גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקרה המבחן הבריטי: שש העלאות ריבית לא עזרו למתן את האינפלציה

בריטניה מספקת הצצה לאפשרות שהעלאות הריבית לא יצליחו להוריד במהירות אינפלציה: שש עליות ריבית מצד הבנק המרכזי של אנגליה לא בלמו את האינפלציה שצפויה לזנק לפי התחזיות מ־9.4% ל־13% עד סוף השנה ● ובעוד שבוריס ג'ונסון אורז את חפציו, הדלפות מכיוונה של ליז טראס, המועמדת המובילה להחליפו, רומזות שיש תכנון לשנות את יעדי האינפלציה כדי לעודד צמיחה

נגיד הבנק המרכזי של בריטניה, אנדרו ביילי / צילום: Associated Press, Dan Kitwood
נגיד הבנק המרכזי של בריטניה, אנדרו ביילי / צילום: Associated Press, Dan Kitwood

התחזית הכלכלית העדכנית לבריטניה עגומה. שש העלאות ריבית רצופות מצד הבנק המרכזי לא הצליחו בשלב הנוכחי לבלום את האינפלציה המשתוללת במדינה, משבר יוקר המחייה עומד בראש סדר היום, ונגיד בנק אנגליה אנדרו ביילי מעריך כי המדינה תיכנס בקרוב למיתון שיימשך יותר משנה. משקי בית ברחבי המדינה נאבקים מול עלויות אנרגיה מזנקות, עם התייקרות המשכנתאות וההלוואות ועם עליות המחירים בסופרמרקטים.

על רקע זה, יש בבריטניה מי שמאשימים את הבנק המרכזי של אנגליה בהססנות ובפעולה מאוחרת מול הרמת הראש של האינפלציה, ויש גם מי שמאשימים את ביילי עצמו בהתלהבות מתפקיד "נביא הזעם" והתמקדות בהעלאות ריבית הגוררות תוצאות הרסניות לכלכלה הבריטית. ביום חמישי האחרון התייצב הנגיד הבריטי מול התקשורת, והזהיר את הציבור מהמשבר הכלכלי הממשמש ובא.

הנגיד ציין כי לפי ההערכות העדכניות של הבנק, האינפלציה במדינה צפויה לזנק מ־9.4% בחודש יוני ל־13.3% כבר בחורף הקרוב. הוא גם הזהיר מפורשות מסטגפלציה חזויה - תקופה של מיתון ממושך המשולב ברמת מחירים גבוהה.

המלחמה באוקראינה אשמה

ביילי שב ומאשים בחודשים האחרונים גורמים חיצוניים בעליות המחירים, ובעיקר את המלחמה באוקראינה. הוא ציין במסיבת העיתונאים כי "אף אחד לא היה יכול לחזות לפני שנה את משבר האנרגיה שיווצר כתוצאה מהמלחמה באוקראינה. יש לה השלכות בשטח". בעבר אמר כי "ידיו כבולות" וכי אין ביכולת הבנק להתמודד מול הזעזועים הכלכליים שיוצרת המלחמה, סגרי קורונה בסין, משבר שרשראות האספקה ושלל הגורמים שחברו כדי ליצור עליות מחירים ברחבי העולם.

הארסנל שכן עומד לרשותו די ברור. מה שהבנק המרכזי הבריטי יכול לעשות, ומה שעושים בנקים אחרים ברחבי העולם - מישראל דרך וושינגטון ועד לפרנפקורט (מטה הבנק המרכזי האירופי) - הוא להעלות את הריבית במשק כדי לנסות ולמתן את הביקושים שתורמים לעליות המחירים. בהודעה האחרונה שלו הכריז הנגיד הבריטי על ההעלאה החדה ביותר ב־25 השנים האחרונות - 0.5%, שמביאים את הריבית על ההפקדות בבנק המרכזי הבריטי ל-1.75%.

אבל נראה כי לצעדים הללו אין השפעה קריטית בשלב הזה על הורדת מדד המחירים. למעשה, בריטניה מספקת הצצה לאפשרות שהעלאות הריבית לא יצליחו להוריד במהירות אינפלציה שנובעת בעיקר מצד ההיצע - זינוק מטאורי במחירי האנרגיה והייצור, יחד עם בעיות תובלה ושרשראות אספקה. נתוני שוק התעסוקה האחרונים מארה"ב, שמראים כי השוק רחוק מלהתקרר למרות העלאות הריבית הדרמטיות של ה"פד", מחזקים תפיסה זו. הריבית האמריקאית על הפקדונות עומדת על 2.25%, אבל מצב שוק התעסוקה כמעט מעולם לא היה טוב יותר. כלומר, ה"פד" עלול להזדקק להעלאות דרמטיות הרבה יותר, בסגנון שנות השמונים של הנגיד פול וולקר, כדי לדכא את האינפלציה, במחיר של מיתון עמוק.

בבריטניה, העובדה כי הדינמיקה החזויה לא עובדת כבר מעוררת שאלות לגבי היעדים הנחוצים של הבנק המרכזי, ובמיוחד אם הוא צריך להיאבק באינפלציה בנחישות כזו, שתגרור מיתון והרעת תנאים כללית לתושבי הממלכה המאוחדת. לפיכך, כלכלנים ובנקים מרכזיים מרחבי העולם בוחנים את הנעשה בבריטניה בימים האחרונים, ובמיוחד את הרמזים להתערבות של המערכת הפוליטית בעצמאות הבנק המרכזי, כאשר קריאות בתקשורת רומזות שיש לזנוח את המאבק באינפלציה ולעודד צמיחה. "ביילי עשוי להצטוות לזנוח את העמידה ביעדי האינפלציה, כחלק מרפורמה כללית של בנק של אנגליה", דיווחה ידיעה שהתפרסמה השבוע ב"טלגרף", עיתון הידוע בקרבתו למפלגה השמרנית.

המחויבות של הבנק המרכזי

שמירה על יציבות מחירים היא אחת מהמטרות המוצהרות והמשותפות של בנקים מרכזיים ברחבי העולם. ל"פד" האמריקאי יש גם מחויבות משנה למקסם את התעסוקה, ולבנק המרכזי האירופי (ECB) יש גם מחויבות־משנה לשמור על שלמות גוש האירו, שהוא איחוד לא־מושלם בין מדינות מבחינת מטבע, אך לא מבחינת תקציב. שני הגופים הללו זוכים לעצמאות בקביעת יעדי האינפלציה, אך בבריטניה היעד נקבע על ידי הממשלה ומוכתב לבנק המרכזי.

למעשה, יעד האינפלציה הכמעט־גלובלי של 2% אומץ גם בבריטניה לפני כשלושים שנה, ולא השתנה מאז. אולם כעת, כפי שדיווח ה"טלגרף" וכלי תקשורת אחרים, יש מי שקוראים לממשלה לשנות אותו.

ההדלפות מגיעות מכיוונה של ליז טראס, שרת החוץ המכהנת של בריטניה ומי שנחשבת למועמדת המועדפת בקרב המתנהל בימים אלו על ראשות המפלגה השמרנית הבריטית, ותפקיד ראש ממשלת בריטניה. כ־160 אלף חברי המפלגה מצביעים בימים אלו בעבור אחד משני מועמדים: טראס או שר האוצר רישי סונאק, שהתפטר והפיל את ראש הממשלה המכהן בוריס ג'ונסון.

שר האוצר לשעבר, רישי סונאק ושרת החוץ ליז טראס / צילום: Associated Press, Alastair Grant, Matt Dunham

בעוד סונאק מאותת כי ינסה לרסן את הוצאות הממשלה שיצאו משליטה במהלך הקורונה, ואף יעלה מסים בטווח הקרוב כדי לצמצמם את הגירעון, טראס נוקטת מדיניות־בחירות שמבטיחה להפחית מסים, להעמיק את הגרעון ולהגדיל את ההוצאות הממשלתיות במטרה לעודד צמיחה. פעילות כזו מתנגשת ישירות עם הפעילות המוניטרית של העלאת ריבית, שגוררת הקטנת ביקושים ומיתון.

התדמית של בריטניה

העימות המסתמן בין המערכת הפוליטית לבנק המרכזי הוא אחת מהתוצאות של מדיניות מוניטרית בזמני אינפלציה, אך נראה כי בשלב הנוכחי הוא מתלקח בבריטניה במיוחד, בגלל המצב הפוליטי.

"יש תסכול רב בקרב בעלי בריתה של טראס, כולל במשרד האוצר, מכך שהבנק לא הצליח למנוע את עליית האינפלציה מאז הפלישה לאוקראינה", נכתב ב"טלגרף", המקורב לחוגי המפלגה השמרנית. הוא ציטט בכירים נוספים המבקרים את הבנק, "אם המטרה שלך היא 2% ואתה אומר שהאינפלציה תגיע ל־13%, זה לא הישג מרשים במיוחד" ו"יהיה טוב אם הבנק יספק תחזיות טובות יותר לגבי צעדיו בעתיד". אחרים במפלגה הזהירו כי על טראס להימנע בכל מחיר מהתערבות בפעילות הבנק המרכזי, וכי "מדובר בסוגיה עם השלכות בינלאומיות על תדמית בריטניה והבנק המרכזי שלה בעולם".

 

ביילי, מצדו, ממשיך להפגין מחויבות עזה לעמידה ביעדי האינפלציה. הוא מסביר את ההיגיון שבימים אלה נשמע גם ממועצת ה"פד": חייבים להילחם באינפלציה עכשיו, כדי לא לגרור שינוי בציפיות האינפלציה - מצב שבו השחקנים בשוק הכלכלי חוזים אי־יציבות מחירים קיצונית ואינפלציה גבוהה כרונית, שתשנה את ההתנהגות הכלכלית שלהם.
"אם לא נפעל כעת כדי למנוע מהאינפלציה להיות עיקשת, התוצאות בעתיד יהיו רעות הרבה יותר, ויידרשו מאיתנו העלאות גדולות יותר של הריבית במשק", אמר ביילי ביום חמישי. "להחזיר את האינפלציה ליעד המטרה של 2% היא העדיפות המוחלטת שלנו, בלי אם ובלי אבל".

מי שמסתכל מבחוץ, מבלי להתערב בנושא זה או במשבר הכלכלי המתרגש על בריטניה, בשלב הנוכחי, הוא ראש הממשלה המכהן בוריס ג'ונסון.

המדיניות הכלכלית שהוביל במהלך מגפת הקורונה, יחד עם הזעזועים הכלכליים הנוכחיים והפגיעה בכלכלה הבריטית כתוצאה מהפרישה מהאיחוד האירופי (בעיקר מבחינת הקטנת היצוא) משחקים כולם תפקיד במשבר. אך ג'ונסון בדרכו החוצה, בעוד פחות מחודש, אחרי שיתפרסמו תוצאות ההצבעה במפלגה השמרנית. "להיות מסולק מהשלטון היה חתיכת מזל בשביל ג'ונסון", כתב ה"אינדפנדט" משמאל השבוע.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

ירידות קלות בחוזים העתידיים; איליי לילי מזנקת ב-7% במסחר המוקדם

מגמה מעורבת באירופה ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון ואפל תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא הגיע לגיל 55. ואז הקים את החברה החשובה ביותר בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הגיע מועד תשלום תגמולי המילואים: כמה תקבלו והאם אתם זכאים למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב