גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיא של גל ההתייקרויות עוד לפנינו: עליית מחירי החשמל תיצור תגובת שרשרת

ישראל משלמת מחיר על מעבר איטי מתחנות כוח פחמיות לגז, והתייקרות החשמל ב–9.6% באוגוסט היא פעימה ראשונה לפני העלאה נוספת בחורף ● לתעריפים החדשים יהיו השלכות רוחב: מחירי המים נשענים על מנגנוני תפעול חשמליים וצפויים לזנק ב-5%, ומכאן הדרך להעלאת מחירי מוצרי החלב ושלל מוצרי צריכה קצרה

לקראת עליית מחירי החשמל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
לקראת עליית מחירי החשמל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאורך השנים התרגלנו לדיווחים על שבירת שיאי צריכת חשמל בישראל במהלך חודש אוגוסט. אבל בקיץ הנוכחי, מי שיבקש לצנן את הבית עם מזגן, יגלה זינוק גבוה מהרגיל בחשבון החשמל. זאת, בעקבות העלייה הצפויה של 9.6% בתעריפי החשמל - בהתאם להחלטת רשות החשמל שפורסמה לשימוע השבוע. התעריף, כך לפי החלטת רשות החשמל צפוי לעלות מ-43.3 אגורות לקוט"ש ב-2021 (לפני מע"מ) ל-49.5 אגורות באוגוסט.

זה לא ייגמר בכך: החשמל צפוי להוסיף ולהתייקר בחורף הקרוב. התעריף החדש שקבעה רשות החשמל מתמחר רק כמחצית מעליית תשומות ייצור החשמל, שנגרמו בעיקר בעקבות המלחמה באוקראינה.

לו רשות החשמל הייתה מתמחרת את התעריף החדש אך ורק על-פי הנוסחה הקרה שברשותה, הקפיצה במחיר לצרכן הייתה מגיעה לכדי 17%-18%. העובדה שההתייקרות נקבעה על 9.6% נובעת ככל הנראה מכך שמדובר בפעימה הראשונה. כאמור, היתרה צפויה להתגלגל לצרכן בתחילת 2023. כלומר, בעוד חצי שנה מחיר החשמל יעלה שוב, בשיעור של 7%-8% נוספים.

משק האנרגיה המקומי נהנה כיום מהגז המוזרם אליו מהאסדות שלחופי ישראל, אבל כרבע מייצור החשמל בארץ מבוסס עדיין על תחנות כוח פחמיות. מחירי הפחם בעולם כמעט שהוכפלו בחצי השנה האחרונה, מכ-200 דולר לטון לכ-400 דולר לטון, שמשקפים את הסיבה העיקרית להעלאת המחיר. ועדיין, כדאי לזכור כי מחירי החשמל בישראל עדיין זולים יותר באופן מהותי מאלו שברוב מדינות אירופה.

איך בכל זאת ניתן למתן את ההייקרויות והאם זה בכלל אפשרי? כאמור, ישראל נמצאת במהלך של מעבר לשימוש בגז טבעי על חשבון הפחם, מה שעשוי בהחלט למתן את ההתייקרויות הבאות. עם זאת, יש לזכור כי חוסר הוודאות הגיאופוליטי יכריע בסופו של דבר: תמורות נוספות במלחמת רוסיה-אוקראינה עלולות למשוך את המחירים כלפי מעלה ולקטין את ההשפעות של המעבר לגז טבעי.

הפוליטיקאים חוששים מסגירת חשבון בקלפי

מליאת רשות החשמל פועלת במנותק מהמצב הפוליטי. אבל בחודש שעבר, אחרי שנשמעו הערכות לפיהן מחיר החשמל יזנק בבת אחת בעד 17%, התייחס שר האוצר אביגדור ליברמן להערכות בביטול ואמר שלדעתו החשמל יתייקר בפחות מ-10%. ליברמן צדק, וכנראה שלא היה מדובר בניחוש מושכל בלבד של שר האוצר.

אף פוליטיקאי לא מעוניין שזינוק של כ-17% במחיר החשמל יירשם על שמו, ודאי לא בתקופת בחירות - על אחת כמה וכמה כשמדובר בליברמן שהקמפיין שלו מתבסס לא מעט על צעדים להפחתת יוקר המחיה.

כאמור, התקבלה ההחלטה לפרוס את ההתייקרות לפעימות. ההחלטה הייתה קלה יחסית לאור תקדים שכבר נרשם לפני כעשור, בעת משבר הגז המצרי. בזמנו, המחסור בהזרמת גז מהשכנה מדרום, לפני שישראל הפכה למעצמת גז אזורית, היה אמור להוביל להתייקרות עצומה של כ-40% במחירי החשמל, שנפרסה לבסוף על פני 4 פעימות בין השנים 2011-2013.

כעת נבחן מתווה על בסיס תקדים זה אצל מליאת רשות החשמל, שכיום פועלת ללא שני נציגי הציבור שאמורים להיות חברים בה, ומתנהלת לצד יו"ר רשות החשמל רק עם נציגי משרדי האוצר והאנרגיה.

כדור שלג: המים יתייקרו, ואיתם הפירות והירקות

הקפיצה במחיר החשמל היא רק הסיפתח לגל הקרוב של ההתייקרויות במשק הישראלי. מחיר החשמל, כמו גם מחירי הדלקים המאמירים, משפיע באופן ישיר ועקיף על תשומות הייצור של שלל מוצרים ושירותים. למשל, התייקרות החשמל גוררת גם התייקרות של מחירי המים שנשענים על שימוש במשאבות חשמליות וכו’. וכשהמים מתייקרים גם הפירות והירקות מתייקרים.

משק המים, כמו משק החשמל, מתנהל בשוק סגור שהתעריפים בו נקבעים לפי עלויות והוצאות. חברת המים הממשלתית מקורות היא צרכנית החשמל הגדולה ביותר בישראל, ואחראית לבדה על 4%-5% מהביקושים. גם מתקני ההתפלה ותאגידי המים הם צרכני חשמל כבדים, וביחד הם מהווים 60% מהתמחור שנקבע על ידי רשות המים.

תעריפי המים מתעדכנים פעמיים בשנה, כאשר העדכון הבא צפוי ב-1 בינואר. לפי הערכות ראשוניות, המים יתייקרו בכמעט 5% בעקבות עליית מחיר החשמל. זאת אחרי שבתחילת החודש הנוכחי כבר טיפס תעריף המים ב-1.3%. כך שבסך הכל תושלם בתוך חצי שנה התייקרות של כ-6% במחירי המים, מיוני 2022 ועד ינואר 2023.

תגובת השרשרת של מחירי החשמל והמים ממשיכה למוצרים רבים, וביניהם החלב ומוצריו. ההתייקרויות האלה מסכנות את הסכם החלב שכבר נחתם באחרונה עם הרפתנים והמחלבות, לפיו המחירים המפוקחים לצרכן על החלב והגבינות יעלו ב-4.9% ויוקפאו למשך כשנה וחצי. הזינוק הצפוי בתשומות הייצור גורר כעת התנגדות בענף החלב ולניסיון משפטי לבטל את ההסכם, שחלק מפרטיו נותרו עדיין פתוחים.

במשק מאיימים שאם לא ייחתם הסכם המחירים יקפצו ב-13% - כמעט פי שלושה יותר מההעלאה המתוכננת. גם במקרה הזה עליית מחירי החשמל משפיעה על מחירי החלב - משק החלב הוא צרכן משמעותי של חשמל, שנדרש לקירור מוצרים והפעלת מאווררים ברפתות. וכך גם המים, שנדרשים לצורך הכנת המוצרים והשקיית הבהמות.

הרפתנים משלמים על המים בלא פחות מארבע נקודות שונות. תעריף המים שאותו הם משלמים הוא מחיר מלא, שלא כמו מים לצריכה חקלאית. לאחר מכן הם משלמים אגרת ביוב ואז קנסות על חוסר יכולת להפריד את המוצקים מהמים. בהמשך הם מעבירים את המים המלוכלכים למכוני טיהור שפכים וקונים את המים בחזרה כמים מושבים.

 

חברות המזון יקבלו תירוץ להעלאת מחירים

עוד לפני גל ההתייקרויות הקרוב, השנה האחרונה הייתה עמוסה בעליות מחירים עבור הצרכן הישראלי. לפי מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עמדה על 4.1%. למרות הנתון הרשמי, שנמוך משמעותית מקצב עליית המחירים בארצות הברית ואירופה, התחושה בכיס היא שכמעט כל מוצר וכל שירות נמצא במגמה חדה של התייקרות.

משבר הסחורות שהולידה מגפת הקורונה עוד לא התפוגג כשפרצה המלחמה באוקראינה והובילה לזינוק נוסף במחירי הדלקים, החיטה, הפחם ועוד. לפני שנה עמד מחיר ליטר בנזין על 6.31 שקל לליטר. כיום הוא כבר מתומחר ב-8.08 שקל לליטר, מקום שני בהיסטוריית המחירים בישראל. החשמל התייקר בפברואר האחרון ב-5.7%, התייקרות שמותנה בחלקה כעבור שלושה חודשים עם ביטול הבלו על הפחם. שינויים אלו גררו התייקרויות במגוון רחב של מוצרים, שתשומות הייצור והתובלה שלהם מבוססות על חשמל ודלק.

בסופו של דבר, אין כמעט מוצר בתעשייה שלא נמצא בסיכון להתייקרות בשל השינויים בחשמל ובמים. נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר מזהיר כי עליית התעריפים תוביל לגל התייקרויות כבד: "אין כל הצדקה להקפצת תעריף החשמל לעסקים ביותר מ-10%. ניתן היה להעלות את התעריף באופן מתון הרבה יותר, רק ב-4.5%, וגם נאמר זאת לרשות החשמל בשימוע. חשוב שברשות החשמל יבינו שאם הם לא ימתנו עוד יותר את עליית התעריפים, הם יובילו בעצמם לפגיעה משמעותית בניסיונות למיגור האינפלציה בישראל".

 

אם לא די בכך, יצרני המזון, היבואנים הגדולים והקמעונאים ממתינים להזדמנות להעלאות מחירים. העלאת מחירי החשמל והמים עשויה לספק להם את התירוץ הזה, אחרי תקופה שבה נמנעו מהתייקרויות בשל לחץ של הממשלה. 

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

כוחות צה''ל וצוות מד''א, סמוך למעבר כרם שלום / צילום: Reuters, Amir Cohen

הותר לפרסום: 3 לוחמים נפלו במטח לכרם שלום

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?