גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ניירות ערך פשטה על משרדי יונט קרדיט, בעלי השליטה נחקרו

רשות ני"ע זימנה לחקירה ארבעה בכירים בחברת האשראי החוץ-בנקאי יונט קרדיט, בהם בעלי השליטה שלמה אייזיק, שי פנסו וצחי אזר, בחשד לשימוש במידע פנים, זיוף והלבנת הון ● הארבעה שוחררו בתנאים מגבילים ●  לגבי שר האוצר לשעבר כחלון מסרו ברשות ני"ע: "כל הגורמים המעורבים ייחקרו ככל שישנה תשתית ראייתית"

סניף חברת האשראי החוץ-בנקאי יונט קרדיט בחולון / צילום: יוסי כהן
סניף חברת האשראי החוץ-בנקאי יונט קרדיט בחולון / צילום: יוסי כהן

רשות ניירות ערך פתחה בחקירה גלויה נגד נושאי משרה בכירים ביונט קרדיט  בחשד לעבירות ניירות ערך והלבנת הון. במסגרת החקירה פשטו היום (ג') חוקרי רשות ניירות ערך על משרדי החברה וזימנו לחקירה ארבעה מראשי החברה: המנכ"ל שפוטר, צחי אזר; בעלי השליטה נוספים בחברה, שי פנסו ושלמה אייזיק; וכן את יצחק אביתר, שעל-פי החשד של רשות ניירות ערך ניהל בפועל את סניף יונט קרדיט בנצרת בו התגלו אי-הסדרים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. נציין כי הארבעה לא נעצרו בשום שלב והם שוחררו לאחר החקירה בתנאים מגבילים וכי עם תום חקירתו שוחרר אייזיק לבית.

השאלה הגדולה היא אם שר האוצר לשעבר, משה כחלון, שהתפטר בעקבות אי-הסדרים שהתגלו בחברה, יהיה גם הוא בין הנחקרים. מרשות ניירות ערך נמסר בתגובה לנושא חקירת כחלון כי "רשות ניירות ערך אינה מתייחסת לענייני חקירות ומודיעין. כל הגורמים המעורבים ייחקרו ככל שישנה תשתית ראייתית".

על-פי החשד, הארבעה מעורבים בגניבת כספים בסך כולל של עשרות מיליוני שקלים מהחברה הציבורית, אשר הועברו לחברה הפרטית אשר, כאמור, אזר, אייזיק ופנסו הינם חלק מבעלי השליטה בה, או לטובת שימושיו הפרטיים של אזר שעל-פי ממצאי הבודק החיצוני ששכרה החברה נטל סכום של כ-70 אלך שקל מכספיה ולא דיווח על כך.

"על-פי החשד פעלו המעורבים במרמה תוך הסתרת פעילותם מהחברה ומציבור המשקיעים וגרמו להצגת פרטים מטעים בדיווחי החברה, בין היתר בנוגע לנכסים שלכאורה נמצאים בבעלותה, ובנוגע לעסקאות מהותיות שביצעה החברה במסגרתן הוצאו כספים מהחברה הציבורית שלא כדין וללא האישורים הנדרשים. פעילות זאת נעשתה בין היתר תוך רישום כוזב במסמכי החברה וזיוף מסמכים", הסבירו ברשות ניירות ערך בנספח לבקשה לשחרור בתנאים מגבילים שהוגש לבית המשפט.

בנוסף על-פי החשד, במהלך התקופה הרלוונטית, ביצע אזר עסקאות במניות החברה באמצעות חשבונו הפרטי וביחד עם אייזיק ופנסו גם בחשבון החברה הפרטית בה הם בעלי השליטה, וזאת תוך שימוש במידע פנים שהחזיקו באותו מועד בנוגע להתנהלות החשודה האמורה, שכללה אירועים מהותיים וחמורים שהתרחשו בחברה", הסבירו ברשות.

שבע עבירות בהן חשודים כל בעלי השליטה

ברשות ניירות ערך ציינו שבע עבירות בהן חשודים כל הארבעה, וכן עבירה של שימוש במידע פנים המתייחס לאזר, פנסו ואייזיק בלבד. יתר העבירות הן קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות; רישום כוזב במסמכי תאגיד; מרמה והפרת אמונים בתאגיד; גניבה בידי מורשה; זיוף והלבנת הון.

באשר לסיבות בגינן ביקשו ברשות ניירות ערך את התנאים המגבילים, נכתב כי "במהלך החקירה התגלו ממצאים המחזקים את החשדות בנוגע למעורבותם של החשודים בביצוע עבירות שונות לפי חוק ניירות ערך, חוק העונשין וחוק איסור הלבנת הון. מעורבים נוספים נחקרו בקשר לפרשה זו, אך לנוכח היקף תיק החקירה, לא עלה בידי חוקרי מחלקת חקירות, מודיעין ומסחר ברשות ניירות ערך לסיימה", הסבירו ברשות.

לכן, הם ציינו, לצורך סיום החקירה, יידרשו חקירות ופעולות חקירה נוספות. "בשל חומרת העבירות והסנקציה החמורה הקבועה בגינן מתקיים במקרה דנן חשש ממשי לשיבוש הליכי חקירה, וכן חשש ממשי להימלטות מאימת הדין. לכן נבקש מבית-המשפט לשחרר את החשודים בתנאים מגבילים", נכתב בנספח.

התנאים המגבילים שהוטלו על הארבעה כוללים איסור יציאה מהארץ ל-180 יום תוך הפקדת הדרכון במשרדי רשות ניירות ערך, הפקדת ערבויות בנקאיות או מזומן בסך מאות אלפי שקלים וכן איסור יצירת קשר עם החשודים האחרים ב-30 הימים הקרובים.

יו''ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה / צילום: ענבל מרמרי

כ-50 מיליון שקל הועברו ליונט הפרטית ולא דווחו לציבור

בנוסף לאי-הסדרים שהתגלו ופורסמו עד היום, בשעות הערב הודיעה יונט קרדיט כי בהמשך לעסקה במסגרתה הקצתה החברה מניות של החברה הציבורית ליונט קרדיט הפרטית, בתמורה ל-50 מיליון שקל, כפי שאושרה באסיפת בעלי המניות של החברה, מבדיקות שבוצעו לבקשת הדירקטורים הבלתי תלויים בחברה עולה, לכאורה, כי במקביל לביצוע עסקת ההקצאה לבעלי השליטה, ביצעה החברה עסקאות, במסגרתן הועברו מהחברה ליונט הפרטית כ-50 מיליון שקל, במסווה של עסקאות הלוואה לצדדים שלישיים, אשר, כפי הנראה, לא אושרו כנדרש על-פי הדין ולא דווחו לציבור.

אי-הסדרים הכספיים ביונט קרדיט התגלו בסוף חודש מאי, ערב לפני שהחברה הייתה צריכה לדווח את תוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון של השנה. החברה מינתה בודק חיצוני, רו"ח עופר אלקלעי, וזה מצא כי בתחילת שנת 2021 העמידה יונט קרדיט הלוואות בסך של 37.2 מיליון שקל לקבוצת לווים, אך למרות התחייבות להתחיל בתשלומי הריבית שנה לאחר העמדת ההלוואה, לא שילמה קבוצת הלווים ולו תשלום ריבית אחד עד היום.

מבדיקת גלובס עלה, כי אותן הלוואות הן למעשה חלק מתיק אשראי שניהלה חברת יונט קרדיט הפרטית, ושנמכר לידי קבוצה המשתייכת למשפחת זועבי, ממשפחות העסקים המוכרות בנצרת. תמורת מכירת התיק הייתה אמור להגיע ליונט קרדיט בדרך של תשלומים חודשיים.

על-פי ההסכם, קבוצת הלווים הייתה צריכה להשיב ליונט מאות אלפי שקלים מדי חודש, אולם מתחילת 2022 לא הועברו לחברה כספים בצורה סדירה. למרות שביונט גילו כי הכסף לא מועבר זה מספר חודשים, עודכן דירקטוריון החברה בנושא אך רק בחודש מאי, בסמוך למועד שבו הייתה החברה צריכה למסור את דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון. נזכיר כי אי-פרסום הדוחות הוא שהציף כלפי חוץ את סדרת האירועים והחשדות בגין המתרחש ביונט, שבמסגרתם הודיע באמצע חודש יוני יו"ר הדירקטוריון, שר האוצר לשעבר משה כחלון, על התפטרות מיידית מתפקידו.

מלבד אותו אשראי לקבוצת זועבי, שהשבתו נתונה כאמור בספק, המקור השני לכספים החסרים ביונט כיום נעוץ בפעילות ניכיון הצ'קים שלה, ומקורו בהמחאות שניתנו בסניף נצרת של החברה, אך שאינן בנמצא.

מדובר בהמחאות בסך של 10.6 מיליון שקל, אשר כמחצית מהן, כ-5 מיליון שקל, הינן הלוואות שניתנו על-פי הערכות ללווים המשתייכים למשפחת זועבי. לגלובס נודע כי ההלוואות החסרות ככל הנראה לא עברו באופן מסודר דרך ועדת האשראי של יונט קרדיט, והדבר בא לידי ביטוי גם בדוח של הבודק החיצוני שמינתה החברה.

תגובות: "חלק ניכר מהנושאים לא שוקפו בפני שלמה אייזיק בזמן אמת"

עו״ד ערן שחם-שביט, בא-כוחו של איש העסקים שלמה אייזיק, מסר בתגובה: "שלמה התייצב הבוקר במשרדי הרשות ופירט את הידוע לו מתוקף כהונתו כדירקטור בחברה. שלמה השיב לכל השאלות שנשאל. באופן כללי, אבקש להדגיש כי חלק ניכר מהנושאים כלל לא שוקפו בפני מר אייזיק בזמן אמת וחלק אחר מהנושאים הוא זה שדרש ודחף את הדירקטוריון לבדוק ולברר. שלמה ממשיך להאמין בחברה ובעסקיה והוא משוכנע שהחברה תחזור למסלול של הצלחה ורווחיות".

עו"ד גיל דחוח, המייצג את יצחק אביתר, מסר בתגובה: "בשעות החקירה האחרונות הוא הציג להם מסמכים ונתן תשובות לחוקרים ששכנעו אותם שאין צורך להשאיר אותו במעצר והם הסכימו לשחרור שלו נמשיך לשתף פעולה ולהסביר את הדרוש הסבר".

עורכי הדין רותי ליטבק, רמי קרן ומוטי ימין, המייצגים את שי פנסו, מסרו בתגובה: "שי זומן הבוקר לחקירה במשרדי הרשות, שיתף פעולה באופן מלא עם החוקרים והשיב על שאלותיהם. שי כופר בחשדות שהועלו כלפיו, והוא משוכנע כי עם התקדמות החקירה יתברר כי פעל כדין ולא בוצעה על-ידו כל עבירה".

*** חזקת החפות: הנחקרים הם בגדר חשודים בלבד. מדובר בשלב מקדמי בהליך הפלילי, ועומדת להם חזקת החפות. 

עוד כתבות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.5%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר