להנפיק כ-300 מיליארד דולר בסך הכל בחמש השנים הקרובות כדי לממן השקעות בר קיימא. למה משמש הכסף? מעבר לאנרגיה מתחדשת, תמיכה במתקני פסולת, התייעלות אנרגטית, מחקר ופיתוח, חקלאות בת קיימא, פרויקטי יעור והשבת הטבע לקדמותו ועוד. כך למשל, באוקטובר 2021 האיחוד האירופי הנפיק כ-14 מיליארד דולר באגח ירוקות, כדי לתמוך בפרויקטים שונים - מפלטפורמות מחקר בבלגיה לתחנות כוח מונעות ברוח בליטא, ואנגליה הנפיקה אשתקד אג"ח ירוקה בהיקף של 10 מיליארד ליש"ט לתקופה של 12 שנים.

לפי S&P מעלות, שווי הנפקות האג"ח בתחום הקיימות צפוי להגיע לכ-17% מהיקף הנפקות האג"ח בעולם ואף יותר מ- 40% באירופה עוד השנה. לדברי רונית הראל, בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות, "בתקופה בה השווקים נעשים סלקטיביים יותר, מרווחי הסיכון נפתחים וגם הריבית בכיוון עליה, לדעתנו, כיוונים אלה יעודדו חברות להשקיע ולפעול בתחום הקיימות כדי לבדל את ההנפקות שלהן ולהגביר את האטרקטיביות של ההנפקה כדי לתרום להצלחת הגיוס. בעתיד הלא רחוק חברות שאינן מקדמות את תחום הקיימות כחלק מהאסטרטגיה שלהן, תתקשינה יותר ויותר לקבל מימון משוק ההון ולכן קידום התחום, ובכלל זה שימוש במכשירי חוב מעולם הקיימות, הן חלק מתהליך חיוני לשמירה על ערכן ומעמדן של החברות".

ישראל מאחור בכל הנוגע לאג"ח ירוק וכלל לא בטוח שתצטרף למגמה

למרות שלל ההצהרות הפוליטיות והדחיפות לטיפול בשינויי האקלים, תעשיית דלקי המאובנים גרפה סכומי מימון משמעותיים הרבה יותר מהפרויקטים הירוקים מאז החתימה על הסכם פריז. אך ההשקעות הגדלות באיגרות החוב הירוקות משקפות את הצהרותיהן וצעדיהן של ממשלות ברחבי העולם בתחום האקלים והקיימות. בוועידת האקלים האחרונה, צעדו בזה אחר זה מנהיגי העולם ונאמו על בימת המכובדים, כשהם מתחייבים לפעול כדי לבלום את ההתחממות הגלובלית בסף המעלה וחצי.

בחלק מהמדינות כבר קיימים חוקי אקלים מתקדמים ומיישמים מפת דרכים להפחתת פליטות גזי החממה. אולם, בישראל, לא קיים חוק אקלים ועד היום לא הגישה הממשלה לאו"ם מפת דרכים ארוכת טווח להשגת יעדי האקלים הצנועים שהציבה. אם כך, אין זה פלא שגם תחום איגרות החוב הירוקות בישראל עודנו בחיתוליו, כאשר הממשלה עצמה - מעולם לא הנפיקה אגרת חוב ירוקה, וחברות בודדות שעשו זאת, גייסו את הכסף מעבר לים.

כיום רוב המדינות המפותחות וגם מדינות בשווקים מתפתחים הנפיקו ומנפיקות אג"ח ירוק. האם ישראל תצטרף בקרוב למגמה? כלל לא בטוח. גורמים בשוק סקפטיים לגבי היתכנות הנפקת אג"ח ממשלתיות ירוקות בישראל, לפחות כל עוד סדרי העדיפויות של הממשלה לא ישתנו, ומעריכים, כי גם אם תגיע הנפקה שכזו, ייקח עוד לא מעט זמן עד שתצא לפועל.

לדברי גורם בשוק, "אג"ח ירוקות הן עדיין חוב שהממשלה משלמת, אז כל עוד אין תמריצים משמעותיים שהמדינה נותנת עבורו, לדוגמה הטבת מס, זה לא יעבוד. צריך לזכור שהממשלה מגייסת חוב לפי הצרכים שלה, ויכול להיות שבנתח מהאג"ח שגייסה עד היום היא עשתה שימוש לקידום פרויקטים ירוקים. אבל, בסופו של דבר המדינה אמורה לעשות עם החוב שהיא מגייסת את השימוש הכי טוב שיש לה בכסף שהיא מקבלת. בשלב הנוכחי, אג"ח ירוקות בישראל זה טוב כעניין שיווקי, אם רוצים להעלות מודעות ולעודד את התחום, אבל אני לא בטוח כמה המדינה תרצה לעשות את זה עם כל שאר העניינים הבוערים שהיא נדרשת לטפל בהם ודורשים תקציבים לא מבוטלים".

כשהרגולטור בישראל לא נדרש לנושא, ספק אם התחום יצליח להתרומם בזכות עצמו. לפי גורם בשוק, "בעולם המודעות לנושא גבוהה יותר מבישראל, ובחלק מהמדינות בעולם יש לגיוסי אג"ח ירוקות הטבות נלוות, לכן יש יותר היגיון ותמריץ למוסדיים להשקיע באג"ח ירוקות. הביקוש בחו"ל למוצר הזה מגיע בגלל ה'סוכריה' שהוא מציע בו, ובשביל הסוכריה הזו צריך חקיקה, לכן גם אם ייצא לפועל, זה משהו שייקח זמן".

ככל שהרגולציה במדינה חזקה יותר - המימון לאנרגיה ירוק גדל

ייתכן כי אחד מתנאי הבסיס להתפתחות תחום האג"ח הירוק והשקעות בפרויקטים ירוקים בישראל דורש שילוב של צעדים שיינקטו החברות המנהלות כסף לטווח ארוך והרגולטור הרלוונטי. בעולם, ככל שהרגולציה מחייבת יותר מסלולי השקעה ירוקים, כך ההשקעה של גופים באג"ח ירוקות גדולה יותר, וככל שהרגולציה חזקה יותר, המימון לאנרגיה ירוקה גדל. בולטות בכך הולנד, שוויץ, גרמניה, אנגליה וספרד.

האם נקודת הזינוק תגיע דווקא מחברות הביטוח? לפי יוסי מבור, מנהל תחום ESG במגדל שוקי הון, "אם הרגולטור יחייב את חברות הביטוח, קרנות הפנסיה והבנקים להציע לחוסכים אצלם מסלולים ירוקים, נוכל לראות בבת אחת נהירה לאג"ח ירוקות. לחברות הביטוח וקרנות הפנסיה יש נתח אג"ח מאוד גדול במסלולי הפנסיה וההשקעות לטווח ארוך. אם הן יחליטו להוביל השקעות ירוקות, יהיה להן קל לעשות זאת עבור משקיעי הקצה - שניתן להניח כי לא מעטים מהם היו שמחים לנתב חלק מההשקעות שלהם לתחום הירוק, אולם הרבה יותר מסובך להם לעשות את זה לבד".

מבור מציין כי שילוב של איגרות חוב ירוקות במימוש יעדי האקלים עשוי לייצר 'בוסט' חיובי לתחום ואף להוביל להוזלת עלויות בו. "לפי הנתונים, אפשר לראות שככל שיש יותר פרויקטים חשמליים ויותר אג"ח ירוק התחרות גוברת, ויש ירידה בעלות החשמל הנקי ויותר ביקוש. ראינו את זה בספרד ובהולנד", הוא אומר. "ככל שיש ירידה בעלות בגלל שיש יותר פרויקטים, החשמל הירוק הופך ליותר פופולרי ומשתלט על שוק החשמל. כך שבסופו של דבר, אג"ח ירוק יוצר תחרויות בין פרויקטים חשמליים - ומוביל להוזלת החשמל ולהגברת השימוש בחשמל נקי".

הצהרות לחוד ופעולות לחוד: התאגידים נוהרים לנכס את הטרנד

תאגידים מאפל ועד פפסי ו-Verizon בארה"ב וטבע וכיל בישראל, פונים לגיוס אג"ח ירוקות. חברת האנרגיה האיטלקית ENEL הנפיקה לפני מספר שנים אג"ח צמודת קיימות, לפיה אם פליטות גזי החממה של החברה יחרגו מהרמות שנקבעו בעסקה והיא לא תצליח להגדיל את רכיב האנרגיה המתחדשת במוצריה, הריבית שהיא משלמת למשקיעים תעלה. בשוק הקמעונאי, טסקו הבריטית הנפיקה איגרת חוב עם תשלומים מותנים בשיפורים בפליטות, שימוש באנרגיה מתחדשת ובזבוז מזון.

בישראל, ICL (לשעבר כיל) השלימה בשנה שעברה עסקת הלוואה צמודת יעדי קיימות בסך של 250 מיליון דולר מקונסורציום של 5 בנקים בינלאומיים, בנק הפועלים ביצע את הנפקת האג"ח הירוק הגדול ביותר על ידי גוף פיננסי בחו"ל בהיקף של כ-1 מיליארד דולר, וטבע ביצעה את הנפקת האג"ח הצמודה למדדי הקיימות הגדולה ביותר בתעשיית התרופות הגנריות בהיקף של כ-5 מיליארד דולר.

ההתעניינות הציבורית הגוברת בתחומי הקיימות והאקלים, הובילה חברות רבות לנכס את הטרנד, ולעיתים להציג הצהרות סביבתיות שאינן מגובות במעשים, או להשתמש בפרקטיקות שנועדו להטמיע סטנדרטים של קיימות בארגון באופן של גרינווש (טיוח ירוק), ללא שינוי משמעותי אמיתי. גם תחום איגרות החוב הירוקות, עלול להיות מגוייס לצורך מסעות גרינווש של חברות ואף מדינות. זאת, מפני שהנפקת האג"ח הירוקות מתבססת על עמידה בכללים וולונטריים גלובליים.

התחום עדיין בחיתוליו והמנפיקים מנצלים את המצב

הכללים אמנם מפרטים קטגוריות של פרויקטים ירוקים, וכחלק ממסמכי ההנפקה, המנפיק נדרש לפרסם מסמך המציג את האסטרטגיה של החברה בתחום הקיימות, השימוש בתמורה הכספית, תהליך הערכת ובחירת הפרויקטים, ניהול כספי ההנפקה ודיווח, אך כללי המסגרת הם גמישים והשוק עצמו סובל מהעדר סטנדרט דיווח בתחומי הסביבה. מפני שהתחום מצוי עדיין בחיתוליו, בשווקים אף יש מחסור בגורמים מקצועיים שביכולתם לבדוק את אמינות הפרויקטים המוצעים, או למדוד בפועל את התוצרים. "כתוצאה מכך, ניתן למצוא הרבה דוגמאות של מנפיקים המציגים טענות סביבתיות מוגזמות או שקריות כדי לגייס כסף ממשקיעים באמצעות איגרות חוב ירוקות", מסבירה גלית פלצור, מומחית לניהול סיכוני אקלים, קיימות ואירועי קיצון.

לא תמיד, האג"ח הירוקות אכן ינתבו את הכסף שגויס באמצעותן לטובת המאבק במשבר האקלים, שכן הן 'צובעות' אמנם תקציב למטרה מסוימת, אך לא תמיד משנות באופן מהותי את הדרך שבה ממשלות משקיעות את הכסף, או בהכרח מגדילות את העוגה. כך למשל, רשות נמל התעופה של הונג קונג גייסה מיליארד דולר באג"ח ירוק, ובכסף שגייסה השתמשה כדי לסלול מסלול המראה שלישי, כדי להגדיל את מספר הטיסות - המאיצות את ההתחממות הגלובלית. גם אירופה, הנחשבת למתקדמת בתחום, אינה חפה מבעיות: דו"ח פנימי בממשלת גרמניה, העלה כי שיטת הדירוג הנוכחית בתחום המשמשת את נציבות האיחוד האירופי עבור ניירות ערך ברי קיימא, דורשת "מחויבות רבה יותר להגנה על האקלים מצד גורמים פרטיים".

האם ישנה משמעות לגיוס של אג"ח ירוקות על ידי חברות שפעילותן פוגעת בסביבה? "יש עוד ויכוח בעולם הנוגע לשאלה האם חברה שעיקר פעילותה מזהמת את הסביבה, כמו חברת שעיקר ייצור החשמל שלה הוא מדלקים פוסיליים, יכולה לגייס איגרות חוב ירוקות לצורך ייצור חשמל נוסף מאנרגיות מתחדשות", אומרת פלצור. "האם חברה מזהמת יכולה ליהנות ממוניטין טוב של 'שמירה על הסביבה' באמצעות אג״ח ירוק אם ליבת העסקים שלה מזהמת? באירופה החליטו לאמץ את גישת ה- double materiality , לפיה יש להתחשב במהותיות הפיננסית של החברה וכן בהשפעת פעילותה על הסביבה בכלל. למעשה, בתקינה של האיחוד האירופי בתחום, אלה שמנפיקים אג"ח ירוקות חייבים להקפיד על אמצעי הגנה כדי להבטיח שהם לא יפגעו בבני אדם או בכדור הארץ. הדבר נועד לצמצם את הגרינוושינג של השימוש באיגרות חוב קרב חברות מזהמות. כמו בכל תחום, כדי לפתור או לצמצם את התופעה, יש צורך בתקינה אחידה ומחייבת ברמה העולמית, בדומה לתקינה החשבונאית הבינ״ל, שתסייע למסד את התחום. העולם אכן הולך לכיוון הזה".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות