גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוכלוסיית העולם צפויה להגיע בקרוב מאוד ל-8 מיליארד איש - ויש הערכות שהיא קרובה לשיא

תחזיות של דמוגרפים משתנות ומבוססות על הנחות כמו למשל עד כמה אנשים יהיו בריאים ומחונכים היטב, בעיקר נשים

סין. האו''ם צופה ששיעורי הפוריות יטפסו באיטיות במשך רוב המאה הזו / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein
סין. האו''ם צופה ששיעורי הפוריות יטפסו באיטיות במשך רוב המאה הזו / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein

בהמשך השנה - זה עלול לקרות בכל יום בעצם - צפויה אוכלוסיית העולם לחצות את הקו ולהגיע ל-8 מיליארד בני אדם. לאחרונה האו"ם קבע לכך תאריך - 15 בנובמבר, אבל אין לנו אפשרות באמת לדעת מתי בדיוק זה יקרה.

מאז שנות ה-60, כשמספר האנשים בעולם הגיע לראשונה ל-3 מיליארד, לקח כל פעם מעט יותר מעשור לחצות את הרף למיליארד הבא, וכך עשוי להיראות לנו טבעי להניח ש-9 מיליארד בני אדם ואחר כך 10 מיליארד בני אדם הם נתונים שנמצאים ממש מעבר לפינה. זה בדיוק מה שתחזיות האוכלוסייה האחרונות מהאו"ם וממשרד מפקד האוכלוסין האמריקאי חישבו.

אבל כשאנו חוצים את הקו ל-8 מיליארד בני אדם, כדאי לחשוב על כך שהעולם עלול גם לא להגיע ל-10 מיליארד או אפילו 9 מיליארד בני אדם, ושהבעיות הדמוגרפיות בעולם לא ינבעו מהתרבות המונית אלא דווקא ממדינות מתכווצות, אוכלוסיות מזדקנות וכוחות עבודה מידלדלים.

איננו מדברים על פגיעות מטאור, פלישת חייזרים או תסריט אפוקליפטי אחר (אם כי, כמובן, גם אלה עלולים לגרום לכך) אלא לתחזיות דמוגרפיות ישירות שמסיקות כי רמות הילודה יורדות כל כך מהר ברחבי העולם, שאנו עלולים להגיע לשיא של אוכלוסיית האנושות תוך פחות מדור אחד.

שיא אוכלוסייה קטן יותר וקרוב יותר בזמן

תחזיות האו"ם הן המוכרות ביותר. אבל יש תחזית חלופית שמקבלת יותר ויותר תשומת לב בשנים האחרונות, בהובלת הדמוגרף וולפגנג לוץ, ממכון ויטגנשטיין לדמוגרפיה והון אנושי עולמי באוניברסיטת וינה, שלוץ הוא המנהל המייסד שלו.

התחזיות שם צופות שיא אוכלוסייה קטן יותר וקרוב יותר בזמן. מבט על ההנחות שבבסיס התחזיות של לוץ מראה שאינן בלתי סבירות.

"יש שתי שאלות גדולות", אמר לוץ, שקובעות אם התחזיות שלו או של האו"ם קרובות יותר לדיוק. "ראשית, באיזו מהירות הפוריות תרד באפריקה... השאלה האחרת היא סין, ומדינות עם פוריות נמוכה מאוד, אם הן ישתקמו וכמה מהר ישתקמו".

תחזיות האוכלוסייה של האו"ם נשענות על מגמות היסטוריות לגבי כל מדינה ומחשבות איזה נתוני אוכלוסייה היו במדינות שהיו בהן בתנאים דומים בעבר.

ליימן סטון, מנהל מחקר בחברת הייעוץ על אוכלוסייה Demographic Intellignce משווה את המתודולוגיה הזו לניתוח טכני של מניות, שיטה של בדיקות דפוסים היסטוריים וחיזוי מידת הסבירות שיחזרו על עצמם.

התחזיות של מכון ויטגנשטיין, לעומת זאת, בודקות לא רק דפוסים היסטוריים אלא מנסות לשאול למה שיעורי הילודה עולים ויורדים. גורם גדול, שלא נכלל באופן רשמי במודלים של האו"ם, הוא רמות החינוך. ברמה הפשוטה ביותר, ככל שאנשים, בעיקר נשים, מקבלות הזדמנויות טובות יותר ללמוד ולהתחנך, כך הן מקימות משפחות קטנות יותר. (הדמוגרפית מהאו"ם ולדימירה קנטורובה אמרה שגישת האו"ם מתחשבת באופן משתמע בפיתוח, עיור, חינוך נשים ושימוש באמצעי מניעה בגלל שהיא מסתמכת על נתונים היסטוריים ממדינות שעברו שינויים כאלה).

תחזיות האו"ם צופות כי אוכלוסיית אפריקה תגדל מ-1.3 מיליארד איש היום ל-3.9 מיליארד איש עד סוף המאה.

ברגע שמתחשבים בנושא החינוך, צופים במכון ויטגנשטיין שאוכלוסיית אפריקה תגדל ל-2.9 מיליארד איש בתקופה זו. לפי תסריט אחר של מכון ויטגנשטיין, שמכונה תסריט "ההתפתחות המהירה", אוכלוסיית אפריקה תגיע עד סוף המאה ה-21 רק ל-1.7 מיליארד בני אדם.

הביטוי "התפתחות מהירה" חושף הרבה: לא מדובר בתחזית קודרת ובדעיכה, אלא פשוט במצב בו הבריאות והחינוך משתפרים, עולם שיש בו תנאי חיים טובים יותר לבני אדם, תמותה קטנה יותר ורמות הגירה בינוניות.

האופטימיות הזו אולי ראויה, אמר דני דורלינג, מרצה לגיאוגרפיה באוניברסיטת אוקספורד. הוא כתב סדרת מאמרים וספרים שתהו אם תחזיות האו"ם צפויות להתממש. התחזית החדשה ביותר שלו כתובה בנימה אופטימית: "האטה: סוף ההאצה הגדולה - ולמה זה טוב לכדור הארץ, לכלכלה ולחיים שלנו".

"באופן כללי, הבריאות משתפרת במהירות, אספקת חינוך תשתפר באופן דרמטי, איכות הדיור עולה", אמר.

באו"ם צופים ששיעורי הפוריות יטפסו בין 2022 ל-2030 ב-50 מדינות

התחום הנוסף בו תחזיות האו"ם שונות משלו הוא שאלת התאוששות הפוריות.

באו"ם צופים ששיעורי הפוריות יטפסו בין 2022 ל-2030 ב-50 מדינות (וכן ב-14 טריטוריות ושטחי חסות). הגדולה מכולן היא סין, שם צופה האו"ם ששיעורי הפוריות יטפסו באיטיות במשך רוב המאה הזו.

קנטורובה מהאו"ם אמרה שתחזיות לעלייה מחדש בפוריות מבוססות על מגמות ממדינות שחוו דפוסים דומים. (במערב אירופה, למשל, שיעורי הילודה טיפסו אחרי אמצע שנות ה-90, אם כי הם החלו שוב לרדת באופן איטי בשנים האחרונות).

האם מדובר בתחזית אופטימית מדי? סין מתקשה כיום להפוך את התוצאות של מדיניות הילד היחיד שהנהיגה במשך שנים כה רבות.

בניגוד לזה, לוץ הציע את "הנחת מלכודת הפוריות הנמוכה", לפיה מדינות שבהן הפוריות יורדת מתחת ל-1.5 ילדים לאישה מתקשות מאוד להשתקם מזה, אולי בגלל שמשפחות עם ילד אחד הופכות לנורמה מקובלת ורצויה אצל אנשים שגדלו כך. כמה סביר שבסין שתהיה חזרה עקבית, בזמן שביפן הסמוכה הייתה הפוריות רק 1.3 או 1.4 ילדים במשך דור שלם, או דרום קוריאה, שלאחרונה ירדה לנתון של 0.8 בלבד?

גם שנתיים של מגפה עולמית לא הביאו בייבי בום, מציין לוץ, למרות "כל המאמרים והספקולציות לגבי מה קורה כשאנשים חייבים להיות בבית". למעשה, ההשפעה הייתה "די הפוכה, ירידה משמעותית למדי בגלל שאנשים החלו לחשוש. כשאתה חושש לגבי העתיד אתה לא עושה ילדים, אתה מחכה", אמר.

(מתקיימים דיונים מעניינים גם בשאלה כמה גדולה תהיה ארה"ב בעתיד, אבל ארה"ב לא צפויה להיות גורם בעל השפעה משמעותית בתחזיות הגלובליות).

חברו את הכול ביחד, והאו"ם צופה כי אוכלוסיית העולם תעבור את קו 10 מיליארד איש בסוף שנות 2050; לפי תסריט קו הבסיס של מכון ויטגנשטיין תגיע לשיא של 9.67 מיליארד ב-2070, ואחר כך תהיה ירידה איטית. לפי תסריט הפיתוח המהיר של ויטגנשטיין, השיא באוכלוסיית העולם יגיע ב-2050, ויהיו בו 8.7 מיליארד בני אדם.

"כל הארגונים האלה עושים בחירות שונות אבל סבירות לגבי תחזיות", אמר סטון. "הייתי שמח לומר שיש דרך פשוטה ליישב בין הגישות. המציאות היא שהנחות סבירות עלולות להוביל למקומות שונים מאוד".

קובעי המדיניות יעשו בשכל אם יהיו צנועים בהנחה של גדילה אינסופית באוכלוסיית האנושית. זו רק אחת האפשרויות לעתיד שהעולם צריך להתכונן אליה.

"כלל האוכלוסייה, בסופו של דבר, הוא מספר חסר חשיבות", אמר לוץ. "זה תלוי במה האנשים האלה יוכלו לעשות, מה יהיו הכישורים שלהם והאם יהיה להם מספיק אוכל".

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?