גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היד על השאלטר מאבדת אחיזה: התחרות על שוק החשמל הפרטי מתלהטת

הרפורמה שנועדה להחליש את ההגמוניה של חברת החשמל, יחד עם הצפי לזינוק חד בצריכה עם המעבר לרכב חשמלי, מביאים חברות רבות להשקיע במנוע הצמיחה החם הזה כדי לצרפו לפורטפוליו הנכסים שלהן ● שיכון ובינוי, שכבר פועלת בתחום האנרגיה המתחדשת, רכשה אחת מהתחנות שחברת החשמל חויבה למכור, ושפיר הנדסה היא מתמודדת פוטנציאלית על תחנה נוספת

תחנת כוח חגית יוקנעם / צילום: איל יצהר
תחנת כוח חגית יוקנעם / צילום: איל יצהר

הכותבים הם מנכ"ל אינפיניטי ניהול תיקים ומנהל השקעות ראשי של אינפיניטי גמל. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

חברת החשמל ידועה בתור אחד הגופים החזקים ביותר במדינת ישראל, עם שליטה רוחבית על כל אמצעי הייצור, ההובלה והניהול כמעט של החשמל במדינה. העוצמה הזו העניקה להתנהלות ועד העובדים שלה, הידוע במשא ומתן כוחני על תנאי העובדים והשכר, את המונח "היד על השאלטר".

הסיכון של ריכוזיות תשתית מהותית בידיו של גורם יחיד, יחד עם ניסיון ליצור תחרות בענף, גרמו לקברניטי המדינה להבין עוד בשנות ה-90 כי יש לבצע רפורמה בשוק החשמל הישראלי, ולהכניס גורמים פרטיים, אבל רק בחודש יולי 2018 יצאה לדרך הרפורמה בשוק החשמל בישראל.  

מטרת הרפורמה היא להגדיל את התחרות על מכירת החשמל לצרכנים, ולהקטין את ההגמוניה של חברת החשמל, כלומר שגופים פרטיים ייכנסו לשוק ייצור החשמל וינסו להגדיל את התחרות בתחום.

שינוי טקטוני נוסף שמביאה איתה הרפורמה היא הוצאת ניהול כל מערכת החשמל הארצית מידי חברת החשמל, והקמת חברה חדשה בשם נגה, שמעתה תנהל את כל המערכת.

שינוים אלה הם קריטיים ומהותיים לאור העלייה בביקוש לחשמל בעשור האחרון (24.6%), ולאור כך שכניסת הרכבים החשמליים לחיינו אמורה להקפיץ ביקוש זה בצורה משמעותית עד שנת 2030.

מחלקת המחקר של בנק ישראל צופה צמיחה בביקוש לחשמל בשיעור של 33.5% עד 2030, הנובעת רק מצפי להמשך צמיחת התמ"ג. ניתוח של חברת BDO צופה זינוק של 45.5%, והוא מביא בחשבון את צמיחת הביקוש עקב מתקני ההתפלה, העלייה בביקוש ברשות הפלסטינית ובעיקר הגידול בביקוש עקב מעבר לכלכלה דלת פליטות פחמן, הדוחפת תחבורה חשמלית של רכבות ורכבים. 

 

ישראל נשענת על רכבים פרטיים

ישראל היא מדינה הנשענת על נסיעה ברכבים פרטיים. מבחינת הנסועה (קילומטראז') ישראל היא מהמובילות ב-OECD, ומגמה זו רק תלך ותגדל. פיזור הממשלה ודחיית החתימה על חוק המטרו מרחיקים עוד יותר את היום שבו התחבורה הציבורית תהווה חלופה אמיתית לנסיעה הפרטית, והדמוגרפיה הייחודית של מדינת ישראל (שבה נולדים כ-170 אלף תינוקות מדי שנה, ולפי הלמ"ס אוכלוסייתה תצמח ב-20% עד 2030 לכ-11 מיליון איש) צפויה להיות מתורגמת לעלייה משמעותית במספר כלי הרכב החדשים שיצטרפו לפקקים מדי שנה.

נקודת האור טמונה בכך שכל אלו מחייבים את הממשלה לעודד ולתמרץ ממש את המעבר לנסיעה ברכבים פרטיים נקיים מפליטות. הפער בין מחירי הרכב המסורתיים ובין מחירי החשמליים הצטמצם מאוד בשנים האחרונות, עם התפתחויות בטכנולוגיה, כניסת חברות רבות לתחום וירידה משמעותית בעלות ייצור הסוללה לרכב.

שיעור הרכבים החשמליים ממכירות הרכבים החדשים בישראל הגיע ב-2021 ל5.5%, רמה שגלובלית נחשבת נקודת מפנה, שהופכת הקמת תשתיות לכדאית ומובילה לזינוק של עשרות אחוזים בנתח השוק בשנים הבאות. יחד עם התכנון להמיר את ציי האוטובוסים בישראל לחשמליים, יוביל הדבר לעלייה בביקוש, כאמור.

במסגרת הרפורמה התחייבה חברת החשמל למכור חמישה אתרי ייצור חשמל בגז בהיקף של רבע מהספק הייצור שלה, ובכך לרדת אל מתחת ל-50% מכוח ייצור החשמל במשק. המכירה הנדרשת, והצפי לצמיחה חדה בביקוש לחשמל, הלהיטו את שוק החשמל הפרטי בישראל, והתחרות על התחנות החלה.

שלוש תחנות כבר נמכרו - אלון תבור, רמת חובב ותחנת חגית מזרח - ולמרות שהשתיים הנוספות טרם נמכרו, כבר ב-2020 הגיעו יצרני החשמל הפרטיים ל-39% מכוח הייצור במשק. יצרני אנרגיה פרטיים ושחקנים פיננסיים גם יחד נשאבו לתחרות על הקמת תחנות ייצור חדשות, וגם רכישת תחנות קיימות מתחממת, בציפייה להשיג דריסת רגל בתחום, במחירים שעדיין נחשבים נוחים.

כיום ישנן תחנות אחדות אשר הקמתן מתוכננת ותקועה משלל סיבות, ולכן גבוהה הסבירות שהתחנות הקיימות יורחבו, דבר שהופך את ההחזקה בתחנה פעילה לכדאית. לכך תורמת גם העובדה כי המדינה כבר השקיעה כ-7.9 מיליארד שקל כדי לפתח ולהתאים את רשת ההולכה, ולהניח קווי מתח חדשים כהכנה לצמיחת המערכת בשנים הקרובות.

תחנת מישור רותם של OPC / צילום: מצגת החברה

הגברת השימוש בטכנולוגיות חשמליות

משק החשמל העולמי והמקומי עובר בשנים האחרונות שינויים משמעותיים, ומגמת צמצום זיהום האוויר ופליטות הגזים מובילה להגברת שימוש בטכנולוגיות חשמליות כחלופה לדלקים מזהמים ופחם.

האנרגיה המתחדשת נמצאת בעלייה חדה, אבל אנו עדיין רחוקים מעולם שבו האנרגיה תהיה ירוקה לחלוטין. בישראל, תגליות הגז בעשור האחרון מאפשרות למדינה ליהנות מ-66% חשמל המיוצר מגז, מה שהוביל לירידה משמעותית של 74% בפליטות מזהמות מ-2012 עד 2020. עד 2030 הצפי הוא כי השימוש בפחם ייפסק לחלוטין: 70% מצריכת החשמל בישראל תיוצר מגז ו-30% מאנרגיות מתחדשות.

כאמור, הגידול המהותי בצריכת החשמל, יחד עם הרפורמה, הביאו חברות להבין כי מדובר בתחום שיהווה מנוע צמיחה משמעותי בפורטפוליו הנכסים שלהן, והן נכנסו אליו עם השקעות גדולות, כדי לייצר תזרים גבוה מהותי לעתיד.

בין השחקנים הפרטיים הבולטים בשוק הישראלי ניתן למצוא את שיכון ובינוי הציבורית ואת אדלטק הפרטית, אשר רכשו שתיים מהתחנות שנמכרו על ידי חברת החשמל. שיכון ובינוי חזקה גם בתחום האנרגיה המתחדשת, ומגזר זה הולך וצומח בפעילותה בשנים האחרונות, כפי שמעיד המהלך להנפקת החברה הבת שיכון ובינוי אנרגיה בבורסה בימים אלה.

פרט לשתיים הללו ישנה גם OPC הבורסאית, השולטת בתחנת מישור רותם ומקימה תחנות נוספות ברחבי הארץ, במטרה לענות על הביקוש הגובר. ניתן לציין גם את רפק וג'נריישן קפיטל, השותפות בתחנת אלון תבור, שורק ואשקלון, ואת קיסטון ריט, השותפה בתחנת הכוח בבאר טוביה, ושזכתה לאחרונה במכרז לרכישת אגד. לא מופרך להניח כי סינרגיה בין אוטובוסים חשמליים, שישמשו בעתיד את אגד, ובין תחנת החשמל, יכולה להיות זרז כוח משמעותי עבור קיסטון בעתיד.

בימינו יוצא לשוק המכרז על התחנה הרביעית והגדולה ביותר שמוכרת חברת החשמל - תחנת אשכול, הממוקמת באשדוד, ונחשבת למבוקשת ביותר, בהיותה הגדולה במדינה המופעלת בגז טבעי. רשימת המתחרים הפוטנציאליים לרכישתה כוללת את כל יצרני האנרגיה הפרטיים בישראל, וגם שמה של חברת שפיר הנדסה עולה כמתמודדת פוטנציאלית. כבר כיום רואים תחרות קשוחה על כל פרויקט, וככל שהביקוש ותעריף החשמל ממשיכים לטפס, סביר שנראה יותר שחקנים המנסים להיכנס לתחום.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום