גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמן שהכדורגל האירופי ממשכן את עתידו, בארה"ב הליגות משגשגות

הליגות האירופיות משדרות עסקים כרגיל אבל הדוחות הכספיים חושפים הלוואות שמוחזרו ונפרשו לעשרות שנים והסכמי טלוויזיה שמושכנו ● בצד השני של האטלנטי, הליגות בארה"ב מגוונות מקורות הכנסה ומגלגלות מיליארדי דולרים במודל כלכלי שמפגין חסינות

משחק פוטבול של Arizona Cardinals ב-NFL / צילום: Associated Press, Ross D. Franklin
משחק פוטבול של Arizona Cardinals ב-NFL / צילום: Associated Press, Ross D. Franklin

הדוחות הפיננסיים שמסכמים את עונת הכדורגל האחרונה באירופה מראים עד כמה הענף נפגע מהקורונה. אין מה להתרשם מתחושת ה"עסקים כרגיל" - מעברים של כדורגלנים בסכומי עתק מגובים בהלוואות שמוחזרו ונפרשו לעשרות שנים והסכמי טלוויזיה שמושכנו לשנים קדימה. ברצלונה למשל מכרה רבע מהנכס החשוב ביותר שלה, זכויות שידור, ל־25 שנים לפירמת ההשקעות Sixth Street - כדי לבנות את הסגל. דוח של דלויט מיוני הראה כי יש תשעה מועדונים עם חובות של יותר מחצי מיליארד אירו.

אבל בצד השני של העולם כאילו לא שמעו על הפנדמיה. ליגות הספורט בארה"ב ממשיכות לחיות בעולם משל עצמן, צומחות, למרות שגם הן שוחקו ללא קהל, חלקן הופסקו, הטלוויזיה לא שידרה וכו'.

שני דיווחים שיצאו בזה אחר זה מראים עד כמה המודל האמריקאי של הספורט חסין. ליגת ה־NFL דיווחה כי 2021 הסתיימה עם הכנסות של 11 מיליארד דולר בזירה המקומית - שיא כל הזמנים, ועלייה של 15% ביחס ללפני הקורונה. ואלה רק 60% מסך ההכנסות שלה - כ־18 מיליארד דולר. הסכום הזה פחות או יותר עומד בחזון "ההזוי" (כך כונה בזמנו) של הקומישינר רוג'ר גודל שהתעקש ב־2010, כשהליגה חצתה רף הכנסות של 8 מיליארד דולר, שב־2027 תכניס 25 מיליארד דולר בעונה.

מול ליגות הכדורגל העשירות ביותר לא בטוח שיש בכלל מקום להשוואה. הפרמיירליג האנגלית, ליגת הכדורגל העשירה והמכניסה בעולם, מגלגלת 6.2 מיליארד דולר - שליש מליגת הפוטבול. ליגת האלופות של אופ"א רשמה בעונה האחרונה 2.7 מיליארד דולר הכנסות.

 

זינוק בהכנסות ה־NBA

זה לא קשור רק לפוטבול שנחשב בארה"ב לדת. הדיווח השני על חסינות הספורט האמריקאי מגיע מליגת ה־NBA. ליגת הכדורסל שמייצגת בסך הכל את הענף הפופולרי השלישי בארה"ב (אחרי פוטבול ובייסבול), חצתה בעונה האחרונה לראשונה רף הכנסות של 10 מיליארד דולר - זינוק של כמעט 15% בהשוואה ללפני הקורונה.

במה שונה הספורט האמריקאי מהאירופי? קודם כל זו השיטה שבנויה על הסכמים קיבוציים, שלא מאפשרים לשחקנים לסחוט את בעלי הקבוצות או להיפך. לא משנה כמה הכנסות ייצרה הליגה, תמיד תהיה חלוקה 50%-50% (פחות או יותר) בין הבעלים לבין השחקנים. השיטה שומרת על שורת הרווח וגורמת לכך שגם בעת קטסטרופה, כמו פנדמיה עולמית או מיתון, אין סכנה: בעונת 2020, הקשה ביותר של הקורונה, עדיין הרווח התפעולי הממוצע לקבוצה עמד על 7 מיליון דולר. באותו זמן באירופה קבוצות כדורגל מתחו קווי אשראי ולקחו הלוואות כדי לשלם משכורות ולשרוד.

הספורט הוא מוצר מנצח

ההבדל העיקרי הוא שוק הטלוויזיה האמריקאי שנשען על רשתות שידור שמפנימות כי הספורט הוא מוצר מנצח - היחיד כיום שחייבים לצרוך בשידור חי, ללא אפשרות לדלג על פרסומות. המלחמה בין הרשתות הארציות NBC, ESPN, FOX על קהל שבוי שיהיה חשוף לפרסומות היא אדירה.

אל המלחמה הזאת נכנסו בשנתיים־שלוש האחרונות עוד גופים שרוצים נתח משידורי הספורט. ה־NFL למשל הוציאה לשיווק בשבועות האחרונים חבילה לשידור המשחקים בסטרימינג שעליה היא דורשת 2.5 מיליארד דולר לעונה. חבילה שמכרה במכרז האחרון ב־1.5 מיליארד דולר. על חבילת הסטרימינג מתקוטטות כעת אמזון TV, אפל TV דיסני פלוס, ולפי ה"ניו יורק טיימס" גם גוגל שמעוניינת לשדר את המשחקים לייב ביוטיוב.

בחישוב גס המשמעות היא שרק על העלאת מחיר החבילה המשנית הזאת תקבל כל קבוצה בליגה עוד 30 מיליון דולר בעונה. ובחישוב עוד יותר גס - בעלי קבוצה ישלשל לכיס עוד 15 מיליון דולר, ו־15 מיליון דולר בשנה יופנו למשכורות לשחקנים.

אמזון, אפל, גוגל, דיסני וגם פייסבוק עדיין מסתכלות בעיקר על השוק האמריקאי. חלק מהן אומנם מנסות את מזלן בהגדלת מאגר המנויים גם דרך הכדורגל האירופי, אבל בסכומים נמוכים בהרבה. ההנחה הבסיסית לפיה שמשלמים יותר כסף לזכויות שידור בארה"ב לא קשורה לכך שהספורט שם יותר טוב או פופולרי מבאירופה - אלא ששוק הפרסום פשוט הרבה יותר חזק. כשמפרסמים משלמים עבור חצי דקת פרסום במהלך הסופרבול 5 מיליון דולר אז גם מחיר הזכויות בשמיים.

מקורות הכנסה חדשים

העניין השני שמבדיל את הליגות האמריקאיות מהכדורגל או מהמודל האירופי, הוא ניהול מקורות ההכנסה, שבכל פעם לוחצים ומשחררים עוד טיפה את ברזי הרגולציה. וכשהם נפתחים אחרי עשרות שנים של איסורים - זה קורה ברעש גדול: כל חברה מסחרית רוצה להיות שם.

עם הדרישה ליצירת מקורות הכנסה חדשים הלכו הליגות ונפרדו אט אט מאיסורים מיושנים - ליגת הבייסבול שנותרה כמעט האחרונה שלא מאפשרת "ללכלך" את חולצות המשחק עם חסות מסחרית, הצטרפה בשבוע שעבר ל־NBA ולליגת ההוקי ה־NHL והודיעה כי מעונת 2023 תאפשר לשים סימן מסחרי קטן ("פאצ'") על שרוולי הקבוצות. למרות שיש עוד שנה שלמה כבר החלו להיחתם הסכמים - השבוע חתמה בוסטון רד סוקס על הסכם עם חברת הביטוח MassMutual בסך 170 מיליון דולר (כ־20 מיליון דולר לעונה). סן דייגו פדרס חתמה על הסכם עם מוטורולה תמורת 40 מיליון דולר לארבע שנים. ההערכות הן שכל הקבוצות יחתמו הסכמים וב־2023 ייכנס מאותם "פאצ'ים" כסף חדש ב־400 מיליון דולר בעונה.

הברז הקודם ששוחרר היה אומנם בחסות בית המשפט הפדרלי, אך נתן הרבה חמצן לספורט האמריקאי ממש לפני כניסת הקורונה - האפשרות החוקית להימורי ספורט בכל מדינות ארה"ב. מאז נפתח הברז הזה לפני ארבע שנים, 38 מדינות אישרו או נמצאות בתהליך אישור של הימורי ספורט בשטחן, שמשמעותו עוד כסף חדש בשוק הפרסום ועוד כסף לבעלים ולשחקנים בספורט האמריקאי.

תמיד תהיה לנו ברצלונה

השבוע ציינו 30 שנה למשחקים האולימפיים בברצלונה, ותזכורת ל"משחקים הרווחיים האחרונים" בהיסטוריה. קצת קשה באמת לדעת מה נכלל ברווח, והאם אפשר לשלול השפעה ארוכת טווח של משחקים על עיר. בכל מקרה, ציון הדרך הזה נעשה כשברקע העדכונים של מארגני משחקי פריז 2024 על כך שעלות האירוע - כבר עכשיו ועוד לפני הזינוק הטבעי שמתרחש ככל שמתקרבים לטקס הפתיחה - תגיע ליותר מ־10 מיליארד אירו, חלק בשל האינפלציה המשתוללת. ב־2018 הוערכו העלויות ב־6.8 מיליון אירו.

ברצלונה מוזכרת כעת כדוגמה לעיר שלא רק הרוויחה מהמשחקים עצמם אלא שינתה לחלוטין את פניה בזכות האירוח ב־1992. נתונים רשמיים הראו כי שנתיים לפני, ב־1990, היו בעיר רק 118 מלונות, פחות מבערים אולימפיות כמו סידני וסיאול. כיום יש בברצלונה 434 מלונות - פי ארבעה מהבירה האוסטרלית ופי שניים יותר מבירת קוריאה הדרומית.

המשחקים שהובילו לבניית תשתיות הפכו כמעט בין לילה את ברצלונה לעיר שעומדת בשורה אחת עם פריז, רומא ולונדון, ובהדרגה גם מספר התיירים זינק: ב־1990 עמד מספר התיירים שהגיעו לעיר על 1.7 מיליון ובסך הכל נרשמו 3.8 מיליון לינות של תיירים (Overnight-stays). ב־2019 - השנה שלפני הקורונה - כבר פקדו את העיר 8.5 מיליון תיירים ו־21.4 מיליון לינות.

וברצלונה, שהייתה ערב המשחקים עוד עיר אירופית, הפכה לפי דוח של רשות התיירות המקומית לעיר ש־12% מהתוצר שלה מושתתים על תיירות, ו־9% מהמועסקים בה הם בתחום התיירות. 

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם