גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה חברת שמיר אופטיקה ל"נערת הפוסטר" של התעשייה הקיבוצית

מכירת מחצית ממפעל העדשות של שמיר היא האקזיט הגדול ביותר שביצע אי-פעם קיבוץ יחיד, ומשקפת הון של מיליוני שקלים לכל אחד מחבריו ● העסקה, שנחשפה בגלובס, היא החוליה האחרונה בשרשרת של מכירות מפעלים שהפכו את הקיבוצים ליצרני אקזיטים סדרתיים ● אצלם, בניגוד להייטק, התמורה מתחלקת באופן שוויוני בין מאות חברי הקיבוץ

קיבוץ שמיר / צילום: commons.wikimedia
קיבוץ שמיר / צילום: commons.wikimedia

הנוף הפסטורלי האופף את קיבוץ שמיר שלמרגלות רמת הגולן, לא הרחק מקריית שמונה, אינו מרמז על הדרמה האדירה שחוו השבוע חברי הקיבוץ. ביום רביעי חשף גלובס כי הקיבוץ מכר תמורת מאות מיליוני דולרים את יתרת החזקותיו (50%) בחברת שמיר אופטיקה, שהוקמה לפני חמישים שנה ומפתחת ומייצרת עדשות ראייה.

שווי החברה שלפיו בוצעה מכירת החזקות הקיבוץ לקונצרן האופטיקה אסילור-לוקסוטיקה (EssilorLuxottica) האירופי נשמר בחשאיות מירבית, אך לפי ההערכות שפורסמו הוא נושק למיליארד דולר - האקזיט הגדול ביותר שביצע קיבוץ בודד אי-פעם (השליטה בחברת מוצרי ההשקיה נטפים נמכרה אמנם לפי שווי גבוה יותר, אך רק מקצת מהתמורה באותה עסקה זרמה לידי הקיבוצים שהחזיקו בחברה).

שמיר אופטיקה / צילום: ערן הרדוף, ויקימדיה

מכירת המניות, שתזרים עד חצי מיליארד דולר לקופת הקיבוץ, משקפת שווי של יותר ממיליון דולר לכל אחד מחברי הקיבוץ שמונה כ-450 חברים. היא גם מעידה שוב על הצלחת התעשייה הקיבוצית להפוך למנוע משומן של יצירת אקזיטים, שני כנראה רק לתעשיית ההייטק המקומית.

אלא שבניגוד למכירה של חברות יוניקורן טכנולוגית בידי מספר יזמים צעירים וקרנות הון סיכון, במקרה של הקיבוצים, תמורת המכירה מתחלקת באופן שווה בין כמה מאות חברי הקיבוץ - מה שמעניק לאקזיט צביון סוציאליסטי יוצא דופן בעולם העסקי.

במקרה של חברי שמיר, הללו "מסודרים" יפה כבר מהמימוש הראשון של מניות הקיבוץ בשמיר אופטיקה, לפני יותר מעשור, עת נמכרו מניות לידי אסילור לפי שווי חברה של 260 מיליון דולר (כשליש עד רבע מהשווי הנוכחי). בנוסף, שולט הקיבוץ בחברת שלא"ג תעשיות (60%), העוסקת בייצור בדים לא-ארוגים ונסחרת בבורסה בת"א לפי שווי של כ-430 מיליון שקל.

חלק מסודות ההצלחה העסקית של הקיבוץ נחשפו בכתבה שפרסם גלובס לפני כמעט 20 שנה, אז סיפר עוזי צור, מי שעמד בראש ההנהגה הכלכלית של שמיר, כי "הרעיון הקיבוצי במתכונתו ההיסטורית לא עמד במבחן הזמן, וצריך היה לעשות בו התאמות ושינויים. כיום זו עדיין קהילה שיתופית, אבל ברמה יותר נמוכה שמשתקפת בעיקר בבעלות על נכסי הייצור".

במודל של שמיר, שתקף כנראה לרוב הקיבוצים המשגשגים, התקציב השוויוני לחברים, אסיפת הקיבוץ, הלינה המשותפת וההסתמכות על חקלאות - הם היסטוריה. במקומם קיים שכר דיפרנציאלי, הנהלה כלכלית מקצועית ומפעלים תעשייתיים. צור הדגיש בזמנו כי "מה שמאפיין את שמיר זו ההפרדה בין הקהילה למפעלים, שמאז 1992 מתנהלים כמערכת כלכלית נפרדת מהקיבוץ ששולט בהם".

שמיר הופרט בזמנו במודל "רשת ביטחון", שנועד להבטיח חינוך ובריאות לכל חבריו. על פי מודל זה, משכר הברוטו של החבר מנכים הפרשות סוציאליות ומסי קהילה פרוגרסיביים, שנועדו לקיים את "הרשת" ואת מערכת הסיוע ההדדית.

שמיר אופטיקה - הנציגה הקיבוצית בנאסד"ק

שמיר אופטיקה הפך השבוע ל"נער הפוסטר" של התעשייה הקיבוצית, שבשנים האחרונות נמכרו מקרבה מספר דו-ספרתי של מפעלים, בדרך כלל לגופי ענק מתחרים מחו"ל או לקרנות השקעה בתמורה של עשרות עד מאות מיליוני דולרים. בחלק מהמקרים, כמו של שמיר, נטפים (קיבוץ חצרים), טבעול (לוחמי הגטאות) או אבן קיסר (שדות ים), הפכה המכירה את כלל חברי הקיבוץ למיליונרים של ממש. 

 

החברה, שמוכרת על-פי ההערכות בהיקף של מאות מיליוני דולרים בשנה, פעילה בעשרות מדינות ומעסיקה אלפי עובדים ברחבי העולם. הכנסותיה, רובן ככולן, מקורן מפעילותה בחו"ל. בשנת 2005 הייתה שמיר אופטיקה לנציגה הראשונה של הקיבוצים שהונפקה בנאסד"ק. 

הדרך העסקית של התעשייה הקיבוצית הולכת עשרות שנים אחרונה וידעה בעבר גם משברים קשים. גורם בתעשייה הסביר לאחרונה לגלובס את סוד הצלחתה בתהליכי ההפרטה שעברו רבים מהקיבוצים בעשורים האחרונים, בגאות המתמשכת בשווקים וברצונם של החברים "לראות כסף" מהנכסים המשותפים, לצרכים אישיים ולהבטחת עתיד ילדיהם.

כמו במקרה של שמיר אופטיקה, גם העסקה הגדולה ביותר של חברה המשתייכת לתעשייה הקיבוצית בוצעה בשני שלבים. בתחילת 2011 מכרו הקיבוצים חצרים, מגל ויפתח את השליטה בחברת ההשקיה נטפים לידי הקרן הזרה פרמירה לפי שווי של 870 מיליון דולרים. נטפים, שהביאה לעולם החקלאות את בשורת הטפטפות, הוקמה באמצע שנות ה-60 על רקע המחסור הכרוני של מים בישראל. 

שש שנים לאחר עסקת הענק, נמכרה שוב השליטה בחברה, הפעם בשווי כפול, לתאגיד מקסיקני בשם מקסיכם (שכיום נקרא אורביה), שמחזיק 80% מהמניות כשהיתרה נותרה בידי חצרים. 

עד למכירת נטפים, מי שהחזיקה בתואר העסקה הקיבוצית המשמעותית ביותר, שפתחה את הדלת לעסקאות הרבות שבאו אחריה, הייתה טבעול, יצרנית תחליפי בשר צמחוניים וטבעוניים מקיבוץ לוחמי הגטאות. זו נמכרה בשנת 2010 לענקית המזון המקומית אסם לפי שווי של 1.1 מיליארד שקל.

"כלכלה רגילה שכבר לא דורשת בירור"

עסקת טבעול ודומות לה שנחתמו בהמשך "פתחו" לקיבוצניקים את התיאבון. יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית, יונתן בשיא, הסביר בזמנו כי "מכירה עומדת על הפרק רק כשיש לכך סיבה: במקרה אחד חברי הקיבוץ רוצים לממש החזקה כדי לקבל בונוס, ובמקרה אחר זה מפעל שזקוק למזומנים והגיע למסקנה שיוכל לעשות זאת באמצעות הכנסת משקיע. ההבדל היום ביחס לעבר הוא שאם לפני 15 שנה זה נחשב למשהו שדורש בירור רעיוני, היום זה נעשה כחלק מכלכלה רגילה".

אקזיט קיבוצי ענק נוסף שייך לחברה אבן קיסר , של קיבוץ שדות ים. החברה שהוקמה בשנות ה-80 מתמחה בייצור משטחי קוורץ למטבחים וחדרי אמבטיה. בשנת 2012 הונפקה אבן קיסר בנאסד"ק לפי שווי של 356 מיליון דולר, כשהקיבוץ נותר בעל השליטה בה.

בניין מפעל אבן קיסר , קיבוץ שדות ים / צילום: עינת לברון

בשנת 2014, לאחר נסיקת החברה לשווי של 1.7 מיליארד דולר, ניצל הקיבוץ את הגאות ומכר מניות ב-265 מיליון דולר (קרוב למיליארד שקל). העסקה יצרה מיליונרים חדשים בקיבוץ, אבל גם הובילה למחנאות ומחלוקות בין חבריו, שהתעשרו במיליוני שקלים רבים כל אחד. כך או כך, התזמון של מכירת המניות התברר בדיעבד כאופטימלי, שכן מחירן צנח מאז ביותר מ-80%.

עסקה אחרת של מכירת חברה בורסאית שהנפיקה בבורסה, הפעם בת"א, הייתה של סולבר מקיבוץ חצור, מפעל לייצור מוצרים מבוססי סויה, שנמכר לחברת CHS האמריקאית תמורת 130 מיליון דולר.

עסקה זו שבוצעה בשנת 2011, הפכה במהירות לאחת הכושלות שנעשו בשנים האחרונות בענף המזון. שנתיים לאחר העסקה נאלצה סולבר לבצע ריקול (Recall) לחלק ממוצריה, שהסב לה הפסדים כבדים. CHS מכרה את את פעילות ייצור החלבון, הרווחית והמרכזית של החברה, ונאלצה כמה שנים לאחר מכן, ב-2016, למכור את מפעל סולבר באשדוד במיליוני שקלים בודדים. 

למי מהקיבוצים לא בוער לעשות אקזיט?

ערן בן-שושן, מנהל משותף בדולפין בית השקעות וחבר ההנהלה הכלכלית בקיבוצו, עין כרמל, אמר לאחרונה לגלובס כי הוא מבחין ש"קיבוצים שעושים אקזיטים, הם לפעמים דווקא אלה שפחות עשירים". לעיתים, לדבריו, הצורך באקזיט נובע מכך שהאוכלוסיה הבוגרת בקיבוץ פשוט רוצה "להיפגש עם הכסף", כדי לעזור לילדים לרכוש בתים.

לדבריו, דווקא קיבוצים עשירים מאוד בזכות מפעלים משגשגים (משמר העמק, דליה, בארי ואחרים) כלל לא רוצים לבצע אקזיט. מפעל מצליח מייצר להם תזרים בטוח, מעניק לתושבי הקיבוץ רווחה, ולא אחת גם מותיר את מי שמקבלים צ'ק של מיליוני שקלים, עם דאגות איך להשקיע בצורה חכמה את הסכום למען הדורות הבאים. אחרי הכל, כשהוא כרגע מושקע במפעל מצליח, הוא כבר מייצר להם גב כלכלי ובמידה רבה שקט נפשי.

עדות להתבגרות העסקית שעברה על הקיבוצים, ניתן למצוא בהצעה שקיבל קיבוץ יזרעאל בעשור הקודם לרכישת השליטה בחברת מיטרוניקס , יצרנית רובוטים לניקוי בריכות, מתאגיד הייוורד (Hayward) האמריקאי לפי שווי של 345 מיליון שקל לחברה.

אסיפת החברים התכנסה והחליטה לסרב. ההחלטה התבררה בהמשך כמוצלחת לנוכח נסיקת מניית החברה הנסחרת בת"א במאות אחוזים בזכות הצלחתה העסקית. יזרעאל מכר בהמשך נתח של עשירית מהחברה תמורת 235 מיליון שקל, ונותר עדיין בעל השליטה (56% מהמניות) בחברה ששווה כיום בבורסה 5.5 מיליארד שקל ונחשבת לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של התעשייה הישראלית.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"