גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמורת 4.1 מיליארד שקל: קבוצת גדות והשותפה ההודית אדני הן הזוכות במכרז להפרטת נמל חיפה

מדובר בסכום גבוה יותר מזה שבמשרדי הממשלה ציפו לקבל ● המכרז החל הבוקר בין ארבע קבוצות שעלו לשלב הסופי: קבוצת מספנות ישראל, קבוצת רמי אונגר, קבוצה בהובלת שפיר וקבוצה הכוללת את חברת גדות וחברת אדני ההודית ● ההצעה של גדות הייתה גבוהה בפער של מעל מיליארד שקל מההצעה של שני המתחרים וגרמה לפרישתם

נמל חיפה / צילום: שלומי יוסף
נמל חיפה / צילום: שלומי יוסף

בסכום גבוה בהרבה מההערכות, בסיום תהליך ההתמחרות שערכה הוועדה למכירת מניות המדינה, זכתה הקבוצה של החברות גדות הישראלית ו-Adani ההודית במכרז למכירת מניות נמל חיפה, והיא תרכוש 100% ממניות החברה בסכום של 4.1 מיליארד שקל. במשרדי הממשלה קיוו להצליח להשיג 3 מיליארד שקל.

הסכום שתשלם הקבוצה הזוכה הוא 3.9 מיליארד שקל, אך הערך במכרז הוא 4.1  מיליארד שקל, שכן 200 מיליון שקל חושבו לקבוצה כהעדפה למשקיע אסטרטגי במכרז. המחיר הגבוה מגלם גם שיקולים שאינם כלכליים בלבד ויכולים להצביע על השיקולים הגיאופוליטיים של ההודים. 

● עשר תחנות מרכזיות של נצבא תחת איום סגירה, למדינה אין פתרונות חלופיים, והמו"מ תקוע
● רשות התחרות בוחנת: האם הקבלנים תיאמו מחירים?

● רכבת ישראל מציגה: כולם נגד כולם. ואיפה שרת התחבורה?

הסכום הגבוה שהוצג מעיד על הכיסים העמוקים של השותפה ההודית והאינטרסים שלה באזור (ולאחר שותפות אסטרטגית עם התעשיות הבhטחוניות בישראל) ועל האטרקטיביות של הפעלת התשתית ההכרחית לסחר הימי שדרכו מועבר 99% מהסחורות לישראל וממנה.

הבוקר (ה') נפלה מהמכרז קבוצה בראשות חברת שפיר הנדסה לאחר שהגישה בשלב הקודם את ההצעה הנמוכה ביותר, ואז החל הליך ההתמחרות, שמזכיר מכירה פומבית, ובו השתתפו שלוש קבוצות שהגישו לוועדה את ההצעות הגבוהות ביותר: קבוצה המורכבת מחברת Adani ההודית וחברת גדות הישראלית, קבוצה המורכבת מחברתDAO , ג'נריישן קפיטל ו- LOMAR Shipping הבריטית וכן תעשיות מספנות ישראל בע"מ.

שר האוצר אביגדור ליברמן מסר כי ״מדובר בבשורה גדולה לאזרחי מדינת ישראל. הפרטת נמל חיפה תביא להגברת התחרות בנמלים ובכך להורדת יוקר המחהי. נמשיך להוביל מדיניות אחראית של כלכלה חופשית, שתזניק את הכלכלה הישראלית״.

מנכ"ל משרד האוצר ויו"ר הוועדה למכירת מניות המדינה בנמל חיפה, רם בלינקוב, מסר כי "מכירת מניות חברת נמל חיפה היא צעד משמעותי לשיפור יעילות הנמלים בישראל ולעידוד התחרות בנמלי הים. אני מודה לחברי הוועדה, אנשי רשות החברות הממשלתיות, יועצי הוועדה וגורמי המקצוע במשרדי האוצר והתחבורה, על העבודה המסורה למען ביצוע הליך מיטבי ושקוף. המחיר משקף אמון במשק הישראלי ובעובדי והנהלת הנמל".

מנמל חיפה נמסר כי "חברת נמל חיפה שתעבור בקרוב לידי הזוכה היא חברה רווחית, שהכינה את עצמה לעידן התחרות, עברה תהליך התייעלות מקיף כולל הסכם פרישה של כ-200 עובדים, ושימרה את עמוד השדרה הניהולי שלה בהובלתם של יו"ר הדירקטוריון אשל ארמוני ומנכ״ל הנמל מנדי זלצמן. תחת הנהלת הקבוצה הזוכה תוכל חברת נמל חיפה לעשות קפיצת מדרגה נוספת בשנים הקרובות. לצד פעילות המכולות, תוכל החברה להתמקד בתחומי המטען הכללי ותחום התיירות והקרוזים, כולל פיתוח חזית ים משגשגת, למען תושבי ישראל בכלל וחיפה בפרט". 

שאלת התחרות

ואולם למרות החגיגות - מעל הזכייה ניצבת שאלת התחרות, שכן גדות מפעילה את מסופי הכימיקלים. ועדת המכרזים של חברת נמלי ישראל החליטה לאחרונה על יציאה למכרז חדש להפעלת הממגורה בחיפה שמופעלת על-ידי גדות, לאחר שלגדות ניתן כתב הסמכה להפעלת אותו מסוף הכימיקלים, על-מנת שלא תהיה פגיעה בתחרות ולאחר שינוי עמדת המדינה בבג"ץ בעניין זה.

המכרז התעכב כשנה בין היתר בעקבות בדיקות ביטחוניות שעברה קבוצה שהכילה את החברה הטורקית יילפורט עד שבסוף, כפי שפורסם לראשונה בגלובס, היא נפסלה. הסיבה לפסילה הייתה נעוצה בכך שאחד מבעלי השליטה בחברה, הוא גם חבר הנהלה בחברת ספנות המפעילה את נמל ביירות בלבנון. קודם לכן פרשה DP-World מאיחוד האמירויות מהקבוצה שבראשות מספנות ישראל.

סיבה נוספת לדחייה הייתה מחלוקת מול רמ"י ועיריית חיפה על שטחי חזית הים בחיפה והנושא קרוב לחתימה על הסכם שישאיר את הסוגיה מאחור, אך עיריית חיפה עדיין לא חתמה עליו.

כאמור, במשרדי הממשלה קיוו להשיג 3 מיליארד שקל - והופתעו לטובה - כתוצאה מהמכרז שהתנאי המינימלי שלו חייב השקעה של מיליארד שקל, וכדי להשאיר את המתמודדות בתמונה, רשות החברות יזמה הנחה של 0.8% לחברות שיגישו הצעות כספיות ויזכו במקום השני והשלישי.

הרוכשים יתמודדו עם תחרות הולכת וגוברת מול הנמל הפרטי בהפעלת הסינים במרחב ועם ההסכם שעדיין לא נחתם בנוגע לחזית הים העירונית בחיפה, אך גם ייהנו מהזדמנויות שונות ובהם מעבר שילוח הסחורות באמצעות מטען כללי לנוכח מחירי המכולות והתור בנמלים שמייצר לא מעט עבודה. בשנת 2021 15% מהמטענים שעברו בנמל היו מטען כללי וצוברים, 31% טעינת מכולות ו-54% בפריקת מכולות. התחרות על המכולות מול הנמלים הפרטיים המפרץ ובדרום תאלץ את הנמל להתפתח לכיוון המטען הכללי.

בתחום אוניות הנוסעים, לפי נתוני נמל חיפה, בשנת 2019 היו כמעט 253 אלף תיירים ונוסעים שבאו ויצאו מהנמל, בעקבות הקורונה אוניות הנוסעים כמעט ולא הגיעו ולא יצאו מהנמל בשנים 2020-2021, אך לפי הנמל הזמנות שכבר קיימות מעמידות את המספר הצפוי בסוף השנה על 426 אלף ובשנה הבאה על 611 אלף.

"באדני רואים בנמל חיפה בסיס להתפתחות באזור"

תוצאות המכרז מהוות צעד נוסף בהפרטה שנקבעה ברפורמת הנמלים שהחלה בשנת 2003. בינואר 2020 קיבלה הממשלה החלטה להפריט את כל אחזקות המדינה בנמל חיפה, והיא השנייה שמבוצעת בישראל, לאחר שבשנת 2013 הפריטה המדינה את פעילות נמל אילת.

בכך הפעלת המרחב הימי בחיפה יופרט כמעט כולו, והקבוצה הזוכה, אם תהליך הרכישה יסתיים במלואו, תתמודד מול נמל המפרץ שאותו מפעילה חברת SIPG הסינית ולצד נמל מספנות ישראל שהופרט בתחילת שנות ה-2000. כך למעשה, הנמל הממשלתי היחיד שיופעל על-ידי חברה ממשלתית יהיה נמל אשדוד, שימשיך להתחרות מול נמל הדרום הפרטי שמופעל באמצעות חברת TIL מהולנד.

לגלובס נודע כי ההצעה של ההודים ושל גדות הייתה גבוהה בפער של מעל מיליארד שקל מההצעה של שני המתחרים. כשנחשף מחיר הפתיחה החליטו שאר המתחרים לפרוש לאלתר ולא להעלות את ההצעה.

עופר לינצ'בסקי, מנכ"ל גדות מסופים לכימיקלים, אמר לגלובס לאחר הזכייה במכרז להפרט נמל חיפה כי הם שמחים מאד על הברית עם קבוצת אדני: "אנחנו בטוחים שנוכל להכניס הרבה פעילות לנמל ולהביא לידי ביטוי את התמחות גדות בעולם הצובר ואת הרשת הבינלאומית הענפה של אדני עם דגש על פעילות אסייתית ותוכניות פיתוח משותפות נוספות שנוכל להביא לידי ביטוי. באדני רואים בנמל חיפה בסיס להתפתחות באזור ולא רק בישראל אלא גם יעדים בים התיכון. אנחנו שוקלים פעילויות משותפות נוספות ואני בטוח שחלק מהן יקרמו עור וגידים בשנים הקרובות".

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור